Skocz do zawartości
IGNORED

Dobry konwerter WAV z 24 do 16 bitów

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni!

Czy mógłby mi ktoś polecić dobry program do konwersji WAV-ów z rozdzielczości 24 bity / 88.2 kHz na 16 / 44.1 (Red Book)? Chodzi o to, by uzyskać z tej konwersji optymalną jakość pliku wyjściowego.

Druga rzecz, której poszukuję, to dobry program do nagrywania WAV-ów. Jeśli mam cyfrowy sygnał z karty dźwiękowej, czy to ustawionej na 24/88.2, czy na 16/44.1, potrzebuję czegoś, co zapisze mi ten cyfrowy sygnał do WAV-a tak, jak jest. "Bit perfect", chyba tak się to nazywa?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i pozdrawiam!

Edytowane przez Tarkus

Foobar2000 zdecydowanie można wykorzystać do obu operacji.. nie mniej jednak nie mam pojęcia co do jakości tej operacji. Ale program od wielu wielu lat jest bardzo popularny i ma masę wtyczek .. łącznie z tymi audiofilskimi.. więc pewnie efekt będzie co najmniej dobry.

OK, tylko że mnie nie chodzi o efekt "co najmniej dobry", tylko o coś bliżej jakości profesjonalnej. Obecnie do obu zadań używam Creative Wave Studio. Ale od niedawna mam interface Behringera i przypuszczam, że z tego sprzętu można by wyciągnąć więcej.

PS. Szukałem informacji o czymś takim w internecie. Ktoś na jednym forum napisał, że konwersja jest perfekcyjna "o ile konwerter jest wyczesany". Ale niestety nie padł tam ani jeden przykład "wyczesanego" konwertera.

Edytowane przez Tarkus

Z pomiarów na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląda bardzo dobrze:

src_01.thumb.png.24f66669be4e93e34acb5b0ddf6af98c.png

w przeciwieństwie do Creative WaveStudio 7 🙂

src_02.thumb.png.13d5ca010ef9cae9837ede5316e7d875.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmian głębokości bitowej jest banalna i to zrobi bez problemu nero czy coś w tym rodzaju. Prawdopodobnie obetnie bez ditheringu, ale bym się nie przejmował. Do ewentualnej zmiany częstotliwości próbkowania może być r8brain:

Ukryta Zawartość

darmowy ale dobry. Przy okazji obcina też bity, jeżeli Twój program do nagrywania płyt tego nie umie.

Nada się też Tascam HiRes Editor - niby do DSD, ale wav też umie (jednak gorszy niż r8brain):

Ukryta Zawartość

W żadnym wypadku konwersja nie będzie "bit-perfekt" bo przecież chodzi o zmianę. Ale dobre konwertery, jak powyższe, radzą sobie dobrze.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

Dziękuję Wam obu! Ściągnąłem obie aplikacje i jutro je pewnie wypróbuję. 🙂

Godzinę temu, danadam napisał:

Z pomiarów na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wygląda bardzo dobrze:

Jeszcze takie pytanie: ustawienia zostawić domyślne (Passband = 95, Phase response = 50, Allow aliasing imaging = odznaczone, Service priority = 100), czy radzisz coś zmodyfikować?

zrzut.thumb.jpg.a58bce833ca9eb03daaff1653de03e37.jpg

Godzinę temu, przemak napisał:

W żadnym wypadku konwersja nie będzie "bit-perfekt" bo przecież chodzi o zmianę.

"Bit-perfekt" dotyczyło programu do nagrywania. Chodzi po prostu o to, żeby (również poszukiwany przeze mnie) programowy rejestrator nagrał w postaci WAV-a dokładnie te cyferki, które idą z przetwornika. 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tarkus
7 minut temu, Tarkus napisał:

"Bit-perfekt" dotyczyło programu do nagrywania. Chodzi po prostu o to, żeby nagrał w postaci WAV-a dokładnie te cyferki, które idą z przetwornika. 🙂

Darmowy CD Burner bez problemu

Ukryta Zawartość

Czy dobrze rozumiem, że te pliki do zapisania na płytę sam nagrywasz interfejsem? Jeżeli tak, to czy oprócz montażu robisz coś z tymi plikami po nagraniu (korekcja, kompresja czy choćby zmiana głośności)? Jeżeli nie, to nagrywaj od razu w docelowym formacie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:

Czy dobrze rozumiem, że te pliki do zapisania na płytę sam nagrywasz interfejsem?

Z magnetofonu albo gramofonu -> phono-preampu płynie sygnał analogowy do Behringera, Behringer robi za przetwornik analogowo-cyfrowy, a ja chcę dokładnie zapisać płynące z niego cyferki.

15 minut temu, przemak napisał:

czy oprócz montażu robisz coś z tymi plikami po nagraniu (korekcja, kompresja czy choćby zmiana głośności)? Jeżeli nie, to nagrywaj od razu w docelowym formacie. 

Potrzebuję często zwiększyć głośność albo wyrównać głośność kanałów (czasem jeden jest cichszy). A najczęściej odtrzeszczeć (w tym akurat WaveStudio jest niezłe), jeśli przegrywam z winyla.

34 minuty temu, przemak napisał:

Darmowy CD Burner bez problemu

Czy CDburnerXP to ten sam program? Bo jest też Free Audio CD Burner...

Edytowane przez Tarkus
10 minut temu, Tarkus napisał:

Czy CDburnerXP to ten sam program? Bo jest też Free Audio CD Burner...

Tak, miałem na myśli CD Burner XP, ten co na filmiku. Zresztą chyba nie spotkałem programu, który by nie umiał poprawnie (pod względem audio) nagrać płyty... 

nagrywamy.com

5 minut temu, przemak napisał:

chyba nie spotkałem programu, który by nie umiał poprawnie (pod względem audio) nagrać płyty... 

Jasne, ale nie jestem pewien, czy się dobrze rozumiemy. Mnie chodziło programowy rekorder WAV-ów, rejestrator dźwięku, czy jak zwał. Program, który jedynki i zera płynące z ADC-a zapisze na twardym dysku w formie WAV-a nie resamplując ani nie przetwarzając = bit-perfect. Do wypalenia samej płyty mam rozmaite software'y. 🙂

Edytowane przez Tarkus
1 minutę temu, Tarkus napisał:

Jasne, ale nie jestem pewien, czy się dobrze rozumiemy. Mnie chodziło programowy rekorder WAV-ów, czyli o program, który jedynki i zera płynące z karty zapisze na twardym dysku w formie WAV-a nie resamplując ani nie przetwarzając = bit-perfect. Do wypalenia samej płyty mam rozmaite software'y. 🙂

A, to co innego. W sumie też trudno znaleźć coś, co nie działa 😉 Jak masz siłę i chęci to zdecydowanie polecam Reapera. Bez konkurencji, w dodatku w cenie najtańszego kabelka jak sie spodoba 😉 Od miesiąca jest też znów nareszcie calkowicie darmowy i w pełni funkcjonalny Pro-Tools Intro. Oba są doskonałe, aczkolwiek Reaper ma więcej dostępnych wtyczek, w tym mnóstwo darmowych. 

nagrywamy.com

Spróbowałem Pro Tools, ale odinstalowałem - jest zbyt skomplikowany i zasobożerny. Potrzebuję prostego recordera pojedynczych plików - nagrywaj, odtwarzaj, pauza, stop etc. - tylko działającego bit-perfect. Może wypróbuję Reapera?

EDYCJA: Taki tani to on nie jest. Sound Forge jest teraz tańszy w promocji. A ja, tak jak pisałem, potrzebuję czegoś prostego, nie obciążającego systemu.

Edytowane przez Tarkus
  • 3 tygodnie później...

Audacity jest ruski i kradnie dane. To znaczy piszą, że już nie kradnie i przepraszają, że przypadkowo kradł. Czyli wiadomo.

nagrywamy.com

Poza tym Audacity stosuje własny format i niepotrzebnie transkoduje. Zrobiłem raz test: wrzuciłem WAV-a do niego i zapisałem jako projekt. Potem z projektu wyeksportowałem WAV-a o takich samych parametrach. Na koniec porównałem wejściowego WAV-a z wyjściowym przy pomocy EAC-a. Wyszły mi same "różne próbki". I za to nie lubię Audacitiego.

To, co napisał Przemak, tylko mnie w tym nielubieniu utwierdza. BTW dotychczas mylnie sądziłem, że Audacity jest polski.

Aha! Dla porównania, żeby było jasne, o co chodzi.

Zrobiłem kiedyś eksperyment. Znalazłem na płycie CD nagranie o głośności poniżej 50% i zgrałem je EAC-em do WAV-a, nazwijmy go plikiem A. Następnie wrzuciłem go do WaveStudia i podniosłem głośność o 100% (x2 lub wielokrotność dwóch to jedyna bezstratna zmiana głośności, to dlatego stare kompakty rzadko mają peak na 100% lub w pobliżu, a zdarzają się i z niewiele ponad 50%). Efekt zapisałem jako plik B. Uruchomiłem Wave Studio ponownie, władowałem do niego plik B, zmniejszyłem głośność o połowę i efekt zapisałem jako plik C. Na koniec porównałem plik C z plikiem A - okazały się identyczne.

Nie mówiąc już o tym, że WaveStudio jest lepsze w odtrzeszczaniu - Audacity nie zawsze rozpoznaje trzask jako trzask. Problemem WaveStudia jest odszumianie - ma chyba jakiś bug, bo na początku fragmentu zaznaczonego do odszumienia wsadza "fade in" nie wiadomo po co, więc nie używam tej funkcji wcale.

5 godzin temu, Tarkus napisał:

BTW dotychczas mylnie sądziłem, że Audacity jest polski.

To jest projekt międzynarodowy "przejęty" niedawno przez ruską firmę MUSE group: 

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Tarkus napisał:

x2 lub wielokrotność dwóch to jedyna bezstratna zmiana głośności

Co? Co to jest "bezstratna zmiana głośności"?

4 godziny temu, Tarkus napisał:

dlatego stare kompakty rzadko mają peak na 100% lub w pobliżu, a zdarzają się i z niewiele ponad 50%

To jest już w ogóle jakaś baśń...

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

5 hours ago, Tarkus said:

Zrobiłem raz test: wrzuciłem WAV-a do niego i zapisałem jako projekt. Potem z projektu wyeksportowałem WAV-a o takich samych parametrach. Na koniec porównałem wejściowego WAV-a z wyjściowym przy pomocy EAC-a. Wyszły mi same "różne próbki".

Wyłącz dithering przed eksportem, to wyjdą te same.

1 godzinę temu, przemak napisał:

Co? Co to jest "bezstratna zmiana głośności"?

Że nie degraduje sygnału. Tak, jak opisałem: po zrobieniu tego "w obie strony" otrzymujemy plik identyczny z wyjściowym.

Przy każdej innej "cyfrowej" zmianie głośności, która przecież - jak obaj wiemy - nie jest niczym innym niż szeregiem przeliczeń, program musi stosować przybliżenia degradujące sygnał. Z tego samego powodu AFAIK sygnał idący z systemu na kartę muzyczną jest "bit perfect" tylko gdy głośność jest ustawiona na 100%.

1 godzinę temu, przemak napisał:
6 godzin temu, Tarkus napisał:

dlatego stare kompakty rzadko mają peak na 100% lub w pobliżu, a zdarzają się i z niewiele ponad 50%

To jest już w ogóle jakaś baśń...

Istotnie przesadziłem, a to dlatego, że nadmiernie zaufałem swojej pamięci. Niemniej zdarzało się i tak.

Pierwsze wydanie CD "Tubular Bells" Mike'a Oldfielda: 53.9% / 55.6%

Dużo lepiej - stare wydanie "Rubycon" Tangerine Dream: 91.4% / 71.6%

44 minuty temu, danadam napisał:

Wyłącz dithering przed eksportem, to wyjdą te same.

Gdzie to się wyłącza? W programie, czy w systemie?

EDYCJA: chyba dałem sobie radę! 🙂

Edytowane przez Tarkus
W dniu 14.11.2022 o 22:32, przemak napisał:

Ukryta Zawartość

darmowy ale dobry. Przy okazji obcina też bity, jeżeli Twój program do nagrywania płyt tego nie umie.

Panowie, jest problem: WAV-y konwertowane tym programem z 24/88.2 na 16/44.1 nie chcą się czytać w Creative Wave Studio, a EAC nie umie ich wypalać ani porównywać - oba programy informują, że format nie jest obsługiwany. EAC informuje, że obsługuje tylko niekompresowane stereofoniczne pliki o częstotliwości próbkowania 44,1. Wave Studio daje tylko komunikat "not supported".

Co robię nie tak? Pokazuję ustawienia:

zrzut.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tarkus
22 minutes ago, Tarkus said:

Przy każdej innej "cyfrowej" zmianie głośności, która przecież - jak obaj wiemy - nie jest niczym innym niż szeregiem przeliczeń, program musi stosować przybliżenia degradujące sygnał.

No nie do końca.

Jeśli pogłośnisz i ściszysz, nie stosując ditheringu i nie przesterowywując sygnału, dostaniesz to samo (nawet nie trzeba precyzji powyżej 16 bitów zwiększać).

Jeśli skonwertujesz do 24 bitów, ściszysz nie więcej niż 48 dB, pogłośnisz i skonwertujesz do 16 bitów bez ditheringu, dostaniesz to samo.

Jeśli skonwertujesz do formatu zmiennoprzecinkowego, ściszysz nawet do 700 dB, pogłośnisz i skonwertujesz to 16 bitów bez ditheringu, dostaniesz to samo.

Jak ktoś ma SoX i ffmpeg może sobie sam sprawdzić. Generujemy 16 bitowy szum znormalizowany do -3 dBFS:

Ukryta Zawartość

Pogłaśniamy o 1 dB, ściszamy o 1 dB:

Ukryta Zawartość

Ściszamy o 48 dB, pogłasniamy o 48 dB:

Ukryta Zawartość

Ściszamy o 700 dB, pogłasniamy o 700 dB:

Ukryta Zawartość

Porównujemy pliki:

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, Tarkus napisał:

Istotnie przesadziłem, a to dlatego, że nadmiernie zaufałem swojej pamięci. Niemniej zdarzało się i tak.

Nie tyle chodziło mi o cyferki tylko o słowo "dlatego". 

6 godzin temu, Tarkus napisał:

Panowie, jest problem: WAV-y konwertowane tym programem z 24/88.2 na 16/44.1 nie chcą się czytać w Creative Wave Studio, a EAC nie umie ich wypalać ani porównywać - oba programy informują, że format nie jest obsługiwany. EAC informuje, że obsługuje tylko niekompresowane stereofoniczne pliki o częstotliwości próbkowania 44,1. Wave Studio daje tylko komunikat "not supported".

Co robię nie tak? Pokazuję ustawienia:

Ukryta Zawartość

Dziwne. Daleki strzał - skróć nazwę pliku. 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

10 godzin temu, przemak napisał:

ruską firmę

ROSYJSKĄ!! 

Edytowane przez yayacek

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

9 godzin temu, przemak napisał:

Dziwne. Daleki strzał - skróć nazwę pliku. 

Niestety nie pomogło. Myślmy dalej. Co jeszcze może szwankować?

1. Może to jakaś skopana wersja programu? Czy da się gdzieś znaleźć np. wcześniejszą?

2. Program zainstalowałem na maszynie 64-bitowej. Może on działa prawidłowo tylko na 32-bitowcach?

3. Jakie jeszcze ustawienia mogą być niewłaściwe? Np. co to jest ten "Output bandwidth"?

4. Być może w samym systemie coś jest źle ustawione (jeśli tak, to co)? Może czegoś w systemie brakuje (jeśli tak, to czego)?

5. Może plik "wejściowy" 24/88.2 jest źle zapisany? Ale Wave Studio otwiera go bez problemu.

Edytowane przez Tarkus

Trudno powiedzieć, na razie niestety ode mnie SOA#1 - czyli "u mnie działa" 😉

Ukryta Zawartość

59 minut temu, Tarkus napisał:

Może czegoś w systemie brakuje

Może, choć to raczej zwykłe wavy. Ja mam w systemie zawsze zainstalowanego VLC (reaper wymaga, poza tym on ma sterowniki i kodeki różne). Ewentualnie k-lite codec pack, ale to chyba nie aż tak. Ale coś nie tak masz, jak widać.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi