Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki używany zestaw stereo do 3000 zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ ostatnio więcej muzyki słucham niż oglądam filmy zastanawiam się nad używanym zestawem stereo. Słucham Hardstyle, Trance, czasem rock oraz relaksujące utwory. Duża ilość basu jest atutem. Zastanawiam się nad tym czy nie kupić teufel ultima 40 active. Mieszkam na Śląsku blisko Katowic. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tu masz dużą okazję cenową w pobliżu

Ukryta Zawartość

do tego jakiś przyzwoity wzmacniacz Nad, Harman Kardon, wystarczy jeszcze na jakiś streamer sieciowy lub odtwarzacz cd

Ukryta Zawartość

To jednak Harman 255 z Kefami nie spasowały? 😉 Jeszcze niedawno byłeś bardzo zadowolony z zakupu.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 minuty temu, brewka87 napisał:

To jednak Harman 255 z Kefami nie spasowały? 😉 Jeszcze niedawno byłeś bardzo zadowolony z zakupu.

Cóż. Coraz rzadziej oglądam filmy więc obecne kino domowe nie jest mi potrzebne. Myślę nad zmianą gdyż jednak raczej do 3000 zł używany zestaw stereo na pewno dużo lepiej zagra w muzyce niż kino domowe w tej cenie

Posłuchaj, jeśli zdecydujesz się na ultimy a polecam je bo mam, to kup pasywne za 1400 w promocji i do nich wzmacniacz smsl a300 za 800zl w promocji. Masz za 2200zl fajny zestaw. Mam ten tor i gra na prawdę świetnie. Chyba że potrzebujesz wejscia hdmi...

Edytowane przez hary1357
41 minut temu, hary1357 napisał:

Posłuchaj, jeśli zdecydujesz się na ultimy a polecam je bo mam, to kup pasywne za 1400 w promocji i do nich wzmacniacz smsl a300 za 800zl w promocji. Masz za 2200zl fajny zestaw. Mam ten tor i gra na prawdę świetnie. Chyba że potrzebujesz wejscia hdmi...

Nie znam tego wzmacniacza. Rozumiem że taki zestaw lepiej zagra niż aktywne?

1 minutę temu, KaBel096 napisał:

Nie znam tego wzmacniacza. Rozumiem że taki zestaw lepiej zagra niż aktywne?

Ukryta Zawartość

Tutaj znalazłem taki zestaw ale niestety za daleko mam.

Ukryta Zawartość

Od razu dodam, że aktualnie posiadam kino domowe harman kardon (front kef iq3, centralny oraz surround sat ts 11 bq, sub ts11 i amplituner avr 255). 

Zestaw stereo będzie podłączony do komputera z kartą dźwiękową asus xonar d2x.

Nie wiem czy zagra lepiej niż aktywne bo ich nie słyszałem ale poczytaj wątek o ultimie 40 na pierwszej stronie forum i tam pisałem ile wzmacniaczy do nich przerobiłem. Z żadnym nie grały tak jak z tym smslem. Te kolumny są wrażliwe na elektronikę i sam się o tym przekonałem. Z a300 jest jak dla mnie świetnie a miałem kolumny z wyższej półki jak m in. MA BX6 czy Quadrale Rhodium 500.

Z Harmanem ( to smok 120 W ) basu nie powinno zabraknąć, oczywiście o ile

metraż nie przekroczy możliwości kolumn. One też mają swoje ograniczenia.

Ale będą istniały również w wersji aktywnej 😉 

Jeśli masz ten amplituner, to rozsądniej kupić bierne, niż active.

A jeszcze przy jakichkolwiek wątpliwościach czas na zwrot ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale masz ciekawe kolumny niedaleko - Warszowice:

Ukryta Zawartość

Też powinny się sprawdzić.

Ukryta Zawartość

Ja słucham takiej muzyki jak ty 

Weź używane magnaty quantum  677 albo heco metas xt 501 albo monitor audio rx6. Chodź tu może braknąć na wzmak.

Tu jest lepiej niż teufel

Piotr 

Witam!

Podpinam się do tematu z następującymi pytaniami 

Nie mam ambicji audiofilskich, od lat słucham muzyki na wiekowym zestawie stereo Sony 2.1 wartym teraz pewni 500 zł, jednak chciałbym poczuć dość  znaczącą różnicę w odbiorze dźwięku.

Wypatrzyłem wzmacniacz nad356bee, chcę do tego kolumny podłogowe, które nagłośnią wysoki pokój 18m2, jako źródło dźwięku laptop z audiotrakiem Prodigy cube 2. Słucham dużo dynamicznej muzyki gitarowej i jazzu. Nie przepadam za wyeksponowanymi  wysokimi tonami. 

Wypatrzyłem póki co takie kolumny.

Heco aurora 700 za około 2.200

Heco ms 900 za 2000

Mission LX-6 MKII za 2200

B&W 684 używane za 2300

i używane dali Ikon 6 za 1100

Pytanie, czy ktoś może krótko opisać plusy i minusy wymienionych kolumn, porównując je do siebie? Czy rezygnując z ikonów poczuję sporą różnicę i warto dołożyć tysiaka?dwa, czy w ogóle zważywszy na kiepskie źródło dźwięku kolumny za ponad 2tys to nie będzie  przerost formy nad treścią.

pozdrawiam

Bywają gorsze źródła dźwięku 😉 a jak się zadba o kabel z karty do wzmacniacza,

to może da się tego Wolfsona wykorzystać.

Pamiętaj też, że gdyby dziś były w salonach Ikony 6 to ich cena byłaby na pewno

wyższa, niż 5 kzł. Dlatego nie ma co się zastanawiać nad kolumnami, natomiast

jest grupa słuchaczy, która sklepowe NAD'y od razu przerabia - zgadnij dlaczego.

Moim zdaniem ( a nie znam dokładnie budżetu ) lepszym zakupem byłyby np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A nie znając tego zestawu 2.1 Sony nie wiemy też, czy czasem nie zamieni stryjek ... 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź.

Oczywiście widziałem ceny ikonów gdy były w sprzedaży i dlatego  zainteresowałem się  taką używką, ale nie  chcę pochopnie kupować czegoś tylko dlatego, że kiedyś było drogie, choć cena bardzo kusząca, zwyczajnie nie wiem jak wypadają przy innych modelach, które wymieniłem.

Co do nada to skłaniam się raczej ku niemu, ponieważ przy w kilku różnych wątkach, że gra świetnie i dynamicznie z rockową muzyką, a na tym mi zależy, co prawda słucham też zdecydowanie cięższych gatunków, ale to już darcie mordy bez większej wirtuozerii.

Założyłem że na wzmacniacz( na pewno używka) + kolumny chciałbym wydać maksymalnie 3.5k, w porywach do 4, ale to jeżeli trafię absolutnie genialną okazję.

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze takie coś, a propos wzmaka, a ten Marantz, co podałeś jest całkiem ciekawy, choć musialbym zebrać więcej informacji przeczesując internet

2 godziny temu, audioburak napisał:

A nie znając tego zestawu 2.1 Sony nie wiemy też, czy czasem nie zamieni stryjek ... 😉 

amplituner SONY str-ksl50

Dwie kolumny SONY SS-SLP70

subwoofer SA-WMSP70

2 godziny temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście oferta NAD'a ciekawa i jest kompletny - z pilotem.

Dynamika to mocna strona, bo miałem kiedyś dłużej możliwość posłuchania

jego poprzednika i bas był naprawdę potężny. Trzeba jednak cały czas

pamiętać, że kolumny w większym stopniu decydują o całości dźwięku.

Nawet wydaje mi się że to 70 % sukcesu, więc albo trzeba by posłuchać

( wtedy używane zakupy lokalnie ) albo udać się do salonu.

Bo kupowanie na podstawie zasłyszanych opinii to często błąd.

Rzeczywiście zestawienie z kpl. Sony zwiastuje poważny krok naprzód 😉 

Coś tanie te modele ikon.

Nawet jak pierwszy model.

Czy one nie są jakieś modyfikowane albo uszkodzone?

Ja stawiam na ms900

• 1 rok później...
W dniu 20.11.2022 o 09:19, audioburak napisał:

Ale masz ciekawe kolumny niedaleko - Warszowice:

Ukryta Zawartość

Też powinny się sprawdzić.

Temat stary ale dodam od siebie jak mój sąsiad poznał astrixa i nie tylko 😁 podczas odwiedzin z forum. (Pozdro)

Mythos 500, RB980bx RC995, audiolab mdac, kable furutech, daphile i takie tam pierdoły podłoga kamień u Mnie jak i u sąsiada 😅

Jedyne czego wtedy nam brakło podczas słuchania to dywanu po środku, bo zasłona sprawiła że podczas jednego z utworów Astrixa & Ace Venture oboje byliśmy w szoku. Tak dużym że poleciało kilka albumów trance itp. Przestrzeń, bas i to taki którego w takiej muzyce trzeba. Serio zajebiste paczki, jestem pewien że sąsiad je do dzisiaj pamięta 😅😅

Dajcie znać jak ktoś je ma, jestem ciekawy cfg

Ukryta Zawartość