Skocz do zawartości
IGNORED

Jak "obejść" zasilacz wewnętrzny w SMSL DAC-9 (podpinam liniowy)

lete
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, EMiL napisał:

(...)

Loxie ma problem z jitterem na wejsciach innych niz usb, pamietaj o tym przy planowaniu systemu;)

Z ciekawości, jak słyszysz "jitter" i czym się on dla Ciebie objawia? W sensie, czy jestem w stanie usłyszeć z coax Loxjie jitter (jego skutki) w normalnym odsłuchu? Na co odsłuchowo zwracać uwagę? Jak słychać duży jitter?

Tu gość to pomierzył i pisze, że dla coax i optical problem z jitterem jest znacznie poniżej tego, co można usłyszeć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytanie, czy faktycznie tego nie słychać?

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, EMiL napisał:

Mity.

Chcesz lepiej wymien obecne zegary na crystec 575, o ile pady pasują i częstotliwość występuje.

W D50 są jakieś miniaturkowe kwarce, których nie da się chyba łatwo zastąpić na Crystek - wielkości padów.

57 minut temu, lete napisał:

Z ciekawości, jak słyszysz "jitter" i czym się on dla Ciebie objawia? W sensie, czy jestem w stanie usłyszeć z coax Loxjie jitter (jego skutki) w normalnym odsłuchu? Na co odsłuchowo zwracać uwagę? Jak słychać duży jitter?

Tu gość to pomierzył i pisze, że dla coax i optical problem z jitterem jest znacznie poniżej tego, co można usłyszeć:

Ukryta Zawartość

Jitter objawia się w mniej przejrzystym dźwięku. Tak praktycznie. 

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

56 minut temu, lete napisał:

Ukryta Zawartość

Podlacz TV poprzez optical z zainstalowanym np. tidal, byc moze bedziesz slyszal "zmulenie" dzwieku. Te same utwory posluchaj poprzez daphile i wejscie usb.

44 minuty temu, lete napisał:

W D50 są jakieś miniaturkowe kwarce, których nie da się chyba łatwo zastąpić na Crystek - wielkości padów.

Pisalem o luminie t2.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, mozo21 napisał:

Su-9 grał po XLR lepiej niż na RCA ale z wzmacniaczem zbalansowanym? 

Nie, lampa i RCA w obu przypadkach. Wyjście z XLR na przejściówkach XLR->RCA.  Ewidentnie słychać poprawę, choć teoretycznie nie powinno być różnicy - chyba, że "sumowanie" sygnału na RCA w SU-9 powoduje, że brzmi to gorzej, niż przez bezpośrednio XLR->RCA.

4 godziny temu, lete napisał:

Nie, lampa i RCA w obu przypadkach. Wyjście z XLR na przejściówkach XLR->RCA.  Ewidentnie słychać poprawę, choć teoretycznie nie powinno być różnicy - chyba, że "sumowanie" sygnału na RCA w SU-9 powoduje, że brzmi to gorzej, niż przez bezpośrednio .

Czyli co? Z przejściówką XLR->RCA lepiej niż bezpośrednio po RCA? 

1 minutę temu, lete napisał:

W przypadku SU-9 tak. Dla Loxjie D50 nie zauważyłem różnicy.

W takim razie trzeba kupić przejściówki i sprawdzić to. Mam wrażenie że lepiej wynika z mocniejszego sygnału, choć ścieżki wyjść analogowych mogą być prowadzone inaczej co daje 2 różne sygnały. Ktoś analizował z Was jak to wygląda w SU-9? Słuchając aktualnie SU-9 a poprzednio E30 na zasilaniu liniowym twierdzę że zasilacz Smsl jest tym co ogranicza bardzo to urządzenie. Trzeba czekać na dobrą duszyczkę co pokaże takiemu laikowi jak ja krok po kroku gdzie uciąć aktualnie prąd i wprowadzić zewnętrzne stabilizowane zasilanie i będzie miodzio. 

2 godziny temu, mozo21 napisał:

W takim razie trzeba kupić przejściówki i sprawdzić to. Mam wrażenie że lepiej wynika z mocniejszego sygnału, choć ścieżki wyjść analogowych mogą być prowadzone inaczej co daje 2 różne sygnały.

Tak na logikę, nie wydaje Ci się, że oszczedny Chinczyk wyprowadzilby na RCA sygnal wprost z plusowego pinu XLR gdyby to mialo sens? oszczedzilby kilka $ na opampie.

A propos różnic w wyjściach XLR i RCA w tym DAC.

RCA

Ukryta Zawartość

XLR

XLR.thumb.jpg.5d1beda480153828da54efb08c1d6c99.jpg

I pomiar na ASR.

1898988126_SMSLSU-9BalancedUSBDACAudioMeasurements.thumb.png.2322731d18dabf306b0753c598f33296.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, slawek.xm napisał:

układ zbalansowany redukuje parzyste harmoniczne

dlatego na xlr druga powinna być znacznie niżej niż trzecia

u Ciebie druga harmoniczna jest wyżej na xlr niż na rca

To XLR jest umowne, bo to jest sygnał z dodatniej części sygnału, ujemna jest do gleby.

Za to na RCA jest pik przy 50Hz.

Edytowane przez jurek1
Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, jurek1 napisał:

No przecież, ale na połówce XLR nima.

może trafiłeś na "fikolka" na jakimś trafie 🙂

kilkukrotne powtorzenie pomiaru może dać odpowiedź

ale nie przejmowałbym się tym w warunkach amatorskich

ciekawsze jest to , że masz praktycznie tylko nieparzyste harmoniczne

zupelnie nie mój gust

20 minut temu, slawek.xm napisał:

może trafiłeś na "fikolka" na jakimś trafie 🙂

kilkukrotne powtorzenie pomiaru może dać odpowiedź

ale nie przejmowałbym się tym w warunkach amatorskich

ciekawsze jest to , że masz praktycznie tylko nieparzyste harmoniczne

zupelnie nie mój gust

Toć ja sobie tych nieparzystych nie zamawiałem specjalnie. Oni mi je sprzedali w pakiecie 🙂 Ja też wolę parzyste. Stara szkoła Nelsona, na takim dźwięku większość dorosłego życia słuchałem, i teraz mi tego brakuje. Do tej pory nie mogę nie oswoić z dźwiękiem tego pudelka. Na początku myślałem że jest walnięty, stąd pomiary. Ale wygląda że ten typ tak ma.

Jak żyć Panie Sławku, jak żyć...

4 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Co do zasady to XLR zawsze będzie lepsze od RCA. Mowa o prawidłowej topologii, zgodnie ze sztuką.

Po prostu te różnice są dużo poniżej percepcji dlatego gra tak "samo" albo i z przewagą RCA... 😉

Niby tak, ale ucho mówi coś innego.

6 minut temu, J.Jerry napisał:

Przy 3k są dwie kreski...jakieś dodatkowe zakłócenia albo mierzysz na 2 sygnały. Zobacz że tylko na 3k trafia, a reszta poprzesuwana...ale zagadka.

Ja musze te pomiary przeprowadzić wielokrotnie. Jedyna metoda w REW to okno RTA, bo niby mierzy w czasie rzeczywistym, ale i tak jest latencja, i do tego mój interfejs ma słabsze parametry niż ten mierzony. Podejrzewam że te pomiary nigdy w takiej konfiguracji nie będą takie same, ale zobaczymy.

Gość

(Konto usunięte)
41 minut temu, jurek1 napisał:

Toć ja sobie tych nieparzystych nie zamawiałem specjalnie. Oni mi je sprzedali w pakiecie 🙂 Ja też wolę parzyste. Stara szkoła Nelsona, na takim dźwięku większość dorosłego życia słuchałem, i teraz mi tego brakuje. Do tej pory nie mogę nie oswoić z dźwiękiem tego pudelka. Na początku myślałem że jest walnięty, stąd pomiary. Ale wygląda że ten typ tak ma.

wrzuć sobie Arta

https://artalabs.hr/

u mnie tylko druga harmoniczna do -100db na pre kt88 🙂

ale jak obciążę ccsem może coś się zmieni tylko jeszcze nie wiem czy na lepsze 🙂

image.thumb.png.0906fb524143a001b2779d19b9beb2be.png

wklejam jako przykład pomiaru w Arta

nędzny i poglądowy 🙂

50 minut temu, jurek1 napisał:

przerobić analog

20 minut temu, slawek.xm napisał:

przerobić analog

Już mi się flaki prują od zmiany analogów, Mam jeszcze DAC na TDA1541, z lampową analogową, ale to zupełnie inny świat. Tu liczyłem na coś bardziej analitycznego, szczegółowego, a toto się na mnie drze. Podłączem przez preamp w klasie A i nic to nie daje. Chyba nawet w funkcji Pre le piej się zachowuje, bez preampa. Na TDA mam piękne 3D głębie, a tu jedyna zaleta to szybki bas. Jedyne akceptowalne słuchanie, to zwiększenie Headroom w Roon do -4dB, ale wtedy cały atut tego przetwornika spada na tyle że ustawienie głośności przypomina to z LP, a nie nowoczesnych urządzeń cyfrowych. Oczywiście przy takim zmniejszeniu wzmocnienia zmienia się też charakterystyka. 

Edytowane przez jurek1
2 minuty temu, jurek1 napisał:

Już mi się flaki prują od zmiany analogów, Mam jeszcze DAC na TDA1541, z lampową analogową, ale to zupełnie inny świat. Tu liczyłem na coś bardziej analitycznego, szczegółowego, a toto się na mnie drze. Podłączem przez preamp w klasie A i nic to nie daje. Chyba nawet w funkcji Pre le piej się zachowuje, bez preampa. Na TDA mam piękne 3D głębie, a tu jedyna zaleta to szybki bas. Jedyne akceptowalne słuchanie, to zwiększenie Headroom w Roon do -4dB, ale wtedy cały atut tego przetwornika spada na tyle że ustawienie głośności przypomina to z LP, a nie nowoczesnych urządzeń cyfrowych. Oczywiście przy takim zmniejszeniu wzmocnienia zmienia się też charakterystyka. 

Mam zupełnie inne wrażenia słuchając SU-9. Zero agresywności czy ostrości. Nie ma sybilantów. Scena olbrzymia. Jedyne do czego można się przyczepić to szczupłość średnicy - brak wypełnienia 😉

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Mam zupełnie inne wrażenia słuchając SU-9. Zero agresywności czy ostrości. Nie ma sybilantów. Scena olbrzymia. Jedyne do czego można się przyczepić to szczupłość średnicy - brak wypełnienia 😉

Bo masz inną konfigurację systemu. Ja piszę o tym jak on nie zachowuje we współpracy z moim sprzętem.

• Pokaż nowe odpowiedzi