Skocz do zawartości
IGNORED

Apple Music vs. Tidal ?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule, co polecacie ? Jakiś czas temu przeszedłem z Tidal Masters na Apple Music (rzecz jasna z usługami Loosles audio). Wadą Apple jest transmisja przez airplay ograniczona do 16/44. Nawet jeżeli komputer podpinam do DACa (Pathos Converto) mało jest utworów pow. ww granicy. Apple jak zwykle zaciera różnicę między przewodą a bezprzewodą transmisją danych. Z kolei Tidal HiFi Plus mam wbudowany w streamer jako źródło dla Pathosa i teoretycznie jakość powinna być lepsza, szczególnie przy MQA, których na Tidal jest już sporo. W praktyce nie słyszę żadnej różnicy a nawet mam wrażenie, że Apple gra jakoś czyściej i "cieplej", ale nie jestem pewien czy to nie efekt voodoo audio. Czy jest sens podpinać Maca jako stałe źródło do DACa przy planie Apple Music ? Mam wrażenie, że nie wykorzystuje pełnego potencjału Pathosa. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160233-apple-music-vs-tidal/

I tutaj dotknąłeś największej bolączki Apple Music.Fajna biblioteka, bezstratna jakość, normalna cena…

Tylko jak to dostarczyć do naszego wypieszczonego systemu?

Uzywanie Mac mini uznałem za przesadę.Trzeba by jeszcze sprawdzić audirvanę, ale to dodatkowe koszty.

Ja ostatnio eksperymentowałem z nvidia schield pro, jako transport po USB do daca.Zainstalowałem tam Apple Music app.Jak dla mnie jakość b. dobra, ale np. @piotr.sonido zauważył sporą degradację.

Także ciężka sprawa

ps wchodzi teraz AirPlay 2.Może to będzie rozwiązaniem.

Edytowane przez Marcin_75
44 minuty temu, Marcin_75 napisał:

I tutaj dotknąłeś największej bolączki Apple Music.Fajna biblioteka, bezstratna jakość, normalna cena…

Tylko jak to dostarczyć do naszego wypieszczonego systemu?

Uzywanie Mac mini uznałem za przesadę.Trzeba by jeszcze sprawdzić audirvanę, ale to dodatkowe koszty.

Ja ostatnio eksperymentowałem z nvidia schield pro, jako transport po USB do daca.Zainstalowałem tam Apple Music app.Jak dla mnie jakość b. dobra, ale np. @piotr.sonido zauważył sporą degradację.

Nie rozumiem

Apple Music leci nie tylko na Mac Mini (MacOS)

Przeciez Apple Music leci takze na PC pod Windows i na iPad/iPhone (czyli pod iOS).

I przy streamingu mozesz wybrac format HighRes.

Tylko przy zapisywaniu plikow lokalnie nastepuje konwersja na zredukowany format

A innych systemow nie sprawdzalem

A jak dostarczyc muzylke do naszego wypieszczonego systemu?

Ja uzywam w zaleznosci od pomieszczenia i systemu 4 rozne drogi:

- wyjscie na USB DAC

- wyjscie na SPDIF DAC 

- AirPlay

- BT

Edytowane przez xajas
2 hours ago, artur 1984 waw said:

Z kolei Tidal HiFi Plus mam wbudowany w streamer jako źródło dla Pathosa i teoretycznie jakość powinna być lepsza, szczególnie przy MQA, których na Tidal jest już sporo. W praktyce nie słyszę żadnej różnicy a nawet mam wrażenie, że Apple gra jakoś czyściej i "cieplej"

Może być to wywołane przez MQA, który zazwyczaj psuje jakość dźwięku, robi niepotrzebny i sztuczny upsampling

35 minutes ago, Marcin_75 said:

ps wchodzi teraz AirPlay 2.Może to będzie rozwiązaniem.

Co dokładnie masz na myśli? Bo Apple AirPlay 2 funkcjonuje od jakiegoś czasu i niestety obsługuje tylko 16/44.1 co jest jakością CD ale niestety konwertuje na słaby format ALAC

BTW. W glownym systemie uzywam bardzo starego iMaca 21" (zastapil Mac Mini, i MacBooka Pro) i znakomicie spelnia swoje zadanie:

- streaming: Apple Music

- odtwarzanie lokalnych plikow: JRiver

Myślałem by dostawić po prostu starszego maca (używanego) jako źródło. W drugim systemie mam możliwość korzystania z apple music albo via airplay (bluesound node 2i + dac w Denon PMA1700) albo Macbook pro jako źródło podłączany bezpośrednio do Denona. To drugie rozwiązania (po kablu) zapewnia do 24/384 - nawet za dużo dla Apple Music. Przyznam się szczerze, że nie bardzo słyszę różnicę między kablem a Airplay. Z drugiej strony Apple sporo oszukuje - w informacjach o plikach nawet dla loosles jest najczęściej podany bitrate 256 (np. cały "ich" Jarre) podczas gdy Tidal ma tutaj całą jego bibliotekę w MQA.

47 minut temu, xajas napisał:

Nie rozumiem

Apple Music leci nie tylko na Mac Mini (MacOS)

Przeciez Apple Music leci takze na PC pod Windows i na iPad/iPhone (czyli pod iOS).

I przy streamingu mozesz wybrac format HighRes.

Tylko przy zapisywaniu plikow lokalnie nastepuje konwersja na zredukowany format

A innych systemow nie sprawdzalem

A jak dostarczyc muzylke do naszego wypieszczonego systemu?

Ja uzywam w zaleznosci od pomieszczenia i systemu 4 rozne drogi:

- wyjscie na USB DAC

- wyjscie na SPDIF DAC 

- AirPlay

- BT

Bardziej drogi Xajasie chodzi mi o formę.Nie chcę wstawiać komputerów na półeczkę w salonie.Po AirPlay słyszę ze gra troszkę gorzej, Bluetooth ldac chodzi naprawdę fajnie, z jabluszkowego smartfona trochę gorzej.W końcu w ramach kompromisu została nvidia, którą to i tak używamy do iptv.

Co ciekawe YouTube z nvidii do daca ma naprawdę fajną jakość.Oczywiście nie wszystkie materiały 

Edytowane przez Marcin_75
8 minut temu, Marcin_75 napisał:

Nie chcę wstawiać komputerów na półeczkę w salonie.

Mac mini bez monitora, klawiatury i myszy wygląda nawet elegancko:-)

Obsługa przez zdalny pulpit.

Sterowanie muzyką ze smartfona czy tabletu.

Teraz, Froju napisał:

Mac mini bez monitora, klawiatury i myszy wygląda nawet elegancko:-)

Obsługa przez zdalny pulpit.

Sterowanie muzyką ze smartfona czy tabletu.

Wiem.Mam takowy na stanie.😉

Tym niemniej chciałem uniknąć takiego rozwiązania.Swoją drogą, najlepszego wg. mnie.

Akurat tak się złożyło, że posłuchałem sobie dzisiaj od rana zarówno apki wbudowanej w Pioneera do obsługi Tidala (N70a jako transport / źródło) podłączonego do Pathosa vs. Airplay i telefon jako obsługa. Jednak Tidal obsługiwany natywnie z urządzenia gra lepiej i jest to więcej niż słyszalne. Natomiast Apple Music puszczane z kompa bezpośrednio po kablu - tu moim zdaniem różnicy nie ma i decydują osobiste preferencje. Suma sumarum, przeprosiłem się z Tidalkiem i grzecznie wróciłem. 

Podłączę sie bo tez korzystam z Apple Music. I mam wrażenie , ze gorzej slychac  niz w spotify i TIDAL .Tak w ogole to według mnie Apple Music najlepiej zagrało przy najniższej jakości.

Moim zdaniem Apple Music jest dedykowana urządzeniom Apple i ma największy sens przy słuchaniu ze słuchawek bezprzewodowych. Ma pewne zalety użytkowe, np. u mnie w samochodzie (Mazda) Tidal potrafi zerwać połączenie, Apple Music nigdy. Wadą jest brak natywnej apki wbudowanej w większość streamerów, przez co - jak słusznie napisał Kolega na samym początku wątku (drugi post) - nie ma jak tego sensownie przesłać do porządnego DACa a Airplay ma jednak ograniczenia.

Moim zdaniem Apple Music jest dedykowana urządzeniom Apple i ma największy sens przy słuchaniu ze słuchawek bezprzewodowych. Ma pewne zalety użytkowe, np. u mnie w samochodzie (Mazda) Tidal potrafi zerwać połączenie, Apple Music nigdy. Wadą jest brak natywnej apki wbudowanej w większość streamerów, przez co - jak słusznie napisał Kolega na samym początku wątku (drugi post) - nie ma jak tego sensownie przesłać do porządnego DACa a Airplay ma jednak ograniczenia.

1. Podlacz DAC przez USB do PCta albo MACa, na ktorym leci Apple Music

2. Zainstaluj sobie iTunes Remote (iPad, iPhone,…)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3. Wystartuj na PCcie albo MACu Apple Music

4. Wystartuj iTunes Remote

5. Steruj PCta/MACa poprzez Remote.

Dokladnie taki zestawik mam przed soba (testuje inny projekt)

IMG_3651.thumb.jpg.81c6fe0e5d5aee0fc1e30f473077f5a0.jpg

IMG_3652.thumb.jpg.175b53cc15b168978c34b4c48a4efcce.jpg

Nie potrzebujesz zadnego AirPlay. Polaczenie leci przez USB

Nie potrzebuje zadnych streamerow i innych dupereli. IPhone/iPad/MAC/PC wystarcza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie duperele. Ja chcę sterować bezprzewodowo. Jak Tidala mam wbudowanego w streamer (np. Pioneer NA70, albo Bluesound Node 2i) to steruję bezprzewodowo i na zewnętrznym DAC mam jakość jak z komputera. Jedynie co mnie ogranicza to tryb wejścia - coax albo USB (ale mało który streamer ma wyjście USB audio). Właśnie z Apple Music muszę podłączyć sprzet fizycznie. I tu chyba jest problem. 

Nie pojales o co chodzi

Ja tez steruje „bezprzewodowo“ iPadem, a „streamerem“ (czyli tam gdzie leci Apple Music) jest MAC albo PC polaczony „przewodowo“ z DAC

iPad tylko pokazuje co robi / co leci na MACu/PCcie

Edytowane przez xajas
7 godzin temu, artur 1984 waw napisał:

Jak w tytule, co polecacie ?

Amazon. Cena 19 zł. Jakość dźwięku bardzo dobra choć aplikacja do dupy. O ile wyszukiwanie wykonawców i utworów działa bardzo dobrze to katalogowanie "mocno upośledzone". Ale za to oferuje choćby takie atrakcje

Ukryta Zawartość

IMG_20221122_164230.thumb.jpg.298a462776dce402c6e6cf4fa5b74500.jpg

IMG_20221122_164323.thumb.jpg.b04b56810ca5128802846bdee16f0d64.jpg

IMG_20221122_165340.thumb.jpg.b0cf52f5f4cbe54ab47ee3f2de7cf64d.jpg

Tidal ma MQA, Amazon Ultra HD czyli 96/24 lub 96/32

Ale dla mnie najważniejsze są koncerty, których nie ma w innych serwisach . Dlatego dla wygody Tidal. Dla jakości Amazon. Oba po 19 zł miesięcznie. Czyli miesięczny koszt jak najbardziej do zaakceptowania 

Najlepsza płyta Led Zeppelin. Przez jakiś czas była na Tidalu. Tu nadal jest

IMG_20221122_165756.thumb.jpg.d8c58f22e00940de23974a67f6bfcb2c.jpg

I można długo tak wymieniać. Oferta dostępnych albumów ogromna 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedziemy dalej?

Ukryta Zawartość

I tak (niemal 🙂 ) bez końca

Nie wiem, czy na platformie Apple dostępne są te albumy. Kiedyś testowałem, nie odpowiadał mi ten serwis. Na chwilę obecną nie robię kolejnego podejścia. Tym bardziej, że mój streamer nie obsługuje go. 

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Użytkowałem wcześniej Apple Music i zostałem namówiony na Tidala i to był najgorszy wybór… nie ma najnowszych utworów z tej muzyki co ja słucham😞 niestety abonament z góry opłaciłem na rok ale gdy się skończy rezygnuje i wracam do AM

9 hours ago, artur 1984 waw said:

w informacjach o plikach nawet dla loosles jest najczęściej podany bitrate 256 (np. cały "ich" Jarre)

To akurat nie ma znaczenia przy korzystaniu z airplay, bo tą drogą wszystko idzie w AAC 256. Bezstratnie Apple Music działa tylko na kablu. Ja zresztą nie słyszę różnicy.

To chyba zależy jednak na jakim sprzęcie nie słychać różnicy. Ja tam między kablem a airplay jednak jakąś różnicę słyszę, przede wszystkim w zakresie głębi. Podsumowując, wydaje się więc, że w przypadku Apple Music jedyne sensowne rozwiązanie to urządzenie Apple jako streamer (ipad, stary mac - np. ten 11 calowy) podłączony do DACa po USB i ewentualnie sterowanie zewnętrzne z telefonu... Apple. 
Nie rozumiem dlaczego Tidal jest implementowany w wielu urządzeniach a Apple Music nie - szkoda. Mam go zarówno w Bluesound jak i w Pionku 70AE, jest chyba w zasadzie w każdym streamerze albo wzmacniaczu zintegrowanym all-in one. To jednak spora przewaga Tidala.

50 minut temu, artur 1984 waw napisał:

Podsumowując, wydaje się więc, że w przypadku Apple Music jedyne sensowne rozwiązanie to urządzenie Apple jako streamer (ipad, stary mac - np. ten 11 calowy) podłączony do DACa po USB i ewentualnie sterowanie zewnętrzne z telefonu... Apple. 

Nie. 

Ciagle jeszcze nie pojales.

Tym streamerem nie musi byc urzadzenie Apple. Moze byc tez PC z Widowsem (Apple Music leci tez pod Windowsem)

I nie musi byc podlaczony do DACa po USB. Moze byc tez optycznie albo Coax/SPDIF albo CAT (DANTE) albo Firewire, albo...

Edytowane przez xajas

HiFi Rose odtwarza natywnie AM.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

10 hours ago, xajas said:

Nie. 

Ciagle jeszcze nie pojales.

Tym streamerem nie musi byc urzadzenie Apple. Moze byc tez PC z Widowsem (Apple Music leci tez pod Windowsem)

I nie musi byc podlaczony do DACa po USB. Moze byc tez optycznie albo Coax/SPDIF albo CAT (DANTE) albo Firewire, albo...

Pojałem, pojąłem - ale po co te hocki klocki. Na forach piszą, że AM z PC gra gorzej, jak najwyższa jakość to chyba jednak po USB. I wreszcie - czy to zagra lepiej niż Tidal HiFi wbudowany w streamer ? Żeby nie było - piszę to z Mac.Pro M1 16...

9 hours ago, kichanadeta said:

HiFi Rose odtwarza natywnie AM.

Wygląda na świetny sprzęt.

Słucham Tidal i apple music z Ipad usb na konwerter i do dac tidal jest lekko lepszy jakościowo , Apple Music natomiast zauważyłem jest jak najbardziej skrojony pod urządzenia apple np na iphone am gra o wiele głośniej niż Tidal . Słuchając przez ipad  na dacu wyświetla  mi jakieś dziwne próbkowanie jak by mp3-320 odtwarzał 

Edytowane przez blackromek

Czy skonfigurowales Apple Music na iPadzie na HighRes

Ukryta Zawartość

IMG_3521.thumb.png.fb6636898af998154228293f9fc52ff0.png

IMG_3522.thumb.png.dbeb4870ef35d7a604e996d4ce499d1a.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, xajas napisał:

Czy skonfigurowales Apple Music na iPadzie na HighRes

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3521.pngIMG_3522.png

Tak

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to, że jak się ma tel Apple to do słuchania z telefonu na słuchawkach (bez DACa podpiętego) najlepiej mieć AM a do stacjonarnego sprzętu i chyba większości streamerów Tidal HiFi. Tyle, że to trochę bez sensu. U mnie na Pioneer N70AE + Pathos Converto MKI + Pathos Logos MK2 jest duża różnica na korzyść TIDAL względem AM przez Airplay (po kablu nie mam na razie jak przetestować w tym systemie). Ale już taki np. Oxymore Jarra lepiej wypadał na Audeze Euclid na AM i to po DAC (a nie bluetoth). Wychodzi na to, że lepsze jest wrogiem dobrego a konfiguracje zmienne.