Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość dźwięku w Oppo 103 , 105 , 203 , 205

Rekomendowane odpowiedzi

Czy miał , ktoś z Was możliwość porównania jakości dźwięku z tych modeli ?

Czy Oppo 203 jest wyżej od 105 , czy na tym samym poziomie ?

Czy 105 czyta napisy z pena ?

Czy. 105 D , na tv 65" 4K będzie bardzo odstawać z obrazem w stosunku do 203 ?

2 godziny temu, max720 napisał:

Czy miał , ktoś z Was możliwość porównania jakości dźwięku z tych modeli ?

Czy Oppo 203 jest wyżej od 105 , czy na tym samym poziomie ?

Czy 105 czyta napisy z pena ?

Czy. 105 D , na tv 65" 4K będzie bardzo odstawać z obrazem w stosunku do 203 ?

1.Tak

2. Wyżej

3. Nie sprawdzałem

4.Tak

59 minut temu, RAF77 napisał:

Podstawowa różnica, 103 i 105 i105D, to full HD. 203 I 205 to UHD.

Tak , wiem .

Chodzi o jakość dźwięku , czy 105 będzie lepsza od 203 ?

8 godzin temu, max720 napisał:

Tak , wiem .

Chodzi o jakość dźwięku , czy 105 będzie lepsza od 203 ?

Będzie i to zdecydowanie, jeżeli będziesz korzystał z wyjść analogowych.

Ok , ale tylko w stereo . 

Auro i Atmos poleci przez HDMI.

1 . Czy używając wyjść analogowych w 105  do amplitunera Denon 6700 poczuję różnicę w stereo ?

2. Czy jakość Atmos / Auro będzie taka sama w 105 vs 203 ?

Gość

(Konto usunięte)

Maciej 103 nie bierz w ogóle pod uwagę, nie warto.

Teraz tak między 105D a 203 różnice będą następujące:

105D ma wyjścia analogowe i jeżeli zależy Ci na stereo to na pewno warto go kupić z tym że jest to zwykły blu ray i nic po za tym. 

Natomiast 203 to odtwarzacz UHD który ma już skalowanie obrazu do rozdzielczości 4K więc mamy zdecydowanie lepszy obraz. 

Co do dźwięku Kinowego? Powinno być na tym samym poziome może ciut lepiej na 203 bo ma nowsze układy, chipy itd, w 105D dopiero jakość usłyszysz po analogu. 

Zdecydowanie warto za to szukać 205… Masz topowy model który ma jeszcze lepszy dźwięk w stereo no i jest to UHD. Jeżeli miałby to być oczywiście kombajn do muzyki i filmów w jednym, obstawiam zdecydowanie 205.

ps. To są moje spostrzeżenia, nie miałem nigdy Oppo, wypowiadam się tylko dlatego że coś tam się czytało kiedyś na testach… 

Tu masz z roczna gwarancja 203  
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/oppo-udp-203-ultra-hd-bluray-player-rechn-gewaehr-/2227598951-175-303?utm_source=copyToPasteboard&utm_campaign=socialbuttons&utm_medium=social&utm_content=app_ios

A tutaj 105 bez Darbee

https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-anzeige/oppo-bdp-105/2136909757-175-6099?utm_source=copyToPasteboard&utm_campaign=socialbuttons&utm_medium=social&utm_content=app_ios

16 godzin temu, max720 napisał:

1 . Czy używając wyjść analogowych w 105  do amplitunera Denon 6700 poczuję różnicę w stereo ?

2. Czy jakość Atmos / Auro będzie taka sama w 105 vs 203 ?

1. Na wyjściach analogowych na pewno. Tam siedzą inne układy i przetworniki, ale nie wypowiem się co gra lepiej, bo bawiłem się tylko 105, który grał bardzo dobrze.

2. Po HDMI nie będzie różnicy lub będzie na granicy słyszalności. Ogólnie nie zawracałbym sobie tym głowy.

Polecam też zainteresować się używkami Cambridge CXU. Identyczne funkcje jak w Oppo 105D, to samo menu, jest Darbee, więcej wejść i wyjść HDMI, lepsza jakość dźwięku z analogów.

Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

To ty szukasz CXUHD, CXU to właśnie zwykły Bd napęd.

CXUHD nie dawno był na olx, oppo 203 było nawet za 1800zł

Edytowane przez bl4ck
Gość

(Konto usunięte)

Do odtwarzania filmow oppo czy to 103d czy 205 jest mega. Ale nie oszukujmy sie oppo 105, 205 to nie jest super sprzet do odtwarzania muzyki. Cd player za 5tys + dac za 3tys (ówczesne ceny 105, 205) i oppo leży. Oczywiscie wszystko wpiete w ten sam wmak. Miałem oba modele oppo 105d, 205 ale zostawiłem do filmow 203. Dzwiekowo te wyzsze modele odstaja od klasowych cd playerow czy dac. Mowimy tylko o torze audio bo jesli chodzi o obraz  to jest oppo a potem dlugo dlugo nic....i jest panas ub9000.

Odtwarzacz CD nie odtworzy mi płyt Auro , Atmos 😞

Czy 105D będzie lepsza jakość dźwięku od 203 ? Po HDMI .

Nie będę wykorzystywał wyjść  analogowych , bo nie dadzą mi Auro i Atmos

Godzinę temu, 1mechanik napisał:

Do odtwarzania filmow oppo czy to 103d czy 205 jest mega. Ale nie oszukujmy sie oppo 105, 205 to nie jest super sprzet do odtwarzania muzyki. Cd player za 5tys + dac za 3tys (ówczesne ceny 105, 205) i oppo leży. Oczywiscie wszystko wpiete w ten sam wmak. Miałem oba modele oppo 105d, 205 ale zostawiłem do filmow 203. Dzwiekowo te wyzsze modele odstaja od klasowych cd playerow czy dac. Mowimy tylko o torze audio bo jesli chodzi o obraz  to jest oppo a potem dlugo dlugo nic....i jest panas ub9000.

Dlaczego Oppo 205 miałby "leżeć?"

BTW Używał ktoś z Was odtwarzacza Reavon?

13 godzin temu, Adi777 napisał:

Dlaczego Oppo 205 miałby "leżeć?"

BTW Używał ktoś z Was odtwarzacza Reavon?

Leżeć i zjadać,to takie wyświechtane określania nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością. To, że niektóre - bo nie wszystkie - dedykowane CDeki zagrają lepiej od Oppo to żadna nowina. DACi szczególnie te droższe też zagrają lepiej niż 105 czy 205 tylko proszę wziąć pod uwagę funkcjonalność, możliwości i cenę kiedy wchodziły na rynek te odtwarzacze w stosunku do ww.urzadzeń. 

Edytowane przez Lobo Srobo
9 minut temu, Lobo Srobo napisał:

Leżeć i zjadać,to takie wyświechtane określania nie mające wiele wspólnego z rzeczywistością.

To to wiem 😁 Z zagraniem lepiej to też nie taka łatwa sprawa, bo co to znaczy lepiej? To pojęcie moze być i obiektywne i subiektywne zarazem. Jestem cholernie ciakawy, gdyby taki kolega od leżenia i zjadania wziął udział w ślepym teście między Oppo 205 a Cdkiem za, plus minus 5 tysięcy zł. 

Edytowane przez Adi777
15 godzin temu, 1mechanik napisał:

OPPO UDP 205 nie nadaje się do muzyki, tak źle grał, że aż zaprzestali produkować, jeden z najlepszych jak nie najlepszy na rynku odtwarzacz multimedialny do filmów i do muzyki z plików, nie dało się słuchać, tak źle grał : )

Kiedyś były inne czasy, teraz nie ma czasów : )       

Gry przygodowe ... " Wyłącznie Single Player !!! " ... 

Na forum piszą, że to szmelc. A mądrzejszych trzeba słuchać.🤣🤣

A tak na poważnie. Używałem 205 do muzyki i do kina po analogu.

Kupiłem lepszy Dac i procesor KD. Tak więc nie miałem już potrzeby by trzymać model 205 w domu, tym bardziej że mam też i 203. Tak więc 205tka poszła w świat.

Czy będzie duża różnica w jakości obrazu i dźwięku (przez HDMI)

między Oppo 203 , Panasonic UB 820 , UB 9000 ?

Czasami CD przez amplituner Denon 6700 , czyli XLR z UB 9000 nie wykorzystam.

Dlatego będzie tylko HDMI ( drugie wyjście dla dźwięku)

Do plików mam Zidoo z9x 

Gość

(Konto usunięte)

Ja bym brał Panas 9004, Oppo 203 później 820 

ale 

Jak bym miał kupować starsze Oppo z Darbee to by był jako pierwszy na liście…

Pytanie tylko co ma być odtwarzane? Ja jestem nastawiony na BD ale i 4K też obejrzę ale tylko megahity jak „Top Gun Maverick” choć w tym roku nic lepszego nie wyszło… 

19 godzin temu, długi89 napisał:

Ja bym brał Panas 9004, Oppo 203 później 820 

ale 

Jak bym miał kupować starsze Oppo z Darbee to by był jako pierwszy na liście…

Pytanie tylko co ma być odtwarzane? Ja jestem nastawiony na BD ale i 4K też obejrzę ale tylko megahity jak „Top Gun Maverick” choć w tym roku nic lepszego nie wyszło… 

Długi, z ciekawości - dlaczego lepszy jest wg. Ciebie Panas 9004 a nie OPPO? W Oppo 20x zrezygnowali z Darbee ponieważ opcja wyostrzania obrazu działa tak samo dobrze jak Darbee. I mówię to z doświadczenia po przejściu na Oppo 203. Różnica jest dla mnie niezauważalna jeśli chodzi o efekt wyostrzania 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi