Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki aktywne 1000-1500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry

Chciałbym dobrać do mojego pomieszczenie głośniki aktywne w układzie 2.0. Pokój ma ok. 20 m2 z wysokością pomieszczenia 2,15m, co daje łącznie około 43 m3 kubatury. Głośniki stać będą pod ścianą, więc z tego, co zdążyłem się zorientować - bass reflex powinien być z przodu. Najlepiej, gdybym mógł ustawić je bezpośrednio na podłodze, ale szczerze mówiąc nie wiem, czy wpływa to w jakiś sposób na jakość dźwięku, czy może powinny znajdować się na podstawkach. To dodatkowe pytanie do Was. Układ pokoju oraz docelowe miejsce kolumn przedstawiam na załączonej ilustracji.

Źródła dźwięku to TV/Xbox + muzyka z telefonu przez bluetooth + laptop przez AUX (bez DACa na razie, być może w przyszłości). Nie szukam głośników do wszystkiego - jakość dźwięku w filmach i grach jest najniższego priorytetu, liczy się przede wszystkim dźwięk podczas słuchania muzyki. Słucham głównie rocka (RHCP, Pink Floyd, jakieś stoner rocki itp) oraz elektroniki (Aphex Twin, Autechre) i rapu, zarówno tego klasycznego, jak i współczesnego. Lubię dźwięk szczegółowy. 

Mój budżet to między 1000, a 1500 zł, optymalnie byłoby zmieścić się gdzieś w 1200/1300. Widziałem, że Edifier ma sporą ofertę kolumn aktywnych, ale nie wiem, czy naprawdę są dobre, czy może jednak da się znaleźć lepsze opcje w tej cenie. No i nie wiem też jaką moc kolumn powinienem dobrać do tego pomieszczenia.

Z góry bardzo dziękuję Wam za pomoc. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tym przedziale cenowym nic z podłogówek aktywnych nie znajdziesz... Sądzę że minimum to 3k. Chybaże wystarczy Ci coś w stylu microlab solo7c. 

Używam Audio Pro A26. Teraz podłogówki A36 są zdaje się na promocji - 3000 zł. Nie ma szans znaleźć nowych rozwiązań za 1500 i to jeszcze bardziej wydajnych. Albo dozbierasz kasę albo rynek wtórny (może)

Rozumiem, trochę nieprecyzyjnie się wyraziłem. Zadając pytanie dot. ustawienia kolumn na podłodze miałem na myśli wpływ takiej lokalizacji na dźwięk z kolumn podstawkowych (czyli tych niewielkich, prawda?). Rozumiem zatem, że podstawkowe rzeczywiście muszą być posadowione na podstawkach. W takim razie moje pytanie dotyczy aktywnych kolumn podstawkowych do ok 1500 zl na pokój o pow. ok 20 m2. Przepraszam za zamieszanie.

Przeglądając fora natrafiłem na kilka modeli w tym pułapie:

Edifier S1000 mkii 

Argon Audio Alto A5

System Audio Saxo 7

Magnat Multi Monitor 220

Czy któreś z nich byłyby ok do takiego pomieszczenia i zastosowań?

Woofery 13 cm to nieco za mało do 20 m2 i szukaj raczej coś podobnego do:

Ukryta Zawartość

2x AUX 2 x cyfrowe, BT i woofer 20 cm plus BR na froncie.

Poza tym - jeśli muzyka, to bez szafki czy podstawek się nie obejdzie,

bo dobrze byłoby, żeby kopułka od wysokich tonów była na poziomie

uszu słuchacza.

Jak masz solidny niski mebel ok 40 - 50 cm - do tych kolumn byłby akurat.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Woofery 13 cm to nieco za mało do 20 m2 i szukaj raczej coś podobnego do:

Ukryta Zawartość

2x AUX 2 x cyfrowe, BT i woofer 20 cm plus BR na froncie.

Poza tym - jeśli muzyka, to bez szafki czy podstawek się nie obejdzie,

bo dobrze byłoby, żeby kopułka od wysokich tonów była na poziomie

uszu słuchacza.

Jak masz solidny niski mebel ok 40 - 50 cm - do tych kolumn byłby akurat.

Jak najbardziej edifiery w euro rtv masz je w promocji za okolo 1020zł teraz. Ale jeszcze w tej cenie dorzuciłbym microlab solo9c. Wiem że bass reflex  nie jest z przodu lecz nie potrzebują nie wiem ile miejsca. 

Ukryta Zawartość

@audioburak dzięki za bardzo istotne uwagi. W takim razie zdecydowanie zainwestuję w podstawki lub szerszą szafkę pod telewizor. Jeśli chodzi o wielkość głośników, to chciałbym zaznaczyć też, że nie slucham jakoś mega głośno muzyki, a i sam odsłuch będzie miał raczej miejsce w tej połowie pomieszczenia, w której znajdą się kolumny. Nie jestem jednak na tyle kompetentny, żeby stwierdzić, czy to okoliczności pozwalające uzasadnić kupno mniejszych kolumn, od zaproponowanych przez Ciebie Edifierów. Jeśli nie, to jak najbardziej wezmę Edifiery!

@dabi30 dzięki za namierzenie promki, pewnie skorzystam! Te microlaby to straszne kolubryny z tego, co widzę. 20 m2 to sporo na salon, ale wcale nie aż tak dużo na salon z kuchnią i jadalnią, więc staram się rozsądnie gospodarować dostępnym miejscem. Myślę, że pod kątem przestrzeni Edifiery lepiej odnajdą się w moim wnętrzu. Chyba, że są jeszcze inne sensowne opcje w tym pułapie cenowym?

3 godziny temu, Bordi122 napisał:

@audioburak dzięki za bardzo istotne uwagi. W takim razie zdecydowanie zainwestuję w podstawki lub szerszą szafkę pod telewizor. Jeśli chodzi o wielkość głośników, to chciałbym zaznaczyć też, że nie slucham jakoś mega głośno muzyki, a i sam odsłuch będzie miał raczej miejsce w tej połowie pomieszczenia, w której znajdą się kolumny. Nie jestem jednak na tyle kompetentny, żeby stwierdzić, czy to okoliczności pozwalające uzasadnić kupno mniejszych kolumn, od zaproponowanych przez Ciebie Edifierów. Jeśli nie, to jak najbardziej wezmę Edifiery!

@dabi30 dzięki za namierzenie promki, pewnie skorzystam! Te microlaby to straszne kolubryny z tego, co widzę. 20 m2 to sporo na salon, ale wcale nie aż tak dużo na salon z kuchnią i jadalnią, więc staram się rozsądnie gospodarować dostępnym miejscem. Myślę, że pod kątem przestrzeni Edifiery lepiej odnajdą się w moim wnętrzu. Chyba, że są jeszcze inne sensowne opcje w tym pułapie cenowym?

Na pewno z edifierów bedziesz zadowolony, grają przyzwoicie a cena jest atrakcyjna.

Przyłączam się Edifier w tej cenie najlepiej choć nie skreślałbym Magnat Monitor Reference 3A lub droższych Klipsch The fives

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 11.11.2022 o 14:39, Bordi122 napisał:

Nie szukam głośników do wszystkiego - jakość dźwięku w filmach i grach jest najniższego priorytetu, liczy się przede wszystkim dźwięk podczas słuchania muzyki.

Pod filmy i gry polecam rozwiązanie 2.1. Obecnie mamy w bardzo dobrej cenie monitory aktywne Triangle LN-01A,  plus np. subwoofer JAMO SUB 210.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

...a może Adam T7V ? Tutaj jest konkretny woofer. Może ktoś się wypowie na temat tych monitoröw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Zainteresuj się Kanto YU, mają wiele recenzji i opinii w internecie i są bardzo wysoko ocenianie, przez wielu jako najlepsze w tym przedziale cenowym (do 1500zł)

Ukryta Zawartość

ciekawa recenzja poniżej (wersja pasywna)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pawlardo