Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz cd do tv?

Rekomendowane odpowiedzi

W telewizorze nie ma wyjścia na wzmacniacz stereo, nie ma euro złącza.

Podsiada HDMI, wejście komponentowe, cyfrowe wyjście optyczne.

Chciałbym aby poprzez odtwarzacz cd móc słuchać dźwięku z telewizora z połączonym wzmacniaczem stereo.

Czy odtwarzacz cd da się jakoś wykorzystać do telewizora.

Odtwarzacz cd ma regulowane gniazdo (potencjometr) słuchawkowe.

https://www.audiostereo.pl/topic/160221-odtwarzacz-cd-do-tv/

Istnieją takie modele, ale sporo kosztują więc pozostaje oczywiście

klasyczne rozwiązanie dodatkowym DAC, czyli choćby Fioo D3.

Pomijając oczywiście CD player 😉 

Koszt nieduży ( 130 zł ), ale obsługa głośności przez wzmacniacz.

Oczywiście są i wzmacniacze i przede wszystkim amplitunery

z HDMI ARC które można obsługiwać np. pilotem TV.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, audioburak napisał:

Oczywiście są i wzmacniacze i przede wszystkim amplitunery

z HDMI ARC które można obsługiwać np. pilotem TV.

Czy w TV musi byc wtedy też HDMI ARC czy może być zwykłe HDMI?

Godzinę temu, audioburak napisał:

klasyczne rozwiązanie dodatkowym DAC, czyli choćby Fioo D3...

...z wejściem optycznym i wyjściem RCA.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Moderatorzy

Żeby odtwarzać dżwięk z tv przez cd musiałbyś mieć cd z WEJŚCIEM audio. Bywają takie które pełnią również rolę dac, ale to rzadkie przypadki.

Jak pisał wcześniej kolega rozwiązaniem jest DAC typu fioo, na ali... widziałem jeszcze podobny(nieduże budżety) z BT i wtedy pod wzmacniacz podłączysz i tv(po optyku) i telefon po bt.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

TV nie musi mieć opisu ARC na gnieździe HDMI ale jest 

inny warunek - działa podobno dopiero od wersji HDMI 1.4.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Moderatorzy
22 godziny temu, Sławo1 napisał:

cyfrowe wyjście optyczne.

najprościej tv podłączyć po optyku

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

23 godziny temu, Sławo1 napisał:

W telewizorze nie ma wyjścia na wzmacniacz stereo, nie ma euro złącza.

Podsiada HDMI, wejście komponentowe, cyfrowe wyjście optyczne.

Chciałbym aby poprzez odtwarzacz cd móc słuchać dźwięku z telewizora z połączonym wzmacniaczem stereo.

Czy odtwarzacz cd da się jakoś wykorzystać do telewizora.

Odtwarzacz cd ma regulowane gniazdo (potencjometr) słuchawkowe.

Jaki masz odtwarzacz CD ? 

Są takie CD które mogą pełnić rolę zewnętrznego  DAC  np. Cambridge Audio Azur   740 CD  miałem i byłem z takiego połączenia bardzo zadowolony.  I mam teraz zewnętrzny Dac taki za coś 100 zł i to już nie to ??☹

Edytowane przez bogus18

Z racji mojego uwielbienia starszymi urządzeniami audio, także (też) i tymi z lat 90-tych, posiadam min. odtwarzacze cd Sony ES "niższe" jaki i "wyższe" modele, ale mam też Pioneera PD 73.

Edytowane przez Sławo1
20 godzin temu, Sławo1 napisał:

Z racji mojego uwielbienia starszymi urządzeniami audio, także (też) i tymi z lat 90-tych, posiadam min. odtwarzacze cd Sony ES "niższe" jaki i "wyższe" modele, ale mam też Pioneera PD 73.

Fajne CD ale bez wejść o które pytasz i raczej zewnętrzny DAC wchodzi w rachubę. 

Na początek wypożycz Filo może wystarczy . Są z  wyższej  półki ale droższe  .

Pozdrawiam 

31 minut temu, Sławo1 napisał:

Od znajomego mogę mieć jeszcze, któryś z tych odtwarzaczy cd:
Denon DCD 755 AR
Denon CDR-1000 Recorder,
Sony XB 630.
Nada się któryś z nich?

Jutro sprawdzę. 

Jak mocno chcesz wiedzieć sprawdź czy któryś ma wejście cyfrowe lub optyczne. 

Pozdrwaiam 

Recorder Denona ma wejścia i opt i coax, ale trzeba ściągnąć manual, czy można

sobie spokojnie podłączyć jako monitor.

Denon CDR 1000 jak pisze wyżej kolega ma wejścia i optyczne i coax. Sprawdz u właściciela czy przepuści sygnał na wyjściu analogowym ? Lub jak ma to zobaczcie w instrukcji ? 

Ja nie znam tego urządzenia. 

Ten się nadaje, ma wszystko (?)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Taką informację już teraz znalazłem:

Nagrywarka CD kompatybilna z CD-R/RW wyposażona w 24-bitowy przetwornik D/A.

W przetworniku D/A zastosowano 24-bitowy przetwornik cyfrowo-analogowy, a w obwodach audio i innych częściach zastosowano starannie dobrane części wysokiej jakości, aby poprawić jakość dźwięku.
Ponadto sekcja zasilania jest niezależna od sekcji audio i cyfrowej, aby zredukować wzajemne zakłócenia.

Wyposażony w funkcję nagrywania synchronicznego, dostępne są trzy typy nagrywania: nagrywanie synchroniczne z dyskiem do nagrywania jednego albumu, nagrywanie synchroniczne ze ścieżkami do nagrywania tylko jednego utworu oraz nagrywanie z automatyczną finalizacją do automatycznego finalizowania po nagraniu synchronicznym z dyskiem.
Możliwe jest również nagrywanie ręczne.

Wyposażony jest w funkcję Fade In / Fade Out. Jeśli ustawisz nagrywanie ze ściemnianiem przed nagrywaniem, nagrywanie zatrzymuje się podczas zanikania po zatrzymaniu lub ustawieniu podczas nagrywania. Ponadto w trybie nagrywania ręcznego obsługiwane jest nagrywanie z nagłaśnianiem. Jeśli ustawisz nagrywanie ze ściemnianiem w ten sam sposób, nagrywanie rozpocznie się z narastaniem od początku.
Czas przenikania można regulować w zakresie od 0 do 10 sekund (w krokach co 0,05 sekundy).

Płyta CD-RW posiada funkcję kasowania ścieżek, która umożliwia jednoczesne usuwanie wielu ścieżek od ostatniej ścieżki nagranej na płycie CD-RW.
Możesz także usunąć wszystkie utwory jednocześnie.

Wyposażony w cyfrową głośność REC, poziom nagrywania można regulować w zakresie od -63 dB do + 6 dB dla nagrywania analogowego i nagrywania ze źródła cyfrowego.

Wyposażony w funkcję wprowadzania/wyświetlania tekstu, możesz wprowadzać tytuły albumów i nazwy wykonawców dla nagranych płyt CD-R/RW oraz tytuły i nazwy wykonawców dla każdego utworu za pomocą pokrętła na przednim panelu lub przycisków pilota.
Dla każdego tytułu lub nazwy wykonawcy można wprowadzić maksymalnie 64 znaki, wielkie litery angielskie, cyfry i symbole. Możesz także użyć trybu wymazywania, aby wymazać cały tekst lub każdy tytuł lub nazwisko wykonawcy.
Jeśli zakończysz po wprowadzeniu tekstu, możesz wyświetlić wprowadzony tekst podczas odtwarzania w odtwarzaczu CD-Text.

Wyposażony w funkcję finalizacji z podwójną prędkością, proces finalizacji można wykonać w ciągu 2 minut.

Wyposażony w konwerter częstotliwości próbkowania, częstotliwość próbkowania (32kHz/48kHz) transmisji DAT i BS/CS może być automatycznie konwertowana na częstotliwość próbkowania CD (44,1 kHz) w celu nagrywania cyfrowego.
Funkcja bezpośredniego nagrywania 44,1 kHz umożliwia bezpośrednie nagrywanie cyfrowych sygnałów wejściowych 44,1 kHz bez przechodzenia przez konwerter częstotliwości próbkowania.

Obsługiwane jest nagrywanie w formacie HDCD.

Wyposażony jest w funkcję trybu monitora, dzięki czemu sygnały ze źródeł cyfrowych innych niż CD (32 kHz lub 48 kHz) mogą być konwertowane na częstotliwość próbkowania 44,1 kHz i wyprowadzane, a sygnały analogowe na sygnał cyfrowy 44,1 kHz przepuszczając go przez przetwornik A/D.

Mechanizm podbieracza znajduje się na środku podwozia, a centralny mechanizm mocowania służy do tłumienia wibracji poprzez optymalizację wyważenia korpusu.

Ukryta Zawartość

Chyba tak, sprawdź jak kolega radzi:

W dniu 24.11.2022 o 11:12, bogus18 napisał:

czy przepuści sygnał na wyjściu analogowym ?

Podłącz optykiem TV do wejscia Digital In tego Denona, a wyjdź na wzmacniacz Analog Out kablami RCA,  to powinno grać.

Przypomina mi się jeszcze taki CD Harman HD 970, który miał wbudowany DAC z oddzielnym wejściem, a wiec dałoby go radę wykorzystać w takiej sytuacji.

W dniu 21.11.2022 o 20:57, bogus18 napisał:

Są takie CD które mogą pełnić rolę zewnętrznego  DAC  np. Cambridge Audio Azur 740 CD 

Czy oprócz tego Cambridge Audio Azur 740 jest jeszcze wiele modeli spełniających warunki": wejścia audio + zewnętrzny DAC? 
W niekosmicznych cenach?
Tak chciałem do porównań z tym Denon cdr-1000.

Możecie podać jakieś przykłady?

nie wiem co to :) ale kręci płytami i ma optyczne wejście to chyba się nada ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Sławo1 napisał:

Czy oprócz tego Cambridge Audio Azur 740 jest jeszcze wiele modeli spełniających warunki": wejścia audio + zewnętrzny DAC? 
W niekosmicznych cenach?
Tak chciałem do porównań z tym Denon cdr-1000.

Możecie podać jakieś przykłady?

2 godziny temu, Sławo1 napisał:

Sprawdź Denona ? Jak zagra nie tak ? To raczej zewnętrzny Dac wchodzi w rachubę. 

Cena innych odtwarzaczy z funkcją DACa raczej nie zachęca.  Choc i ten Cambridge Audio Azur C 740 jako nowy to ponad 3 tyś zł. kosztował A była i wersja 840 ale i droższa.  

Ostatni którego testowałem (mający DACa) siebie to Shanilng CD 3.2 lampy w torze i swietne brzmienie tylko tu juz cena powyżej 10tys . 

Ale warto .

Poszukaj jeśli musi być odtwarzacz z Dac zewnętrznym  na pokładzie wśród używek .( jak takie granie Ci pasuje ? Mnie tak) 

Mimo że nie nowy to  podpowiem dla  zachęty ! tani laser( jak by miał paść  )

Pozdrwaiam 

Edytowane przez bogus18

Mam nadzieję, że teraz nagle ceny tego Harmana HD 970 i przede wszystkim Denona CDR-1000 nie wzrosną jak to często bywa, jak tylko pojawiają się pochlebne opinie o jakimś urządzeniu na forach:-)
Akurat mam możliwość przygarnięcia tego drugiego, i się okazało, że na zasadzie wymiany za inne urządzenie:-)
Jak tylko połączę wszystkie elementy, dam znać jak (czy) pasuje, jak brzmi dźwięk przez tego Denona.
Jak wkleiłem wyżej informację na jego temat jest całkiem dobry, ma pozytywne opinie, jakość wykonania, znośna i jeśli komuś odpowiada takie rozwiązanie, nie trzeba, nie musi wydawać na niego wiele.
Jak tu napisał, kolega stench, że takie odtwarzacze cd to rzadkie przypadki, albo audioburak czy bogus18, że trzeba liczyć się  z kosztami, aby taki odtwarzacz znaleźć - jednak się chyba uda i wystarczy to tańsze urządzenie o bardzo dobrych możliwościach i osiągach.
A i dodatkowo jeszcze można odtwarzać płyty cd, dvd czy przede wszystkim je nagrywać, to już idealnie.
No i jest w miarę ładnym urządzeniem, "klockiem" ( i to z pilotem) a nie kosteczką czy małym pudełkiem jak, np. Fioo (DAC)
Dzięki koledzy za pomoc, porady i opinie.

• 2 miesiące później...
W dniu 25.11.2022 o 15:45, grzehu82 napisał:

Podłącz optykiem TV do wejscia Digital In tego Denona, a wyjdź na wzmacniacz Analog Out kablami RCA,  to powinno grać.

Przypomina mi się jeszcze taki CD Harman HD 970, który miał wbudowany DAC z oddzielnym wejściem, a wiec dałoby go radę wykorzystać w takiej sytuacji.

Podłączyłem tak jak napisałeś. 

Jednak nie ma dźwięku, ale też nic się nie spaliło😃

W telewizorze ustawienia zmieniłem tylko jeśli chodzi o zmianę, na zewnętrzne głośniki.

Jest tam jeszcze PCM i bistream i RF, ale tego nie ruszałem.

Może trzeba coś w Denonie przestawić.

Jest tam przycisk "Input" i przełączałem na: DIGITAL 1, 2, OPTICAL I ANALOG, ale też bez rezultatu.

A we wzmacniaczu pod co połączyć?

Przestaw TV na PCM

input nagrywarki na opt,

a kabel z analog out Denona daj na dowolne wejście wzmacniacza,

poza phono oczywiście.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Przestaw TV na PCM

input nagrywarki na opt,

a kabel z analog out Denona daj na dowolne wejście wzmacniacza,

poza phono oczywiście.

A jak ma "wpiąć" kabel subwoofera pod końcówki wyjścia wzmacniacza.

Teraz mam kolumny głośnikowe pod sekcję A, a subwoofer (aktywny) pod sekcję B.

Jednak nie wiem czy mam wpiąć kabel głośnikowy subwoofera do wzmacniacza-pod kanał L i R czy tylko wystarczy pod jedno L, albo R.

To samo w subwooferze czy pod całe wyjście L i R czy tylko wystarczy pod jedno L, albo R.

Teraz mam to inaczej, trochę odmiennie z obu stron, a nie chciałbym czegoś uszkodzić.

Trzeba wyjść z B, ale jeśli subwoofer ma wejścia wysokiego poziomu,

to OBA - L jak i R bo zdarzają się różne nagrania i potrzebne są oba.

Subwoofer to sobie doda.       A czy ww. połączenie zadziałało ?

6 godzin temu, audioburak napisał:

Trzeba wyjść z B, ale jeśli subwoofer ma wejścia wysokiego poziomu,

to OBA - L jak i R

Subwoofer i wzmacniacz jaki chciałby użyć to na teraz odpowiednio: Canton as 10, wzmacniacz Denon pma 920.

Trzeba - wyjść z obu par zacisków B wzmacniacza ( czyli L i R )

i wejść na wysoki poziom Cantona też na obie pary - L i R .

Przełączyć ten dinks speakers wzmacniacza - pierwszy z lewej na A + B.

Ale było pytanie - zdziałałeś coś w temacie optyka ?

7 minut temu, audioburak napisał:

Trzeba - wyjść z obu par zacisków B wzmacniacza ( czyli L i R )

i wejść na wysoki poziom Cantona też na obie pary - L i R .

Przełączyć ten dinks speakers wzmacniacza - pierwszy z lewej na A + B.

Tak prawie zrobiłem tylko w subwooferze zrobiłem tylko na jedną stronę-nie parę, ale poprawie to.

7 godzin temu, audioburak napisał:

A czy ww. połączenie zadziałało ?

9 minut temu, audioburak napisał:

zdziałałeś coś w temacie optyka ?

Przestawię też CDR-a na OPTICAL

• Pokaż nowe odpowiedzi