Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe Harman Kardon avr - 155 zmiana kolumn frontowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam kino domowe harman kardon. Amplituner AVR 155, satelity sat ts11bq oraz subwoofer ts11. Słucham hardstyle, trance i czasami rock oraz relakcujące piosenki. Czasami słucham na 0 dB lub -5dB hardstyle i frontowe minimalnie wymiekają czasami bo przy takiej głośności dźwięk się zniekształca. Myślałem o tym żeby satelity center i surround zostawić a wymienić fronty na kolumny półkowe (nie mogą być kolumny podłogowe bo nie mam gdzie dać). Pytanie czy to jest sens i jakie kolumny by współgrały z satelitami harman kardon. Zastanawiałem się nad klipschem.

Te oferty mi wpadły w oko:

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-podstawkowe-kef-iq10-CID99-IDPoZe5.html

https://www.olx.pl/d/oferta/klipsch-r-51m-monitory-para-CID99-IDR5oR8.html

Gość

(Konto usunięte)

Kef odpuść sobie od razu, nie nadają się do tej muzyki, Klipsch jak najbardziej ale jak już to seria RP… centrala wtedy też polecam wymienić na Klipsch.

5 minut temu, długi89 napisał:

Kef odpuść sobie od razu, nie nadają się do tej muzyki, Klipsch jak najbardziej ale jak już to seria RP… centrala wtedy też polecam wymienić na Klipsch.

Frontowe to bym chciał kupić jako używane w granicach 500-1000 zł. Więc jak nie te klipsch to na jakie można by było wymieniać? 

Ktoś polecił Magnat Quantum 673 i jakiś inny model.

I Elac B6.2

Gość

(Konto usunięte)

https://m.olx.pl/d/oferta/nowe-kolumny-klipsch-rp-160-m-potezne-monitory-CID99-IDO5cS3.html

poza budrzetem ale o nie mi właśnie chodziło ewentualnie model starszy 

https://m.olx.pl/d/oferta/klipsch-rb-61-cherry-kolumny-podstawkowe-CID99-IDQ2tQs.html

podane magnaty tez dobrze się sprawdza w tej muzyce natomiast Elac hmm nie znam ale wiem że to niemieckie kolumny jak Magnat czy Heco wiec myśle że charakter brzmienia podobny… 

2 godziny temu, długi89 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

poza budrzetem ale o nie mi właśnie chodziło ewentualnie model starszy 

Ukryta Zawartość

podane magnaty tez dobrze się sprawdza w tej muzyce natomiast Elac hmm nie znam ale wiem że to niemieckie kolumny jak Magnat czy Heco wiec myśle że charakter brzmienia podobny… 

Tylko nie wiem czy magnaty mają impedancje 4 om a musi być 8 om

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli zdecydowałbyś się jednak na zakup nowych popatrz na monitory Heco Aurora 300 to bardzo udane kolumny a przy tym nie rujnują budżetu w połączeniu z centralką Heco Aurora Center 30 będziesz miał całkiem fajny i nowy zestaw poniżej 2 tysięcy zł.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 minut temu, Q21 napisał:

Jeśli zdecydowałbyś się jednak na zakup nowych popatrz na monitory Heco Aurora 300 to bardzo udane kolumny a przy tym nie rujnują budżetu w połączeniu z centralką Heco Aurora Center 30 będziesz miał całkiem fajny i nowy zestaw poniżej 2 tysięcy zł.

Rozumiem że śmiało by współpracowały z moim zestawem wraz z satelitami harman kardon surround?

Do subwoofera akurat zastrzeżeń nie mam bo potrafi fajnie nisko schodzić 

Co byś nie wybrał z polecanych będzie to grało, ale brzmieniowo będą się różniły poszczególne propozycje i takiego samego brzmienia nie uzyskasz jak w obecnych kolumnach, co oczywiście nie dyskryminuje propozycji jeśli wymienisz fronty z centralką.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

On 9/28/2022 at 2:29 PM, Q21 said:

takiego samego brzmienia nie uzyskasz jak w obecnych kolumnach

Przecież uzyskanie takiego samego brzmienia jak z plastikowych satelitek chyba samo w sobie jest bezsensownym założeniem ☺ zmieniac tanie głośniczki do KD na monitory albo jakies większe kolumny i oczekiwać takiego samego brzmienia co z tych plastikowych to chyba nieporozumienie. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 1.10.2022 o 12:17, brewka87 napisał:

Przecież uzyskanie takiego samego brzmienia jak z plastikowych satelitek chyba samo w sobie jest bezsensownym założeniem ☺ zmieniac tanie głośniczki do KD na monitory albo jakies większe kolumny i oczekiwać takiego samego brzmienia co z tych plastikowych to chyba nieporozumienie. 

Chodzi mi o zmianę frontowych na coś mocniejszego a centralny i surround zostawić bo one nie grają tak intesywnie jak front. Chodzi o to że chciałbym zmienić przednie satelitki na kolumny które nie będą sie gryźć z pozostałymi satelitkami dźwiękowo.

KEF'y 10' są lepszym wyborem, niż Klipsch i powinny pasować do reszty

głośników a przy okazji łatwiej je ustawić ze względu na BR na froncie.

Oczywiście do głośniejszego grania lepiej byłoby polować na IQ30 ze

względu na większy woofer, ale i tak różnica głośności IQ10 wobec Harmana

powinna być wyraźnie słyszalna.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)
56 minut temu, audioburak napisał:

KEF'y 10' są lepszym wyborem, niż Klipsch i powinny pasować do reszty

głośników a przy okazji łatwiej je ustawić ze względu na BR na froncie.

Oczywiście do głośniejszego grania lepiej byłoby polować na IQ30 ze

względu na większy woofer, ale i tak różnica głośności IQ10 wobec Harmana

powinna być wyraźnie słyszalna.

człowieku co ty proponujesz za kolumny do muzyki hardstyle? Kefy się nie nadają! Do plumkania lub grania gdzieś tam w tle to tak… po drugie HK gra ciepło wiem bo miałem na testy ( u mnie z B&W CDM1NT i nie miało to wcale polotu do Sony TA-FA808ES lub F830ES ) od kolegi który używał wyższego modelu z Klipschami RP82II i łagodził one granie Klipscha przez co grało to wszystko muzykalnie ( ATB, Armin Van Bureen, Tiesto i inni ) po drugie maja mała skuteczność a nie oszukujmy się HK jest słaby a one prądu potrzebują by pokazały na co je stać…( Kef Q5 z CA A500 i grało to słabo, zero kontroli, granie środkiem głównie )

I oczywiście używałeś ich w zestawach z TA-F808ES, TA-F830ES czy

też CA A500 ograniczając im pasmo od dołu np. na 250 Hz subwooferem ...

Ciekawe w jaki sposób i czy głośnik 13 cm z IQ10 będzie cichszy, niż ten

w zestawie Harmana - 7,5 cm ... 

Wymagania przy subwooferze są zupełnie inne i kolumny frontowe

wcale nie potrzebują wtedy dużo prądu. Stąd dużo zestawów KD z identycznych

monitorów + subwoofer, który przejmuje najbardziej krytyczną część pasma.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A może by tak posłuchać w pobliżu - to optimum, albo wziąć nieco większe np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.olx.pl/d/oferta/kef-q100-kolumny-CID99-IDQKb6n.html

Co myślicie o tych kolumnach? Do sosnowca mam ponad 20 km

Gość

(Konto usunięte)

Ja już swoje typy podałem i nie zamierzam nic więcej dodawać, wiem jak to gra i wiem czego można się spodziewać… 

Ten subwoofer z zestawu to tez popierdołka😂

Trzeba wziąć jeden lub dwa z zestawu Harmana i negocjować z oferentem

możliwość sprawdzenia na miejscu i tyle; a do tego masz niedaleko ....

Powiedzmy sobie szczerze, że praktycznie każde zaproponowane tu głośniki zagrają lepiej niż to co @KaBel096 ma obecnie. Budowanie poważniejszego zestawu bazując na tym co już jest i tak nie ma większego sensu. Za jakis czas @KaBel096 złapie zajawkę na audio i wszystko pójdzie do wymiany 😉 tak się zaczyna ta "choroba" 😊

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

51 minut temu, KaBel096 napisał:

Na olx znalazłem jeszcze focal chorus 705s za 800 zł. Co o nich myślicie? Tam mam 30 km

Do porównania znalazłem jeszcze B&W DM302

13 hours ago, KaBel096 said:

Do sosnowca mam ponad 20 km

51 minutes ago, KaBel096 said:

Tam mam 30 km

To jaki problem podjechac ze swoim wzmacniaczem (i najlepiej obecnymi głośnikami) i porównać ?

Ja rozumiem takie dywagacje jakby to było 400km ale 20km to prawie na miejscu 😉

5 godzin temu, długi89 napisał:

Ja już swoje typy podałem i nie zamierzam nic więcej dodawać, wiem jak to gra i wiem czego można się spodziewać… 

Ten subwoofer z zestawu to tez popierdołka😂

Wiem, oczywiście jesteś taki bogaty to sobie pozwalasz na porządne kolumny. Harman Kardon to kino domowe na które było mnie stać. Teraz się skupiam na frontowych głośnikach gdyż czasami na słuchaniu trance gdzie jest mocne uderzenie basu to na -5db satelitki frontowe się nie wyrabiają

Wytypuj 2-3 kandydatów. Umow się na odsłuch ze swoim wzmacniaczem i będziesz miał pojęcie czy to jest to, czego szukasz. Nawet w innej akustyce dostrzerzesz podstawowe roznice w brzmieniu i wyrobisz sobie jako takie zdanie w temacie. 

4 minutes ago, KaBel096 said:

Wiem, oczywiście jesteś taki bogaty to sobie pozwalasz na porządne kolumny

Po co od razu takie uszczypliwości?

6 minutes ago, KaBel096 said:

Harman Kardon to kino domowe na które było mnie stać.

Przecież kazdy od czegoś zaczynał i nikt tu nie ma o to pretensji. Są jeszcze inne wydatki poza audio.

7 minutes ago, KaBel096 said:

czasami na słuchaniu trance gdzie jest mocne uderzenie basu to na -5db satelitki frontowe się nie wyrabiają

A to dlatego, ze te satelitki nie zostały skonstruowane do słuchania muzyki, a juz napewno nie przy większej głośności. Jestes pewny, ze to satelitki nie wyrabiają? Problemem moze być sam amplituner ktory ulega przesterowaniu..

6 godzin temu, brewka87 napisał:

Wytypuj 2-3 kandydatów. Umow się na odsłuch ze swoim wzmacniaczem i będziesz miał pojęcie czy to jest to, czego szukasz. Nawet w innej akustyce dostrzerzesz podstawowe roznice w brzmieniu i wyrobisz sobie jako takie zdanie w temacie. 

Po co od razu takie uszczypliwości?

Przecież kazdy od czegoś zaczynał i nikt tu nie ma o to pretensji. Są jeszcze inne wydatki poza audio.

A to dlatego, ze te satelitki nie zostały skonstruowane do słuchania muzyki, a juz napewno nie przy większej głośności. Jestes pewny, ze to satelitki nie wyrabiają? Problemem moze być sam amplituner ktory ulega przesterowaniu..

Jak charczą przy mocnym uderzeniu basu na -5dB? Tylko te frontowe oczywiście 

To słuchasz w stereo czy wielokanałowo? Jesli w stereo, to charczą tylko one, bo pozostałe nie grają w ogóle.. 

Co ma bas odtwarzany przez subwoofer do charczenia głosnikow frontowych? Moze po prostu odkręcasz gałkę głośności za bardzo. Obstawiam, ze po prostu masz za duze oczekiwania od tego sprzętu. Byc moze tez nadpaliłes juz fronty zbyt głośnym słuchaniem i stąd takie efekty. Charczenie głośników nie musi oznaczac, ze to one nie dają rady.. ten ampli ma deklarowane 40W na kanał. 

7 minut temu, brewka87 napisał:

To słuchasz w stereo czy wielokanałowo? Jesli w stereo, to charczą tylko one, bo pozostałe nie grają w ogóle.. 

Co ma bas odtwarzany przez subwoofer do charczenia głosnikow frontowych? Moze po prostu odkręcasz gałkę głośności za bardzo. Obstawiam, ze po prostu masz za duze oczekiwania od tego sprzętu. Byc moze tez nadpaliłes juz fronty zbyt głośnym słuchaniem i stąd takie efekty. Charczenie głośników nie musi oznaczac, ze to one nie dają rady.. ten ampli ma deklarowane 40W na kanał. 

W ampli bass jest usawiony na 0. Leci wielokanałowo i front tylko charczy czyli tam gdzie grają intesywniej

Może wystarczy wyżej odciąć fronty - mam nadzieję, że jest taka możliwość.

Albo w setup'ie zmienić je na MAŁE - to czasem wystarcza.

Charczeć nie powinny nawet te maluchy, jak je puścisz od 150 Hz czy jeszcze wyżej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

12 minut temu, audioburak napisał:

Może wystarczy wyżej odciąć fronty - mam nadzieję, że jest taka możliwość.

Albo w setup'ie zmienić je na MAŁE - to czasem wystarcza.

Charczeć nie powinny nawet te maluchy, jak je puścisz od 150 Hz czy jeszcze wyżej

Ukryta Zawartość

W ustawieniach wszedzie jest ustawione na small speakers

Ukryta Zawartość

To może jeszcze pogmerać w odcięciu - chyba jest taka możliwość ...

Jednak przy zamiarze wymiany na Focale czy inne może szkoda czasu.

Jak tu już ktoś napisał - trudno o gorsze 😉 do głośniejszego grania ...

tym bardziej, że znalazłem gdzieś opis głośniczków Harmana - 7,5 cm.

Wystarczy porównać pole powierzchni z dowolnymi z propozycji.

• Pokaż nowe odpowiedzi