Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Video Show - Łyżka Dziegciu czyli Review by Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Yamaha/Accu/LUX nie muszą sie reklamować-wystawiać, to chyba jedyna tzw. rozchwytywane marki. 

wszyscy wiemy co sie dzieje z cenami Yamahy, ludzie jezdżą po kraju szukając okazji z drugiej ręki. W obecnym czasie to chyba jedyne klocki pojawiające sie w dziale Kupię.

1 godzinę temu, Audroc napisał:

Yamaha/Accu/LUX nie muszą sie reklamować-wystawiać, to chyba jedyna tzw. rozchwytywane marki. 

wszyscy wiemy co sie dzieje z cenami Yamahy, ludzie jezdżą po kraju szukając okazji z drugiej ręki. W obecnym czasie to chyba jedyne klocki pojawiające sie w dziale Kupię.

yamaha, denon to tak znane marki ż erzygam na sam dźwiek i omijam, szerokim łukiem

Każdy ma swych faworytów i wrogów.

Dla mnie Yamaha była odkryciem, ale ja się nie znam.

Zresztą, co oni tam wiedzą o dźwięku ... ich pianina, saksofony czy fortepiany

koncertowe to raczej sprzęt dla przygłuchych kloszardów 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Świetnie, konkretnie napisana ocena AVS - gratuluję podsumowania, bardzo mało takich rzeczowych postów w temacie wystawy. Wielkie dzięki!

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

5 godzin temu, Audroc napisał:

Coca-cola też tak kiedyś myślała.

Byłem kiedyś w poprzedniej firmie na szkoleniu z marketingu.

Coca-cola jest najbardziej rozpoznawalną marką na świecie.

Jakieś 50 lat temu chociaż chyba mniej zrobili test i stwierdzili że nie będą wydawać miliardów dolarów na marketing bo przecież nie będzie im to potrzebne.

Wnioski były takie że sprzedaż zmalała o olbrzymie wartości i coca-cola stwierdziła że nigdy więcej nie zrobi tego błędu.

To mówimy o sprzętach które dla audiofilów są teraz znane. 

Jeśli one nie będą się reklamować to za kilka lat już Audiofilskie nie będą

2 godziny temu, slaaawek napisał:

Świetnie, konkretnie napisana ocena AVS - gratuluję podsumowania, bardzo mało takich rzeczowych postów w temacie wystawy. Wielkie dzięki!

Niestety nie udało mi się to zamieścić zdjęć gdyż musiałbym je konwertować na mniejsze rozmiary a piszę przeważnie z telefonu.

Szkoda. 

Ale chyba wiemy o jakim sprzęcie mowa.

Piotr 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Coca-cola też tak kiedyś myślała.

Byłem kiedyś w poprzedniej firmie na szkoleniu z marketingu.

Coca-cola jest najbardziej rozpoznawalną marką na świecie.

Jakieś 50 lat temu chociaż chyba mniej zrobili test i stwierdzili że nie będą wydawać miliardów dolarów na marketing bo przecież nie będzie im to potrzebne.

Wnioski były takie że sprzedaż zmalała o olbrzymie wartości i coca-cola stwierdziła że nigdy więcej nie zrobi tego błędu.

To mówimy o sprzętach które dla audiofilów są teraz znane. 

Jeśli one nie będą się reklamować to za kilka lat już Audiofilskie nie będą

Niestety nie udało mi się to zamieścić zdjęć gdyż musiałbym je konwertować na mniejsze rozmiary a piszę przeważnie z telefonu.

Szkoda. 

Ale chyba wiemy o jakim sprzęcie mowa.

Piotr 

Nie do końca tak jest. A show to tylko pikuś, niestety. Ile Yamaha, Accu i Lux wydają na reklamę to nam się nawet nie śni. Sprzedają sprzęt tonami. Natomiast u nas coś jest nie tak, skoro na naszym Forum czytam przed kilkoma dniami wpis jakiegoś dzieciaka że Hegla on chyba kupi, bo tenże Hegel jest jakoby postrzegany ( w naszym kraju oczywiście) jako bardziej audiofilski. No myślałem że jajko zniosę. Gdzie ten człowiek nauki pobierał, gdzie czy raczej w którym miejscu jest nasze Forum, że czytelnicy czy może nasi wspolforumowicze wypisują takie bzdury.

21 minut temu, tomek4 napisał:
9 godzin temu, Szkice napisał:
yamaha, denon to tak znane marki ż erzygam na sam dźwiek i omijam, szerokim łukiem

A na czym słuchasz?

roksan attes + monitor audio też znane marki ale teraz szukam pasjoinatów.  Znalazłem dwa lub 3 manufaktury Polskie i chciałbym od jednej kupic wzmacnaicz lampowy bo blisko mnie mają sklpe 🙂

W dniu 4.11.2022 o 23:51, Piotr Sonido napisał:

+Bladelius + ufoludki? Także nie znam tych kolumn. Pamiętam że po raz kolejny system zachęcił mnie do zostania na dłużej. Po raz kolejny system który po prostu nie przesadził. Identyfikacja mile widziana

Te głośniki to były Gradient R-5. Bardzo fajne brzmienie, dynamika wprost wystrzałowa, i jak na te mierne warunki, świetna scena stereo. Trochę tam posiedziałem, utwory zmieniał sam Mike Bladelius 😊

W dniu 5.11.2022 o 13:20, audioburak napisał:

Każdy ma swych faworytów i wrogów.

Dla mnie Yamaha była odkryciem, ale ja się nie znam.

Zresztą, co oni tam wiedzą o dźwięku ... ich pianina, saksofony czy fortepiany

koncertowe to raczej sprzęt dla przygłuchych kloszardów 😉 

To że Yamaha potrafi produkować bardzo dobre instrumenty nie znaczy że robi dobry sprzęt audio.

Owszem mają wybitne klocki, ale to starsze model. A obecna produkcja no cóż podłączam słucham  no i gra, nic więcej, zero emocji.

4 minuty temu, bbobii napisał:

To że Yamaha potrafi produkować bardzo dobre instrumenty nie znaczy że robi dobry sprzęt audio.

Owszem mają wybitne klocki, ale to starsze model. A obecna produkcja no cóż podłączam słucham  no i gra, nic więcej, zero emocji.

Yamaha robi dobre audio ale nie są to rzeczy z półki dostępnej dla typowego odbiorcy. Yamaha gra od umownie 20 tyś w górę czyli poczynając od AS3200.  

W dniu 5.11.2022 o 21:20, Szkice napisał:

roksan attes + monitor audio też znane marki ale teraz szukam pasjoinatów.  Znalazłem dwa lub 3 manufaktury Polskie i chciałbym od jednej kupic wzmacnaicz lampowy bo blisko mnie mają sklpe 🙂

No comment.

2 godziny temu, BlueDot napisał:

No comment.

Skoro no comment to czemu komentujesz? Co w tym co napisałem jest be i nie cacy

7 godzin temu, Szkice napisał:

Skoro no comment to czemu komentujesz? Co w tym co napisałem jest be i nie cacy

Bedac w posiadaniu tego badziewia od Roksan'a nie wypowiadal bym sie na temat Yamahy, Denona czy innych marek z japonii. To nie ta liga pod kazdym wzgledem.

Roksan zszedl na psy a Attesa jest tego najlepszym dowodem. Staraja sie sprzedawac coraz mniej towaru za coraz wieksze pieniadze. Na dodatek jest to towar ktory z powodu swojej awaryjnosci po kilku latach najczesciej trafia do serwisu lub na aukcje jako uszkodzony.

Anglicy potrafia zrobic dobry sprzet, ale Roksan sie do tego nie zalicza. Yamaha 803d rozklada tego Attesa na lopatki pod kazdym wzgledem za polowe ceny.

W dniu 5.11.2022 o 17:07, J.Jerry napisał:

A show chociaż był?

Show tak.

Audio mniej

W dniu 5.11.2022 o 20:41, Audroc napisał:

Nie do końca tak jest. A show to tylko pikuś, niestety. Ile Yamaha, Accu i Lux wydają na reklamę to nam się nawet nie śni. Sprzedają sprzęt tonami. Natomiast u nas coś jest nie tak, skoro na naszym Forum czytam przed kilkoma dniami wpis jakiegoś dzieciaka że Hegla on chyba kupi, bo tenże Hegel jest jakoby postrzegany ( w naszym kraju oczywiście) jako bardziej audiofilski. No myślałem że jajko zniosę. Gdzie ten człowiek nauki pobierał, gdzie czy raczej w którym miejscu jest nasze Forum, że czytelnicy czy może nasi wspolforumowicze wypisują takie bzdury.

Może z tego że trend się zmienia. 

Wspomniałeś dzieciaka.

Ja jak zaczynałem swoją karierę z branży to mnóstwo osób przyszło po Demona albo Danona. I też dobrze. 

To teraz pytanie czy tych liczymy jako tych świadomych?

21 godzin temu, dlmtb napisał:

Yamaha robi dobre audio ale nie są to rzeczy z półki dostępnej dla typowego odbiorcy. Yamaha gra od umownie 20 tyś w górę czyli poczynając od AS3200.  

Tylko że to 33 tysiące a nie 20 i to jest top ich a nie poczynanie:)

3 godziny temu, BlueDot napisał:

Bedac w posiadaniu tego badziewia od Roksan'a nie wypowiadal bym sie na temat Yamahy, Denona czy innych marek z japonii. To nie ta liga pod kazdym wzgledem.

Roksan zszedl na psy a Attesa jest tego najlepszym dowodem. Staraja sie sprzedawac coraz mniej towaru za coraz wieksze pieniadze. Na dodatek jest to towar ktory z powodu swojej awaryjnosci po kilku latach najczesciej trafia do serwisu lub na aukcje jako uszkodzony.

Anglicy potrafia zrobic dobry sprzet, ale Roksan sie do tego nie zalicza. Yamaha 803d rozklada tego Attesa na lopatki pod kazdym wzgledem za polowe ceny.

Nie mogę się z tym zgodzić.

Atessa gra znacznie lepiej i pelniej od rn803. 

Oczywiście możesz mieć swoje zdanie w tej sprawie ale powiem ci szczerze że jesteś chyba jedną osobą na 50 która tak uważa. 

Jesteś w takim razie szczęśliwcem że wystarczy ci taki sprzęt.

Mam tylko nadzieję że nie kupiłeś go za 6 klocków

😛

Piotr 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Atessa gra znacznie lepiej i pełniej od rn803. 

Oczywiście możesz mieć swoje zdanie w tej sprawie ale powiem ci szczerze że jesteś chyba jedną osobą na 50 która tak uważa. 

😛

Piotr 

Wyjąłeś mi to z ust. Lepiej bym tego nie ujął. 😉 .

Ile głów tyle opinii. Sprzęt Yamahy nie jest zły i ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O Roksanie też każdy może napisać, że to super sprzęt a jednak tak nie jest. Każdy chwali co ma...Nie biorąc pod uwagę ceny to R-N803D od Yamahy to spoko ampli, dla wielu wystarczający. Ci, którzy szukają "czegoś więcej" mierzą w inne klocki. 

Co do AVS fakt, to już wystawa i prezentacja drogiego i najdroższego sprzętu w swojej ofercie. Długie kolejki do pokoi powodowały, że odechciewało się już chodzić, chociaż ciekawość brała górę 😉 

Nie musze bronić Roskana attesy poprostu to mój pierwszy wzmanciacz, wcześniej słuchałem może 2 lub 3 innych. Kupiłem swoje pierwsze stereo trochę po omacku, nie umiem czekać. Mam plany na zmianę wzmacniacza na Feeza Polska firma, którego brzmienie przypomina lampwoe, na liście jest też Vincent czy Pier a moze i Siuns audio. Ale na ten moment bez mziany pomieszczenia czy polepszenia aksutyki nie ma sensu żadna większa zmiana w torze audio.

Obecnie wiem tyle, że chce brzmienia bardziej"romantycznego" mniej chirurgicznego i analitycznego. Nawet kosztem neutralności nagrań

Edytowane przez Szkice

?

Show tak.

Audio mniej

Może z tego że trend się zmienia. 

Wspomniałeś dzieciaka.

Ja jak zaczynałem swoją karierę z branży to mnóstwo osób przyszło po Demona albo Danona. I też dobrze. 

To teraz pytanie czy tych liczymy jako tych świadomych?

Tylko że to 33 tysiące a nie 20 i to jest top ich a nie poczynanie:)

Atessa gra znacznie lepiej i pelniej od rn803. 

😛

Piotr 

Sory, gram na as1100. A od tego Roksana to nawet elex r jest lepszy. 803d to inna liga, atessa moze go w wyjscia pocalowac 🤣

Godzinę temu, Szkice napisał:

Obecnie wiem tyle, że chce brzmienia bardziej"romantycznego" mniej chirurgicznego i analitycznego. Nawet kosztem neutralności nagrań

Na koncertach chodzisz do kapeli i sie pytasz czy beda grac romantycznie 🤣 bo jak nie to wychodzisz? 🤣🤣🤣

Powiem Ci że masz fantazje. 

🙂

ale widzę że chyba piszesz to żartobliwie a ja się dałem początkowo nabrać że na prawdę tak uważasz 😛

W dniu 5.11.2022 o 12:50, Szkice napisał:

13 godzin temu, Szkice napisał:

paliłem z kolegami jointa ja wziąłem maha potem kolega maha i znowu ja maha i założyliśmy firmę jamaha

Piszesz, że omijasz szerokim łukiem to bądź łaskaw omijać szerokim łukiem a nie rzucać się na klawiaturę jak tylko padnie hasło Yamaha.

W dniu 6.11.2022 o 14:27, Łukasz_62438 napisał:

Te głośniki to były Gradient R-5. Bardzo fajne brzmienie, dynamika wprost wystrzałowa, i jak na te mierne warunki, świetna scena stereo. Trochę tam posiedziałem, utwory zmieniał sam Mike Bladelius 😊

O widzisz bardzo ci dziękuję za informację.

3 godziny temu, GhostR1 napisał:

Ile głów tyle opinii. Sprzęt Yamahy nie jest zły i ma swoich zwolenników jak i przeciwników. O Roksanie też każdy może napisać, że to super sprzęt a jednak tak nie jest. Każdy chwali co ma...Nie biorąc pod uwagę ceny to R-N803D od Yamahy to spoko ampli, dla wielu wystarczający. Ci, którzy szukają "czegoś więcej" mierzą w inne klocki. 

Co do AVS fakt, to już wystawa i prezentacja drogiego i najdroższego sprzętu w swojej ofercie. Długie kolejki do pokoi powodowały, że odechciewało się już chodzić, chociaż ciekawość brała górę 😉 

Nie no jasne że tak oczywiście że o to chodzi aby każdy z nas miał inną opinię.

Ale tak może się dziać kiedy porównujemy sprzęt podobnej klasy kategorii.

A tutaj kolega próbuje nam wmówić że RN 803 czyli amplituner zrobiony na bazie as701 jest lepszej wyższej klasy.

Ale potem okazało się że robi sobie wygłupy więc możemy już spokojnie zluzować temat Yamahy w tym wątku.

Na pewno jest to firma której mi brakło biorąc pod uwagę ile obecnie kosztują ich topowe wzmacniacze 2 200 i 3200.

3 godziny temu, Szkice napisał:

Jeżeli już doszedłeś do tego że nie szukasz tak naprawdę brzmienia neutralnego czy naturalnego to powiem ci że jesteś już wbrew pozorom bardzo doświadczoną osobą. 🙂

Panowie ale odpuśćmy już temat firm których nie było na audio video show.

Byli nieobecni. A o nieobecnych się nie mówi.

🙂

Piotr 

Ale tak może się dziać kiedy porównujemy sprzęt podobnej klasy kategorii.

A tutaj kolega próbuje nam wmówić że RN 803 czyli amplituner zrobiony na bazie as701 jest lepszej wyższej klasy.

Ale potem okazało się że robi sobie wygłupy więc możemy już spokojnie zluzować temat Yamahy w tym wątku.

Piotr 

A co swiadczy o wyzszej klasie Atesy? Cena? 🙂

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Powiem Ci że masz fantazje. 

🙂

ale widzę że chyba piszesz to żartobliwie a ja się dałem początkowo nabrać że na prawdę tak uważasz 😛

Tutaj mozesz sobie zobaczyc czy fantazjuje czy czegos do tej pory posluchalem i to u siebie w domu a nie po sklepach

Mozesz mi wierzyc ze bylo tego duzo wiecej.

K3, Atesa, M2, Elex r tez na tym stoliku goscily wiec porownanie mam.

No ale jak widac, ktos kto przyznaje ze dobiero zaczyna sie bawic w te klocki i laczy Atesa z jakimis Monitor Audio moze napisac ze na Yamahe i Denona to tylko zwymiotowac mozna.

Ehhh

1 godzinę temu, BlueDot napisał:

A co swiadczy o wyzszej klasie Atesy? Cena? 🙂

Cena do jakości to akurat Yamaha wychodzi drożej teraz 😛

No patrz że ja nie wpadłem na nagrywanie filmów 😛

wroc jednak wpadłem :):)

ok zatem zakończmy temat że jesteś 1 na 50 osób który tak uważa i juz.

pozdrawiam

Piotr 

10 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Cena do jakości to akurat Yamaha wychodzi drożej teraz 😛

No patrz że ja nie wpadłem na nagrywanie filmów 😛

wroc jednak wpadłem :):)

ok zatem zakończmy temat że jesteś 1 na 50 osób który tak uważa i juz.

pozdrawiam

Piotr 

Zapodaj jakiegos linka, chetnie popatrze.

• Pokaż nowe odpowiedzi