Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana odtwarzacza CD - nie mam pomysłu ... :-/

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.11.2022 o 14:57, Mieciu napisał:

A 11 tka na dodtaek ma lepszy stosunek szumu do sygnału. DACa mają tego samego. Dziwne, tyle kasy więcej za CD Text? 

Mieciu, to zupełnie inny projekt. To, że bazuje na tym samym przetworniku nic nie znaczy. To nie przetwornik gra.

Ma lepiej zrobione zasilanie, bardziej rozbudowaną sekcję analogową. Lepszej jakości komponenty.

Na dobrym systemie na pewno różnica słyszalna.

Bierz Esoterica🙂. Sprzedasz nerkę, wątrobę (tylko uszu nie sprzedawaj) 😁

Atak na poważnie- jak trafisz w promocji 14-to bierz.

Jak nie będzie promocji, to bierz 11t. A jeśli możesz wydać więcej hajsu- bierz 14mk.II...

Zastanawiam się ile procent poprawy/innego brzmienia  wniesie zmiana  odtwarzacza CD - może kilka % ? ...a ile zmiana kolumn głośnikowych ?

Dziwne, że nikt nie zapytał czemu ma służyć taka zamiana.

Od CD się zacznie...a na kolumnach i tak się skończy 😉 Pozdrawiam 🤗

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

17 godzin temu, endriuw napisał:

Jakie są wrażenia? 

Coś pięknego w porównaniu z Denonem. Szczegóły, fajny bas, stereofonia. Jest cudownie. 

1 godzinę temu, marian.ch napisał:

Zastanawiam się ile procent poprawy/innego brzmienia  wniesie zmiana  odtwarzacza CD - może kilka % ? ...a ile zmiana kolumn głośnikowych ?

Kolumny i wzmacniacz zostaną ze mną na bardzo długo. Odtwarzacz był jeszcze z poprzedniego wieku i czas na niego nadszedł.

No pilot im nie wyszedł. Masa pustego miejsca, guziki jakieś kulawe i nieporęczne. Ale ja go i tak nie używam, będąc jeszcze przy odtwarzaczy wciskam play i tyle :) 

• 4 tygodnie później...

No mnie CD11 Tribute nie urzekł - jeśli chodzi o brzmienie to różnica w porównaniu z kilkuletnim Denonem Dcd-720ae znikoma ale na korzyść Rotel-a, wyświetlacz dający po oczach ale to kwestia gustu ale co najbardziej mnie zaskoczyło i zniesmaczyło to fakt że próba wyłączenia odtwarzacza przy wysuniętej tacce kończy się wyłączeniem odtwarzacza z nadal wysuniętą tacką 🤯😆🤦

Prosta rzecz z lat 90 tych teraz nie działa . Podobnie jak samozamykanie szuflady po 30 sek bezczynnością.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

W dniu 20.11.2022 o 13:04, marian.ch napisał:

Pewnie jest dlatego tak, bo się nie chcę tachać takich kloców. 

W dniu 13.12.2022 o 21:44, Bukaj napisał:

Pewnie jest dlatego tak, bo się nie chcę tachać takich kloców. 

To był w zasadzie ostatni element układanki. 

A z klapką nie ma problemu. I tak mam odruch zamykania jej guzikiem od razu po wyjęciu płyty. To trochę szukanie dziury w całym. 

39 minut temu, Mieciu napisał:

To był w zasadzie ostatni element układanki. 

A z klapką nie ma problemu. I tak mam odruch zamykania jej guzikiem od razu po wyjęciu płyty. To trochę szukanie dziury w całym. 

To nie szukanie dziury w całym tylko spostrzeżenie że w urządzeniu które kosztuje 2 tysie taki prosty "zabieg" jak samoczynne zamknięcie się tacki przy wyłączeniu CD-ka powinno być na porządku dziennym. Miałem kilka odtwarzaczy CD za ułamek ceny CD11 i każdy z nich obsługiwał tę funkcję ...dlatego kupiłem RCD-1572 MKII który nie ma z tym problemu 😁

20 minut temu, Aprox napisał:

To nie szukanie dziury w całym tylko spostrzeżenie że w urządzeniu które kosztuje 2 tysie taki prosty "zabieg" jak samoczynne zamknięcie się tacki przy wyłączeniu CD-ka powinno być na porządku dziennym. Miałem kilka odtwarzaczy CD za ułamek ceny CD11 i każdy z nich obsługiwał tę funkcję ...dlatego kupiłem RCD-1572 MKII który nie ma z tym problemu 😁

No spoko. Mi to do szczęścia nie było potrzebne i nawet nie zwróciłbym na to uwagi. 1572 to jednak inna półka, zakładam, że nie kupiłeś go tylko dla tej "funkcji"? :D

45 minut temu, Mieciu napisał:

No spoko. Mi to do szczęścia nie było potrzebne i nawet nie zwróciłbym na to uwagi. 1572 to jednak inna półka, zakładam, że nie kupiłeś go tylko dla tej "funkcji"? 😄

No jasne że nie 😁 ...szukałem jakiegoś dobrego transportu CD w rozsądnej cenie a 1572 już od dawna chodził mi po głowie. Zastanawiałem się tylko czy wybrać opcję tylko transportu czy kupić pełnowartościowy CD - i wybrałem opcję nr 2 która i tak pełni u mnie rolę transportu 😁🤦

W dniu 16.12.2022 o 22:49, Aprox napisał:

No jasne że nie 😁 ...szukałem jakiegoś dobrego transportu CD w rozsądnej cenie a 1572 już od dawna chodził mi po głowie. Zastanawiałem się tylko czy wybrać opcję tylko transportu czy kupić pełnowartościowy CD - i wybrałem opcję nr 2 która i tak pełni u mnie rolę transportu 😁🤦

Opowiedz jak się sprawuje rcd1572, też chcę dokupić do ra1572 mkii?

12 godzin temu, dayzee napisał:

Opowiedz jak się sprawuje rcd1572, też chcę dokupić do ra1572 mkii?

Powiem tak - kiedyś uważałem że odtwarzacz CD to odtwarzacz CD i co też może mnie zaskoczyć w brzmieniu które z niego otrzymuję - no i tutaj pojawił się 1572 MKII i zupełnie zmienił moje podejście odnoście w/w kwestii. Sorry za mało "audiofilski" opis ale w porównaniu z 2 innymi budżetowymi Cd-kami dostałem znacznie większą scenę, bliższe wokale i szczegółowość. W wielu kawałkach usłyszałem elementy które przy budżetowych były jakby przykryte kocem - czyli mówiąc krótko nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na tego RCD Rotela 👍💪

20 godzin temu, Aprox napisał:

Powiem tak - kiedyś uważałem że odtwarzacz CD to odtwarzacz CD i co też może mnie zaskoczyć w brzmieniu które z niego otrzymuję - no i tutaj pojawił się 1572 MKII i zupełnie zmienił moje podejście odnoście w/w kwestii. Sorry za mało "audiofilski" opis ale w porównaniu z 2 innymi budżetowymi Cd-kami dostałem znacznie większą scenę, bliższe wokale i szczegółowość. W wielu kawałkach usłyszałem elementy które przy budżetowych były jakby przykryte kocem - czyli mówiąc krótko nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na tego RCD Rotela 👍💪

Doświadczyłem tego samego z CD Creek Evolution 2 👍

• Pokaż nowe odpowiedzi