Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe Heco Celan Revolution 7 lub 9

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem już po odsłuchach systemu w zaciszu domowym. Całość spięta najzwyklejszymi kablami Qed Performance Classic 79 (produkowany od 40 lat!).

1. Ustawienie między meblami - już przy małych głośnościach pojawia się dudnienie. Ogólnie dźwięk przyklejony do kolumn i nieciekawy. Zdecydowanie te Celany nie powinny być tak ustawiane, co zresztą było sygnalizowane przez doświadczonych użytkowników i co do czego sam miałem wątpliwości. Niespodzianki nie ma.

2. Kolumny wysunięte 90cm od tylnej ściany (tylna ściana kolumn) i 50cm od bocznej (okna); trójkąt równoboczny 3,2x3,2x3,2m. W tej konfiguracji jest o wiele lepiej, wszystko jest czytelne, scena wyraźnie przed kolumnami (dziwnie się ogląda TV, bo osoba na ekranie jest 3m od słuchacza, a dźwięk sugeruje, że stoi 0,5m przed nami; dźwięk "oderwał" się od TV). Przy słuchaniu muzyki nie ma jednak efektu opadu szczęki. Jest miło, inaczej i lepiej niż w poprzednich tymczasowych kolumienkach podstawkowych, ale brakuje mi basu i spokoju w brzmieniu, jest mnóstwo szczegółów i dźwięków których wcześniej nie słyszałem na znanych mi nagraniach (oczywiście w RN803 wszystkie pokrętła na 12-stej).

Myślę, że problem braku basu (a może właśnie tak powinno być tylko przyzwyczaiłem się do słabej jakości?) to kiepska akustyka pomieszczenia i faktu że głośniki stoją na panelach podłogowych i gumowych kolcach/nóżkach. 

Póki co sprzęt i kable niech się wygrzeją (żarcik) 😉

Pytanie: chcę zamówić u kamieniarza granitowe/marmurowe cokoły. Wie ktoś może jaki powinien być optymalny stosunek wagi kolumny do cokołu, by cokół spełniał swoją rolę (kolumna to 30kg), np: 30/30kg?

Godzinę temu, Pentaptyk napisał:

1. Ustawienie między meblami - już przy małych głośnościach pojawia się dudnienie. Ogólnie dźwięk przyklejony do kolumn i nieciekawy. Zdecydowanie te Celany nie powinny być tak ustawiane, co zresztą było sygnalizowane przez doświadczonych użytkowników i co do czego sam miałem wątpliwości. Niespodzianki nie ma.

To było oczywiste. Wynik eksperymentu był znany jeszcze przed jego rozpoczęciem

2. Kolumny wysunięte (..........) ;przy słuchaniu muzyki nie ma jednak efektu opadu szczęki (..........) ale brakuje mi basu i spokoju w brzmieniu, jest mnóstwo szczegółów i dźwięków których wcześniej nie słyszałem na znanych mi nagraniach (oczywiście w RN803 wszystkie pokrętła na 12-stej).

Bo mimo wysunięcia są i tak zbyt duże do takiego pomieszczenia a Yamaha też nakłada swoje ograniczenia. Nie ma basu? Ależ jest. U sąsiadów. 

Myślę, że problem braku basu (a może właśnie tak powinno być tylko przyzwyczaiłem się do słabej jakości?) to kiepska akustyka pomieszczenia i faktu że głośniki stoją na panelach podłogowych i gumowych kolcach/nóżkach

Nie. 

Przyczyną braku basu nie jest akustyka i panele. Przyczyną braku basu jest niedostosowanie głośników do pomieszczenia. Zła akustyka może powodować jego nieczytelność i "rozlewanie" ale nie brak jako taki. 

Wstaw do tego pomieszczenia DOBRE monitory lub małe głośniki podłogowe pojawi się i bas i fajna średnica i dobre wysokie tony. O wiele lepszy dźwięk uzyskasz z głośników wielkości Srendor A2 (choć Yamaha będzie stanowiła dla nich duże ograniczenie) lub Neat Iota Alpha . 

Natomiast obstawiałbym MONITORY Amphion Argon1

Albo JBL 4312 (jeśli zapewnisz im choć trochę miejsca) 

1 godzinę temu, Pentaptyk napisał:

Pytanie: chcę zamówić u kamieniarza granitowe/marmurowe cokoły

Nic Ci to nie da. Cokoły nie są alternatywą dla głośników. Na pewno nie zaszkodzą ale jeśli potraktujesz je jako przysłowiową wisienkę na torcie . Czyli gdy masz ogarnięte wszystkie problemy związane ze sprzętem, akustyką. Więcej uzyskałbyś kudłatym dywanem niż kamiennymi cokołami

Czy nie znajdzie się coś pośredniego, żeby nie 90 cm ale kilka ustawień pośrednich.

Może bas się odnajdzie, a może trzeba by je jednak zatkać, co i tak zapewni

szersze pasmo, niż z monitorów. A na rympał to można nawet nieco zmienić im

równowagę tonalną zewnętrznymi rezystorami 😉  - zamiast zworek oczywiście.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No chciało by się powiedzieć a nie mówiłem.

No ale doświadczenie masz.

Fajne kolumny masz. Kiedyś siądziesz przemyslisz dasz im drugie życie z inną elektronika i ustawieniem i będzie dobrze.

Piotr 

19 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No ale doświadczenie masz.

Tylko, że takie doświadczenia niestety sporo kosztują. A z tymi głośnikami to jest mniej więcej tak....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )   

Nie zawsze (przynajmniej w odniesieniu do głośników) większe oznacza lepsze. Bardzo często jest odwrotnie. Zwłaszcza w przypadku wstawiania sprzętu audio w pomieszczeniach ogólnego użytku, które pozbawione są specjalistycznej adaptacji i podporządkowania wszystkiego sprzętowi audio. 

Czy mimo wszystko te konkretne głośniki mogą zagrać przyzwoicie w tym konkretnym pomieszczeniu? Teoretycznie tak. Ale na pewno nie z tą Yamahą. Trzeba by się bawić we wzmacniacze z korekcją akustyki lub D klasowe końcówki mocy i przedwzmacniacze z DSP. Jednym słowem nie warto. Lepiej zwrócić te głośniki i wybrać coś mniejszego i lepiej dostosowanego do pomieszczenia  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 16.10.2022 o 20:13, piotrek7 napisał:

Tylko, że takie doświadczenia niestety sporo kosztują. A z tymi głośnikami to jest mniej więcej tak....

Ale tu nie dało się inaczej. 

Od samego początku informacje co jak dlaczego poszły. Więc to doświadczenie musiało tyle kosztować. 

Każdy ma swoje.

W dniu 16.10.2022 o 20:13, piotrek7 napisał:

Czy mimo wszystko te konkretne głośniki mogą zagrać przyzwoicie w tym konkretnym pomieszczeniu? Teoretycznie tak. Ale na pewno nie z tą Yamahą. Trzeba by się bawić we wzmacniacze z korekcją akustyki lub D klasowe końcówki mocy i przedwzmacniacze z DSP. Jednym słowem nie warto. Lepiej zwrócić te głośniki i wybrać coś mniejszego i lepiej dostosowanego do pomieszczenia  

Tak. Powiedział bym że na pewno

- nie z tą Yamaha, pisałem  wcześniej

- nie tak ustawione, pisałem wcześniej.

Piotr 

witam po kolejnym tygodniu intensywnych odsłuchów i prób

Dziękuję wszystkim za uwagi, dla mnie i dla innych mniej doświadczonych użytkowników cenne i pomocne.

Na początku małe wyjaśnienie, bo z ostatnich postów wnioskuję, iż nie do końca się zrozumieliśmy. Co do ustawienia między meblami, to mając na uwadze inną charakterystykę każdego pomieszczenia, mebli, dywanów itp. moim zdaniem niewielka, ale była szansa, że przyzwoicie to zagra. Według mnie nie zagrało, ale na pewno warto było spróbować i nic z góry nie było przesądzone. Co do pozycji kolumn wystawionych, to przecież wówczas u mnie jest niemal wzorcowe ustawienie, pod względem geometrycznym i wolnej przestrzeni wokół. Pisałem też, że brakuje mi basu i nie ma efektu opadu szczęki, ale system brzmiał dobrze i nie ma mowy o kosztownym doświadczeniu (w sensie złego zakupu).

Co do samej RN803d to koniec końców to w końcu fizyka/elektrotechnika i moim zdaniem pod względem wydajności prądowej dla 4 Om daje radę z Celanami (co nie znaczy, że z niektórymi "wypasionymi sprzętami" system "nie zgrałby" się lepiej). 

Padła sugestia też, że bas być może jest u sąsiada - nie jest, rozmawiałem i nie ma problemu.

Powyższe jednak to już historia, ponieważ jakość brzmienia uległa poprawie w kierunki przez mnie oczekiwanym:

1. Zmiana ustawienia zworek w kolumnach (kurczę, zajęło mi kilka dni zanim przyszła myśl, żeby przestawić)

2. Znalezienie lepszego miejsca dla kolumn po wysunięciu (dosłownie klika centymetrów bliżej siebie)

3. Odsunięcie sofy (miejsca odsłuchu) od ściany o dodatkowe 20cm

4. I chyba najważniejsze: odsłuch nagrań właściwie zrealizowanych przez realizatora dźwięku (źródło to Tidal). Tym czynnikiem (niby oczywistym) najbardziej byłem zaskoczony. W pewnej chwili po odsłuchaniu kilkunastu utworów Two Steps From Hell, przyszła kolej na Dire Straits i ... w końcu JEST! Przestrzeń, kultura, spokój, ale i szczegółowość. Doprawdy płyta płycie nierówna (i nie chodzi tu o bitrate). Ze 2/3 utworów z moich list na Tidal jest kiepsko zrealizowanych, a przynajmniej nie brzmi jakoś wybitnie u mnie.

W między czasie wpadł do mnie na odsłuch kolega, również wkręcony w HiFi (chociaż w mniejszym budżecie) i stwierdził, że jest dobrze i się zwyczajnie czepiam 😉 

Podsumowując: choć kolumny muszę wysuwać, to jestem zadowolony, dla części utworów znalazłem właściwe dla mnie brzmienie (i dla tych przypadków jest świetnie), a dla części jest po prostu dobrze. Słuchanie sprawia przyjemność. Kiepskie pod względem akustycznym pomieszczenie i ograniczenia związane z umeblowaniem to jeszcze nic straconego i po wielu próbach można znaleźć miejsce dla sprzętu, że zabrzmi to zgodnie lub blisko z oczekiwaniami (oczywiście nie zawsze, ale właśnie po to są odsłuchy w sklepie, żeby dokonać wstępnej selekcji pod kątem brzmienia do jakiego się dąży).

PS. Nie zatkałem otworów bass reflex, nic z tym nie majstrowałem

Czyli lekkie przesuwanie i zworki jednak coś poprawiły ... a idąc tym tropem ...

Nie wiem, jak daleko masz Yamahę od Celanów, ale gdyby blisko, to polecam

w razie poszukiwania otwarcia i blasku w dźwięku eksperyment z okablowaniem.

I na pewno nie chodzi tu o wydawanie pieniędzy 😉 a na razie ciesz się muzyką.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 3 miesiące później...
W dniu 8.10.2022 o 14:23, Pentaptyk napisał:

W kończącym się tygodniu odwiedziłem kilka sklepów, obejrzałem i odsłuchałem kilka par kolumn (w sklepach a nie w domu jak planowałem, ale to zajęłoby mnóstwo czasu). W pewnym momencie faworytem były Fyne Audio 502, ale w końcu wybrałem Heco Celan Revolution 7. (9 są świetne, ale bardzo duże, a u mnie cienko z miejscem). Prawdopodobnie do słuchania muzyki będę musiał je wysuwać - ale świadomie podejmuję ryzyko/decyzję (może w przyszłości zmienię komodę pod TV na mniejszą)

Przyznam się, że działając w takim tempie w pewnym momencie już się nieźle zakręciłem, ale raz jeszcze wróciłem do 502 później Celan i chociaż grają różnie to w obu przypadkach mi się b. podobało (zależy też rzec jasna od samej muzyki, ja bazowałem na Mike Oldfield i J.S.Bach). 

W przyszłym tygodniu będę już słuchał w domu - dam znać jak to gra.

PS. Heco Aurora 700/1000 zupełnie mnie rozczarowały, niby grały spokojnie, niby miękko, mięsiście, ale brak w tym kontroli - przynajmniej na tle droższych konkurentów. Dobrze że miałem okazje ich posłuchać przed zakupem.

PS2. Wszystkiego słuchałem na RN803, bo taki sprzęt mam w domu

Witam ciebie bardzo dobrze wybrałeś.Heco Celan Revolution mam cały zestaw.Revolurion 7 bo rev3 był za mały Centrala revolution4.

U mnie grają na malutkim metrażu 18m kw ale z bardzo dobra akustyka tak mi sie wydaje.Troche kombinowania było zatkaj dolne bas reflexy w rev7 bas bedzie mniej rozlazły.Z tyłu 50cm po bokach obu 25cm.

Z Yamaha bardzo dobrze się zgrywaja.Ja poluje as2100.W tych kolumnach ważna jest kontrola.Mam Denon pma2020 Rotel ra1572.Onkyo rz1100 do kina domowego.Jeszcze dojdzie Yamaha as2100 jak trafię.

Heco z tego ci wyczytałem np model Revolution3 w testach slepych rozgromił 10 innych firm w tej cenie.Revokution7 w niemieckim tescie z Elac fs408 25tys parazagrał nie gorzej za to wygrał z Canton reference8 za 19tys para.A jak wiemy Revolution7 w czarnym ja kupiłem za 8tys.

Do kina w ustawieniu 5.1.2 czy 7.1 nawet do flagowego mocnego Onkyo.Rotel musi obowiazkowo zasilać rev7 to kolumny pradożerne jak dla mnie mega łagodne i liniowe ale co ja tam wiem jak kupiłem je tuż po dwóch zestawach Klipsch Reference i reference Premiere.

Jak.tam masz jeszcze kolumny czy choroba postepuje dalej.Bo na 24m kw to sa mega kolumny.Więc gratuluje.

Wiesz co postaraj się następnym razem wsiąść głęboki oddech przed napisaniem posta. Po kropce zobaczyć z czy jest sens zdania i kontynuować kolejne. 

Bo chyba coś fajnego chciałeś wnieść do wątku ale nie wyszło. 

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz co postaraj się następnym razem wsiąść głęboki oddech przed napisaniem posta. Po kropce zobaczyć z czy jest sens zdania i kontynuować kolejne. 

Bo chyba coś fajnego chciałeś wnieść do wątku ale nie wyszło. 

Raczej Pisałem do Autora postu.

Nie wiem czego nie zrozumiałeś?

Czy może twoim życiem to przypierdzielanie się do kogoś kto nie zachował poprawnej interpunkcji.😉

Życzę miłego dnia.

Chyba źle mnie zrozumiałeś.

Nie przypierdzialam się. Zaznaczyłem że fajnie twój post wkomponował by się w temat. Tylko średnio się go czyta. 

To wszystko. 

Jak widać można 🙂 teraz wyszło znacznie lepiej. 

I serio chill:)

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Chyba źle mnie zrozumiałeś.

Nie przypierdzialam się. Zaznaczyłem że fajnie twój post wkomponował by się w temat. Tylko średnio się go czyta. 

To wszystko. 

Jak widać można 🙂 teraz wyszło znacznie lepiej. 

I serio chill:)

Spoko.

Sam po jego przeczytaniu zrozumiałem iż trochę namieszałem.

Często nie zwracam uwagi na pisownie zwłaszcza w sobotę wieczorem jestem zmęczony😉

17 godzin temu, Eki274 napisał:

Spoko.

Sam po jego przeczytaniu zrozumiałem iż trochę namieszałem.

Często nie zwracam uwagi na pisownie zwłaszcza w sobotę wieczorem jestem zmęczony😉

No także chill 🙂

ja zrozumiałem ale zdarza się że może ktoś miał by problem. 

fajne kolumny to pisać o nich warto. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 13.02.2023 o 14:49, Piotr Sonido napisał:

No także chill 🙂

ja zrozumiałem ale zdarza się że może ktoś miał by problem. 

fajne kolumny to pisać o nich warto. 

Piotrze,

Od dawna czytam Twoje porady dla użytkowników forum i bardzo cenię Twoje doświadczenie w audio. Ale zwracając uwagę innemu użytkownikowi na poprawną pisownię przyganiasz trochę jak kocioł garnkowi;) Zwróć uwagę na zacytowany fragment: ani znaków interpunkcyjnych, ani wielkich liter na początku zdania nie używasz. Także tego...

W dniu 22.02.2023 o 19:16, sylwesterw napisał:

Piotrze,

Od dawna czytam Twoje porady dla użytkowników forum i bardzo cenię Twoje doświadczenie w audio. Ale zwracając uwagę innemu użytkownikowi na poprawną pisownię przyganiasz trochę jak kocioł garnkowi;) Zwróć uwagę na zacytowany fragment: ani znaków interpunkcyjnych, ani wielkich liter na początku zdania nie używasz. Także tego...

Separację zdań zrobiłem. Ale dobra rozumiem 🙂

Po prostu miałem problem ze zrozumieniem przekazu kolegi a chyba chciał powiedzieć coś w temacie tutaj.

dzięki 

Piotrek 🙂

• 1 rok później...
17 godzin temu, zuchi23 napisał:

Cześć. Czy do celanów 9-tek Yamaha AS2200 będzie dobrym wyborem? 

Jest to wydajny i fajny wzmacniacz. Nieco drogi jak na swoje możliwości. 

W połączeniu z celanami może być dość jasno. Zalecam odsłuch. 

Co masz teraz?

Miałem Cambridge Audio Azur 851a i teraz szukam czegoś ciut bardziej ciepłego. Upatrzyłem sobie trzy modele Musical Fidelity M6si, Vincenta sv237mk2 i Yamaha AS2200, z tych trzech najbardziej podoba mi się właśnie ta Yamaha.

No to Yamaha będzie właśnie dźwiękiem zbliżonym do 851 czyli do tego co miałeś nie mówię że będzie taki sam ale to będzie podobna sygnatura brzmienia. 

Musical i Vincent są znacznie cieplejsze. Z tym że przy musicalu ja mam wrażenie że tracę informację w górze pasma mi to brzmi nie odpowiada ale ze szczególnymi kolumnami. Bardzo przyjemny ciepły wzmacniacz to także atoll in 200, no i na horyzoncie pojawiła się nowa wersja caspiana od Roksan. To też może być bardzo ciekawe granie

Ta Yamaszka to tylko import. W Niemczech po przeliczeniu wychodzi ok. 11500zł. Cena akceptowalna🙂

Tak czy tak bez odsłuchów się nie obejdzie 

8 godzin temu, zuchi23 napisał:

Ta Yamaszka to tylko import. W Niemczech po przeliczeniu wychodzi ok. 11500zł. Cena akceptowalna🙂

Tak czy tak bez odsłuchów się nie obejdzie 

No u nas niestety 16000. To jest po prostu za dużo. Niestety Yamaha nie ma dobrych warunków handlowych w Polsce tak wygląda.

Mimo że panowie robią co mogą 

6 minut temu, zuchi23 napisał:

Jeszcze ewentualnie dzielonka Vincenta sa32 z sp332? 

No to masz atolla, Roksana, ten co prawda później, atolla do testów. 

W drogę rodaku. 

Powodzenia

• 4 tygodnie później...

O widzisz chyba ta propozycja się tutaj nie pojawiała? 

A opowiesz coś więcej? 

Z czym finalnie porównywałeś I co cię przekonało do tego wzmacniacza?

Słuchałem rotel 1592, Yamahe as2200, Vincenta sa32 z sp332, unison research unico 150 oraz cambridge audio edge a. Najsłabiej wypadł Vincent później rotel z yamaszką, drugie miejsce unico 150 no i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa Cambridge edge a.

O super. Rozumiem że wszystko na twoich kolumnach? No to odpowiedni przekrój aby faktycznie być świadomym wyboru. 

Daj znać oo pewnym czasie jak sprawuje się w domu. 

Pozdrawiam i wszystkiego dobrego. 

• Pokaż nowe odpowiedzi