Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki amplituner do zestawu Bowers&Wilkins?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem tutaj nowy i jestem totalnym LAIKIEM w sferze audio/stereo więc proszę o wyrozumiałość 😉 Zacznę tak... Od zawsze marzyło mi się kino domowe dolby surround 5.1 i w momencie, kiedy zbudowałem dom postanowiłem spełnić sobie to małe marzenie. Kilka dni temu dało mi się nabyć zestaw głośników firmy Bowers&Wilkins. 2 przednie głośniki to DM601 S3, 2 tylne to DM600 S3, centralny głośnik to LCR60 S3 i subwoofer ASW 600. Pytanie moje, z którym się do Was zwracam to jaki amplituner do tego nabyć? Celować w coś nieco starszego, ale o odpowiedniej mocy, czy lepiej pozbierać kasę i zainwestować w coś nowszego? Poprosił bym o jakieś konkretne modele używek albo nowych amplitunerów. Pomieszczenie, w którym będą głośniki jest to salon z aneksem kuchennym o łącznej powierzchni około 80m², lecz głośniki rozstawione będą na powierzchni ok. 35m2. Sprzętu chcę używać głównie do oglądania filmów (Netflix i inne podobne platformy), słuchania muzyki(Spotify oraz też coś z CD) oraz do grania na PS5. Będę wdzięczny za wszelką pomoc, gdyż jestem w tym temacie zielony 😜 oraz jakieś wskazówki, co do podłączenia tego wszystkiego pod owy amplituner (jakie kable, wejścia itp.) Nadmienię jeszcze, że mam okazję kupić amplituner NAD T747 za naprawdę fajne pieniądze, co Wy na to? Może byłby dobry na początek? 🤔 Z góry dziękuję i czekam z niecierpliwością 😉

Test bliskiego kuzyna:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 godzin temu, audioburak napisał:

Test bliskiego kuzyna:

Ukryta Zawartość

Dziękuję bardzo 👍 z w/w testu wychodzi na to, że to dobry sprzęt, lecz niestety nie wyczerpuje to w pełni tematu 😉 czekam dalej z nadzieją, że ktoś z Was mnie oświeci 😉

Ukryta Zawartość

@KamilRusek

Musisz się liczyć z niszowością ( u nas ) tego sprzętu, ale pamiętaj też,

że każdy ma inne potrzeby i repertuar także zarówno 😉 

Im więcej się czyta, tym gorzej, a zakładając, iż to "na początek" możesz

mieć przeczucie graniczące z pewnością 😉 że 90% miało znacznie

gorszy start w branżę audio/video, niż Twoje B&W pędzone tym NAD'em 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nady (aktualnie model T758 i T778) zgrywają się z kolumnami B&W z serii 600 bardzo dobrze. Pomysł bardzo dobry moim zdaniem. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Amplitunery Nad i B&W to dobre połączenie jeśli szukałbym jakiejś klasowej alternatywy do tych kolumn to byłyby to pewnie urządzenia firmy Anthem np. MRX520, albo najnowsze MRX540.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 godzin temu, audioburak napisał:

@KamilRusek

Musisz się liczyć z niszowością ( u nas ) tego sprzętu, ale pamiętaj też,

że każdy ma inne potrzeby i repertuar także zarówno 😉 

Im więcej się czyta, tym gorzej, a zakładając, iż to "na początek" możesz

mieć przeczucie graniczące z pewnością 😉 że 90% miało znacznie

gorszy start w branżę audio/video, niż Twoje B&W pędzone tym NAD'em 😉 

Co do niszowości to owszem zgodzę się, bo sam nie wiedziałem jeszcze do niedawna o istnieniu takiej marki. Odnośnie czytania wielu artykułów i zamętu w głowie również się zgadzam, bo im więcej czytam (a czytam! żeby nie było, że z lenistwa się do Was zwracam) tym większy dylemat. No i ustosunkowując się do mojego startu w branżę audio/video to chciałem objaśnić, że ta przygoda zaczęła się trochę z przypadku... Aktualnie jestem w Norwegii (dorabiam sobie na węgiel 😜😂) no i z tej okazji zacząłem rozglądać się tu za sprzętem audio, mając świadomość, że jest tutaj sporo tego i to do tego na prawdę markowych sprzętów. Wyżej wymieniony sprzęt nabyłem za (moim zdaniem) dobre pieniądze, bo cały ten zestaw wyszedł mnie 1500zł. Nie ma co, Norwegia kraj zamożny i ludzie inwestują w markowe graty i często je zmieniają pozbywając się przy tym starego sprzętu za symboliczne kwoty. Z takiej też okazji wyrwałem te głośniki w stanie jak z pudełka, za taką kasę. Tłumaczę to żeby nie było, że jakiś "bananowy" dzieciak wysyła tu do Was zapytanie... bo prawda jest taka, że w PL pewnie bym w taką półkę nie celował. Dlatego też pytam o tego NAD T747 bo też mogę go tutaj wyrwać za śmieszny hajs i może to dobra alternatywa na start zanim dozbieram na amplituner z czasów nowożytnych 😜

Są trzy kpl. egzemplarze 747 aktualnie na olx, a ceny też przystępne.

Jedyna niedogodność z braku HDMI, to obsługa tylko jego pilotem, a nie TV,

więc jego archaiczności bym nie demonizował 😉 

5 minut temu, audioburak napisał:

Są trzy kpl. egzemplarze 747 aktualnie na olx, a ceny też przystępne.

Jedyna niedogodność z braku HDMI, to obsługa tylko jego pilotem, a nie TV,

więc jego archaiczności bym nie demonizował 😉 

A co jeśli chodzi o formaty dźwięku? Czy obsłuży, co trzeba w połączeniu z nowym TV, czy np. PS5? Na razie niezbyt to ogarniam, stąd pytanie (ale cały czas się dokształcam w tej sferze 😜)

Jest tak, że większość TV ma zwykle OPT OUT, czasem tylko HDMI,

to z kolei współpracę z PS5 czarno widzę 😉 

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, audioburak napisał:

Jest tak, że większość TV ma zwykle OPT OUT, czasem tylko HDMI,

to z kolei współpracę z PS5 czarno widzę

Tylko kablem optycznym. Codo konsoli to i tak będziesz miał pod tv podłączone poprzez HDMI wiec to tez nie problem bo dźwięk i tak z TV pójdzie. 

Do B&W 

Rotel, Nad, Anthem chociaż i z Marantzem też łączą… 

Gość

(Konto usunięte)

Dodam jeszcze CA ( Cambridge Audio ) bardzo dobrze to tez współgra… 

Ojciec w PL użytkuje ciagle DM601( ma je od 1998 roku ) z CA A500, wcześniej miał A1 mkII i też było wyśmienicie ale ten a500 ma sterowanie głośności a że ma Dac-a od CA to może głośność sterować przy okazji z pilota… 

Słuchałem też 650 z tymi kolumnami i było też bardzo dobrze wiec może i kinowe amplitunery zagrają również bardzo dobrze zwłaszcza że maja bardzo duża rezerwę prądowa

• 2 tygodnie później...

Panowie/Panie POMOCY!!! Zakupiłem ten amplituner NAD T747 do zestawu 5.1 B&W i jest problem... Jak to podłączyć!? Głośniki działają jak podłącze przez przedni panel pod telefon, ale jak podłączyć to pod telewizor!? Wpiąłem kabel HDMI w telewizor (HDMI eARC 120Hz/4K) i w HDMI 1 w amplitunerze i nic się nie dzieje... Zmieniam źródła dźwięku na wzmacniaczu (ręcznie, bo niestety nie mam pilota) i nic...🤔 Wejścia w amplitunerze to 4HDMI i jedno HDMI MONITOR OUT. Podpowiedzcie coś mądrego 😁 obecnie nie mam kabla optycznego dlatego HDMI 😜

W dniu 22.10.2022 o 17:54, KamilRusek napisał:

NAD T747

ten NAD nie miał jeszcze ARC, aby dźwięk z TV mógł wrócić na sprzęt. Musisz podłączyć dźwięk z TV po optyku. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 miesiące później...

Witam ponownie audio znawców po małej przerwie. Nie wiem, czy jest sens zakładać nowy temat więc spróbuję najpierw tutaj. Zwracam się o pomoc w sprawie poprawnego podłączenia głośników Bowers&Wilkins w konfiguracji 5.1 do amplitunera NAD T747. Wyjście dźwięku jest z telewizora poprzez kabel optyczny do amplitunera. Podpowiedzcie proszę, jak podłączyć cały ten kram, a w szczególności głośniki frontowe w BI-WIRE. Rozumiem zasadę działania BI-WIRE, wiem że muszę zdjąć zworki na głośnikach, ale pytanie jest, pod które wejścia w amplitunerze podłączyć ten powielony kabel idący od głośnika frontowego? Czy do wejścia głośnikowego SURROUND BACK czy może do wejść "SURR i SURR-B" w sekcji AUDIO PRE-OUT tam gdzie podłączony jest subwoofer? Kolejne pytanie, czy głośniki tylne tzw. SATELITKI dla lepszego efektu surround w 5.1 podłączyć pod wejścia głośnikowe SURROUND czy SURROUND BACK, bo spotkałem się z opinią, że lepiej pod SURROUND, bo to niby głośniki "boczne" i więcej efektów w filmach będzie na nie niż na głośniki podłączone pod SURROUND BACK czyli typowo na tył? Poniżej dorzucam zdjęcia poglądowe, żeby było łatwiej zrozumieć o co pytam 😉 

Ukryta Zawartość

1672860532318.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tylko do wyjść głośnikowych opisanych FRONT.

Kabel powinien być jak litera Y - dwie "górne" do kolumn,

a pojedyncze do wyjść głośnikowych FRONT; bez zworek jak napisałeś.

No to muszę przyznać, że mnie zaskoczyłeś 🤔 czytałem, że tak się robi, ale myślałem, że tylko w przypadku, jak nie ma wystarczającej ilości wyjść głośnikowych, a w moim przypadku, jak podłączam 5.1, a amplituner ma możliwość 7.1 to znajomy mi tłumaczył, że powinienem podłączyć pod te wolne gniazda wyjść głośnikowych 🤔 BA! powiem więcej, on ma u siebie tak podłączone i mówi, se słyszy ogromną różnicę 🙃😅 ale wolałem się tutaj upewnić 😉 więc rozumiem, że muszę posiadać "plusowy/czerwony" kabel Y i "minusowy/czarny" kabel Y i podłączyć, jak napisałeś bez zworek? 🤔 A co z podłączeniem tych satelitek? Do SURROUND, czy do SURROUND BACK? 

Ja bym łączył na surround - wszak to 5.1 a nie 7.1

Kolega tak ma podłączone,. bo może akurat jego AVR obsługuje bi-amp i jak któreś głośniki są nie wykorzystane (jak napisałeś), to AVR wysyła na te końcówki sygnał z frontowych i można sobie zrobić bi-amp.
w to musi AVR obsługiwać i opis połączenia będzie w instrukcji obsługi.

A bi-wire, to tylko kwestia rozszczepienia kabla i połączenia do dwóch terminali w kolumnie, ewentualnie, puszczenia dwóch kabli z kolumny i połączenie ich na terminalu w AVR.