Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana sub na SVS SB-1000 PRO?

Rekomendowane odpowiedzi

Heja

Mam taki oto zestawik:

Klocek: Yamaha R-N602
Kolumny: KEF Q750
okablowanie miedziane beztlenowe 4mm
sub; Harman Kardon HKTS210SUB/230 BDS210/230

dzieki chlopakom zmienilem udanie juz kolumny na KEF Q750, teraz czeka mnie zmiana wzmakam suba i ustalenie czy Argon faktycznie moze mi przesylac dzwiek wysokiej jakosci do wzmaka.

Zajmijmy sie w tym temacie subem.

Moj budzet to max ~700e, moze byc uzywka.

Na celowniku jest
- SVS SB-1000pro

w poprzednim moim temacie zasugerowano mi takze
- REL HT 1003 i 1205

Co wstawić zeby bylo konkretnie i poteznie? Macie swoje propozycje, albo ktoras z tych polecacie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/160002-zmiana-sub-na-svs-sb-1000-pro/

Posiadam svs sb-1000 pro gra z svs bookshelfami. Do 20m2 jest ok. Szybki, precyzyjny. Ale do potężnego daleko mu. Dopiero jego starszy brat  sb-2000 pokazuje moc. 

10 godzin temu, dabi30 napisał:

Posiadam svs sb-1000 pro gra z svs bookshelfami. Do 20m2 jest ok. Szybki, precyzyjny. Ale do potężnego daleko mu. Dopiero jego starszy brat  sb-2000 pokazuje moc. 

Dobrze ze napisales bo jest okazja na promke ale svs sb-2000 a nie pro. w cenie niewiele wiecej niz 1000 pro. I wlasnie sie zastanawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i wlasnie teraz pytanko czy warto, ja nie mam zielonego pojecia. Porownywalem tylko 2000 pro z 1000 pro

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, FuRiOn napisał:

Dobrze ze napisales bo jest okazja na promke ale svs sb-2000 a nie pro. w cenie niewiele wiecej niz 1000 pro. I wlasnie sie zastanawiam

Ukryta Zawartość

No i wlasnie teraz pytanko czy warto, ja nie mam zielonego pojecia. Porownywalem tylko 2000 pro z 1000 pro

Nie słuchałem zwykłego sb-2000. Porównania nie mam. Na dzień dzisiejszy poszedłbym w mocniejszy jednak. 

Ps. Kup posłchaj zawsze mozna zwrocić. 

Ukryta Zawartość

Różnice polegają przede wszystkim w doskonałej obsłudze wersji PRO za pomocą aplikacji ustawienie suba staje się bardzo proste i to również pomaga ustawić subwoofer bardziej precyzyjnie, dzięki czemu uzyskamy jeszcze lepszy efekt dźwiękowy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zlokalizuje i zbombarduje😄

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

To byla ironia.
Sam pomysl na apke okej ale juz podlaczanie pod lokalizacje jest slabe i powinno sie takie cos potepiac.

Glupoty sprzedawcow nie da rady zrozumiec za grosze dadza sprzedac kazdego…

26 minut temu, Audiolubny napisał:

To byla ironia.
Sam pomysl na apke okej ale juz podlaczanie pod lokalizacje jest slabe i powinno sie takie cos potepiac.

Glupoty sprzedawcow nie da rady zrozumiec za grosze dadza sprzedac kazdego…

Niby tak, ale w sumie zawsze jest vpn i po sprawie jak już ktoś ma się zamartwiać...

Moim zdaniem ta aplikacja wcale nie jest warta dokładania względem wyprzedażowych modeli 1000 bez oznaczenia pro. Tudzież jeszcze starszej wersji ale wyższego modelu 12 nsd. O ile dobrze pamiętam oznaczenie .

Sb1000 to bezpośredni konkurent modelu 1003. 

Ht1205 stoi jednak wyżej w hierarchii jego bas zróżnicowanie kontrola ale i zejście jest na lepszym poziomie.

I wbudowana aplikacja wcale tego nie poprawi więc jeżeli masz do wyboru te subwoofery to ht1205 będzie najlepszym rozwiązaniem.

Piotr 

W dniu 29.10.2022 o 13:05, FuRiOn napisał:

Moj budzet to max ~700e, moze byc uzywka.

Na celowniku jest
- SVS SB-1000pro

w poprzednim moim temacie zasugerowano mi takze
- REL HT 1003 i 1205

Co wstawić zeby bylo konkretnie i poteznie? Macie swoje propozycje, albo ktoras z tych polecacie ?

Do stereo lepiej sprawdzi się REL z serii T 😉 

W dniu 2.11.2022 o 16:55, S4Home napisał:

Do stereo lepiej sprawdzi się REL z serii T 😉 

Mam na celowniku na jutro REL HT1205 za 640e, ma dwa tygodnie 😄

edit,

Od wczoraj dumnie sie prezentuje REL HT1205. Jest naprawde prze potezny, normalnie woda w szklance chodzi jak w Jurassic park hah 😄 ale na powazniem ma moc, gra szybko, jestem mega zadowolony bo i cena dobra, ale jest jeden problem.

Ten sub ma zdolnosci tancerskie i mi po prostu tanczy po podlodze. W nocy kiedy jest cicho podczas ogladania filmu bardzo nieprzyjemnie daje sie to we znaki bo wibruje z podloga zamiast po prostu dawac dzwiek. Co polecacie ?

Kupic jakis dywanikm wykladzine z gumowym spodem czy po prostu kawalek gumy ? Nie wiem nie znam sie, ale pasuje ta moc okielznac. A zgral sie z kolumnami idealnie. Bralem to od typa co wogole nie umial ustawic wzmacniacza i tam to wogole nie gralo.

Co polecacie? Bo bede jeszcze dzwonil do iEar, ale oni mi pewnie zaproponuja profesjonalne rozwiazanie za 100 euro 😄

Edytowane przez FuRiOn
W dniu 5.11.2022 o 10:35, FuRiOn napisał:

Ten sub ma zdolnosci tancerskie i mi po prostu tanczy po podlodze. W nocy kiedy jest cicho podczas ogladania filmu bardzo nieprzyjemnie daje sie to we znaki bo wibruje z podloga zamiast po prostu dawac dzwiek. Co polecacie ?

Ustaw go stabilnie na równej powierzchni.

Kupic jakis dywanikm wykladzine z gumowym spodem czy po prostu kawalek gumy ? Nie wiem nie znam sie, ale pasuje ta moc okielznac. A zgral sie z kolumnami idealnie. Bralem to od typa co wogole nie umial ustawic wzmacniacza i tam to wogole nie gralo.

Guma również będzie dobrą opcją 🙂 

Mam na celowniku na jutro REL HT1205 za 640e, ma dwa tygodnie 😄

HT też sprawdza się dobrze w stereo z racji iż posiada fajną kontrolę i sporo powietrza, jednakże seria T/x znacznie lepiej! 

9 hours ago, S4Home said:

HT też sprawdza się dobrze w stereo z racji iż posiada fajną kontrolę i sporo powietrza, jednakże seria T/x znacznie lepiej! 

Do pomieszczenia 25m2, żeby basu było wystarczająco, to potrzebny chyba minimum T/7x, albo nawet T/9x. Cenowo to wychodzi dużo drożej niż HT1205

15 godzin temu, renoxd napisał:

Do pomieszczenia 25m2, żeby basu było wystarczająco, to potrzebny chyba minimum T/7x, albo nawet T/9x. Cenowo to wychodzi dużo drożej niż HT1205

Kwestia indywidualna, pytanie do czego potrzebujesz, jeśli do tła przy cichym odsłuchu to nawet T/5x wystarczy. T/7x to takie rozsądne rozwiązanie, które według mnie spokojnie wystarczy, aczkolwiek jeśli chcesz mieć zapas mocy to weź T/9x. 

W dniu 2.11.2022 o 15:13, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem ta aplikacja wcale nie jest warta dokładania względem wyprzedażowych modeli 1000 bez oznaczenia pro. Tudzież jeszcze starszej wersji ale wyższego modelu 12 nsd. O ile dobrze pamiętam oznaczenie .

Sb1000 to bezpośredni konkurent modelu 1003. 

Ht1205 stoi jednak wyżej w hierarchii jego bas zróżnicowanie kontrola ale i zejście jest na lepszym poziomie.

I wbudowana aplikacja wcale tego nie poprawi więc jeżeli masz do wyboru te subwoofery to ht1205 będzie najlepszym rozwiązaniem.

Piotr 

A te starsze mialy wbudowane DSP z korektorem parametrycznym?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 9.11.2022 o 13:20, S4Home napisał:

Wlasnie musze go dobrze ustawic, a jak kupilem w tamten piatek, to sluchalem w piatek oczywiscie xD w sb i potem caly tydzien nic az delikatnie wczoraj, wiec bedzie przedmuchany dopiero teraz.

Nie chce walkowac tematu czy HT T/x7 bylby lepszy bo dopiero co kupilem tego grzmota. Musialbym dwa obok postawic ale nie chce mi sie tym teraz glowy zawracac

W dniu 9.11.2022 o 22:49, renoxd napisał:

I jeszcze nie wiadomo jak smiga, bo ten naprawde potrafi poruszyc doslownie podloge. Ja sie boje o półki w kolo niego i czy dyski twarde moga stac niedaleko haha

W dniu 10.11.2022 o 17:17, rafa napisał:

A te starsze mialy wbudowane DSP z korektorem parametrycznym?

Nie jestem pewien ale chyba nie.

Miały standardowe pokrętła częstotliwości głośności i w zasadzie to wszystko.

3 godziny temu, FuRiOn napisał:

Wlasnie musze go dobrze ustawic, a jak kupilem w tamten piatek, to sluchalem w piatek oczywiscie xD w sb i potem caly tydzien nic az delikatnie wczoraj, wiec bedzie przedmuchany dopiero teraz.

Nie chce walkowac tematu czy HT T/x7 bylby lepszy bo dopiero co kupilem tego grzmota. Musialbym dwa obok postawic ale nie chce mi sie tym teraz glowy zawracac

I jeszcze nie wiadomo jak smiga, bo ten naprawde potrafi poruszyc doslownie podloge. Ja sie boje o półki w kolo niego i czy dyski twarde moga stac niedaleko haha

Zostaw sobie tego ht12 05 zobaczysz z czasem że jeszcze bardziej zaczniesz go doceniać za zmienność basu i za to jak potrafi zejść.

Robi to kiedy trzeba i kiedy można a nie byle robić hałas.

To i tak jeden z cięższych subwooferów to pomyśl sobie co te lżejsze wyprawiają.

Umieść go na dywanie to przestanie chodzić.

Piotr 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie jestem pewien ale chyba nie.

Miały standardowe pokrętła częstotliwości głośności i w zasadzie to wszystko.

Zostaw sobie tego ht12 05 zobaczysz z czasem że jeszcze bardziej zaczniesz go doceniać za zmienność basu i za to jak potrafi zejść.

Robi to kiedy trzeba i kiedy można a nie byle robić hałas.

To i tak jeden z cięższych subwooferów to pomyśl sobie co te lżejsze wyprawiają.

Umieść go na dywanie to przestanie chodzić.

Piotr 

Spoko, juz skonczyl odcinek You can dance od tamtego tygodnia. Jeszcze sie ciagle ciesze wogole ze kupilem, potem bede go ustawial a moze za pare lat sie znudzi albo zostanie ;)

19 godzin temu, FuRiOn napisał:

Spoko, juz skonczyl odcinek You can dance od tamtego tygodnia. Jeszcze sie ciagle ciesze wogole ze kupilem, potem bede go ustawial a moze za pare lat sie znudzi albo zostanie 😉

To on był kupiony pod specjalnym odcinek you van dance?

Nie wiedziałem że to jeszcze idzie.

😛

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

To on był kupiony pod specjalnym odcinek you van dance?

Nie wiedziałem że to jeszcze idzie.

😛

A to ja tez nie wiem czy dalej idzie ale widac sub dalej mial ochote potanczyc, obojetne czy sie skonczylo czy nie :D

Wczoraj ogladalem Scream 2022 i do tej pory nie wiedzialem ze moga byc rozne rodzaje basu podczas filmu, ale jednak sa. Nie sluchalem nic potezniejszego juz dawno. Do muzyki tez sie nadaje, choc jak to z subami wiadomo po czasie meczy, Muzyke musze jeszcze obadac, ale do filmów to strzal w dziesiatke. Temat moge uznac za zamkniety i przeskoczyc do wzmaka bo tam sie ciekawie dzieje w moim temacie albo Argon :D

Ja się dowiedziałem że są różne rodzaje basów właśnie po sprawdzeniu po raz pierwszy subwoofera REL.

Było to lata temu później sprawdzałem także inne lepsze. Ale sentyment już został 

🙂

tak bas może być różnorodny. 

Piotr 

• 1 rok później...

Siema siema, male odkurzenie tematu po dwoch latach. REL nadal dzielnie walczy, bylo pare zmian w calym sprzecie troche nowej wiedzy, nowych zabawek.

REL jest na specjalnej macie i problem zalatwiony dawno temu ale... ale... ale.... 

Nie wiem czy to przypadlosc mojego egzemplarza ale przez tidal connect muzyka mi smiga az miło. Bas jest potezny i bez znieksztalcen. Ladnie sobie odcialem Hz dostosowujac do KEF Q750, tak zeby i one ladnie graly.

Ale ogladajac fillmy przez KODI na android box ---> przez optyk ---> WiiM Ultra ---> RCA ---> Cambridge CX-A81 bardzo czesto sub  wydaje dziwne dzwieku, pyrczenie. Czy ktos sie spotkal juz z czyms takim przy okazji tego REL HT/1205 mk1?

Zastanawiam sie nad zmiana kolumn ale pierwsze chce sie pozbyc tych dziwnych dzwiekow podczas ogladania filmow. Generalnie jest calkiem spoko ale czasem wydaje z siebie jakies niekomfortowe dzwieki jakby to byl sub za kilkaset zlotych a przeciez ma przydomek CANNON i powinien energicznie i poteznie grzmiec dodajac extra bas podczas ogladania filmow a nie pyrczec.

To wina zrodla ? Suba ? Ktos juz mial takie cos ?

Pozdro i witam ponownie po dwoch latach :D Głod audio wrocil :D

• 2 tygodnie później...

Rozmawialiśmy o tym chyba na forum obok prawda na forum audio?

Wina leży po stronie twojego odtwarzacza wideo. 

Albo coś jest na linii wiim kable RCA do wzmaka. Jakieś przebicie.

Ale raczej obstawiam pierwszą opcję