Skocz do zawartości
IGNORED

Pierwsze słuchawki i pomoc w wyborze ATH, Sony, Marley

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Planuje zakup swoich pierwszych słuchawek bezprzewodowych głównie do telefonu, ale z możliwością podpięcia kabla gdybym chciał poprawić jakość dźwięku z "wyższej" półki cenowej, do tej pory korzystałem ze słuchawek za 80-150zł, słuchawki będą głównie do słuchania muzyki, ale także chciałbym móc je podpiąć czy to kablem czy bezprzewodowo sparować z komputerem i rozmawiać z kimś więc mikrofon musi być, ANC mile widziane chyba, że uważacie że to zbędny bajer w domu czy podczas podróży samochodem. Czy różnica między słuchawkami dousznymi, a nausznymi w kwestii jakości dźwięku będzie zauważalna dla osoby, która się na tym kompletnie nie zna? 

Pierwsze słuchawki nad którymi się zastanawiałem to Słuchawki Sony WF-1000XM3 ANC -(500zł) i czy warto dopłacić do XM4 - (750-999zł zależnie od strony czy promocji), je biorę pod uwagę tylko dlatego, że mam niezbyt zdrowe przyzwyczajenie, że usypiam się ze słuchawkami słuchając audiobooków czy muzyki, a ze słuchawkami nausznymi to będzie trudniejsze, ale zadecyduje jakość dźwięku. Drugie douszne to MARLEY Redemption ANC (900zł)

Trzecie i czwarte to nauszne, ale jeśli ktoś ma sprawdzone i może polecić to z chęcią sprawdzę wasze propozycję

Audio-Technica ATH-ANC900BT - - - 750zł

Audio-Technica ATH-M50xBT2  - - - 900zł

Mój budżet to 500-900zł, i ani grosza więcej bo w ciągu 2 dni czytania mój budżet skoczył z 400zł na 900zł 😜 słuchawki muszą mieć mikrofon, ANC, dobrze wygłuszać (najlepiej wokółuszne jeśli się nie mylę) i być uniwersalne tzn. bezprzewodowe bo do telefonu, ale z możliwością podpięcia po kablu z komputerem, prosiłbym również o nakreślenie różnic między dousznymi i nausznymi, bo jeśli nie odczuje różnicy to wybrałbym wygodniejsze douszne.

Pozdrawiam.

34 minuty temu, Paweł98 napisał:

Audio-Technica ATH-M50xBT2 

Sam mam te do telefonu. Wykonane z plastiku ale przyzwoitej jakości tak więc nic w rękach nie trzeszczy i nie skrzypi. Natomiast co do dźwięku. Wbrew potocznej łatce przypiętej słuchawkom tej marki, wcale nie jest jasno i ostro. Sam nie wiem, na podstawie czego piszę swe recenzje niektórzy zawodowi "recenzenci". Czasem można odnieść wrażenie, że nigdy ich na łbie nie mieli. Co ja słyszę u siebie? Na pewno dynamika i tej na pewno nie brakuje. Mocny bas i czytelna choć lekko wycofana góra. Średnica na tym poziomie cenowym bardzo przyzwoicie. Błyskawicznie parują się z telefonem za pomocą firmowej aplikacji. Brzmienie słuchawek dostosowałem do swoich potrzeb za pomocą zainstalowanej na telefonie aplikacji SoundID, która ma wgrane ustawienia dla tych słuchawek w wersji przewodowej i daje możliwość pobawienia się ustawieniami. Jeśli głównym źródłem dźwięku jest telefon (do takiego zastosowania je kupiłem i w taki sposób z nich korzystam) są bardzo dobrym wyborem. Cena na Amazon 826 zł. Wersja przewodowa za 400 zł . Zastanawiałem się nad trochę droższymi Sony WH-1000XM4 ale stanęło na AT i nie żałuję wyboru. Sony na pewno jest bardziej zaawansowane technologicznie i ma więcej bajerów (świetne ANC). AT lepiej grają 

Dodam jeszcze może, że słucham raczej gitarowych brzmień, sam gram na gitarze i w przyszłości chciałbym odsłuchiwać swoich nagrań.

A ja słucham wszystkiego, co (uznaję za) dobre. Od klasyki po metal i w swoim budżecie AT to bardzo porządny wybór. 

Jeśli chodzi o dokanałowe nie wychodziłem poza 5-6 stów. Jako ostatnie FiiO FH3. Świetnie grające ale mające podstawową wadę. Jak wszystkie dokanałówki uszkadzają słuch. Dlatego teraz korzystam z M50 w wersji bezprzewodowej. Czas pomyśleć o zdrowiu a przy okazji pełnowymiarowe słuchawki grają lepiej. Dźwięk jest pełniejszy z dużą ilością powietrza. 

Pobaw się tą aplikacją. Darmowa. Ja też z niej korzystam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Paweł98 napisał:

M50xBT2

Ja ze swojej strony również je polecam. Doskonałe do długotrwałego słuchania, nie tak wygodne jak Sennheisery HD560 Ovation, ale te muszą mieć kabel i solidny wzmacniacz.

Co do ATH-ANC900BT, które kupiłem za 550 zeta w promocji, to dźwiękowo ustępują 50siątkom, ale mają niezłe ANC które czasem się przydaje np. do koszenia trawy 🙂 . Mają też nieco mniejsze muszle, więc mogą być dla niektórych osób mniej wygodne.

Przez tydzień maiłem od kolegi Sony WH-1000XM4. Najlepsze ANC jakie słyszałem, dźwiękowo już znacznie gorsze od ATH-ANC900BT i M50xBT2.

Ostatnio kupiłem dokanałowe Jabry Elite 4 Active, miały być 7demki ale nie były warte dopłaty 200 zeta. Mega wygodne, nieźle brzmią i nieźle tłumią hałas zewnętrzny. Jednakowoż dźwiękowo gorsze do ATH-M50xBT2, a ANC lata świetlne za Sony. Można powiedzieć, że takie średniaki, ale w tej cenie mogę je szczerze polecić.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

23 godziny temu, Paweł98 napisał:

Dodam jeszcze może, że słucham raczej gitarowych brzmień, sam gram na gitarze i w przyszłości chciałbym odsłuchiwać swoich nagrań.

Skoro tak, to zobacz co ma na głowie Joe Bonamassa 🙂

Dobra Panowie mam już ATH 50xBT2 w koszyku, ale waham się wciąż z tymi Sony wh-1000xm4 ANC, 

Cytat

dźwiękowo już znacznie gorsze od ATH-ANC900BT i M50xBT2.

faktycznie aż taka różnica jest? Czy te M50 mają dobry docisk bo chciałbym móc się w domu odciąć od świata i pewnie te Sony by na to pozwoliły nawet i podczas podróży samochodem, a czy M50xBT2 mimo braku ANC na to pozwolą, dźwięk na pierwszym miejscu, ale jeśli będę słyszał jak mi kot miauczy pod drzwiami to nie tego szukam. O Sony słyszałem, że ANC genialne, ale kilka ludzi się skarżyło na jakieś wbudowane wady typu rdzewiejące śrubki, których nie uznają na reklamacji i ogólne problemy po kilku miesiącach typu szumy czy piski podczas korzystania z ANC, ale takie opinie to można prawie o wszystkich słuchawkach poczytać, że albo się łamią albo tandetny plastik, cos szumi i tak dalej, ale chętnie bym posłuchał opinii kogoś kto je ma, albo dłużej używał.

Edytowane przez Paweł98
Gość Kw202

(Konto usunięte)
W dniu 19.11.2022 o 17:05, Paweł98 napisał:

Cześć,

Planuje zakup swoich pierwszych słuchawek bezprzewodowych głównie do telefonu, ale z możliwością podpięcia kabla gdybym chciał poprawić jakość dźwięku z "wyższej" półki cenowej, do tej pory korzystałem ze słuchawek za 80-150zł, słuchawki będą głównie do słuchania muzyki, ale także chciałbym móc je podpiąć czy to kablem czy bezprzewodowo sparować z komputerem i rozmawiać z kimś więc mikrofon musi być, ANC mile widziane chyba, że uważacie że to zbędny bajer w domu czy podczas podróży samochodem. Czy różnica między słuchawkami dousznymi, a nausznymi w kwestii jakości dźwięku będzie zauważalna dla osoby, która się na tym kompletnie nie zna? 

Pierwsze słuchawki nad którymi się zastanawiałem to Słuchawki Sony WF-1000XM3 ANC -(500zł) i czy warto dopłacić do XM4 - (750-999zł zależnie od strony czy promocji), je biorę pod uwagę tylko dlatego, że mam niezbyt zdrowe przyzwyczajenie, że usypiam się ze słuchawkami słuchając audiobooków czy muzyki, a ze słuchawkami nausznymi to będzie trudniejsze, ale zadecyduje jakość dźwięku. Drugie douszne to MARLEY Redemption ANC (900zł)

Trzecie i czwarte to nauszne, ale jeśli ktoś ma sprawdzone i może polecić to z chęcią sprawdzę wasze propozycję

Audio-Technica ATH-ANC900BT - - - 750zł

Audio-Technica ATH-M50xBT2  - - - 900zł

Mój budżet to 500-900zł, i ani grosza więcej bo w ciągu 2 dni czytania mój budżet skoczył z 400zł na 900zł 😜 słuchawki muszą mieć mikrofon, ANC, dobrze wygłuszać (najlepiej wokółuszne jeśli się nie mylę) i być uniwersalne tzn. bezprzewodowe bo do telefonu, ale z możliwością podpięcia po kablu z komputerem, prosiłbym również o nakreślenie różnic między dousznymi i nausznymi, bo jeśli nie odczuje różnicy to wybrałbym wygodniejsze douszne.

Pozdrawiam.

Mam huawei freebuds pro 2, mega słuchaweczek za śmieszne pieniądze. 

Według mnie grają przyjemniej niż meze 99 Classics. 

23 godziny temu, piotrek7 napisał:

Jak wszystkie dokanałówki uszkadzają słuch

1 godzinę temu, Paweł98 napisał:

Czy te M50 mają dobry docisk bo chciałbym móc się w domu odciąć od świata i pewnie te Sony by na to pozwoliły nawet i podczas podróży samochodem, a czy M50xBT2 mimo braku ANC na to pozwolą, dźwięk na pierwszym miejscu, ale jeśli będę słyszał jak mi kot miauczy pod drzwiami to nie tego szukam.

Wystarczająco pewnie siedzą na czerepie aby pogodzić wytłumienie dźwięków z otoczenia z komfortem długotrwałego noszenia. A bez tego komfortu szybko zaczniesz zwracać uwagę na ucisk na głowie a nie na muzykę. Nie wiem jak to jest z kotami ale spacer przez miasto przy normalnym ruchu ulicznym i dobiegające z otoczenia dźwięki nie przeszkadzają 

1 godzinę temu, Paweł98 napisał:

Sony słyszałem, że ANC genialne,

Tak.  ANC jest genialne. Ale niestety jakość dźwięk jest daleka od genialności. 

No i jak dla mnie są może nie tyle ciasne, co przy dłuższym noszeniu zaczynają dawać znać o sobie. Nie możesz przestać myśleć, że masz je na głowie 

58 minut temu, Kw202 napisał:

Porozmawiaj z pierwszym lepszym laryngologiem. Zamienisz znak zapytania na wykrzyknik 

Gość Kw202

(Konto usunięte)
12 minut temu, piotrek7 napisał:

Porozmawiaj z pierwszym lepszym laryngologiem. Zamienisz znak zapytania na wykrzyknik 

Każde słuchawki będą szkodzić na słuch przy głośnym słuchaniu. 

Fakt że z dokanałowymi trzeba bardziej uważać. 

Kupiłem ATH M50xBT2, jak się nie odezwę do paru dni to znaczy że jest super, nie będę opisywał jak grają bo się na tym nie znam i to pierwsze moje słuchawki nauszne powyżej 150zł, a bredzić nie lubię. Warto kupić droższą wersje Tidala Hi-Fi czy nie będzie różnicy słuchając muzyki za pomocą spotify czy youtube z włączonym LDAC na S20+? 

Edytowane przez Paweł98
11 godzin temu, Kw202 napisał:

Każde słuchawki będą szkodzić na słuch przy głośnym słuchaniu. 

Fakt że z dokanałowymi trzeba bardziej uważać. 

W przypadku słuchawek dokanałowych oprócz natężenia dźwięku dochodzi jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, mianowicie znaczne podwyższenie temperatury w kanale ucha. Co z kolei powoduje wzrost liczby stanów zapalnych i szybszą degradację aparatu słuchu niż powodowałby to sam hałas.

11 godzin temu, Paweł98 napisał:

Warto kupić droższą wersje Tidala Hi-Fi czy nie będzie różnicy słuchając muzyki za pomocą spotify czy youtube z włączonym LDAC

Warto przejść na Tidal. O ile nie ma sensu bawić się w HiFi Plus, to HiFi oferujące muzykę w rozdzielczości 44.1/16 zdecydowanie warto. Tak samo jak warto samemu się przekonać na własne uszy.  Wykup abonament na 1 miesiąc i porównaj sam ofertę dostępnych serwisów 

Dzisiaj dostałem słuchawki i jestem zawiedziony to znaczy chyba sam jestem sobie winien bo po wszystkich recenzjach oczekiwałem, że mnie wyrwie z butów i będę się czuł jakbym był na scenie, a tu od godziny testuje te słuchawki, JBL215 (150zł) i JBL 510(200zł) i moje komputerowe jakieś tracery za 150zł i szczerze? Nie słyszę żadnej różnicy czy to na kablu czy na BT, jedynie JBL215 douszne grają ciszej, JBL 510 nauszne grają identycznie. Może przy basie widać różnicę, ale nic specjalnego. Są najwygodniejsze ze wszystkich, ale dźwiękowo nie widzę różnicy między słuchawkami za 150zł, a 900zł. Aktualnie testuje na tidalu z włączonym LDAC na zmianę z BT510 i według mnie grają tak samo i liczyłem, że będą głośniejsze. Może jednak nie mam słuchu muzycznego? W każdym bądź razie jutro je zwracam i kupię sobie po prostu jakieś inne za 200 i na to samo wyjdzie.

Edytowane przez Paweł98

Jeśli nie słychać różnicy, to po co przepłacać? Ja w każdym razie różnicę słyszę i dlatego zostały u mnie. Także dlatego, że nie wyrywają z butów. Nie tego szukam i nie tego oczekuję. Wyrywają z butów albo takie za 90 zł albo 9 tys. Takie za 900 mają grać dobrze budując kompromis pomiędzy naturalnym a przyjemnym graniem. A tak przy okazji. Te słuchawki muszą pograć 2-3 dni zanim pokażą swe brzmienie 

Prześpię się z decyzją i przesłucham przez weekend bo mam 14 dni na zwrot bo zakup internetowy chyba, że uszkodzę to najwyżej zostawię xD Słuchawki ogólnie są bardzo dobre, mega wygodne, fajnie wyciszają, aplikacja jest tak samo spoko i da się tam dać pare rzeczy na maxa to są głośniejsze, czy tam wokal czystszy ale pewnie ktoś kto się zna by mnie za to zabił haha, ale poza tym nic konkretnego, nawet nie jestem pewny czy słyszę różnice czy leci na LDAC czy innym kodeku, ewentualnie minimalną różnice dostrzegam. Po prostu nie wiedziałem czego się spodziewać i myślałem, że zakładając takie słuchawki za 900zł to się poczuję jakbym był w studio nagraniowym razem z zespołem czy na scenie, może bym porównał to do audio 360 na tidalu, które właśnie sprawdzam i nawet super sprawa, ale poza tym grają po prostu dobrze, a według mnie jak słuchawki za 200zł, tzn te za 200 są oczywiście gorsze i to czuć, ale to raczej za sprawą samej jakości słuchawek czy dopasowania bo akurat te JBL 510 naciskają na małżowiny, bo sam dźwięk się nie różni za wiele. Odezwę się po weekendzie bo w poniedziałek/wtorek przetestuję jeszcze douszne 1000XM4, a przez weekend M50xBT2.

20 minut temu, Paweł98 napisał:

Po prostu nie wiedziałem czego się spodziewać i myślałem, że zakładając takie słuchawki za 900zł to się poczuję jakbym był w studio nagraniowym razem z zespołem czy na scenie,

Fajnie by było. Niestety takie numery to z takimi jak

Ukryta Zawartość

i to tylko przy założeniu, że zapewnisz im odpowiedniej jakości wzmocnienie i źródło. 

M50xBT2 są bardzo dobre w swoim budżecie i w swych założeniach. Tyle i aż tyle. I nie mają wyrywać z butów. Wiesz dlaczego? Bo tego typu słuchawki przy dłuższym słuchaniu stają się męczące. Te ATH mają zapewnić (i to robią) komfort słuchania i noszenia. Niech trochę pograją (minimum 2 dni) i po takim czasie je oceniaj. A jeśli nadal to nie będzie to, oddaj. W zbliżonym budżecie masz Ultrasone Isar. Mają opinię bardzo efektownie (i trochę efekciarsko) grających słuchawek. Tylko, że wykonanie jest do dupy. Trzeszczą. A cała reszta? Niestety kosztują więcej niż sobie założyłeś. Kompromis to słowo klucz do zadowolenia 

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
W dniu 21.11.2022 o 09:16, frobek napisał:

W przypadku słuchawek dokanałowych oprócz natężenia dźwięku dochodzi jeszcze jedna bardzo ważna rzecz, mianowicie znaczne podwyższenie temperatury w kanale ucha. Co z kolei powoduje wzrost liczby stanów zapalnych i szybszą degradację aparatu słuchu niż powodowałby to sam hałas.

Kuźwa, akurat na siłowni takich używam. 😉

9 godzin temu, Paweł98 napisał:

Prześpię się z decyzją i przesłucham przez weekend bo mam 14 dni na zwrot bo zakup internetowy chyba, że uszkodzę to najwyżej zostawię xD Słuchawki ogólnie są bardzo dobre, mega wygodne, fajnie wyciszają, aplikacja jest tak samo spoko i da się tam dać pare rzeczy na maxa to są głośniejsze, czy tam wokal czystszy ale pewnie ktoś kto się zna by mnie za to zabił haha, ale poza tym nic konkretnego, nawet nie jestem pewny czy słyszę różnice czy leci na LDAC czy innym kodeku, ewentualnie minimalną różnice dostrzegam. Po prostu nie wiedziałem czego się spodziewać i myślałem, że zakładając takie słuchawki za 900zł to się poczuję jakbym był w studio nagraniowym razem z zespołem czy na scenie, może bym porównał to do audio 360 na tidalu, które właśnie sprawdzam i nawet super sprawa, ale poza tym grają po prostu dobrze, a według mnie jak słuchawki za 200zł, tzn te za 200 są oczywiście gorsze i to czuć, ale to raczej za sprawą samej jakości słuchawek czy dopasowania bo akurat te JBL 510 naciskają na małżowiny, bo sam dźwięk się nie różni za wiele. Odezwę się po weekendzie bo w poniedziałek/wtorek przetestuję jeszcze douszne 1000XM4, a przez weekend M50xBT2.

Jak już testujesz, to spróbuj tych od huawei. 

Meze 99 Classics przy nich są cieniutkie. 

A jak zakładam je zaraz po ultrasone m plus black pearl i ultrasone 11 edition, też nie ma tragedii. 

15 godzin temu, Paweł98 napisał:

i da się tam dać pare rzeczy na maxa to są głośniejsze

Nie wiem co masz na mysli pisząc głośniejsze. Przed chwilą założyłem moje 50-tkiBT2 w trybie bezprzewodowym i dałem na telefonie na max., wytrzymałem kilkanaście sekund bo było duuużo za głośno.

Moje ulubione słuchawki na BT to w tym momencie dokanałowe Finale ZE3000. Mają rozsądną cenę, a grają super. 

3 godziny temu, frobek napisał:

Nie wiem co masz na mysli pisząc głośniejsze. Przed chwilą założyłem moje 50-tkiBT2 w trybie bezprzewodowym i dałem na telefonie na max., wytrzymałem kilkanaście sekund bo było duuużo za głośno.

Dla mnie mogłyby być odrobine głośniejsze, na przykład te JBL 510 już grają odrobine za mocno. Póki co wciąż testuje i wydaję mi się, że dzisiaj jest lepiej niż wczoraj, ale czy warte 900zł? Na ten moment nie.

Edytowane przez Paweł98

Rozumiem że żeby działał mikrofon z tych słuchawek na komputerze muszę kupić rozdzielacz 3,5mm? nie pogorszy on jakości? Bo teraz musze wybierać czy ma działać mikrofon czy słuchawki.

Edytowane przez Paweł98
  • 4 tygodnie później...
W dniu 20.11.2022 o 19:33, Paweł98 napisał:

Dobra Panowie mam już ATH 50xBT2 w koszyku, ale waham się wciąż z tymi Sony wh-1000xm4 ANC, 

faktycznie aż taka różnica jest? Czy te M50 mają dobry docisk bo chciałbym móc się w domu odciąć od świata i pewnie te Sony by na to pozwoliły nawet i podczas podróży samochodem, a czy M50xBT2 mimo braku ANC na to pozwolą, dźwięk na pierwszym miejscu, ale jeśli będę słyszał jak mi kot miauczy pod drzwiami to nie tego szukam. O Sony słyszałem, że ANC genialne, ale kilka ludzi się skarżyło na jakieś wbudowane wady typu rdzewiejące śrubki, których nie uznają na reklamacji i ogólne problemy po kilku miesiącach typu szumy czy piski podczas korzystania z ANC, ale takie opinie to można prawie o wszystkich słuchawkach poczytać, że albo się łamią albo tandetny plastik, cos szumi i tak dalej, ale chętnie bym posłuchał opinii kogoś kto je ma, albo dłużej używał.

Sony warte ceny promocyjnej

• Pokaż nowe odpowiedzi