Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Yamaha As701- rozbudowa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie czy do Yamaha as701 można podłączyć drugi wzmacniacz lub końcowke mocy. Jak można zwiększyć funkcjonalność wzmacniacza oraz na co zwrócić uwagę jeżeli można podłączyć wyżej wymieniony sprzęt ?  Chodzi mi przede wszystkim o rozbudowanie systemu stereo np o drugi subwofer oraz o zwiększenie jego parametrów i wydajności . Z góry dziękuję za odpowiedź 

https://www.audiostereo.pl/topic/159983-wzmacniacz-yamaha-as701-rozbudowa/

Wystarczy kabel typu Y - pojedynczy do wyjścia na sub we wzmacniaczu,

a rozdzielony na dwa subwoofery.

Drugiej końcówki nie można, bo musiałbyś sterować oddzielnie

wzmocnieniem korzystając z jedynej możliwej kombinacji -

wyjścia na magnetofon - REC a to jest OUT o stałym poziomie.

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zacznijmy od tego, żebyś opisał trochę w jakich warunkach słuchasz (pomieszczenie, metraż) i jakie masz kolumny i źródło. Pozwoli to coś konkretnego zaproponować, obrać jakąś drogę. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

15 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zacznijmy od tego, żebyś opisał trochę w jakich warunkach słuchasz (pomieszczenie, metraż) i jakie masz kolumny i źródło. Pozwoli to coś konkretnego zaproponować, obrać jakąś drogę. 

Witam. Salon około 45-50 metrów kwadratowych. Kolumny polk audio rtia7. Z dodatkowych sprzętów odtwarzacz sieciowy yamaha CD nr 670 d , gramofon audio Technica. Interesuje mnie przede wszystkim jakość dźwięku. Sprzęt audio jest używany sporadycznie. Z góry dziękuję za odpowiedź . 

6 godzin temu, krzys84 napisał:

Witam. Salon około 45-50 metrów kwadratowych. Kolumny polk audio rtia7. Z dodatkowych sprzętów odtwarzacz sieciowy yamaha CD nr 670 d , gramofon audio Technica. Interesuje mnie przede wszystkim jakość dźwięku. Sprzęt audio jest używany sporadycznie. Z góry dziękuję za odpowiedź . 

do tych kolumn potrzeba mocniejszego/wydajniejszego wzmacniacza. Coś pokroju Nad C388 albo Rotel RA-1572 mk2 z naszej oferty. Zacząłbym od tego. Trzeba zrobić odsłuch na Twoich kolumnach, albo coś wypożyczyć do domu. Yamaha CD-NT670D to też nie jest super źródło... Raczej budżetowe. We wspomnianych wyżej wzmacniaczach jest wbudowany dobry dac, to już coś  i wystarczy sam transport cyfrowy. Do Rotela wystarczy nawet komputer z Tidal i już będzie o niebo lepiej 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

37 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

do tych kolumn potrzeba mocniejszego/wydajniejszego wzmacniacza. Coś pokroju

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z naszej oferty. Zacząłbym od tego. Trzeba zrobić odsłuch na Twoich kolumnach, albo coś wypożyczyć do domu. Yamaha CD-NT670D to też nie jest super źródło... Raczej budżetowe. We wspomnianych wyżej wzmacniaczach jest wbudowany dobry dac, to już coś  i wystarczy sam transport cyfrowy. Do Rotela wystarczy nawet komputer z Tidal i już będzie o niebo lepiej 

To mam jeszcze pytanie czy i w razie co jak można do tych wzmacniaczy podłączyć dwa subwofera? A nie lepiej by było osobno przedwzmacniacz i końcówka mocy?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, krzys84 napisał:

To mam jeszcze pytanie czy i w razie co jak można do tych wzmacniaczy podłączyć dwa subwofera? A nie lepiej by było osobno przedwzmacniacz i końcówka mocy?

też można, ale o podobnych parametrach (mocowych) znowu wyjdzie drożej no i jeszcze jakiś przewód łączący... Suby w stereo to się łączy tzw połączeniem wysokoprądowym, czyli po przewodach głośnikowych z wyjść głośników B. Zobaczysz, jak zapniesz taki wzmak, to zapomnisz o subie 😉

Ewentualnie jak sub nie ma takiej możliwości, to zostaje wyjście z pre out we wzmacniaczu po RCA

www.tophifi.pl

12 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

też można, ale o podobnych parametrach (mocowych) znowu wyjdzie drożej no i jeszcze jakiś przewód łączący... Suby w stereo to się łączy tzw połączeniem wysokoprądowym, czyli po przewodach głośnikowych z wyjść głośników B. Zobaczysz, jak zapniesz taki wzmak, to zapomnisz o subie 😉

Ewentualnie jak sub nie ma takiej możliwości, to zostaje wyjście z pre out we wzmacniaczu po RCA

Wytłumacz mi co miałeś na myśli jak zapmne taki wznak to zapomnę o subwoferze? Właśnie szukam takich subwoferow żeby miały terminale glosnikowe. Czyli można podpinać pod wejścia wysokopradowe pod takie same wejścia głośnikowe?

16 minut temu, krzys84 napisał:

Wytłumacz mi co miałeś na myśli jak zapmnę taki wznak to zapomnę o subwoferze? Właśnie szukam takich subwoferow żeby miały terminale głośnikowe. Czyli można podpinać pod wejścia wysokoprądowe pod takie same wejścia głośnikowe?

Zacząłbym od wzmaka, bo może się okazać, że sub już nie będzie potrzebny. Obecny wzmacniacz nie potrafi odpowiednio wysterować tych kolumn, przez co brakuje też zejścia a basie i potęgi. To trochę tak jak dziecko nie ma siły napompować balona 😉

Zacząłbym od wypożyczenia do domu lepszego pieca np tego Rotela i przekonać się samemu 😉

www.tophifi.pl

Godzinę temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Zacząłbym od wzmaka, bo może się okazać, że sub już nie będzie potrzebny. Obecny wzmacniacz nie potrafi odpowiednio wysterować tych kolumn, przez co brakuje też zejścia a basie i potęgi. To trochę tak jak dziecko nie ma siły napompować balona 😉

Zacząłbym od wypożyczenia do domu lepszego pieca np tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i przekonać się samemu 😉

To mam pytanie na jakiej zasadzie polega wypożyczenie sprzętu raz czy jest taka u Was możliwość 

Ukryta Zawartość

14 minut temu, krzys84 napisał:

To mam pytanie na jakiej zasadzie polega wypożyczenie sprzętu raz czy jest taka u Was możliwość 

tak, zapraszam z tym tematem na priv, jednak najlepiej kontaktować się z najbliższym salonem bezpośrednio.

www.tophifi.pl

6 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

tak, zapraszam z tym tematem na priv, jednak najlepiej kontaktować się z najbliższym salonem bezpośrednio.

Ok. Dziękuję to po weekendzie się skontaktuje 

Seria rti była bardzo udana moim zdaniem grała nawet ciekawej niż wyższa seria signature. 

Ja bym spróbował do tych kolumn podłączyć nad 375. Doda on olbrzymiego dociążenia i spowoduje że kolumny będą grały obszernym dźwiękiem.

Z drugiej strony szybki czysty i zdecydowanie bardziej przestrzenny Cambridge CXa 81.

Wiele salonów umożliwia wypożyczenie sprzętu do domu skorzystaj z tej opcji.

Piotr 

W dniu 2.11.2022 o 21:47, krzys84 napisał:

Ok. Dzięki za informacje 

Ja bym na Twoim miejscu spiął te Polki z Vincentem SV-500. NA pewno uzyskasz więcej energii, nasycenia, ciepła na dole pasma, i potęgi na basie 😉 

7 minut temu, S4Home napisał:

Ja bym na Twoim miejscu spiął te Polki z Vincentem SV-500. NA pewno uzyskasz więcej energii, nasycenia, ciepła na dole pasma, i potęgi na basie 😉 

Dzięki muszę pomyśleć 

W dniu 2.11.2022 o 16:41, Piotr Sonido napisał:

Seria rti była bardzo udana moim zdaniem grała nawet ciekawej niż wyższa seria signature. 

Ja bym spróbował do tych kolumn podłączyć nad 375. Doda on olbrzymiego dociążenia i spowoduje że kolumny będą grały obszernym dźwiękiem.

Z drugiej strony szybki czysty i zdecydowanie bardziej przestrzenny Cambridge CXa 81.

Piotr 

Posiadam kolumny z tej serii RTI. Potwierdzam, super grają. 

W dniu 2.11.2022 o 16:41, Piotr Sonido napisał:

Piotr 

Miałem rti a7 z ampli stereoOnkyo 8251, następnie z NAD 375 ( po przetestowaniu kilku wzmacniaczy m.in CXA 80) i właśnie z c375 dostały nowego życia i super brzmienia już przy cichym nocnym plumkaniu.

Potwierdzam, że Polk Audio RTi a7 to bardzo udane kolumny, na tyle dobre,że szkoda było mi je odsprzedać, więc oddałem w dobre ręce i od 2 lat cieszą uszy  moich najbliższych. Zostały w Rodzinie 👍☺️ Wzmacniacz  NADal gra u mnie i też zostanie 😉

Edytowane przez marian.ch

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.