Skocz do zawartości
IGNORED

Potwierdzacie b.dobre oceny EPOS M15.2 ?

NORDYK

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Ostatnio czytałem HI FI w którym to przedstawiono test w/w kolumn, chciałbym się dowiedzieć czy faktycznie są tak dobre jak opisują a jeśli występują w nich wady to jakie. Jestem w trakcie szukania a niechciałbym opierać się tylko na testach w czasopiśmie, od razu uprzedze iż wiem że należy samemu odsłuchać i to uczynie ale nie zawadzi przecież zorientować się wśród najbardziej obiektywnej i czynnej widowni jaką są forumowicze, dlatego bardzo proszę podzielcie się doświadczeniami.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/16002-potwierdzacie-bdobre-oceny-epos-m152/

Ja słuchałem modelu M12.2(te same głosniki tyle, że w kompaktowej obudowie). Monitorki całkiem nieźle sobie radziły z nagłosnieniem 27 m. Generalnie to co pisali w testach HFiM oraz AV to prawda. Byłem fanem poprzedniej serii Eposów, ale muszę przyznać, iż nowa jest wyraźnie lepsza - dźwięk nadal jest ekspresyjny i bezpośredni, ale już nie tak suchy, pozosatje plastyczny i lekko ocieplony w średnicy. Oczywiście 4000 zetów to "strategiczny" przedział cenowy, więc nie od rzeczy będzie posłuchać innych propozycji - np. Vienna Acoustic Bach, jakieś B&W z serii 600, Avance Dana, Mission Volare itd.

Za te pieniądze to piękne kolumny. Długo się przymierzalem do poprzedniej wersji, ale kupiłem co innego w końcu. Słuchałem dwukrotnie v. 2 i są sporo lepsze niż 1. Mają też istotną zaletę: moim zdaniem grają doibrze również z niezbyt drogimi wzmacniaczami, typu tańsze nady. Mnie się bardziej podobają monitory niż podłogówki - ale to już inna sprawa. Moim zdaniem trzeba sluchać tych kolumn koniecznie poszukując kolumn w tym przedziale. Dodam, że v.2 słuchałem z Creek i to działa. Sam myślę o wzmacniaczu lampowym, ale ten zestaw grał na tyle dobrze, że chodzi mi po głowie.

Bardzo fajne kolumny i do tego znacznie lepsze od poprzednikow. Na AS graly z Creekami powiedzialbym zajefajnie (jedzen z lepszych sredniobudzetowych dzwiekow wystawy) jeden z gosci przebywajacy wlasnie w tym pokoju powiedzial aaaale graja te Harbethy oczywiscie sie usmialem ale trudno nie zauwazyc podobienstwa przynajmniej wizualnego. Polecam.

ja ostatnio miałam okazję posłuchać 15.2 właśnie z Creekiem (4330).niestety nie zagrało to.zupełnie brakło basu,a wysokie były zbyt ostre.dodam,że okablowanie to vdh first i dnm reson.

co do samych kolumn,to czuć było spory potencjał i myślę,że creek był po prostu troszke za słaby.myślę,ze z jakimś mocniejszym i najlepiej dość ciepło grającym wzmacniaczem byloby rewelacyjnie.

Nie słuchałem, ale Creek 4330 naprawdę słabowity jest....byłem swiadkiem jak kompletnie wymiękł z JBl-ami XTI 100 - to wprawdzie duże podłogówki, ale jako tako napędził je nawet amplituner Yamahay 630 czy 640 juz nie pamiętam...w środku Creeka siedzi 120 VA trafo, ja mam 100VA w preampie....

• 3 miesiące później...

Eposy M15.2 jak i M22 są dla mnie nie do pobicia w swojej cenie, a porównywałem z wieloma konstrukacjami. Słuchałem wszystkich z creekiem 4330mk2. VA Bach ma może mocniejszy bas niż M15.2 ale reszta dużo gorsza. Z M22 creek sobie jako tako poradził, ale na pweno nie jest w stanie wykorzystać w pełni potencjału tych kolumn. Zabrakło dynamiki na basie, przec co pojawoło się wrażenie małej niespójności między głośnikami nisko i średniotonowym.

• 4 miesiące później...

Czy ktoś porównywał te obie kolumny eposa, tj. M15.2 i M22.

Trochę słuchałem już 15.2 i 12.2. Obie grają ładnie, szczególnie dobre wrażenie robi krystaliczne i przejrzyste brzmienie, ale 12.2 są ograniczone jeśli chodzi o bas. Generalnie bas w eposach chyba jest szczupły co szczególnie czuć w modelu 12.2 gdzie go brakuje.

M22 nie słuchałem. Powinny grać lepiej niż M22, ale pytanie czy na tyle lepiej aby warto dopłacać ok. 1 kzł. Różnica musiałaby być istotna żeby mnie skłonić do większego wydatku.

Na Caldery za 80 tys. zł /tegoroczna nowość na AS/ mnie nie stać : )

Czym się zatem różni brzmieniowo 15.2 od 22.

Czy M22 grają w średnicy i górze jak M15.2 a dodatkowo mają mocniejszy bas /wtedy chyba nie warto dopłacać/

czy też M22 gra generalnie inaczej /lepiej?/ niż M15.2? Jeśli tak to gdzie są różnice?

Kolumny mają grać w pokoju 30m. Na podłodze są kafle co może podbijać bas ale zawsze można położyć dywan. W razie wojny z sąsiadem ewentualnie w pokoju 17m /gdzie zapewne powiecie ze M22 są za duże a M15.2/.

Sluchalem zarowno 15.2 jak i 22.

Bylo to ponad pol roku temu, ale z tego co zapamietalem, to jedne i drugie prezentuja ta sama szkole dzwieku. M22 z racji wiekszego basu bardziej nadaje sie do duzych pomieszczen, lub dla fanow mocnego udezenia. Poza dolnym rejesterm nie zauwazylem znaczacych roznic w brzmieniu.

Na AS byłem w pokoju Eposów dwukrotnie.Za pierwszym razem niestety dżwięk był mało interesujący.Jakie było moje zdziwienie , gdy dotarłem tam po raz drugi!Czyste , przestrzenne brzmienie.Jedyna uwaga dotyczła właściwie dość skąpego basu.Jeśli jednak ktoś nie przywiązuje do tego zakresu przesadnej uwagi , to w tej cenie szczerze polecam.Być może również basu byłoby więcej z inną elektroniką?(na AS grały z nowymi modelami Creeka).

>profes

Dzięki za wypowiedź. Wnioskuję z niej, że jakość także basu jest zbliżona w obu kolumnach, tyle że M22 lepiej nagłośni większe pomieszczenie. Jeśli średnica i góra są podobne to to by bardziej wskazywało na 15.2, które są jednak tańsze.

W jakim pokoju słuchałeś 15.2? Zastanawiam się czy do pokoju 30m /który dodatkowo przechodzi w korytarz - nie jest to pokój zamknięty/ model 15.2 nie jest zbyt mały.

Z drugiej strony nie wiem czy zbyt mocny bas zniesie mój sąsiad /chociaż nie zależy mi na łomocie ale na jakości/ a i w razie przeniesienia kolumn do 17m metrów 15.2 byłyby lepsze, bo pewno tam M22 będą za duże : (.

Trochę to skomplikowane, ale nie stać mnie na eksperymenty z wymianą kolumn, a nie mogę wypożyczyć sprzętu przed zakupem.

>Pedros

Też słuchałem Eposów M22 na AS'2005 z Creekiem /w sobotę/ ale grało to tak średnio. Aż poprosiłem o znany mi kawałek. Natomiast słyszałem M12.2 i M15.2 z Linn Classik Music i zagrało to lepiej. Wiem, że te kolumny stać na więcej.

Nie żebym nie wierzył w Creeka /którego jestem fanem/, ale chyba sprzęt nie był zestrojony za dobrze lub też to "wina" pokoju.

->mieczyslawz

Ja też myślę , że te kolumny stać na więcej niż pokazały z creekiem.Tak , jak pisałem wcześniej , przy pierwszym odsłuchu wręcz byłem nimi zawiedziony , natomiast póżniej zupełnie "inny świat" , a to chyba świadczy o tym , że potrafią zagrać.

Ponieważ chcę sobie skompletować zestaw KD na Eposach (na razie tylko kolumny przednie) pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze;-) - czy w 18 m2 niezagraconych, wyłożonych dywanem M22 nie będą się dusić, nie będzie dudniło. Czy lepiej poprzestać na 15.2?

Ogromnie podoba mi się dźwięk Eposów, jestem na nie zdecydowany. Tylko jakie fronty? 15.2 czy 22?

Proszę o jednoznaczne opinie (zaznaczam, że lubię bas, ale bez przesady, dudnienia:-))

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Adam

W to nie wątpię : ).

Powstaje tylko pytanie czy warto dopłacać do M22 czy też zatrzymać się na M15.2 biorąc pod uwagę już ww przeze mnie aspekty /cena, wielkość pokoju, różnice w brzmieniu/.

W końcu już 15.2 kosztują "czapkę pieniędzy". A M22 to ponad 1kzł więcej.

Eposy są bardzo dobre.Ale mają jednego konkurenta. Jako alternatywe do 15.2 radze posłuchać monitorów Ushera X-718. Moim zdaniem wyśmienite. Jeśli komuś braknie basu to następne najlepsze dla mnie to M22.

Dudnieniem chyba nie ma się co przejmować.Zawsze można zatkać basreflex lub zmniejszyć średnice otworu.

I dużo zależy też od akustyki pokoju.

"Eposy są bardzo dobre".

Zgadzam się, że dobre może i nawet bardzo : ). Pytanie tylko, że M22 są warte wyższej ceny.

Bo np. takie AP Caldera kosztują tyle (80 kzł), że w stosunku do przyrostu ceny nie jest możliwy sensowny przyrost jakości.

Przy różnicy ceny między M22 a M15.2 taka szansa jest.

Pytanie tylko czy po posiadacz M22 boleśnie odczułby przesiadkę na M15.2 a posiadacz M15.2 odczuje istyotną poprawę po zamianie na M22?

Tylko tyle i aż tyle.

Tu się zgadzam, ale te "15.2" to były 12.2, które są wersją podstawkową 15.2, a te 22.2 to były właśnie 15.2 : ).

Podłogówki grają lepiej z uwagi na obecność basu, którym brakuje wersji podstawkowej (12.2). Brzmienie jest przez to pełniejsze.

Witam

Słuchaałem Eposów 22 na tegoroczny Audioszołku. I powiem tak - olbrzemie rozczarowanie, szczególnie po tym, jak wszystkie pisma pieją z zachwytu nad tymi kolumnami. Do rzeczy.

Plusy: przejrzystość, czystość dźwięku. I to wszystko. O przestrzeni nie ma co mówić, bo to było w pokoju hotelowym.

Minusy: słaba dynamika, brak potęgi dźwięku, brak masy, body, sucha średnica, jakieś takie przygaszony wysokie, bas dobrze kontrolowany i szybki ale taki maleńki i bez "wykopu", no i gdzie ma być ta ich słynna bezpośredniość przekazu? W podobnej cenie było na AS wiele lepszych kolumn (choćby Xaviany, Audio Academy, RLS, czy malutkie Ushery) a w sklepach można pewnie znaleźć sporo innych.

Ale teraz uwaga zasadnicza: być może taki dźwięk zaserwowały nam te nowe Creekei, które ponoć przyjechały na wystawę dopiero w piątek i były niewygrzane, być może były źle dobrane kable. Nie wiem, w każdym razie w tym systemie i w tych warunkach Eposy zagrały bardzo źle. Tak źle, że skreśliłem je z listy kolumn do posłuchania przed ewentualnym kupnem. Panowie z Audiosystemu powinni się lepiej postarać :-)

Pozdrawiam Stempur

>Stempur

Dokładnie - pisałem już o tym w wątku. Słyszałem jednak znacznie lepsze granie i to przez M15.2

Nie skreślałbym zatem Eposów. Audiosystem się chyba nie postarał.

mieczyslawz>

Niestety nic o sobie nie piszesz i o swoich preferencjach, o tym, czy kupujesz Eposy do już posiadanego sprzętu, czy będziesz go zmieniał. IMO - w pomieszczeniu 17mkw 15.2 sprawdzą się (bo sprawdzają się u mnie;-)), natomiast większe 22 niekoniecznie już tak. Wysokotonówka - z tego co wiem, jest taka sama, "zwrotnica" zdaje się, że też;-) dlatego ogólne choć grywają inaczej, nie sądzę, by pomiędzy nimi można mówić o jakimś skoku jakości, czy też o innej kulturze brzmienia itp. Słuchałem 15 także w pomieszczeniu ok. 30mkw. i nie narzekałem np. na niedomiar basu. Nie jestem jednak osobnikiem basolubnym i wolę, gdy bas jest wtedy, gdy go sobie realizator zażyczył, a nie zawsze;-)

Zastanawiałbym się raczej zatem nad 15.2 i dodaniem różnicy do lepszego wzmacniacza (opłaci się), niż nad 22, które... też potrzebują raczej mocniejszego wzmacniacza niż 15.2;-) (nie moja opinia, ale zasłyszana od sprzedawcy).

>Stempur

Robisz błąd skreślając Eposy. Na wystawie nie grało.Zgadzam się całkowicie. Ale to na pewno nie wina Eposów.Znam je i wiem jak mogą grać. Coś schrzanili, bo te kolumny potrafią grać bardzo dobrze.Jeśli wzmak nie był wygrzany to on mógl zawinić. W końcu kolumny same nie grają. Chociaż trzeba przyznać, ze polska konkurencja się pokazała z dobrej strony.Nie chciałbym być w Twojej skórze :-)

>

Mieczysławz

Różnica jest znacząca między M22 a M 15.2 jeśli chodzi o bas. Dla mnie w 15.2 jest go za mało i nie schodzi za nisko, choć można z tym żyć. W M22 jest dużo większa satysfakcja.Chociaż musisz sobie zdawać sprawę, że M22 są dużo bardziej wymagające wobec wzmacniacza. Ja ich słuchałem z creekiem 5350 Se i uważam, że jest za słaby ! One potrzebują dużo prądu, wtedy dopiero pokazują co potrafią. Jeśli masz dobrego wzmaka, który je napędzi, i który ma niski i dobrze kontrolowany bas to bierz M22.Jeśli wzmak jest budżetowy, to bierz M15.2.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.