Skocz do zawartości
IGNORED

Jmlab Mezzo Utopia- proszę o opinie użytkowników.Czy do 18k jest coś lepszego?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Saper91 napisał:

Ale się kolegom żarciki wyostrzyly 🙂

czarny humor jest taki , że życie pisze takie scenariusze .... możemy z tego żartować ... dopóki sami nie znajdziemy się w takiej sytuacji 🙂

8 minut temu, szatan napisał:

zapraszam.

z Maćkiem nie byłoby nudy, wyprawa pełną gębą i cel osiągnięty  😉

Edytowane przez piano

Ja oczywiście też zapraszam. Ode mnie do Szatana jedzie się 2h,więc można śmiało połączyć. Zresztą jak się już do mnie przyjedzie to prawie jak do niego, bo połowa mojego systemu to graty odkupione od niego 😁

20 godzin temu, kivlov napisał:

Jestem zdziwiony, że nie mogłeś wyciągnąć dobrego brzmienia z Xavianów.

Czasem tak bywa. 

Z osobistych refleksji wnioskuję, że większość z omawianych tu konstrukcji to niezłe projekty , a każda, to inny pomysł na dźwięk. Jednemu Kasia, drugiemu Asia. 

Z drugiej obserwuje, że czasem jest tak, że za szybko się poddajemy, nie wyciskamy wszystkich soków z danej konstrukcji i leci pod młotek, next, na na papier przelewamy żale i to leci w świat. A przyczyna niezadowolenia/ niegrania  zazwyczaj leży w niedopasowaniu zg do amp lub na linii zg - amp - pokój. 

Oczywiście, jak komu nie leży któraś konstrukcja z uwagi na np. rodzaje przetworników, to młotkiem nie zmusisz do zaprzyjaźnienia się z uchem. 

mz, z Xavian da się wycisnąć, ale i tu potrzeba wiedzy dot. doboru na linii zg - amp i trochę cierpliwości, bo wiadomo, ze z elementami z łapanki, to raczej rzadko gra. 

ale, żeby nie było, że się mądruje, sam nie wiem wszystkiego i robię błędy, więc aby je zminimalizować radzę się mądrzejszych jak tylko mogę. 

Ci ostatni wbijali mi do głowy, że wcześniej omawiane zwrotki mają b. duże, żeby nie napisać, decydujące znaczenie, więc dobrze jest tego nie lekceważyć. 

Na końcu mamy nasze ucha w rozumieniu krzywych Fletchera Munsona, a każde inne z gustami włącznie, więc czasem tak ciężko doradzać. Next, mamy interpretacje piszących, które podlegają dalszej interpretacji czytających.

Niczego nie odkrywam, to wszystko wiemy, tylko czasem w rozpędzie i wariacji życia, ulatuje z pamięci. Ot życie...

W dniu 21.11.2022 o 09:31, piano napisał:

Z drugiej obserwuje, że czasem jest tak, że za szybko się poddajemy, nie wyciskamy wszystkich soków z danej konstrukcji i leci pod młotek, next, na na papier przelewamy żale i to leci w świat. A przyczyna niezadowolenia/ niegrania  zazwyczaj leży w niedopasowaniu zg do amp lub na linii zg - amp - pokój. 

Zgadzam sie po całości. 

Teraz, po latach zabawy gdy mam w domu zazwyczaj 2-3 zrodla, 2-3 wzmaki i 2-3 pary kolumn i do tego kilka kabelków udaje się coś sensownego zestawić. Niemniej często bywa że 'mam jasne/otwarto grajace kolumny dam im cieply gesty wzmak i bedzie super' konczy się tak, że ów wzmak te kolumny zmula, a taki cieniej grający gra fajnie... 

Najlepiej miec upatrzone paczki i potem sukcesywnie pod nie dobierac kolejne elementy. Dobre źródło też pewnie nie zaszkodzi, ale tu znowu charakter grania zrodla potrafi czasami wykluczyc swietny wzmak lub dana kolumne. 

Trudne hobby ale jest zabawa 😉

54 minuty temu, julius-6 napisał:

Najlepiej miec upatrzone paczki i potem sukcesywnie pod nie dobierac kolejne elementy.

👍

zg- amp - room 

Finalnie, po Maćkowemu, powyższe musi tworzyć jedno ciało.

Jakoś tak mam, tak to widzę.

Choć może się mylę, błądzę i zamiast audio,  powinienem łapać motyle?!

ale gdzie, w zimie? Są jeszcze te w brzuchach, ale tu można wtopić bardziej niż w audio 😉

Edytowane przez piano
7 godzin temu, piano napisał:

powinienem łapać motyle?!

Nie ryzykuj zdrowiem.....

7 godzin temu, piano napisał:

zg- amp - room 

Tu masz dużo racji, chociaż nie wiem czy ostatecznie nasze gusta/preferencje/samoograniczenia nie są równie istotne w kwestii odbioru dźwięku...

8 godzin temu, julius-6 napisał:

Zgadzam sie po całości. 

Teraz, po latach zabawy gdy mam w domu zazwyczaj 2-3 zrodla, 2-3 wzmaki i 2-3 pary kolumn i do tego kilka kabelków udaje się coś sensownego zestawić. Niemniej często bywa że 'mam jasne/otwarto grajace kolumny dam im cieply gesty wzmak i bedzie super' konczy się tak, że ów wzmak te kolumny zmula, a taki cieniej grający gra fajnie... 

Najlepiej miec upatrzone paczki i potem sukcesywnie pod nie dobierac kolejne elementy. Dobre źródło też pewnie nie zaszkodzi, ale tu znowu charakter grania zrodla potrafi czasami wykluczyc swietny wzmak lub dana kolumne. 

Trudne hobby ale jest zabawa 😉

A jak mamy juz porzadne monobloki i dac? I nie bardzo chcemy je zmienić... Mogą sie kolumny też wpasować.

3 minuty temu, Saper91 napisał:

A jak mamy juz porzadne monobloki i dac? I nie bardzo chcemy je zmienić... Mogą sie kolumny też wpasować.

pewnie, że mogą...ale nie muszą. może być poprawnie , ale bez synergii, a może być odlot. 🙂

35 minut temu, Saper91 napisał:

Mogą

mogą też końcówkom zrobić kuku, bo wyłożą się na pierwszym zakręcie i w tedy, porządnie, nieporządne, idą pod młotek. 

Pytanie jakie to będą kolumny i co mają pod kiecką(?)

Nie bez powodu Cugowski śpiewał, że do tanga trzeba dwojga. 

Edytowane przez piano

Podjęta już decyzja o odsłuchu czy zakupie?

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

W dniu 20.11.2022 o 12:58, Arek80 napisał:

Powtarzam Ci poraz n-ty abyś załadował swój wzmacniacz i DAC do auta i przyjechał do mnie. Posłuchasz u mnie z triodą SE 845, a potem ze swoim wzmacniaczem i będziesz miał swoje zdanie. 

Wiem, że to jakieś wyrzeczenie, ale czym jest jeden dzień w plecy aczkolwiek miło spędzony vs władowanie 20k w ciemno w kolumny, które mogę Ci totalnie nie podejść. Z Mezzo jest to i tak może małe ryzyko, bo są odsprzedawalne od ręki w razie W, ale i tak po co ryzykować. 

Co do Mezzo samych w sobie to jestem sobie spokojnie w stanie wyobrazić, że się komuś totalnie nie podobało jak grały, bo są wyjątkowo kapryśne. Samo ustawienie ich wymaga dużej precyzji i cierpliwości w szukaniu idealnego miejsca, o okablowaniu i reszcie toru nawet nie wspominam, bo kolumny te są szkłem powiększającym dla każdego, najmniejszego elementu w nim się znajdującego. 

Dla mnie ta przezroczystość to zaleta i świadczy o wysokiej klasie kolumn, bo oznacza, że nie narzucają swojego charakteru. Niestety oznacza to, że trzeba je odpowiednio wymodelować pozostałymi elementami, a to już żmudna i niełatwa droga do sukcesu. 

Można więc kupić od razu kolumny grające jak chcemy, barwnie i przyjemnie, ale zazwyczaj będą zawsze grały swoim charakterem i w nikłym stopniu różnicowały utwory. 

Oczywiście to nie jest reguła i są od niej zapewne wyjątki, a ja nie słuchałem nawet niewielkiego procenta kolumn dostępnych na rynku, więc to tylko moja teoria. 

Osobiście jeśli miałbym zamienić Mezzo na coś innego to właśnie na Antea, ale znów szkoda mi poświęcić przestrzenności i 3d,które uważam, że Mezzo mają lepsze. I tak sobie stoję w rozkroku pomiedzy tym co mam, a co mieć bym chciał. 

I taki jeszcze apel na koniec do administracji, który wiem, że niestety pozostanie wołaniem na puszczy. Zróbcie proszę coś z tymi wysrywami bumka, bo zabija kolejny ciekawy wątek jak zrobił to z wieloma innymi i całym tym forum. Nie zagląda tu już wiele osób, które mogłyby coś ciekawego dodać właśnie z powodu takich ancymonów jak on. 

Jesteś ze Szczecina i masz mezzo utopie? 🙂

9 godzin temu, marcinhajdasz napisał:

Jesteś ze Szczecina i masz mezzo utopie? 🙂

Z Przybiernowa dokładnie 

29 minut temu, marcinhajdasz napisał:

Masz mezzo utopie? Z czym grają?

Z Triodą SE 845, DAC Audio Gd Master7, Sotm, Roon na zmianę z gramofonem 

8 godzin temu, Arek80 napisał:

Z Triodą SE 845, DAC Audio Gd Master7, Sotm, Roon na zmianę z gramofonem 

Może się kiedyś wprosze na odsluch 🙂

A znasz moze kogoś w naszej okolicy kto zajmuje się naprawą sprzętu audio? Jest jakiś dobry magik w Łodzi ale jakoś nie mogę się tam wybrać...

1 godzinę temu, marcinhajdasz napisał:

Może się kiedyś wprosze na odsluch 🙂

A znasz moze kogoś w naszej okolicy kto zajmuje się naprawą sprzętu audio? Jest jakiś dobry magik w Łodzi ale jakoś nie mogę się tam wybrać...

Zapraszam, daleko nie masz. A co do napraw to mam sprawdzony serwis w Wawie i tylko tam cokolwiek robię, a zdarza mi się często grzebać 🙂

Edytowane przez Arek80
8 minut temu, Arek80 napisał:

Zapraszam, daleko nie masz. A co do napraw to mam sprawdzony serwis w Wawie i tylko tam cokolwiek robię, a zdarza mi się często grzebać 🙂

Masz messemngera lub whatsupa?

No to jest światełko w tunelu na odsłuchy 🙂

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

• Pokaż nowe odpowiedzi