Skocz do zawartości
IGNORED

Sens posiadania odtwarzacza Blu-ray?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Nigdy nie posiadałem odtwarzacza DVD ani Blu-ray. Rolę odtwarzacz pełnił komputer a obecnie komputer lub wbudowany odtwarzacz w telewizor + wszechobecne streamy.

Przykładowo taki Panasonic DP-UB9000EGK kosztuje 5 tyś zł. Czy jest sen wydawać tyle na odtwarzacz jeżeli za damo mogę użyć komputera zakładając że mam odtwarzacz blue-ray w komputerze lub film pobrany w takiej samej jakości? 

Zalety jakie widzę:

1. Wygoda odtwarzania fizycznych nośników i kolekcja.

2. Odtwarzacz płyt CD. (Nie potrzeba mi bo mam)

3. Kolejny ładny klocek do postawienia.

Czy konkretny odtwarzacz blue-ray jest w stanie odtworzyć film lepiej niż taki wbudowany w telewizor odtwarzacz lub komputer zakładając że podaję materiał tej samej jakości? 

https://www.audiostereo.pl/topic/159848-sens-posiadania-odtwarzacza-blu-ray/

@RAF77 Po co? Odtwarzam filmy z serwera plików bezpośrednio na telewizorze, nie zdarzyły mi się jeszcze żadne lagi czy klatkowanie.

5 godzin temu, przemass napisał:

Po co?

Jeśli masz zamiar wykorzystać w systemie jego dodatkowe możliwości, poza samym odtwarzaniem płyt, to tak, zdecydowanie warto. Do samego odtwarzania Blu-ray nie warto. Tym bardziej, jeśli rolę odtwarzacza pełni komp, to do fizycznych nośników możesz kupić napęd Blu-ray, który kosztuje grosze w porównaniu z ceną odtwarzaczy stacjonarnych.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

18 minut temu, przemass napisał:

Zależy od specyfikacji kompa. Panasonic DP-UB9000EGK pobiera 40W komputer może brać jakieś 90-200W

Ale po co od razu UB9000? Wystarczy UB820 pobór 32W i cena 1700zł

Edytowane przez RobertG7

UB820 super ale co za po*eb projektował pilota to niewiem, przycisk Netflix zaraz nad kursorem, internet zaraz nad info, wogóle to pilot na który trzeba patrzec co sie wciska zero intuicyjności. Na szczescie rzadko używany  😉

Kupiłem go do płyt PureAudio, i co lepszych produkcji które chcę mieć na płycie. A tak na codzień to DUNE Real Vision czy Zidoo dają spokojnie rade, fajnie że dzięki silnikowi VS10 wszystko z nich można ogłądać w jakości Dolby Vision 

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

@donsalieri

Na amazonie.pl masz zamiennik od wersji ub9000 podświetlany za około 50zł, już sporo osób go kupiło i sobie chwali.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

5 godzin temu, RobertG7 napisał:

czytnik blu-ray wbudowany w komp odczyta poprawnie materiał 4K?

Tylko napęd tak zwany uhd friendly lub oficjalny napęd uhd, do tego oprogramowanie które łamie zabezpieczenia płyt.

I nie są to żadne grosze bo napęd uhd friendly np ASUS BW-16D1HT kosztuje 450zł.

4 godziny temu, max720 napisał:

Jaka jest różnica w dB ? Pomiędzy tymi urządzeniami .

Taka że głośność komputera będzie zależeć od tego jak go zbudujesz.

W dniu 11.10.2022 o 14:49, przemass napisał:

film pobrany w takiej samej jakości? 

Zakładając że każdy film będziesz pobierać to odtwarzacz płyt w ogóle ci nie potrzebny..

W dniu 11.10.2022 o 14:49, przemass napisał:

niż taki wbudowany w telewizor odtwarzacz lub komputer zakładając że podaję materiał tej samej jakości? 

W komputerze nie masz Dolby Vision, a to jak duże lub nie duże różnice są w tym formacie vs HDR10 to już inna sprawa :).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bl4ck
2 godziny temu, bl4ck napisał:

I nie są to żadne grosze bo napęd uhd friendly np ASUS BW-16D1HT kosztuje 450zł.

To nadal są grosze w porównaniu do np. 1700 zł za w miarę sensownego UB820. A w bonusie dostajesz jeszcze możliwość nagrywania.

7 godzin temu, max720 napisał:

Jaka jest różnica w dB ? Pomiędzy tymi urządzeniami .

Możesz nawet złożyć kompa z chłodzeniem pasywnym i będzie całkowicie bezgłośny. U mnie bardziej słychać projektor, niż kompa, który stoi po przeciwnej stronie pokoju.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9