Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki zestaw gramofonowy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Mam prośbę o propozycje sprzętu do nagłośnienia pomieszczenia ok. 15 m2, w przyszłości może 25 m2.

Nie znam się za bardzo na sprzęcie audio. Przede wszystkim chcę skompletować zestaw do słuchania winyli. Doszedłem do przekonania, że cyfra (np. CD, mp3 itd.) nigdy nie przebiją jakością dźwięku analogowego (nigdy nie mów nigdy 😉). Słucham głównie rocka (np. Led Zeppelin, Hendrix, Pearl Jam, Nirvana, Faith No More, RHCP), alternatywy (np. Cocteau Twins, The Cure), rzadziej cięższe brzmienia  (np. Metallica, Slayer, Death) i rzadziej jazz i klasyki.

Gram od dawna na gitarze akustycznej i elektrycznej, też trochę na pianinie i śpiewam. I jestem przekonany, że tylko analogowe tory sprzętowe mogą najbardziej dokładnie przenieść wokal czy dźwięki instrumentów analogowych. Dlatego inwestowanie w CD i wzmacniacze nie wiadomo jak drogie, nie ma większego sensu jeśli chodzi o wierność oddawania wokalu i instrumentów analogowych. Myślę, że choćby nie wiem jak wierny był przekaz cyfrowy, to zawsze znajdą się jakieś niuanse, których cyfra nie odda. Albo byłoby to niezwykle drogie. Może się mylę ale to chyba rozmowa na inny temat.

Więc moim zdaniem tylko winyle. A jeśli tak to gramofon. Myślałem, że na początek dobry będzie Rega Plunar 1.

Z tego co wyczytałem w necie, pod kątem jak najlepszej jakości dźwięku, to ogólny projekt mojej koncepcji byłby taki:

gramofon +  przedwzmacniacz gramofonowy + wzmacniacz gramofonowy + kolumny trójdrożne, na początek podstawkowe (uważam, że tylko 3 drożne najwierniej oddadzą wokal i muzykę).

Mam prośbę o podpowiedzi i/lub korekty co do takiego zestawu. 

Jeśli chodzi o budżet to powiedzmy 10 tyś.

Z tego co się zorientowałem każdy element to koszt ok. 2000 zł lub więcej a najdroższy byłby wzmacniacz lampowy. Dlatego ewentualnie na początek raczej zrezygnuję z lampy na rzecz tranzystora (ale bez przedwzmacniacza).

Proszę o pomoc w doborze takiego sprzętu.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/159816-jaki-zestaw-gramofonowy/

Z pewną korektą:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

bo Rega ma kiepską wkładkę, którą i tak trzeba by wymienić

Ukryta Zawartość

może nie lampowy, ale hybryda i ma pre do gramofonu

Heco Aurora 700 np:

Ukryta Zawartość

trzy drogi i wszystko razem w budżecie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A ja proponuję coś takiego:

Ukryta Zawartość

Gramofon Teac TN-4D

Ukryta Zawartość

Kolumny Wharfaldale Linton

Ukryta Zawartość

+ standy

Ukryta Zawartość

lub Kef R3

Ukryta Zawartość

lub ich poprzedniki Kef R300

Ukryta Zawartość

I do tego wzmacniacz w klasie D ale całkiem mocny i ciekawie grający (posiada BT można będzie coś puścić z telefonu i prostego daca w sobie):

Ukryta Zawartość

Jak chcesz trochę taniej to można kupić Kef R300 używane i np Teac TN-3b LUB Audio Technikę AT-LP 5x

Ukryta Zawartość

Oba gramofony maja przedwzmacniacz i na początek on powinien wystarczyć.

Jeżeli chcesz wzmacniacz lampowy, to kupując używane Kef R300 mógłbyś zamiast SMSL A300 kupić Yaqin MS30L, fajny wzmacniacz lampowy, który się da łatwo updatować na wyższy poziom w przyszłości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@audioburak, @RobG1974 Dzięki za odpowiedź! 

Wasze propozycje będą dla mnie cennymi punktami referencyjnymi.

Nie wiem tylko dlaczego założyliście gramofon z wbudowanym przedwzmacniaczem?

Może ja się niedokładnie wyraziłem. Chodziło mi o oddzielny przedwzmacniacz gramofonowy i co za tym idzie gramofon bez wbudowanego przedwzmacniacza jak również wzmacniacz bez przedwzmacniacza gramofonowego. Czyli taki komplet:

1. Gramofon

2. Przedwzmacniacz gramofonowy.

3. Wzmacniacz bez przedwzmacniacza gramofonowego

4. Kolumny

Czy to w ogóle ma sens w założonym budżecie?

Ze wzmacniaczem, bo nie tylko można go porównać z tym zewnętrznym,

który ma być niby lepszy, ale można go też wyłączyć 😉 

Poza tym licz się ze zwiększonymi kosztami choćby dodatkowego kabla

od pre do wzmacniacza, bo o uzyskaniu "lepszości" tego pre możesz

zapomnieć, psując go tandetnym kabelkiem. Do rachunku pewnie z 1,5 k ...

W "mojej" wersji po dołożeniu pre masz 3 ( słownie trzy 😉 ) pre do wyboru ...

A te wszystkie starania mają sens o tyle, że zakładam posiadanie przez Ciebie

przynajmniej na początek pewnej ilości płyt z ulubioną muzyką ...

Edytowane przez audioburak
literówki

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ja zaproponowałem określony zestaw po to żeby on grał i dało się rozwinąć. Masz określony budżet i niestety nie jest on super wysoki, największy wpływ na sposób grania będą miały kolumny później wzmacniacz i dalej źródło. Jak dasz gramofon za 5tys. do kolumn za 1tys. to sorry ale to jest bez sensu. W każdym gramofonie zaproponowanym przedwzmacniacz jest odłączany. Jak później zobaczysz ważniejsze później jest dobranie wkładki i do niej przedwzmacniacza. Wkładki w tych gramofonach to takie na start. Jak chcesz znośny pre to proponuję  Lehmanaudio black cube Statement.

Ukryta Zawartość

Dodatkowo zaproponowane przeze mnie gramofony mają haedshelle wymienne i można szybko zmienić sobie wkładkę jak będziesz chciał mieć np 2.

Ukryta Zawartość

Dobrze koledzy doradzają, sprzęt nie jest zły i w miarę możliwości daje się rozbudować. Ja od siebie dodam tylko, aby pierwsza wkładka była niedroga, bo niestety prędzej czy później ją uszkodzisz... Niestety, tak to już jest, więc kup coś podstawowego na pierwsze kilka miesięcy. 

No i płyty, jeśli jesteś zdecydowany pójść analogową ścieżką - zacznij budować swą kolekcję. Piękna pasja, życzę dużo radości w słuchaniu 😊

Dzieki. O tak płyty będę dopiero kupować. Ale już czuje że wszystko czego do tej pory słuchałem usłyszę zupełnie inaczej. To bardzo ekscytujące. Tym bardziej że w moim życiu pojawiła się osoba z którą będę mógł dzielić moją pasje słuchania muzyki 🙂

Hej,

z innej strony zacznę.

Czy posłuchałeś u kogoś czegoś co Ci się podoba ? 

Może warto zacząć od tego właśnie. Poszukaj w okolicy, posłuchaj, popytaj. Wiem, że w niektórych sklepach (nawet jak powiesz, że tylko chcesz posłuchać) to  kilka godzin poświęcą abyś miał tę możliwość.

Jeśli jesteś z okolic Poznania to zapraszam...... Jedno jest pewne: żadna cyfra nie zastąpi analogu.... 🙂

T

mam w upie

Hej. Jestem z Gdańska. Jest tu kilka niezłych sklepów ze sprzętem. Mam zamiar się wybrać posłuchać. Ale żaden znajomy nie ma gramofonu. 

Jak miałem z 11 lat (Ok. 1985 r.) mieliśmy w domu gramofon (wtedy się mówiło na to adapter). Nie pamiętam jaki, jakiś prosty. Podłączony do jakiegoś Amatora chyba, z kolumnami jakimiś małymi zwykłymi. Miałem wtedy (oprócz bajek "słuchowisk" dla dzieci) chyba tylko jedna płytę Thriller Michaela Jacksona, potem Bad i chyba Madonna True Blue. I pamiętam że brzmiało to na prawdę nieźle. Dźwięk wyraźny, czysty, dynamiczny. No ale nie wiem dlaczego gramofon odszedł w zapomnienie. Chyba dlatego że kasety magnetofonowe były dużo tańsze, można było je łatwo kopiować i wymieniać się ze znajomymi.

Tak mi się wydaje też , że radio było jednym z głównych "lobby" promujących dźwięk z CD. Na antenie radiowej najmniejsze trzaski podczas transmisji byly niedopuszczalne. Pamiętam jak gdy czasami jakiś redaktor puszczał coś z winyla to z góry z lekkim  zażenowaniem przepraszał za te trzaski 🙂

A może wszyscy myśleli kiedyś że instrumenty analogowe też przejdą do historii i na scenach i w studiach nagraniowych będą obecne tylko syntezatory i komputery? 🙂

W każdym razie z perspektywy czasu widzę że kierunek cyfrowy w muzyce nie przebił jakością dźwięku analogu. Przewaga cyfry leży tylko w łatwiejszym dostępie do muzyki.

Nie musisz i IMHO nie powinieneś rezygnować ze wzmacniacza lampowego bo to właśnie wzmacniacz będzie tym sprzętem, który zadecyduje o charakterze Twojego systemu.
Grasz na gitarze, słuchasz prawdziwej i fajnej muzyki, dźwiękowo wiesz o co w tym chodzi i czuję, że wiesz również jaki efekt chcesz uzyskać.
Na Twoim miejscu zwróciłbym uwagę na wzmacniacze lampowe, do których bez problemu kupisz lampy, zarówno nowe - ze współczesnej produkcji, jak może z czasem jakieś lampy typu NOS - czyli wyprodukowane jakiś czas temu ale nieużywane lub co najmniej prawie nowe ANOS.
Ze swojej strony polecam wzmacniacze lampowe oparte na lampach mocy EL34 - dostępne współcześnie produkowane czeskie i chińskie modele lamp a także lampy NOS Tesla czy RFT z tych tańszych.
Jako sterujące powinny być zastosowane też ogólnie dostępne lampy typu ECC83 lub ECC82. Unikaj wszelkiego typu chińskich modeli lamp np. 6J1, które nie mają żadnych zamienników. Po prostu nigdy nic porządnego tam nie wstawisz.
Znasz scenę muzyczną, znasz paru ludzi i jak rzucisz hasło EL34, ECC83 - 12AX7, albo ECC82 - 12AT7 to może z czasem kupisz od nich jakieś perełki. Powoli i bez pośpiechu ;)
Nie musisz wydawać fortuny na wzmacniacz lampowy. Zwróć uwagę na te modele wzmacniaczy, popularne, sprawdzone o na takich lampach o jakich napisałem: Yaqin MC-13S i Yaqin MS-34D.

Jeno wyjmij mi z tych oczu szkło bolesne - obraz dni, które czaszki białe toczy przez płonące łąki krwi

6 godzin temu, skavi napisał:

Ale żaden znajomy nie ma gramofonu. 

Jak chcesz posłuchać gramofonu i jesteś z Gdańska to zapraszam .

W dniu 9.10.2022 o 14:49, Bartek Bartoszewski napisał:

Jak chcesz posłuchać gramofonu i jesteś z Gdańska to zapraszam .

Dzięki 🙂  Odezwę się.

W dniu 9.10.2022 o 12:42, bluesboss napisał:

Zwróć uwagę na te modele wzmacniaczy, popularne, sprawdzone o na takich lampach o jakich napisałem: Yaqin MC-13S i Yaqin MS-34D.

Dzięki. Faktycznie te Yaqiny mają dobre opinie. Mimo, że chińskie.