Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana odtwarzacza CD - nie mam pomysłu ... :-/

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie myśl, aby zmienić odtwarzacz CD.

Obecnie mam Denon DCD625. Gra on ze wzmacniaczem Arcam oraz Klipsch RP280 połączony analogowo przewodami QED. 

Po głowie chodzą mi używane takie sprzęty jak:

- ROTEL RCD 06 SE lub RCD 10 (nie wiem co zyskam więcej dopłacjąc do modelu wyższego)

- Marantz 67 mkII

- Yamaha CD-N301

Ale, żeby nie było łatwiej, jest aktualnie w promocji nowy ROTEL CD11 Tribute jak i Yamaha CD-N303 czy Yamaha CD-NT670D, która jednocześnie może być odtwarzaczem sieciowym. Nie ułatwia to wyboru. Nie wiem co wybrać i na co patrzeć. Czy dźwiękowo coś mi da kupno sprzętu nowego? A może jest jakiś sprzęt w podobnych kwotach (około 1000-1500 pln), który również jest warty polecenia? Pomóżcie dobrzy ludzie. 

Pzdr., Mieciu

Edytowane przez Mieciu

jak stawiasz na jakość dźwięku to nie ma co stawiać Yamahy CD-N301 i 670D obok Rotela CD11 Tribute, który jest tylko CD od początku do końca. On nosem wciąga te Yamahy jeśli chodzi o dźwięk, no ale nie ma nic więcej... 

Z typowych kompaktów w naszej ofercie są oprócz wspomnianego Rotela: Yamaha CD-S303 i Nad C538. Ja wybieram z tych trzech Rotela 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

16 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

jak stawiasz na jakość dźwięku to nie ma co stawiać Yamahy CD-N301 i 670D obok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , który jest tylko CD od początku do końca. On nosem wciąga te Yamahy jeśli chodzi o dźwięk, no ale nie ma nic więcej... 

Z typowych kompaktów w naszej ofercie są oprócz wspomnianego Rotela: Yamaha CD-S303 i Nad C538. Ja wybieram z tych trzech Rotela 😉

Stawiam przede wszystkim na jakość dźwięku. Streamer to tylko dodatek miałby być, taki gratis. A czemu Rotel CD11 wciąga nosem te inne? Jak on się ma do RCD10 czy RCD 12, który notabene kosztuje podobnie :-)

Swoją drogą przejeżdżałem dzisiaj koło Was na Al. Niepodległości .. mogłem zajrzeć!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mieciu
8 minut temu, Mieciu napisał:

Stawiam przede wszystkim na jakość dźwięku. Streamer to tylko dodatek miałby być, taki gratis. A czemu Rotel CD11 wciąga nosem te inne? Jak on się ma do RCD10 czy RCD 12, który notabene kosztuje podobnie :-)

Swoją drogą przejeżdżałem dzisiaj koło Was na Al. Niepodległości .. mogłem zajrzeć!

Gra po prostu lepiej od tamtych. Składa się na to jakość zastosowanych komponentów, zasilanie, dac i jego implementacja i wiele innych. Kwota podobna a jednak w tamtych płacisz zamiast za CD to także za te funkcje dodatkowe. Co do starszych modeli Rotela; zawsze używkę kupisz lepszą za takie same pieniądze. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja polecę rozwiązanie u mnie stosowane, czyli jako transport Pioneer PD-30AE (może być jego wersja z Onkyo 7030) po coaxial do DAC, tutaj już dowolność😉 w zależności od potrzeba jakiego stylu grania oczekujesz

Bierz Rotela... Póki jeszcze jest... 

Mam 11 tribute i dwie rzeczy mnie irytują, a mianowicie oczo..bny wyświetlacz (można go przyciemnić) i tacka z jakiegoś szajsplastiku (strasznie giętka i delikatna, ale Yamaha ma podobną). 

12 godzin temu, StachMuszel napisał:

Może i Rotel gra najlepiej z wymienionych, ale mam wątpliwości, czy z Arcam i Klipsch nie będzie jazgotu.

No tutaj to ciężko będzie znaleźć jakąś opinię. 

Godzinę temu, endriuw napisał:

Bierz Rotela... Póki jeszcze jest... 

Mam 11 tribute i dwie rzeczy mnie irytują, a mianowicie oczo..bny wyświetlacz (można go przyciemnić) i tacka z jakiegoś szajsplastiku (strasznie giętka i delikatna, ale Yamaha ma podobną). 

A co masz na myśli póki jeszcze jest?

Póki jeszcze jest dostępny w ofercie Audioklanu/Rotela.

Jeśli chodzi o tackę,  to tam jest cały taki mechanizm. Straszna tanizna, porównując do starszych mechanizmów. 

5 minut temu, StachMuszel napisał:

Póki jeszcze jest dostępny w ofercie Audioklanu/Rotela.

Jeśli chodzi o tackę,  to tam jest cały taki mechanizm. Straszna tanizna, porównując do starszych mechanizmów. 

W poniedziałek mam zamiar podjechać do Top HiFi, pomacam i pooglądam. 
Cały czas tylko nie mogę znaleźć informacji co zyskam kupując 11, w porównaniu do RCD06, RCD10 czy RCD1520 (takie modele są w używkach na allegro/olx). 

Do pracy mechanizmu nie mam zastrzeżeń, ale tacka to porażka... I jeszcze automatyczny tryb zamykania szuflady... Po co to? Otworzysz sobie szufladkę, w międzyczasie szukasz płyty i jak znajdziesz- kładziesz ją na tackę, a tu cyk - szuflada się samoczynnie zamyka! Raz mi tak przy trzasnęło płytę, ale nic się nie stało... Mechanizm cichy, w miarę szybki (jedne płyty wczytuje błyskawicznie, z innymi się bawi) i nie ma problemu z nawet strasznie porysowanymi, co jest ogromną zaletą. 

4 minuty temu, Mieciu napisał:

W poniedziałek mam zamiar podjechać do Top HiFi, pomacam i pooglądam. 
Cały czas tylko nie mogę znaleźć informacji co zyskam kupując 11, w porównaniu do RCD06, RCD10 czy RCD1520 (takie modele są w używkach na allegro/olx). 

Głównie gwarancję... 

W nowym "zyskasz" gorszą jakość mechaniki. Do starych dokupisz obecnie wszystko. Do nowej pozostaje tylko ASO.

Dźwiękowo nie wiem, bo nie słuchałem. Ale Rotel jest raczej konsekwentny brzmieniowo, wielkich różnic nie spodziewałbym się.

Mieciu, a co mamy Ci pisać? Że ach i och? Piszemy prawdę, a że to burzy Twoje przemyślenia, no cóż. Nikt nie mówił,  że będzie łatwo.

Dlatego te emotki. Dzięki wielkie za tę pare słów. W poniedziałek podjadę do sklepu pomacać. Jak cokolwiek wzbudzi moje wątpliwości zacznę rozglądać się za używkami, bo w sumie jest ich trochę w okolicy od 300 do 1500 pln. 

Kupując Yamahę cds303 zaoszczędzisz parę stówek, ale osobiście radzę dołożyć i brać cd11 tribute. Gdyby ta jamaszka była w cenie jak w mediamarkecie w Niemczech (była w promocji za 275 ojro) to brać... Ale nie jest... 

Miałem kiedyś Denona DCD-1460, na tym samym przetworniku co Twój DCD-625, tj. PCM-61. Obawiam się, że Denon vs Rotel to zupełnie inna szkoła grania. 

Denon gra ciepło, zorientowany jest na muzykalność. Rotel raczej na energię i szczegóły. 

W połączeniu z Arcamem i Klipschami na tubach, może być ostro.

Edytowane przez StachMuszel

Miałem także Teaca pd301 (taki z mechanizmem szczelinowym) fajnie to grało, ale jak mi zaczął drapać płyty, a później jedną zeżarł i  nie chciał oddać, to wylądował na śmietniku... 

5 minut temu, StachMuszel napisał:

Miałem kiedyś Denona DCD-1460, na tym samym przetworniku co Twój DCD-625, t. PCM-61. Obawiam się, że Denon vs Rotel to zupełnie inna szkoła grania. 

Ja chciałem wcześniej kupić dcd- 800,ale sprzedawca mi odradził ze względu na jakieś problemy z mechaniką... Jako, że,wśród nówek nie ma zbyt dużego wyboru, to po przetestowaniu Yamahy, NADa i Rotela- wybór padł na Rotela. Jeszcze jest z nówek CA... 

Mieciu, nie chcę Ci mieszać za bardzo w głowie,  ale nie myślałeś o streamingu? Wygoda nie z tej ziemi.  Ja nie używam CD i LP od roku👍

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

Mieciu, nie chcę Ci mieszać za bardzo w głowie,  ale nie myślałeś o streamingu? Wygoda nie z tej ziemi.  Ja nie używam CD i LP od roku👍

Używam, mam zestaw od wielu lat, którego nie mam potrzeby zmieniać ;-) 

Mam także winyle i także kupuję co jakiś czas. 

Ale mam też sporo płyt i co jakiś czas kupuję kolejne. Zwłaszcza starsze wydania. Odsłuchowi płyt nie dorówna niestety żaden streaming i nie mówię tu tylko o jakości. Chodzi o to otwarcie płyty, obejrzenie poligrafii, włożenie nośnika i kliknięcie "play". Taka ot celebracja. 

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Miałem kiedyś Denona DCD-1460, na tym samym przetworniku co Twój DCD-625, tj. PCM-61. Obawiam się, że Denon vs Rotel to zupełnie inna szkoła grania. 

Denon gra ciepło, zorientowany jest na muzykalność. Rotel raczej na energię i szczegóły. 

W połączeniu z Arcamem i Klipschami na tubach, może być ostro.

I właśnie ta energia mnie kusi. Klipsch i Arcam sam w sobie to potęga brzmienia, ciekaw jestem czy da się coś jeszcze wycisnąć.

Dlatego bierz cd11 tribute🙂

Możesz zawsze cd14mk.II, ale będzie zdecydowanie drożej... 

Chociaż jeszcze wciąż przystępnie... Takiego Denona to już całkiem pogięło z cenami... 

No w tygodniu podjadę pomacać tego 11. Jak mnie nie powali skuszę się na starszą używkę. 14MKII poza zasięgiem budźetowym. W tej cenie kupiłbym Arcama CDS50 raczej :D

Ja dzisiaj rano zamówiłem Marantz cd6007. Jest w dobrej cenie w Euro AGD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zobaczymy jak gra w poniedziałek jak go odbiorę. Ze zdjęć środka wygląda na solidnie zbudowanego, szczególnie sekcja analogowa jest rozbudowana. Z opini ponoć gra dynamicznie. Zobaczymy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hm. Nie brałem Marantza w ogóle pod uwagę. Mam w Euro RTV spory rabat i jak najbardziej jest w zasięgu cenowym. Będzie w czymś lepszy od Rotela? Nie wiem w ogóle jak Marantze grają, nic o nich nie wiem w zasadzie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi