Skocz do zawartości
IGNORED

Kit wzmacniacza SE na lampach KT88/EL34.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego działu.

Potrzebuję pomocy w związku z zakupionym kitem jak w tytule.

Posiadam trafa głośnikowe z odczepami dla dwóch impedancji, 4 i 8 ohm, natomiast na schemacie jest trafo z jednym odczepem na 8ohm, które jest połączone z punktami FDB, chyba sprzężenie zwrotne.

Co zrobić żeby można było korzystać z obu wyprowadzeń trafa, czyli 4 i 8ohm?2c5dfba542c83a345e79013a7e6ac314.jpgb97d1a75a7d4b00185e918d1722aae12.jpg

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

Przepraszam że tak post pod postem ale wrzuciłem dwa takie same zdjęcia, a jako drugie miało być to.b1551a69f13461dd22920807d18834c7.jpg

Głośnik 8 Ohm - do odczepów "0" oraz "8 Ohm".
Głośnik 4 Ohm - do odczepów "0" oraz "4 Ohm". 

Połączenie FDB pozostawiasz przyłączone (w odpowiedniej fazie!)  do odczepów "0" oraz "8 Ohm". 
Jeśli zamiast wzmacniacza okaże się, że zbudowałeś wyjącą syrenę, to skrzyżuj kable przyłącza FDB.

Głośnik 8 Ohm - do odczepów "0" oraz "8 Ohm".
Głośnik 4 Ohm - do odczepów "0" oraz "4 Ohm". 
Połączenie FDB pozostawiasz przyłączone (w odpowiedniej fazie!)  do odczepów "0" oraz "8 Ohm". 
Jeśli zamiast wzmacniacza okaże się, że zbudowałeś wyjącą syrenę, to skrzyżuj kable przyłącza FDB.

Dzięki za odpowiedź, a na rysunku gdzie jest pokazane co gdzie podłączyć, chyba jest coś skopane, albo się mylę, czy plus głośnika ma być podłączony do 0 trafa, a drugie to , czy w jednym kanale do FDB ma być podłączone 0R, a w drugim 8R, bo tak jest na rysunku.
Czy powinno być plus głośnika do 8R, i 8R do FDB w obu kanałach tak samo?
Do tej pory nie miałem doczynienia z lampowcami, dlatego moje pytania mogą się wydać śmieszne.

5 godzin temu, kajfux napisał:

.... chyba jest coś skopane, albo się mylę, czy plus głośnika ma być podłączony do 0 trafa ...

Nie demonizowałbym tej sprawy i nie habiliowałbym się z filozoficznych dywagacji, gdzie jest początek, a gdzie koniec uzwojenia.   Ważne jest, aby OBA głośniki były podłączone w JEDNAKOWY sposób, czyli żeby kanał L oraz kanał R pracowały współfazowo, a nie w przeciwfazie (Jeśli dźwięk będzie jakiś taki "centralny" i bez sceny, bez przestrzeni, bez basu, to znaczy że jeden kanał trzeba skrzyżować). 

5 godzin temu, kajfux napisał:

Czy w jednym kanale do FDB ma być podłączone 0R, a w drugim 8R, bo tak jest na rysunku.
Czy powinno być plus głośnika do 8R, i 8R do FDB w obu kanałach tak samo?

W obu kanałach musisz FDB podłączyć JEDNAKOWO. 
W taki sposób, aby uzyskać UJEMNE, a nie DODANIE sprzężenie zwrotne.
Jeśli masz UJEMNE - to zbudowałeś wzmacniacz. 
Jeśli zaś masz DODATNIE - to niechcący zbudowałeś syrenę alarmową, która drze się w niebogłosy na pełny regulator. 

Jeśli się okaże, że trafiłeś (z prawdopodobieństwem 50% - rzuć monetą) na sprzężenie dodatnie, to bardzo szybko to zauważysz.  W takiej sytuacji skrzyżuj parę przewodów idącą do zacisków FDB i GND. 

Kolego @kajfux,  powiedz nam lepiej coś więcej o tym, jak zamierzasz rozmieścić trzy transformatory względem płytki wzmacniacza.   
Zapewne ortogonalnie, 3D, każdy na innej osi w przestrzeni?  (X, Y, Z) ? 
Zapewne bardzo daleko (możliwie jak najdalej) od szkła lamp obsługujących obwody wejściowe? 
Trafa zapewne chcesz umieścić w puszkach ekranujących?  
Jak zamierzasz poprowadzić przewody?   Mam nadzieję że prądowe pod kątem prostym względem sygnałowych? Wzajemnie jak najdalej od siebie?  Przewody zasilające zapewne ciasno ze sobą skręcone? 

Edytowane przez zjj_wwa
  • Moderatorzy

A ja globalnego sprzężenia bym nie stosował. Wzmacniacz ma przełącznik trybów UL i triody ( co prawda nie wiadomo do którego trybu są nawinięte transformatory głośnikowe) jednak przy tej konstrukcji jest to wystarczające sprzężenie zwrotne.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

W obu kanałach musisz FDB podłączyć JEDNAKOWO. 
W taki sposób, aby uzyskać UJEMNE, a nie DODANIE sprzężenie zwrotne.
Jeśli masz UJEMNE - to zbudowałeś wzmacniacz. 
Jeśli zaś masz DODATNIE - to niechcący zbudowałeś syrenę alarmową, która drze się w niebogłosy na pełny regulator. 
Jeśli się okaże, że trafiłeś (z prawdopodobieństwem 50% - rzuć monetą) na sprzężenie dodatnie, to bardzo szybko to zauważysz.  W takiej sytuacji skrzyżuj parę przewodów idącą do zacisków FDB i GND. 

Kolego [mention=63543]kajfux[/mention],  powiedz nam lepiej coś więcej o tym, jak zamierzasz rozmieścić trzy transformatory względem płytki wzmacniacza.   
Zapewne ortogonalnie, 3D, każdy na innej osi w przestrzeni?  (X, Y, Z) ? 
Zapewne bardzo daleko (możliwie jak najdalej) od szkła lamp obsługujących obwody wejściowe? 
Trafa zapewne chcesz umieścić w puszkach ekranujących?  
Jak zamierzasz poprowadzić przewody?   Mam nadzieję że prądowe pod kątem prostym względem sygnałowych? Wzajemnie jak najdalej od siebie?  Przewody zasilające zapewne ciasno ze sobą skręcone? 

Dzięki za wszelkie rady, jeśli chodzi o obudowę, i co jak będzie rozmieszczone, to domyślam się że twoje pytania to raczej sugestie jak co powinno być prawidłowo rozmieszczone, to też postaram sobie wziąć do serca.

Ależ gdzież bym śmiał cokolwiek sugerować. 
Ja tylko delikatnie zwracam uwagę na pewne szczegóły techniczne, na które sam postarałbym się zwrócić uwagę, czy raczej gruntownie przemyśleć, zanim klamka zapadnie.
W kwestii "geografii" tej budy.  W sensie co, gdzie, jak. 

A ja globalnego sprzężenia bym nie stosował. Wzmacniacz ma przełącznik trybów UL i triody ( co prawda nie wiadomo do którego trybu są nawinięte transformatory głośnikowe) jednak przy tej konstrukcji jest to wystarczające sprzężenie zwrotne.
Trafa głośnikowe według sprzedawcy kitu, mają mieć Ra 2.5k, i takie kupiłem, jakiejś firmy BD Audio, znalazłem w necie na jakimś forum informację, że z takim trafem i przy odpowiednim zasilaniu, lampa EL34, powinna dać 8W mocy w czystej klasie A, ale w jakim trybie?, tego niestety nie wiem.