Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD do 15 000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam odtwarzacza CD, aktualnie gram z Cyrusa CD-T podłączonego do DACa Chord Qutest. Zastanawiam się jednak, czy może być lepiej  
Szukam playera, który zagra detalicznie, będzie dobrze kontrolował bas (nie lubie zaokrągleń i uproszczeń), lekko wysunięta średnica też mile widziana. 

Budżet to około 10 tys na używkę lub 15 tys za nowego, bardziej skłaniam się przy używanym odtwarzaczu. 

Fajnie by było, gdyby odtwarzacz miał wejście USB lub przynajmniej wejścia cyfrowe , wtedy mógłbym sprzedać Qutesta, bo mam już trzy przetworniki C/A w systemie: 
Pierwszy w Bluesound Node , Drugi we wzmacniaczu MOON 240i i trzeci Chord Qutest. 
Moje kolumny: Opera Seconda SE

Moje typy to: 
Ayon CD 10 Signature - tutaj czytałem, że on właśnie upraszcza trochę niskie tony, wisi jeden na olx juz kilka miesięcy
Lector CDP 707 - nie wiem czy  nie będzie zbyt analogowy do moich kolumn, używka do wyrwania za około 8000 zł
Mark Levinson nr 39 - wisi na OLX za 12k
CEC CD5 - mało o nim informacji, trochę ponad budżet. W Japonii kosztuje połowę tego, co w EU, więc 50 % jego ceny to pewnie marże , cła, akcyzy itp. 
Yamaha CD-S 2100 - ładny, ale dość awaryjny napęd, ceny też dość wysokie - podobne do tych, ile kosztowały nowe kilka lat temu (inflacja 🙂 )
Denon DCD 2500 SE - nowsza konstrukcja, ale też mało o nim informacji, brak wejść cyfrowych
Unison Research Unico CD Due - dobrze zbudowany, ale też mało popularny

Opcja Druga, to kupno samego transportu, który zagra lepiej niż Cyrus CD-T i dozbieranie (kiedyś) do lepszego DACa, ale z tego co słyszałem , to do 8000 ciężko znaleźć coś lepszego od Qutesta. Szczerze, to wolałbym odtwarzacz, żeby zniwelować liczbę klocków w systemie. 

https://www.audiostereo.pl/topic/160072-odtwarzacz-cd-do-15-000-z%C5%82/
15 minut temu, g88 napisał:

Szukam odtwarzacza CD, aktualnie gram z Cyrusa CD-T podłączonego do DACa Chord Qutest. Zastanawiam się jednak, czy może być lepiej  

Może ale nie za 10k zł. To co chcesz zrobić to krok w bok.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, bogus18 napisał:

Primare CD 35

Podobno 35 gra już nieco cieplej  od  32 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Ukryta Zawartość

Ładny skurczybyk 😉

Ukryta Zawartość

9 minut temu, g88 napisał:

Ładny skurczybyk 😉

Wiem mam i polecam .

Przesłuchałem Ayona Leema Antila Shailing 3 2 i Lectora też.  

Wybrałem PRIMARE  świetne granie .

Wypożycz i posłuchaj sam . 

6 minut temu, bogus18 napisał:

Przesłuchałem Ayona Leema Antila Shailing 3 2 i Lectora też.  

Wybrałem PRIMARE  świetne granie .

Wypożycz i posłuchaj sam . 

A co Ci się w Lectorze nie spodobało ? 
Opisz z czym u Ciebie gra ten CD 35 i jak byś określił jego brzmienie 😉 

19 minut temu, g88 napisał:

A co Ci się w Lectorze nie spodobało ? 
Opisz z czym u Ciebie gra ten CD 35 i jak byś określił jego brzmienie 😉 

Lector 707 Jak i inne które wymieniłem jako potencjalnych kandydatów do mojego systemu miały różne wybitne cechy których inne miały mniej lub w czymś innym byly lepsze .

Polecilem Ci te które były prawie 2 lata temu dostępne i które kazdy kto szuka w tych pieniądzach powinien posłuchać.  I Ty zrób tak samo ,przecież może szukasz czegoś troszkę innego jak ja i coś innego u Ciebie przeważy ? 

Primare z pośród wymienionych zagrał "dla mnie najlepiej " jak by to nie brzmiało. Dlatego go kupiłem. 

I jeszcze jedno nie gra jak jedni mówią chłodno a inni ciepłej jak... Jest szybki , świetna scena plany sterofonia . Neutralna barwa .Wokale damskie i męskie bez podbarwien .Plastyka ,muzykalnosc ,bas pod kontrolą góra szczegółowa bez ostrości.  Bardzo  neutralne kulturalne granie. 

Posłuchaj u siebie i dopiero wtedy pomyśl czy też Tobie się spodoba. 

Pozdrwaiam 

6 godzin temu, g88 napisał:

Ładny skurczybyk 😉

Właściciel wymienił go na dCS P8 mk II

19 minut temu, tomek7776 napisał:

Accu

I powiem tak ' zamienił stryjek siekierkę na to samo ?  Gra inaczej i kupił nowe .

Ślinka cieknie na tego Accu .Ale już ciut pograł,  dalej klasa  s tej ceni e . 

A Primare nówka + gwarancja .

Wybór należy do kupującego? 

Primare  zacna Firma .

Dziękuję za odpowiedź. 👍

Edytowane przez bogus18

dCS nie byl nowy.bo nowy to z dwanascie kola....euro.

zdeklasowal Accu na całej linii.

chodż Accu to swietny cd.

Primare to budzetowka przy nich.szkoda kasy.

7 godzin temu, bogus18 napisał:

Lector 707 

W mojej opinii, odtwarzacz stawiający na przyjemność, muzykalność , bezpieczny sonicznie. Raczej dla tych, którym bliżej do umownej muzykalności niż analityczności, szukaniu kurzu na strunach. 

Sonicznie, nie jest to oferta dla wszystkich, nie sprawdzi się zawsze i wszędzie. Z drugiej, wydaje się tolerancyjny, wybaczający drobne błędy w zestawieniach. 

Dobra obsługa/ serwis. 

Wzornictwo sprawą gustu, ale atutem są różne opcje wykończenia. Wykonanie/ obsługa playera? Nie mam uwag, jeśli już to drobne np. brak funkcji STOP na płycie frontowej. ( jest tylko na pilocie) 

Ogólnie, b. pozytywne wspominam. 

Sugeruję od razu rozważyć opcję z PSU 7, choć przekroczy budżet. 

9 godzin temu, g88 napisał:

Moje kolumny: Opera Seconda SE

nie pamiętam plastyki tych zg. przepraszam, nie doradzę w temacie zestawienia. 

14 minut temu, piano napisał:

W mojej opinii, odtwarzacz stawiający na przyjemność, muzykalność , bezpieczny sonicznie. Raczej dla tych, którym bliżej do umownej muzykalności niż analityczności, szukaniu kurzu na strunach. 

Sonicznie, nie jest to oferta dla wszystkich, nie sprawdzi się zawsze i wszędzie. Z drugiej, wydaje się tolerancyjny, wybaczający drobne błędy w zestawieniach. 

Dobra obsługa/ serwis. 

Wzornictwo sprawą gustu, ale atutem są różne opcje wykończenia. Wykonanie/ obsługa playera? Nie mam uwag, jeśli już to drobne np. brak funkcji STOP na płycie frontowej. ( jest tylko na pilocie) 

Ogólnie, b. pozytywne wspominam. 

Sugeruję od razu rozważyć opcję z PSU 7, choć przekroczy budżet. 

nie pamiętam plastyki tych zg. przepraszam, nie doradzę w temacie zestawienia. 

Dla tego w moim systemie przeważały tz "inne" zmienne. NIE to co sobą reprezentuje sobą Lector  707 i podpowiadam koledze sprawdzić u siebie i wybrać dla siebie Wszyskie CD które miałem  na odsłuchach mógłbym mieć w systemie i nie było by dyskomfortu 🙂 Ja wybrałem dla soiebie Primare CD 35 Prisma i jestem zadowolony i polecam sprawdzić.  sprawdzić  

w mojej opinii, większość CD playerów z tego + - pułapu cenowego, to umownie b. zbliżony level w domenie formatu CD.

( pomijam inne możliwości przyłączeniowe czy możliwość opcji pracy jako Transport CD) 

Sonicznie różnice występują w plastyce dźwięku, czasem, choć rzadziej, w określonej manierze dźwięku. 

Jedne stawiają na umowną muzykalność, inne na detal, analizę, a jeszcze inne próbują połączyć ogień z wodą. 

I słusznie, jest w czym wybrać. Dla każdego coś, a umowną "lepszość" jednego nad drugim, pozostawiam nabywcy.

Nie miałem u siebie Primare CD 35. Trudno mi się odnieść vs np. Lector. Opinie ma dobre, a umowna lepszość/ gorszosć???

Ja stawiam na inność w plastyce dźwięku. 

Osobiście, nie przepadam za określeniem lepszy/ gorszy, bo czytelnikowi nic to nie mówi, chyba, ze autor b. dokładnie scharakteryzuje urządzenie. Każdy CD player ma jakiś zespół cech zalet i wad, a soniczna różnorodność źródeł ma nam ułatwić dopasowanie/ wybór. 

Pomiary/ szumy itp. też bym nie lekceważył. Pytanie czy nabywcy przeszkadza określony poziom szumu, ktory lampy mają w DNA. 

ps. 

Do tego w CD playerach ze stopniem lampowym, mamy możliwość modelowania brzmienia innymi lampami w/g swojego ucha. 

• 4 tygodnie później...

Ostatnio nabyłem Mark Levinson No 390s za namową jednego z forumowiczów ( dzięki 😉) i uważam , że jest to świetny CD (390s lub 39) jako całość oraz jako transport ... u mnie z lampowym pre jest organiczne brzmienie , czar i godziny niemocy żeby wstać z fotela ...polecam 

Edytowane przez carlos med

Kupiłeś 👍 jesteś zadowolony 👍 to podstawa w AUDIO 🙂 

Udana zmiana (zakup) 

Gratuluję !

Może  założyciel wątku @g88 podzielił by się z nami ? Swoimi zakupami (lub krokami)

Pozdrawiam 

Edytowane przez bogus18
1 godzinę temu, bogus18 napisał:

Kupiłeś 👍 jesteś zadowolony 👍 to podstawa w AUDIO 🙂 

Udana zmiana (zakup) 

Gratuluję !

Może  założyciel wątku @g88 podzielił by się z nami ? Swoimi zakupami (lub krokami)

Pozdrawiam 

Dzięki.

Też jestem ciekaw co autor wątku wybrał i czy jest zadowolony , bo wybierałem między pierwszymi czterema modelami , które wskazał na swojej liście , przyznaję, nie słuchałem wszystkich , ale swojego ML słyszałem w jeszcze lepszym systemie niż mój i nie był tam najsłabszym ogniwem ,a efekt livelike był niesamowity . 

11 godzin temu, bogus18 napisał:

Jeszcze nie kupiłem. Zastanawiam się jednak nad cd, a nie transportem. Chodzi mi po głowie np. Accuphase Dp 78. 

4 godziny temu, g88 napisał:

Jeszcze nie kupiłem. Zastanawiam się jednak nad cd, a nie transportem. Chodzi mi po głowie np. Accuphase Dp 78. 

Tylko to już chyba powyżej założonego budżetu i to znacznie . 

Ok. Ale założenie na początku było do  10k używane, 15k nowe.  Z omawianych w wątku CD każdy oferuje inne brzmienie i/lub dodatkowe cechy ...lampy..upsampling...itd Tu już trzeba własnym uchem i potrzebami wybrać . 

Ayre C-5XE MP

Z nowych Denon A110 ale to nie poziom tego Ayre. 

Yamaha 2100 gra słabo i padają lasery.

Denon 2500 piękny, brzmienie przeciętne.

CEC CD5 jako DAC ok za używany, jako CD w tej cenie słabo.

ML to staruszek.

Accu w tej cenie nie zagra jak Ayre i egzemplarze leciwe.

Edytowane przez muda44
Godzinę temu, muda44 napisał:

Ayre C-5XE MP

Z nowych Denon A110 ale to nie poziom tego Ayre. 

Yamaha 2100 gra słabo i padają lasery.

Denon 2500 piękny, brzmienie przeciętne.

CEC CD5 jako DAC ok za używany, jako CD w tej cenie słabo.

ML to staruszek.

Accu w tej cenie nie zagra jak Ayre i egzemplarze leciwe.

Ayre C-5XE MP w założonym budżecie nieosiągalny 

Denona DCD- A110 miałem - słaby , szczególnie za takie pieniądze 

Jeśli jak kiedyś pisałeś Ayre C-5XE MP jest o 10-20% lepszy od modyfikowanych przez Ciebie Onkyo c-7030 (którego mam) i Pioneer PD-30 to..."staruszek" ML jest od nich nieporównywalnie lepiej brzmiącym transportem , a jako CD wybitnym. Fakt , swoje lata ma i jak wszystko może odmówić współpracy, ale nawet doliczajac napęd "na zapas" to ciągle jedna z lepszych opcji .

23 minuty temu, carlos med napisał:

Ayre C-5XE MP w założonym budżecie nieosiągalny 

Denona DCD- A110 miałem - słaby , szczególnie za takie pieniądze 

Jeśli jak kiedyś pisałeś Ayre C-5XE MP jest o 10-20% lepszy od modyfikowanych przez Ciebie Onkyo c-7030 (którego mam) i Pioneer PD-30 to..."staruszek" ML jest od nich nieporównywalnie lepiej brzmiącym transportem , a jako CD wybitnym. Fakt , swoje lata ma i jak wszystko może odmówić współpracy, ale nawet doliczajac napęd "na zapas" to ciągle jedna z lepszych opcji .

Ayre kupiłem za bodajże 7000zl a chodzą w okolicy 3000 euro.

Poczytaj o nim na zagranicznych forach.

Nie ma do 20k nic wybitnego z nowych.

Którą wersję modyfikacji masz i jakich kabli używasz?

Większość tych ML jest po niejednej naprawie ale jak kto woli. Zamiast niego to bym wolał zaryzykować Project RS2T z lepszym zasilaczem. 

Edytowane przez muda44

Ayre C-5XE MP za 7k w super stanie przy cenach 3k€ (jak sam piszesz ) to pytanie z jaką przeszłością . No a ML to musi być po naprawie ...ok.

Wersji modyfikacji nie pamiętam , ok 1 roku temu . Kabel ten sam do wszystkich porównywanych CD (więc tu równe szanse) - Tunami Oyaide gpx-re na białych wtykach . IC Audioquest carbon. 

Project RS2T nie słyszałem ale ma dobre opinie. 

On 12/3/2022 at 7:16 PM, carlos med said:

Ostatnio nabyłem Mark Levinson No 390s za namową jednego z forumowiczów ( dzięki 😉) i uważam , że jest to świetny CD (390s lub 39) jako całość oraz jako transport ... u mnie z lampowym pre jest organiczne brzmienie , czar i godziny niemocy żeby wstać z fotela ...polecam 

Planujesz  zrobić jakiś serwis ???

• Pokaż nowe odpowiedzi