Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz strumieniowy / transporter

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

pozwolę sobie podpiąć się pod temat ponieważ dyskusja dotyczy m.in. kwestii połączenia streamera ze wzmacniaczem. Jestem posiadaczem wzmacniacza Camebridge Audio CXA80, do którego niedawno dokupiłem streamer CA CXN v2. Aktualnie testuję różne opcje połączenia pomiędzy ww. urządzeniami i napotkałem na nietypowy problem, z którym nie jestem sobie w stanie poradzić. Mianowicie przesyłanie dźwięku działa bez problemu zarówno przy użyciu wejść/wyjść cyfrowych (kabel optyczny i coaxial), a także przy użyciu kabla analogowego z końcówkami RCA. Z uwagi na fakt, że zarówno we wzmacniaczu jak i streamerze jest zbalansowane wejście/wyjście XLR chciałem przetestować i tę możliwość, ale niestety po podpięciu kabla XLR (Melodika) nie ma dźwięku, a jedynie w przypadku ustawienia maksymalnej głośności na wzmacniaczu coś ledwo słychać z kolumn. Testowałem już opcję z włączeniem/wyłączeniem CXN jako przedwzmacniacza, ale nic to nie zmieniło. Skoro sygnał jest bez problemy przesyłany bez problemu po kablu RCA to zakładam, że DAC w streamerze działa prawidłowo, natomiast w ustawieniach wzmacniacza nie ma żadnego przełącznika pomiędzy wejściem RCA i XLR, które są na wzmacniaczu obsługiwane jednym przyciskiem "A1".

Czy ktokolwiek ma jakiś pomysł co może być źródłem problemu?

W dniu 28.10.2022 o 18:43, bushi.pl napisał:

Czy ktokolwiek ma jakiś pomysł co może być źródłem problemu?

Problem rozwiązany. Pytanie nieaktualne.

5 godzin temu, bushi.pl napisał:

A tak z ciekawości jakie jest rozwiązanie ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 godzin temu, bushi.pl napisał:

co było nie tak?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wrócę na chwilę do oryginalnego tematu - wyniku prawie tygodniowego słuchania streamerów.

Bluesound z całej trójki brzmi najgorzej, nie znaczy to że źle, ale w moim systemie słychać że dźwięk jest troszkę zamulony i mniej szczegółowy. Aplikacja i użytkowanie na 5, bardzo przyjemnie. 

iFi Zen Stream + iFi Audio ZEN One Signature bardzo pozytywne zaskoczenie jeżeli chodzi o brzmienie. Scena mogłaby być trochę szersza i mógłby grać bardziej szczegółowo, ale są to rzeczy które wychodzą jak sprawuje się go z CXN. Za tą cenę ten zestaw gra super. Użytkowanie za to niestety to inna bajka. Po wymianie streamer się już nie wyłącza, ale obawy pozostają. Tidal łączył się z nim najdłużej, operowanie przez stronę najmniej wygodne.

CXN brzmi super, użytkuje się go super. Zostanie ze mną na dłużej.

W dniu 31.10.2022 o 14:23, Degnir napisał:

CXN brzmi super, użytkuje się go super. Zostanie ze mną na dłużej.

Ale porównujesz streamer za 2500 i za 6000 zł 😉 Bluesound z dobrym DACiem to dość sensowne granie 😉

Godzinę temu, g88 napisał:

Ale porównujesz streamer za 2500 i za 6000 zł 😉 Bluesound z dobrym DACiem to dość sensowne granie 😉

Jasne, tak jak pisałem, już sam Bluesound gra fajnie, u mnie grał sam, podłączony do Mojo Chord 2 oraz do  iFi Audio ZEN One Signature.

Z Mojo mi się nie podobało, z iFi zagrał super, moim zdaniem odrobinę lepiej niż z wbudowanym DACkiem. Ale tutaj już wchodzimy w rejony 4500zł, a CXN można dostać po dogadaniu się ze sklepem za 5000, więc jest to realna konkurencja.

Niestety z ifi nadal są problemy. Większe albo mniejsze. Strach że tu wchodzi nowy model powyżej 6k. No ale zobaczymy.

Cxn jest kompletny. Miałem pierwszą wersję i też byłem bardzo zadowolony. Kompletny bezproblemowy sprzęt i z naprawdę solidnym i długim wsparciem. 

A to akurat tutaj ważne.

Piotr 

W dniu 31.10.2022 o 13:11, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

co było nie tak?

Kwestia kabli i przede wszystkim ustawień głośności przedwzmacniacza w streamerze.

W dniu 2.11.2022 o 18:21, bushi.pl napisał:

Kwestia kabli i przede wszystkim ustawień głośności przedwzmacniacza w streamerze.

Czy wszystkie streamery odsłuchiwałeś z włączoną opcją przedwzmacniacza (regulacja głośności, tonów itp) czy też robiłeś odsłuch bez?

W dniu 5.11.2022 o 19:54, TomekB166 napisał:

Czy wszystkie streamery odsłuchiwałeś z włączoną opcją przedwzmacniacza (regulacja głośności, tonów itp) czy też robiłeś odsłuch bez?

Odsłuchiwałem tylko jeden streamer - CXN w obu opcjach, ale ostatecznie doszedłem do wniosku, że wygodniejsze jest wyłączenie przedwzmacniacza i sterowanie głośnością wyłącznie na wzmacniaczu. W samym brzmieniu nie odnotowałem żadnych wyraźnych różnic.

No to oznacza że twój odtwarzacz w tym momencie generuje maksymalną możliwą wyjściową.

Albo zbliżoną do maksymalnej.

Chodzi mi o to co było wcześniej że uważasz że wybierając sterowanie głośnościa na cxn sprawiało problemy.

Bo powiem ci szczerze że ja używałem tego modelu jako pre do końcówki i nie było problemu.

• Pokaż nowe odpowiedzi