Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz strumieniowy / transporter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po mniej więcej dwóch latach użytkowania Audiolab 6000n przyszedł czas na zmianę. Głównie wymuszona jest ona niechęcią do Play-fi - dlatego teraz jednym z moich głównych wymogów będzie łatwość obsługi aplikacji i szybkość łączenia się ze sprzętem. 

Odtwarzacz będzie podłączony do -> Yaqin MS-30L -> Jean-Marie Reynaud Lucia, wszystko to na przestrzeni około 18m2.

Dylemat przed jakim stoję to czy lepiej kupić stremer z dobrym daciem czy od razu iść w dwa osobne pudełka:
- Bluesound Node + Dac (a w przyszłości dołożyć zasilacz liniowy)

- Cambridge Audio CXN V2

Na pierwszy rzut oka różnica cenowa spora, ale jak się złoży BSN do kupy to wyjdzie podobnie.

O BlueOS słyszałem dużo dobrego, jaki dac do BSN polecicie w kwocie 2k-2.5k zł? Czy to zestawienie jest konkurencją do Cambridge? 

Z mniej omawianych odtwarzaczy przyglądałem się też - cocktail audio n25, macie jakieś opinie na ten temat?

Bardzo dziękuję 

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/159950-odtwarzacz-strumieniowy-transporter/

Pomyśl nad iFi Zen Stream i DAC SMSL SU-9. Granie najlepiej poprzez Tidal Connect.

9 minut temu, Degnir napisał:

Bluesound Node + Dac (a w przyszłości dołożyć zasilacz liniowy)

To zestawienie nie ma sensu - za dużo kasy jak to brzmienie, które oferuje. Bluesound potrafi grymasić podłączony USB do DAC. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 godzin temu, Piopio napisał:

Pomyśl nad iFi Zen Stream i DAC SMSL SU-9. Granie najlepiej poprzez Tidal Connect.

Słyszałem różne opinie o problemach z łącznością w iFi, na tym forum jest sporo osób które miały problem z setupem, czy codzienne użytkowanie jest bezproblemowe? 

Cytat

To zestawienie nie ma sensu - za dużo kasy jak to brzmienie, które oferuje. Bluesound potrafi grymasić podłączony USB do DAC. 

Faktycznie, w sieci jest sporo informacji o problemach z połączeniem przez USB. Dzięki za zwrócenie uwagi.

Przyznam, że raczej czytałem o połączeniu Bluesounda z drogimi DACami, więc ten komentarz mnie trochę zaskoczył. Jest to coś co będę musiał sam sprawdzić.

Masz kilka ciekawych propozycji

Ja bym sobie dał siana z tym smsl.

Kompletnie, dobrze na gotowo masz Cambridge cxn V2 który wpasuje się w brzmienie twojego systemu. Delikatnie je ożywi.

Druga opcja tańsza a bardzo dobra to wiim mini + chord Mojo 2. Oceniane wyżej od brzmienia node.

Kolejna propozycja to już za spora gotówkę to transport z solidnym wyjściem USB jak ok ifi albo tańsza malinka i do tego świetny dac chord Qutest. To zestawienie także bardzo moim zdaniem wkomponowało by się w Twój system.

Piotr 

W dniu 22.10.2022 o 20:57, Piopio napisał:

Bluesound potrafi grymasić podłączony USB do DAC. 

Przez rok ani razu nie miałem problemu przez USB. 

W dniu 22.10.2022 o 20:57, Piopio napisał:

DAC SMSL SU-9

Podobny jakościowo do DAC w Node, dla mnie za sucho brzmi SU-9, ale do 2000 ciężko znaleźć coś lepszego. 
SU-9 nie ma oficjalnego wsparcia w UE, więc trzeba wysłać do Chin w razie awarii. Można też kupić przez audiphonix.fr i oni dają wtedy swoją gwarancję, jako sklep. 

CXN to świetny odtwarzacz, bardzo dobry wykonany ze stabilną aplikacją i ciekawym brzmieniem.

Jeśli jednak szukasz oszczędności to uważam, że całkiem fajnym rozwiązaniem jest Octavio Stream, w teorii to odtwarzacz strumieniowy, ale cały swój potencjał pokazuje jednak jako transport we współpracy z fajnym przetwornikiem, dodatkowo masz możliwość kreowania tego brzmienia w bardziej namacalny sposób. Co ciekawe to urządzenie powstało trochę na odwrót niż większość bo najpierw powstała aplikacja a dopiero później sam sprzęt. W rezultacie mamy mega dopracowaną aplikację, moim zdaniem jedna z najbardziej user friendly jaką ostatnio przyszło mi się bawić. Bezproblemowa i stabilna praca, przyjemny i czytelny layout. 

Wystarczy to połączyć z DAC i masz pełnoprawną stabilną strumieniówkę. Jeśli lubisz ciepłe brzmienie to raczej szedłbym w Toppinga np.: E50, z bardziej detalicznych polecałbym IZI Zen DAC v2 lub signature.

Jeśli miałbyś jeszcze jakieś pytania to zapraszamy do kontaktu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 22.10.2022 o 20:48, Degnir napisał:

O BlueOS słyszałem dużo dobrego, jaki dac do BSN polecicie w kwocie 2k-2.5k zł? Czy to zestawienie jest konkurencją do Cambridge?

Node plus jakiś SMSL albo coś podobnego. Warto go łączyć po USB out.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 godziny temu, Q21 napisał:

Jeśli jednak szukasz oszczędności to uważam, że całkiem fajnym rozwiązaniem jest Octavio Stream

Podłączony po Optyku. Żart jakiś 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

10 minutes ago, Piopio said:

Podłączony po Optyku. Żart jakiś 😉 

Podłączanie streamera do wzmacniacza przez optyk to słaby pomysł? Jeżeli streamer to transport tylko z serwisów to jak go podłączyć jak nie cyfrowo? 

17 minut temu, Audioanfanger napisał:

Podłączanie streamera do wzmacniacza przez optyk to słaby pomysł? Jeżeli streamer to transport tylko z serwisów to jak go podłączyć jak nie cyfrowo? 

Cyfrowo ale poprzez COAX lub USB. Połączenie po optyku to entry level. 

Edytowane przez Piopio

11 minutes ago, Piopio said:

Taki octavio nie ma tych połączeń, albo optyk albo kombinacje z jackiem. Czyli twoim zdaniem lipny streamer?

14 minut temu, Audioanfanger napisał:

Taki octavio nie ma tych połączeń, albo optyk albo kombinacje z jackiem. Czyli twoim zdaniem lipny streamer?

To entry level. Budżetówka. Podobne są Wiim Mini, Taga Harmony Twa‑10b

2 godziny temu, Audioanfanger napisał:

Podłączanie streamera do wzmacniacza przez optyk to słaby pomysł?

Najlepszy: jakościowo odentyczne z coaxial, a poprzez elektryczne odseparowanie streamera od DAC, redukuje do zera możliwość zakłóceń czy zniekształceń.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

3 hours ago, Piopio said:

1 hour ago, szymon1977 said:

Najlepszy: jakościowo odentyczne z coaxial, a poprzez elektryczne odseparowanie streamera od DAC, redukuje do zera możliwość zakłóceń czy zniekształceń.

Czyli klasycznie, zdania ekspertów są podzielone 😄

przy optyku znowu jest zamiana sygnału elektrycznego na światło i w kolejnym urządzeniu znowu w drugą stronę. Coś za coś 😉 Dlatego nie ma prostej odpowiedzi. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jedynym problemem w Twoim zestawieniu po wyborze Node N130 będzie to że aby usłyszeć wyraźną poprawę będziesz musiał kupić DAC na poziomie Denafrips Pontus II. Ja po wielu odsłuchach pozostałem przy DAC wbudowanym w N130. Koszt / efekt jest dla mnie zbyt duży. Zasilanie jest bardzo ważne, ale jest wiele dróg do jego poprawy. Cały mój tor audio jest zasilany poprzez zasilacz stabilizowany o mocy 1200W i zmiana na plus jest znacząca. Wzmacniacz przestał buczeć a z głośników zeszła wata. Tor cyfrowy to N130 > Dayens Menuetto (modyfikowany - kondesatory) > Pylon Diamond 18. Okablowanie Melodika.

1 godzinę temu, Audioanfanger napisał:

Czyli klasycznie, zdania ekspertów są podzielone 😄

Trudno nazwać szymon1977 ekspertem 😉 To gość z budżetowym systemem bez doświadczenia w audio. 

Edytowane przez Piopio

Dziękuję bardzo za odpowiedzi i pomoc.

Przymierzam się do kupna (wypożyczenia jeżeli znajdę taką możliwość) Cambridge Audio CXN V2, iFi + Chord Mojo 2, Bluesound NODE i potestowania aplikacji i tego jak grają u mnie.

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

przy optyku znowu jest zamiana sygnału elektrycznego na światło i w kolejnym urządzeniu znowu w drugą stronę.

Nie ma żadnej dodatkowej konwersji, bo tem sam konwerter zmienia dane albo na migające światełko w optyku, albo na impulsy elektryczne w coaxialu.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

gość z budżetowym systemem bez doświadczenia w audio. 

To wystarczy by wykazać Twoja pomyłkę.

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

...nie ma prostej odpowiedzi. 

Wprost przeciwnie, coaxial nie ma ani jenej technicznej zalety nad optykiem, w przypadku usb ze względu na zupełnie odmienny przesył danych można szukać.

31 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie ma żadnej dodatkowej konwersji, bo tem sam konwerter zmienia dane albo na migające światełko w optyku, albo na impulsy elektryczne w coaxialu.

Wprost przeciwnie, coaxial nie ma ani jenej technicznej zalety nad optykiem, 

Że też Ci nie wstyd pisać takie bzdury. 

7 godzin temu, Piopio napisał:

Że też Ci nie wstyd pisać takie bzdury. 

Wstyd mi za Ciebie, że znów muszę komentować te same bzdury, które piszesz w nadziei, że tym razem może nikt nie skomentuje i w końcu błyśniesz. Układ spdif w optyku konwertuje bity na swiatełko - a w coaxialu nie konwertuje i bity ot tak wychodzą sobie przez gniazdko?

4 godziny temu, szymon1977 napisał:

a w coaxialu nie konwertuje i bity ot tak wychodzą sobie przez gniazdko?

Te bity są już sygnałem elektrycznym i nie trzeba ich konwertować 😉 

Pod koniec tygodnia powinny przyjść do mnie ww. sprzęty, po przesłuchaniu dam znać jakie wrażenia i co (jeśli coś) zostanie u mnie. 

a u mnie najlepiej Node gra po USB output ;) 

www.tophifi.pl

2 godziny temu, Piopio napisał:

Te bity są już sygnałem elektrycznym i nie trzeba ich konwertować 😉 

Jak zwykle argumentujesz własnym brakiem wiedzy: bity nie są sygnałem elektrycznym, tylko są w sygnale elektrycznym zakodowane. Bit inaczej jest zakodowany w prądzie dochodzącym do spdif, a i inaczej w prądzie wychodzącym z spdif. Więc jeśli stosujesz coaxial to i tak sygnał jest poddawany konwersji. Sugerowaniu jakiejś dodatkowej konwersji w przypadku optyka jest błędem, bo w coaxialu konwersja też zachodzi i dokonuje jej ten sam układ.

Powtórzę: z technicznego punktu widzenia coaxial nie ma żadnej przewagi nad optykiem, a jedyne co wnosi to możliwość zakłócenia pracy połączonych urządzeń przez zbędne połączenie elektryczne.

Edytowane przez szymon1977

28 minut temu, szymon1977 napisał:

Jak zwykle argumentujesz własnym brakiem wiedzy: bity nie są sygnałem elektrycznym, tylko są w sygnale elektrycznym zakodowane. Bit inaczej jest zakodowany w prądzie dochodzącym do spdif, a i inaczej w prądzie wychodzącym z spdif. Więc jeśli stosujesz coaxial to i tak sygnał jest poddawany konwersji. Sugerowaniu jakiejś dodatkowej konwersji w przypadku optyka jest błędem, bo w coaxialu konwersja też zachodzi i dokonuje jej ten sam układ.

Powtórzę: z technicznego punktu widzenia coaxial nie ma żadnej przewagi nad optykiem, a jedyne co wnosi to możliwość zakłócenia pracy połączonych urządzeń przez zbędne połączenie elektryczne.

Dodaję Cię do ignorowanych bo szkoda mi czasu na dyskusję z dyletantem. Nic nie wiesz a udajesz fachowca. 

Nic nie wiesz...

Na te chwilę to Ty argumentujesz brakiem zrozumienia tego co czytasz.

Dodaję Cię do ignorowanych...

Lżej wszystkim będzie.

Jestem po pierwszych odsłuchach (jutro dotrze do mnie BSN), do zestawu dołączył dodatkowo DAC iFi Audio ZEN One Signature.

Pierwsze spostrzeżenia to - łał, Audiolab 6000n naprawdę gra dobrze. W swojej lidze cenowej mówiono mi że ciężko go przebić, ale jak go kupowałem to brałem w ciemno, więc nie miałem okazji go porównać z innymi streamerami/DACami. 

Cabridge spisuje się bezproblemowo, tak powinien działać każdy sprzęt.

Ifi Stream - dwa razy mi się wyłączył, raz zawiesił tak że tylko odłączenie od prądu pomogło. Było to w trakcie dłuższych sesji, w których często przełączałem streamery, ale jest to niepokojące zachowanie. Czy ktoś się z tym spotkał? 
Czy to wadliwa jednostka którą powinienem odesłać, czy tak po prostu jest i już? Chętnie usłyszałbym odpowiedź od @Q21 bo to od nich jest streamer.

Trudno coś nam na ten temat powiedzieć, proszę odesłać sprzęt sprawdzimy go, być może trafiła się wadliwa sztuka.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Pokaż nowe odpowiedzi