Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki używany amplituner stereo z wejściem optycznym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po tym jak odsłuchałem u kolegi Yamahy musiccast i Indian Tesi 561  mój sprzęt trochę zbladł i zastanawiam się nad zamianą mojego Denona AVR1306 5.1 na amplituner stereo, bądź wzmacniacz.

Słucham 80% Tidal, trochę programów muzycznych na łączu optycznym i film a 20% to płyta winylowa. Kolumny mam też 17-letnie Jamo S-708.

Nie chcę i nie stać mnie na wymianę wszystkiego i też nie chcę rad w stylu kup sprzedaj co masz dołóż 4000 i będziesz miał w miarę sprzęt.

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Lubię słuchać muzyki i chcę przynajmniej częściowo poprawić jej jakość, a podobno zmiana z amplitunera 5.1 już na stereo to może być znaczna zmiana.

Słucham głownie muzyki elektronicznej, i ciężkiego rocka więc rozstrzał muzyczny jest. Z kabla optycznego i kolumn nie chcę rezygnować.

Czy taki amplituner ONKYO będzie znaczna różnica w jakości muzyki w porównaniu do mojego 5.1? Budżet koło 600-700zł używany oczywiście.

ONKYO TX-8050

opis tego amplitunera:Część wzmacniająca dźwięk oparta jest na analogowych szerokopasmowych wzmacniaczach zbudowanych zgodnie z technologią WRAT, wykonanych wyłącznie z wykorzystaniem tranzystorów. Duży transformator (pobór 295W) wspierany jest dwoma kondensatorami filtrującymi o pojemności 8,200 µF każdy.

Na zdjęciu moje kolumny

Dziękuję za pomoc

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Weź też pod uwagę Yamahę R-N602

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

2 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

R-N602

Nie przeczytałeś dokładnie 🙂 Używany, budżet max 700zł.

Powinieneś jeszcze u kolegi posłuchać jego Tesi ze swoim Denonem i sądzę,

że sporo by się wyjaśniło. Bo wożenie Dali do niego to słaby pomysł 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poza tym, jeśli źródłem jest TV, może wystarczy wzmacniacz i prosty DAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dali potrzebuję sporo prądu .

Jak zawsze polecę Sony 930 QS , 940 QS.

Szukaj z oryginalnym pilotem .

Mimo , że to amplituner KD , bardzo dobry w stereo.

Polecam 

Za samego DAC musiałbym dać minimum 500zł i pewnie jeszcze będzie gorszy nić w takim amplitunerze czy wzmacniaczu. Zależy mi na tym, abym chociaż level wyżej poszedł niedużym kosztem. A do kolegi z Denonem nie pojadę bo to 400km 😛 

Jaka Twoim zdaniem będzie różnica między takim Pioneerem a moim Denonem?

JAk słyszałem między 5.1 a stereo amplitunerem różnica jest mocno zauważalna?

Edytowane przez gadek80

Są różne amplitunery i choćby Marantz, NAD czy Yamaha nieźle dają sobie radę

również w stereo. Jak dłużej pobędziesz na forum czytając "prawdy objawione"

to i na amplituner stereo nie będziesz chciał nawet splunąć 😉 

Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, gadek80 napisał:

Witam,

Po tym jak odsłuchałem u kolegi Yamahy musiccast i Indian Tesi 561  mój sprzęt trochę zbladł i zastanawiam się nad zamianą mojego Denona AVR1306 5.1 na amplituner stereo, bądź wzmacniacz.

Słucham 80% Tidal, trochę programów muzycznych na łączu optycznym i film a 20% to płyta winylowa. Kolumny mam też 17-letnie Jamo S-708.

Nie chcę i nie stać mnie na wymianę wszystkiego i też nie chcę rad w stylu kup sprzedaj co masz dołóż 4000 i będziesz miał w miarę sprzęt.

Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Lubię słuchać muzyki i chcę przynajmniej częściowo poprawić jej jakość, a podobno zmiana z amplitunera 5.1 już na stereo to może być znaczna zmiana.

Słucham głownie muzyki elektronicznej, i ciężkiego rocka więc rozstrzał muzyczny jest. Z kabla optycznego i kolumn nie chcę rezygnować.

Czy taki amplituner ONKYO będzie znaczna różnica w jakości muzyki w porównaniu do mojego 5.1? Budżet koło 600-700zł używany oczywiście.

ONKYO TX-8050

opis tego amplitunera:Część wzmacniająca dźwięk oparta jest na analogowych szerokopasmowych wzmacniaczach zbudowanych zgodnie z technologią WRAT, wykonanych wyłącznie z wykorzystaniem tranzystorów. Duży transformator (pobór 295W) wspierany jest dwoma kondensatorami filtrującymi o pojemności 8,200 µF każdy.

Na zdjęciu moje kolumny

Dziękuję za pomoc

Ukryta Zawartość

Jak będzie grana muzyka, to tylko wzmacniacz stereo.

Żadne amplitunery. Zapomnij o tym. 

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
5 minut temu, Bukaj napisał:

Jak będzie grana muzyka, to tylko wzmacniacz stereo.

Żadne amplitunery. Zapomnij o tym.

Nie do końca.

Grałem kilka lat na amplitunerze stereo Yamaha R-S700. Nieźle sobie radził.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

1 godzinę temu, gadek80 napisał:

Po tym jak odsłuchałem u kolegi Yamahy musiccast i Indian Tesi 561  mój sprzęt trochę zbladł i zastanawiam się nad zamianą mojego Denona AVR1306 5.1

Kolumny mam też 17-letnie Jamo S-708.

Ukryta Zawartość

Nikt nie pomyślał że to kolumny? No właśnie. Sprzedaj je, kup inne w podobnej cenie lub nawet tańsze, jeszcze zostanie pare stówek. Choć amplituner Denon też pasowałoby zamienić. Ale najbardziej drastyczną różnicę w jakości przyniesie wymiana kolumn bo grają beznadziejnie. Miałem te wynalazki u siebie na chwilę i na pewno są w top 3 najgorzej grających jakie słyszałem. Średnio grające Tesi to przy nich high end i szczyt wyrafinowania. 

Ukryta Zawartość

Tylko, że tak...

Pokój 35m2 lecz kolumny skierowane na część 15m2 i muszą stać przy ścianie.

Więc nie muszą być cuda, ale jaki wzmacniacz z optyką i jakie kolumny, raczej na odsłuchy sprzętów nie będę miał szans.

Jeżeli amplituner sprzedam za 350zł kolumny za 400zł dołożę z 300 to mam 1050zł.

Lubię głośno posłuchać muzyki elektronicznej i progresywny heavy metal, lubię odczuwalny bass nie musi być mocny i wyrazisty dźwięk talerzy perkusyjnych. Muzyka z Tidala na TV przez optyczne łącze i winyle z gramofonu z przedwzmacniaczem no i żona nagminnie Must Be The music 🙂

Edytowane przez gadek80

Tu polował bym na smsl Q5 pro.

Musi to być amplituner?

Widziałem go ostatnio na olx.

Piotr 

A czy jest tu ktoś kto nie jest ortodoksyjny? Nie każdy pluje na amplitunery i wszelkie cyfrowe wejścia. Przeciętnego kowalskiego nawet jakby miał  wyczulone ucho nie stać na na DAC-ki za 2000 kolumny za 3000 i wzmacniacz za 4000zł. Tak jak pisałem chcę iść po prostu jakiś poziom wyżej, nie potrzebuje amplitunera 5.1 tylko stereo, który zagra lepiej niż mój Denon a przy okazji poszukam innych kolumn w podobnej cenie to też możecie polecić.

Kolumn w małopolskim sensownych w przedziale do 550zł nie znalazłem.

Interesuję się teraz amplitunerem ANKYO stereo na przykład TX 8020

Czy ktoś zna czy to gra lepiej ze względu, że jest to stereo a nie 5.1 i że ma inne przetworniki?

Pomiędzy jakością amplitunera stereo i wzmacniacza różnice są pomijalne- często firmy robią to na tej samej płycie głównej, a różne są tylko przednie ścianki ze sterowaniem i wyświetlaczem, bo współczesny tuner to kostka z gniazdem wielkości paczki zapałek. DAC też nie musi kosztować 2 tysi, by zapewnić przyzwoita jakość dla źródeł wymaganych przez autora wątku. Miałem wersję tego, wzbogacona o BT i robil naprawdę przyzwoitą robotę:

Ukryta Zawartość

Ptzychylic się muszę do stwierdzenia kolegi powyżej - pięta achillesową zestawu autora wątku są KOLUMNY. Ich wymiana załatwi problemy z jakością dźwięku, bo to model do wytwarzania hałasu, nie osiągania jakości dźwięku.

Ukryta Zawartość

@gadek80         wszystkie są z Małopolski ... i w budżecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, porlick napisał:

Ptzychylic się muszę do stwierdzenia kolegi powyżej - pięta achillesową zestawu autora wątku są KOLUMNY. Ich wymiana załatwi problemy z jakością dźwięku, bo to model do wytwarzania hałasu, nie osiągania jakości dźwięku.

Tylko jaka teraz pewność, że wybierając inne kolumny będzie znaczna poprawa w jakości, mogą również grać podobnie.

Kolega audioburak, dał kilka linków, ale podstawkowych bym nie chciał, bo to malutkie pudełecka a chcę mieć coś co jednak swoją wielkością też zagra, Tonsil wydaje mi się, że też nie grzeszy jakością no i żywotnością, bo moje Jamo mimo, że 17 lat wyglądają jak nowe, membrany i zawieszenie również.

Edytowane przez gadek80

Trzeba odpuścić najtańsze linie danych producentów, wtedy będzie jakaś gwarancja przyzwoitego dźwięku. Najlepiej polecać to co się słyszało samemu i co jest sprawdzone. A wśród tych linków wyżej też jest kilka zonków, 'rarytasów' pokroju Jamo... 

Racja, ale trzeba wybrać albo jakość, albo zasięg, czyli gabaryt, a budżet jaki

jest, to mniej więcej wiadomo. Obie te cechy będzie trudno połączyć.

Akurat te Dali czy Indiany słyszałem, Eltaxy miałem i biorąc pod uwagę jakość

to wolałbym, niż te Jamo, ale to byłby mój wybór. Jest np. coś takiego:

Ukryta Zawartość

jednak zarówno cena, jak wielkość nie spełniają 😉 

Ukryta Zawartość

Ktoś wspominał o Małopolsce, więc duże i z okolic. Sądzę, że obok Yamahy od audioburaka, będą dużo lepsze od obecnych Jamo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

31 minut temu, gadek80 napisał:

Tylko jaka teraz pewność, że wybierając inne kolumny będzie znaczna poprawa w jakości

Bardzo duża, a jak dobrze wybrać, to stuprocentowa. 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie no cześć z tych kolumn odpada na starcie.

Zmiana siekierki na kijek. Z deszczu pod ulewę.

Ale opcja wymiany kolumn jak najbardziej trafna.

Też tak uważam, chociaż nie jestem specjalistą. Moje obecne kolumny nabierają lepszego dźwięku i wyrazistości kiedy faktycznie dostaną dużo mocy, i może mało się osłuchałem innych sprzętów, ale nie uważam go za tak złego jak tu inni piszą. Fakt, coraz więcej słucham i szukam pomału czegoś lepszego ale nie od razu Maybacha.

Chciałbym porady nie skrajnej ale logicznej i realnej, a czasem ciężko  o to u zwolenników jednej linii.

Kiedy kupowałem gramofon z drobne pieniądze, też się pytałem co warto i czy warto... pierwsze propozycje były z miejsca na gramofony po 5000-6000zł i to jest jedyny słuszny wybór żaden inny bo reszta to syf, a przecież nawet audiotecnika za 1400zł też jest świetnym sprzętem. Ostatecznie kupiłem za 250zł Panasonic SL-N5 i też będzie, zważyłem igłę jest 2 gramy wymieniłem igłę na eliptyczną AT i będzie na razie OK. I gdzie 250zł nawet 1400zł  a nie od razu  5000zł.

Ze sprzętem też chciałbym podobnie, nawet kolumny zamienić na również mocne nie podstawowe bo takie też tu mi radzono, ale grające bardziej selektywnie niż imprezowo jak moje. Amplituner lub wzmacniacz również, i pewnie pasowałby mi z Yamahy. Ale fakt może te kolumny zrobią robotę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakbym moje sprzedał za 600-700 bo widuje je za nawet 900zł dołożyłbym z 200 to może tak max 1000zł używane.

Ogólnie moje kolumny zauważyłem, lepiej grają kiedy mam przynajmniej 3/4 mocy na Denonie i ogólnie nie jest źle, ale słuchałem Indiany na amplitunerze stereo Yamahy, stąd ta chęć do poprawy jakości dźwięku, ale u kolegi to był budżet ponad 6000 za wszystko tylko nowe. U niego dźwięk gitary był mocno wyrazisty i bas nie tylko słyszalny ale też odczuwalny. Yamaha musiccast r-n402 i Indiana Line Tesi 561, tylko do tego mam porównanie.

Normalnie słucham na połowie mocy a jakieś 10% czasu tak przy 4/5 mocy.

Edytowane przez gadek80

W wątku obok:

skończyło się na Tannoy'ach Eclipse

Czy ogólnie charakterystyka kolumn w jednej marce jest podobna? W sensie, że moje jamo jak i reszta z Jamo miało być w dobrej cenie w miarę jakości, a np Tannoy mocno wyrazisty?

A z drugiej strony jeden głośnik + wysokotonowy zagra na pewno znacznie ciszej niż dwa głośniki + wysokotonowy na kolumnę?

A znowu moje Jamo górna część do dwa + wysokotonowy a dół basowy to oddzielna skrzynia.

Edytowane przez gadek80

Moc na pewno rośnie przy podwojeniu liczby głośników.

Kolumny z bocznym wooferem wymagają większej troski w ustawieniu

i większego dystansu od ścian również z boku, a postawione w rogach

pokoju to w ogóle nie wiadomo, co wyprodukują 😉 

Czy daleko masz od ampli do kolumn i czy możesz trochę z nimi pojeździć

po pokoju właśnie pod kątem dystansu z boku ...

Od kolumny do kolumny jest ponad 3 metry a na środku stoi amplituner, kolumny muszą stać przy ścianie a obecnie głośniki boczne basowe ma na zewnątrz, żeby szafka na środku nie drgała. Odsłuch mniej więcej z 2-3 metrów od kolumn.

Na pewno lubię też głośno posłuchać, więc to jest zaleta moich kolumn. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gadek80

Czy na lewo jest już róg pokoju, czy ściana się kontynuuje 😉 

Może zamiana donicy ( doniczek ) z kolumną L coś by poprawiła.

Można ją postawić "pomiędzy" nimi - w dowolnej kolejności.

Poza tym - czy grają w miarę spójnie, szczegółowo i dość agresywnie,

czy też raczej mało przejrzyście ?

Na lewo już jest ściana. W porównaniu do tych Indian wydaje mi się mało przejrzyście. Tak jak wyżej napisałem że brakuje mi wyrazistości i ostrości gitary elektrycznej i blach perkusyjnych, czyli szczegółowości, ale podobno też właśnie takie są Denony.

• Pokaż nowe odpowiedzi