Skocz do zawartości
IGNORED

kino domowe 5.1.2

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, długi89 napisał:

Weźmy model Spektor1 vs. Oberon 1 które rozwiną skrzydła na lepszym sprzęcie?

Podpowiem Ci: OBIE😉

Z tym że nie będzie to taka ilość której się spodziewamy

Na x3700 niestety mnie nie stać, to już nie moja pulka cenowa. Muszę zmieścić się w 10 tys całość, przy założeniu że robię 5.1 beż atmosa.

Pomieszczenie z innych ujęć wygląda jak poniżej. Mogę tu pozmieniać wszystko, ale wszędzie są te skosy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Compress_20221025_194226_6258.thumb.jpg.889e1543251a6dea47866f1a1eb1b571.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Bish
Gość

(Konto usunięte)
Teraz, NRK napisał:

Nic z tego tekstu nie zrozumiałeś.

Ale ja nie musze tego czytać! Moje ucho mi mówi co słyszę i jak słyszę! 

Jeżeli testuje kolumny B&W 705s3 vs 805 D3 to na co zwracam uwagę? Na to jaką efektywność maja? Które głośniej grają? Czy może na to które jak grają? Które maja więcej powietrza, lepsza stereofonie, scenę 3D, namacalność, precyzje, wokal, bas itd… póżniej wzmacniacz czy w przedziale 5 tys zł w połączeniu z w/w kolumnami dźwięk jeszcze bardziej rozwinie skrzydła czy to będzie tz wąskie gardło i żeby pokazały kolumny na co je stać to kupię wzmacniacz za powiedzmy 20 tys który w połączeniu z w/w kolumnami dopiero pokaże jakość bądź słabość nagrań itd… nasłuchałem się już nie jednych kolumn i wiem że lepsze kolumny ze słabym wzmacniaczem klasowo nie grają!

4 minuty temu, NRK napisał:

A ty nadal nie rozumiesz o co chodzi? Udajesz takiego czy jak? 

Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, Bish napisał:

Na x3700 niestety mnie nie stać, to już nie moja pulka cenowa. Muszę zmieścić się w 10 tys całość, przy założeniu że robię 5.1 beż atmosa.

Myślałem że spadła cena jak weszły nowe🥴 No to X2800 plus Heco Aurora 300/200/center 30 masz w cenie 7500 zł plus SVS SB2000 wychodzi razem 11 tys minus rabat to w 10 tys zł się zmieścisz za całość… odezwij się do Q21 lub s4home dają dobre rabaty… 

7 minut temu, NRK napisał:

To sobie sprawdź, nie jestem twoim nauczycielem by uczyć cię podstaw. 

Ha ha widocznie jesteś głuchy! Ja nic nie musze sprawdzać i udowadniać… wiem co słyszę

23 minuty temu, Bish napisał:

Pomieszczenie z innych ujęć wygląda jak poniżej. Mogę tu pozmieniać wszystko, ale wszędzie są te skosy...Compress_20221025_194227_7658.thumb.jpg.bd4b9120d03649655dc912a0358fcb23.jpgCompress_20221025_194226_6258.thumb.jpg.889e1543251a6dea47866f1a1eb1b571.jpg

A lewa strona? 

Edytowane przez długi89
Gość

(Konto usunięte)

Ja bym wywalił ten regał koło chyba schodów, przesunął wszystko w lewo, ten stoliczek wywaliłbym na prawo i z kanapą też w lewą stronę. Wtedy da radę zainstalować tam Atmos, kanapa do tyłu by musiała trochę wyjechać… i w ten czas mógłbyś dać tutaj Atmosy 82B2FDC5-D389-4C74-ADB8-1706BFA8B392.thumb.jpeg.41e78fc03911e0de6bdd840fb93a66c9.jpeg

a kolumny surround prawa za grzejnikiem a lewa nie wiem bo nie widziałem fotki lewej strony… BAB03B4B-4BE2-4015-B06D-26C42AFDA022.thumb.jpeg.8cb4e957ce53ea08fe80d208d149fae0.jpeg

Taki właśnie miałem plan by wywalić tą witryne i przesunac do lewej strony wszystko ile się da. Tylne głośniki chciałem dać na jakiś stojakach za kanapa. Nie widzę innej opcji.

Jeżeli chodzi o lewą stronę to ze względu na bajzel nie załączałem zdjęcia :), wygląda to tak. Generalnie uklad jest taki ze jedyna ściana na której może być tv to na której jest obecnie. Pomieszczenie duże po ad 30 m, "kącik" na tv konsole kino ok 12 -15 m

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale piękny masz pokój kinowy kolego, suszarka pranie, deska do prasowania, komoda na ubrania nie słuchaj opinii innych forumowiczów ja bym tam wsadził sprzęt za 200 tys zł.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Bish napisał:

Taki właśnie miałem plan by wywalić tą witryne i przesunac do lewej strony wszystko ile się da. Tylne głośniki chciałem dać na jakiś stojakach za kanapa. Nie widzę innej opcji.

Jeżeli chodzi o lewą stronę to ze względu na bajzel nie załączałem zdjęcia :), wygląda to tak. Generalnie uklad jest taki ze jedyna ściana na której może być tv to na której jest obecnie. Pomieszczenie duże po ad 30 m, "kącik" na tv konsole kino ok 12 -15 m

Compress_20221025_205255_5049.jpg

No to masz zaje…te pomieszczenie!!! Zazdro!!! Serio. Ja bym tam widział projektor system minimum 5.2.4 bo jest gdzie to zainstalować. 

I najważniejsze!!!!

Kupuj na raty!!! tz. Kup Amplituner, dwie kolumny frontowe plus centralny, za te 10 tys będzie już b.dobrze jak na początek. Później dokupisz tylne od serii.

Teraz podam Ci to co ja bym tam widział!!! Pamiętaj JA!!!

Amplituner Używany Denon X4500H za około 4 tys zł kupisz w stanie idealnym

Kolumny Klipsch!!!

Front na standach RP-600M

Centralny RP-504C 

Sourround RP-502S na ścianie zaraz pod skosem 

Atmos PRO-16RC 

Subwoofer SVS PB2000 lub PB3000

I na tym masz mega kino!!! Pokój na czarno, fotele kinowe i jazda!!!

Ukryta Zawartość

Że tak zapytam ...To  poddasze to typowo przestrzeń mieszkalna ?Czy szykujesz oazę do zabawy?Tudziesz typowo pod kino?

Ukryta Zawartość

No właśnie z tego względu nie chciałem pokazywać lewej strony, wiedziałem że się to tak skończy 😉 a tak na serio to jasne, że wywalę ten cały bajzel i tego tam nie bedzie. Pokazałem tylko jaki jest uklad tego pomieszczenia by latwoej bylo cos doradzic. Zwykła przestrzeń na poddaszu użytkowym, akurat ten jeden pokój mi się całkowicie zwalnia i chciałem to zagospodarować pod tv, konsole z kinem domowym, o którym zawsze myślałem. 

45 minut temu, długi89 napisał:

No to masz zaje…te pomieszczenie!!! Zazdro!!! Serio. Ja bym tam widział projektor system minimum 5.2.4 bo jest gdzie to zainstalować. 

I najważniejsze!!!!

Kupuj na raty!!! tz. Kup Amplituner, dwie kolumny frontowe plus centralny, za te 10 tys będzie już b.dobrze jak na początek. Później dokupisz tylne od serii.

Teraz podam Ci to co ja bym tam widział!!! Pamiętaj JA!!!

Amplituner Używany Denon X4500H za około 4 tys zł kupisz w stanie idealnym

Kolumny Klipsch!!!

Front na standach RP-600M

Centralny RP-504C 

Sourround RP-502S na ścianie zaraz pod skosem 

Atmos PRO-16RC 

Subwoofer SVS PB2000 lub PB3000

I na tym masz mega kino!!! Pokój na czarno, fotele kinowe i jazda!!!

Wszystko się zgadza tylko jedna mała uwaga subwoofer SVS zamiast PB kup SB, PB to wielkie konstrukcje, a SB są kompaktowe i możesz iść w jedną sztukę ale z większą membraną.

1 godzinę temu, Bish napisał:

No właśnie z tego względu nie chciałem pokazywać lewej strony, wiedziałem że się to tak skończy 😉 a tak na serio to jasne, że wywalę ten cały bajzel i tego tam nie bedzie. Pokazałem tylko jaki jest uklad tego pomieszczenia by latwoej bylo cos doradzic. Zwykła przestrzeń na poddaszu użytkowym, akurat ten jeden pokój mi się całkowicie zwalnia i chciałem to zagospodarować pod tv, konsole z kinem domowym, o którym zawsze myślałem. 

Rozumiem 😅

Nie przejmuj się bajzlem.Pomieszczenie ,choć trudne ,bo ze skosami, to i tak  nie rezygnowałbym z Atmosa.A i ma swoje zalety...Skosy dobrze tłumią mody pomieszczenia i bas nie będzie tak dudnił.Kartongips zapewni też trochę jego okiełznanie.Gruby dywan na podłodze pomoże też w walce z pogłosem.

Ja zrobiłbym tak... 

Cały układ odwróciłbym o 180'.Czyli ściana multimedialna na skosie na przeciwko zejścia do pomieszczenia.Zapewni to bardziej symetryczny układ.To ważne.Głośniki Przednie szeroko rozstawione na wysokości Ekranu/TV .W przypadku Ekranu.Dobierz  go wedłóg zasady :Szerokość ekranu= odstęp kanapy+10 20 %Zapasu .Tak ustalisz pozycję sofy.Liczę na to ,że wchodząc po schodkach będzie dość od nich oddalona .Teraz możesz ustalić pozycję Atmosów. 

Atmosy rozjechałbym na skosy w myśl zasady 45'od słuchacza (pozycja referencyjna) i zatopiłbym w regipsach.Głośniki te powinny być skierowane na słuchacza.Więc będziesz miał jak znalazł.Co do ilości 4 czy 2?Powiem tak:

4 są lepsze niż 2 .Najlepiej potestować . Testowałem 2 Atmosy u siebie i powiem ,że choć efekt jakiś tam jest, to jednak 4 robią lepszą robotę.👍

Atmosy jeśli 2x to lekko przed Sofą.Skierowane na słuchacza.Jeśli 4 to Kąt elewacyjny : Zasada doboru

Wysokość od ucha do sufitu =odległość od ucha do przodu/tyłu.W praktyce to 45'.W tym miejscu powinny wylądować Atmosy.Dlatego na 1000% wyjdą na skosach.Oczywiście nie jest to sztywna zasada. Odchyły są dozwolone ,popatrz na wytyczne Dolby.

Część płaską sufitu będziesz mogł wyposażyć w absorbery z wełny , które zniwelują pogłos i pierwsze odbicia od Atmosów.Tak po oględzinach na oko ,zakładam , że środkowa część (ta z sufitem )jest w miarę wysoka tak około 260-280 cm? Także jest gdzie je upchać.Co do dolnej warstwy wystartuj z 5cioma .Surraund na godz.5-tej i 7-mej za plecami na wejściowej ścianie, na stojakach lub jakieś Standy.Jeśli budżet nie jest wielki .Nie bojaj sie używek. Koledzy chcą dobrze 🙂.

Na takich poddaszach też powstają fajne salki kinowe.💪

Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 1845167112_Screenshot_20221026-003223_SamsungInternet.thumb.jpg.bde10cbf45e6010ca430fb44d99763b5.jpg273831623_Screenshot_20221026-002943_SamsungInternet.thumb.jpg.e9ff1808ba5b573ccd0781006cc5a2c9.jpg768776277_Screenshot_20221026-003115_SamsungInternet.thumb.jpg.a1bcde6172e92831485b9431e87f2e87.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977
9 godzin temu, JVC 4K napisał:

Ale piękny masz pokój kinowy kolego, suszarka pranie, deska do prasowania, komoda na ubrania nie słuchaj opinii innych forumowiczów ja bym tam wsadził sprzęt za 200 tys zł.

Po co te podśmiechujki?

kozacko wygląda ta sala, którą pokazałeś. Na coś takiego trzeba jednak mieć ogromny budżet. Ja na tą chwilę planuje zainwestować 10-12 tys, niestety na więcej sobie nie mogę pozwolić na tą chwilę. 

Niestety nie da się zrealizować tego w sposób, który tak dokładnie mi opisałeś, za co bardzo dziękuje.

Na przeciwległej ścianie są dwa duże okna, a ścianka kolankowa jest dość niska. Na skosach nie zainstaluje tv. 

Jedyne miejsce gdzie może stać tv to ściana na której obecnie się znajduje. Tak więc wywalę tą witrynę przesunę wszystko do lewej strony ile się da i odsunę kanapę trochę do tyłu ( i tak ją będę zmieniał więc dobiorę coś lepszego rozmaiarami) by zmieścić w przyszłości głośniki do atmosa.

Myślałem ostatecznie by kupić na tą chwilę:

Denon X2800H, Q ACOUSTICS QA 3050i + 3010i + 3090Ci + 3060S, i sub Klipsch SPL-120, a w przyszłości kupie głośniki sufitowe pod atmosa.

Myślicie, że to dobra koncepcja? Musze pozbierać oferty na ten sprzęt bo chciałbym jeszcze w tym tygodniu złożyć zamówienie.

Dziękuje wszystkim za pomoc, pomijając "podśmiechujki" z tego bajzlu, nie spodziewałem się że tyle osób zaangażuje się w ten temat.

A ile subwooferów bo na tym forum jest to tutaj bardzo ważne, druga sprawa jaka lokalizacja tych subów w pokoju, pamiętaj ważne abyś kupił co najmniej 3 subwoofery lub więcej bo wtedy będziesz kimś na tym forum, 1 czy 2 nie wystarczą aby równać się poziomem intelektualnym z resztą forum.

Na skosach nie zainstaluje tv. 

Zawsze możesz postawić na stoliku .Sprzęt też musi gdzieś stać, przecież nie na podłodze. Pokój nabrałby wyglądu.Ale nie ma sprawy ,zrobisz jak uważasz.

Niektórymi się tutaj  nie przejmuj... tak mają....i się nie zmienią.

Edytowane przez Gmow1977
A ile subwooferów bo na tym forum jest to tutaj bardzo ważne, druga sprawa jaka lokalizacja tych subów w pokoju, pamiętaj ważne abyś kupił co najmniej 3 subwoofery lub więcej bo wtedy będziesz kimś na tym forum, 1 czy 2 nie wystarczą aby równać się poziomem intelektualnym z resztą forum.
Ty możesz kupić 8 i tak Twój poziom to "muł".
On 10/26/2022 at 10:13 AM, Bish said:

kozacko wygląda ta sala, którą pokazałeś. Na coś takiego trzeba jednak mieć ogromny budżet. Ja na tą chwilę planuje zainwestować 10-12 tys, niestety na więcej sobie nie mogę pozwolić na tą chwilę. 

Niestety nie da się zrealizować tego w sposób, który tak dokładnie mi opisałeś, za co bardzo dziękuje.

Na przeciwległej ścianie są dwa duże okna, a ścianka kolankowa jest dość niska. Na skosach nie zainstaluje tv. 

Jedyne miejsce gdzie może stać tv to ściana na której obecnie się znajduje. Tak więc wywalę tą witrynę przesunę wszystko do lewej strony ile się da i odsunę kanapę trochę do tyłu ( i tak ją będę zmieniał więc dobiorę coś lepszego rozmaiarami) by zmieścić w przyszłości głośniki do atmosa.

Myślałem ostatecznie by kupić na tą chwilę:

Denon X2800H, Q ACOUSTICS QA 3050i + 3010i + 3090Ci + 3060S, i sub Klipsch SPL-120, a w przyszłości kupie głośniki sufitowe pod atmosa.

Myślicie, że to dobra koncepcja? Musze pozbierać oferty na ten sprzęt bo chciałbym jeszcze w tym tygodniu złożyć zamówienie.

Dziękuje wszystkim za pomoc, pomijając "podśmiechujki" z tego bajzlu, nie spodziewałem się że tyle osób zaangażuje się w ten temat.

Jeśli mogę wtrącić w kwestii głośników, Q Acoustic to kolumny z bardzo dobrą dynamiką oraz ogromną szczegółowością, wokale brzmią przejrzyście, klarownie, lekko i są w moim odczuciu... neutralne do bólu w stereo co nie każdemu może przypaść do gustu. Osobiście takich właśnie kolumn szukałem, bez zbędnego efekciarstwa fajne naturalne, szczegółowe brzmienie, w kinie nie ma szans aby cokolwiek z dźwięku umknęło. Daruj  suba 3060, szkoda kasy ponieważ nie schodzi tak nisko i w moim odczuciu brakuje mu tej basowej kołderki rozchodzącej się w pokoju. (wymieniony na Pylona)

U mnie pracują z Denonem X4500H, polecam dokupienie aplikacji https://www.denon.com/en-au/shop/avreceiver/audysseymulteqeditorapp   (100zł)

Ważne: dokonaj kalibracji Audyssey z poziomu aplikacji, a nie amplitunera!!!, masz wtedy możliwość edytowania krzywych docelowych (dla każdego z głośników) i ustawieniu dźwięku pod siebie.

pozdr

Edytowane przez marmac500

W sklepie audio jako alternatywę do q aqoustuc 3050i czy aurory 700 w zestawie z demonem avrs970h (x2700 niedostępny) polecono mi jeszcze w konkurencyjnej cenie taki zestaw:

JBL Stage A180 x2
JBL Stage A120 x2
JBL Stage A135C
JBL Stage A120P

Sugerowano mi że lepiej to się sprawdzi do kina domowego i konsoli, to moje priorytety w 80%, zas   muzyka ok. 20% (orientacyjne przeznaczenie). Lepsza gora, lepszy bass, niż w qa, zbliżone do aurorry z tym że że wykonanie podobno lepsze.

Czy ktoś ma może jakieś doświadczenia z tym sprzętem i mógłby podzielić się swoją opinią? Czy to waszym zdaniem warte uwagi? Dodam, że po rozmowie ze sprzedawca prawie się na to zdecydowałem, chciałbym jednak jeszcze się upewnić co do slusznsoci wyboru. 

Edytowane przez Bish

A co do tego jbl ? Bo klipsch cenowo mi się nie zgodzi. To jest drogi sprzęt, przekracza moje możliwości budżetowe. Co do denona to tak zrozumiałem, ale może błędnie. Głównie chodzi mi o opinię na temat tego setu jbl. W necie ciężko cokolwiek znaleźć na ten temat.

Gość

(Konto usunięte)
Gość

(Konto usunięte)

To jak brak kasy na Klipsch to może Heco 

https://www.q21.pl/heco-aurora-300-4-szt-center-30.html 3150

zostaje nam z 12 tys, 9 tys zł na amplituner i sub 

w kinie liczy się centralny i subwoofer! To są najważniejsze kanały

i teraz tak za pewne lepiej będzie wziąć dwa mniejsze suby niż jeden większy… amplituner chciałeś Denona to koszt około 4-4,5 tys zł wiec zostaje około 4,5-5 tys na dwa subwoofery np te: https://www.q21.pl/klipsch-spl-100.html

• Pokaż nowe odpowiedzi