Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie o Wharfedale Elysian 2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, 

Czy ktoś miał styczność z kolumnami Wharfedale Elysian 2 i czy może je polecić?

Szukam dla siebie kolumn neutralnych, może jasnych z dokładnym brzmieniem ale zarazem przyjemne dla słuchania. 

Będę wdzięczny za każdą opinię 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/160219-opinie-o-wharfedale-elysian-2/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To kolumny różniące się drugim wooferem wobec Elysian 4.

O brzmieniu decyduje głównie AMT i aplikacja, więc kolumn podobnie

zbudowanych; może też brzmiących kilka jest - np. Elac czy Audiovector.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

3 hours ago, audioburak said:

Ukryta Zawartość

To kolumny różniące się drugim wooferem wobec Elysian 4.

O brzmieniu decyduje głównie AMT i aplikacja, więc kolumn podobnie

zbudowanych; może też brzmiących kilka jest - np. Elac czy Audiovector.

Trochę słabe tam porównanie - napędzane amplitunerem z średniej półki i jeszcze porównywane z kolumnami z innej klasy. Chcialbym uslyszec cos konkretniejszego, np w porównaniu do Elac Vela FS409/FS408, B&W 702, JBL L100 Classic, Audiovector QR5 itd.

Oczywiscie lepiej samemu posłuchać, wiem, tylko te kolumny nie są tak łatwo dostępne i widziałem je tylko na zamówienie. A jedyne, bezpośrednie, porównanie znalazlem po niemiecku, gdzie google translate słabo sobie poradził 😞

Ukryta Zawartość

Na co sobie zawracać głowę co raz słabszymi wyrobami Wharfedale'a? KIedyś to byłt fajne serie, owszem...

Elysian to dla mnie nabijanie kasy...

Przy takiej chociażby Veli 407, to nie dorastają im do pięt pod względem techniki, jakości komponentów, a przede wszystkim jakości dźwięku!!!

2 minutes ago, Tonnii99 said:

Na co sobie zawracać głowę co raz słabszymi wyrobami Wharfedale'a? KIedyś to byłt fajne serie, owszem...

Elysian to dla mnie nabijanie kasy...

Przy takiej chociażby Veli 407, to nie dorastają im do pięt pod względem techniki, jakości komponentów, a przede wszystkim jakości dźwięku!!!

I nie zwróciłbym na nich uwagi, jakby nie możliwość ich zakupu z standami w podobnej cenie do nowych 407.

często kierujemy się ceną, bo ta z zasady podpowiada z czym mamy do czynienia. Lecz niektórzy producenci, przesadzają po całości...

Słuchałeś już gdzieś tej VELI?

Właśnie nie 😞 z tego co wymieniłem

Elac Vela FS409/FS408, B&W 702, JBL L100 Classic, Audiovector QR5

nie słuchałem tylko Veli, ale dźwięk B&W 702 S3 najbardziej mi się spodobał (niestety cena nowych nie mój budżet 😞 )

Ja nie słuchałem bardzo krótko i to przy okazji wizyty w jakimś salonie gdzie przyszedłem po zupełnie coś innego.

Było nieźle kolumny wyglądają naprawdę świetnie robią wrażenie estetyczne.

Ale ja także kierowałbym swoją uwagę raczej w kierunku elac vela czy audiovector.

Piotr 

Ja też szukałem kolumn z wysokimi AMT i wybrałem Monitor Audio Golf 5G, chociaż w planach przejście na Platinum. Jest  Piano Black chociaż ja wybrałem heban, jest kapitalny bas już w monitorach, nie mówiąc o podłogowych. Przed zakupem w grze był jeszcze Wlać, a z klasycznych 705 S2 ale nie podpasowaly brzmieniowo. Monitor Audio doskonale sprawdzają się w klasyce, żeńskich wokalach aż po fantastycznie brzmiące Toto, Slayer czy AC/DC. Znam kilka osób lubujących się w Monitor Audio i wszyscy po kolei przechodzą kolejno aż do Platinum.

On 11/21/2022 at 8:41 PM, Audroc said:

Ja też szukałem kolumn z wysokimi AMT i wybrałem Monitor Audio Golf 5G, chociaż w planach przejście na Platinum. Jest  Piano Black chociaż ja wybrałem heban, jest kapitalny bas już w monitorach, nie mówiąc o podłogowych. Przed zakupem w grze był jeszcze Wlać, a z klasycznych 705 S2 ale nie podpasowaly brzmieniowo. Monitor Audio doskonale sprawdzają się w klasyce, żeńskich wokalach aż po fantastycznie brzmiące Toto, Slayer czy AC/DC. Znam kilka osób lubujących się w Monitor Audio i wszyscy po kolei przechodzą kolejno aż do Platinum.

Nad Goldami (200, 300?) również zastanawiam się, nie słuchałem jeszcze, poszukam gdzie są, dzięki 😉

21 godzin temu, jerzy.ward napisał:

Nad Goldami (200, 300?) również zastanawiam się, nie słuchałem jeszcze, poszukam gdzie są, dzięki 😉

Tylko uważaj ze wzmacniaczem. Gdybyś miał lampę poleciłbym wersję 4G ze wstęgą, bajeczne połaczenie.

Natomiast głosnik AMT jest bardzo zmiękczony, wręcz "lampowy", mozna wiec przesadzic z łagodnością dźwięku. Zresztą recenzenci zwracają na to uwagę w testach dostepnych w sieci.

Dlatego przy ciepłym wzmaku masz do wyboru wersje Platinum.

Teraz na świetnych cenach jest seria Platinum. Warto polować. Przeskok dźwiękowy nie jest taki jak między Silver a gold. Ale wyglądają obłędnie. 

Cena robi robotę.

Piotr 

W dniu 26.11.2022 o 16:14, Piotr Sonido napisał:

Teraz na świetnych cenach jest seria Platinum. Warto polować. Przeskok dźwiękowy nie jest taki jak między Silver a gold. Ale wyglądają obłędnie. 

Cena robi robotę.

Piotr 

Przeskok jakościowy jest niewielki, Gold i Platinum to podobne konstrukcje, podobne przetworniki. Po odsłuchu, zresztą potwierdzaja to recenzje różnia sie nieco brzmieniem a to może wywalic system który uzbieraliśmy.

Jeszcze raz o moich wnioskach- Goldy graja ciepło, odbieram ich dźwięk jako audiofilski, wciągający, relaksujący z pieknym zrównoważeniem tonalnym. Natomiast Platinum to dźwiek hiendowy, trudniejszy do opanowania. Mocne wszystkie zakresy, trzeba dobrać wzmacniacz i kable żeby uzyskać taki efekt jak z Goldów, lub po prostu grać na ostro, wyczynowo.

No różnią się brzmieniem. Dokładnie 🙂

zgadzam się z twoją wypowiedzią. 

ja także golfy odbieram cieplej. Chodź potrafią grać dokładnie .

Platinum wymaga lepszego zasilania. 

Piotr