Skocz do zawartości
IGNORED

Ma bronze 100 jaki wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Mam monitor audio bronze 100 jaki dobrze wzmacniacz by pasował do niech 

dzięki 

Spoiler

Witam 

Może miał ktoś podobny problem z cocktail Audio n 25,chodzi o to że po aktualizacji nie działa apka ani nie mogę się zalogować do Tidal 

https://www.audiostereo.pl/topic/159741-ma-bronze-100-jaki-wzmacniacz/

Wszystko zależy od budżetu jaki mógłbyś przeznaczyć na zakup wzmacniacza, ale spokojnie możesz łączyć z takimi urządzeniami jak Cyrus One, Audiolab 6000A,  Musical Fidelity M2si, czy któryś ze wzmacniaczy firmy Atoll. Zapraszamy do naszego salonu mamy ogromny wybór wzmacniaczy i w komfortowych warunkach będziesz mógł sam wybrać dla siebie najlepszą z opcji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Redaktorzy
8 godzin temu, seba751 napisał:

Mam monitor audio bronze 100 jaki dobrze wzmacniacz by pasował do niech 

5 minut temu, seba751 napisał:

Budżet do 3k

@Seba751, możesz oczywiście kupić "nowe". Ale możesz też poszukać.

Powinieneś zmieścić się w budżecie.

Densen BEAT B-100. Made in Denmark. Niewielka firma.

Duże trafo 360VA. 2x60W tranzystor.

Mój jest z 1995 r. Staruszek. Ale jak on pięknie gra na średnicy. Czyściuteńka góra. Dół spokojny, dystyngowany. Ech, jutro go podepnę. U mnie gra kilka razy do roku, naprzemiennie z 2x30W lampą w zależności od mojego humoru, kaprysu. Kaprysu mojego. Nie Paganiniego! 😉

Więcej ich wyszło ze złotymi gałkami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20211210_114309968~2.jpg

647914524b34b2000d7ccdfb5b0c~2.jpeg

IMG_20211210_114255222~2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Jeśli masz 3 tysiące to nic lepszego niż Cyrus One nie kupisz. Cyrus to świetny wzmacniacz i w tej cenie trudno znaleźć mu godną konkurencję chyba, że chcesz zgłębić temat niezliczonych ilości wzmacniaczy używanych😉

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Cyrus One nie jest zły, mały, wielki duchem skrzat! Choć jak dla mnie klasyczne, brzydale były najlepsze, szczególnie z serii 8...a dziś to nie wiem gdzie ta marka podąża 🙂

W dniu 27.09.2022 o 11:59, Q21 napisał:

Wszystko zależy od budżetu jaki mógłbyś przeznaczyć na zakup wzmacniacza, ale spokojnie możesz łączyć z takimi urządzeniami jak Cyrus One, Audiolab 6000A,  Musical Fidelity M2si, czy któryś ze wzmacniaczy firmy Atoll. Zapraszamy do naszego salonu mamy ogromny wybór wzmacniaczy i w komfortowych warunkach będziesz mógł sam wybrać dla siebie najlepszą z opcji.

A atoll który 

Do 3 tysięcy to tylko używanego Atolla możesz kupić a jakby udało ci się dostać IN100 to byłoby super, ale modele niższe IN80, IN50 też są godne uwagi. 

Wzmacniacze zaproponowane są dostępne w salonach i kolumny też. Najlepszym rozwiązaniem na początek doboru wzmacniacza do kolumn będzie dla Ciebie poświęcić czas i wybrać się na odsluchy . Sam ocenisz co najlepiej  zagra . 

Zasadniczo kazdy z nich jest  dobry do tych  kolumn, tylko każdy gra  inaczej i to Ty powinieneś wybrać co Tobie będzie się podobać. 

Przed zakupem powinieneś wybranego wzmacniacza posłuchać u siebie we własnym systemie. 

38 minut temu, seba751 napisał:

Problem jest taki że mieszkam daleko i dlatego pytam się o porade

To słabe tłumaczenie? To Twoje pieniądze, Twój system, Twój gust muzyczny .

To Ty będziesz słuchał na codzień . To Tobie ma takie brzmienie się podobać.  

Chyba nie chcesz źle wydać pieniędzy? Po tem bujać się z odsprzedażą? Strata części kasy,zakupem nowego innego klocka ? Wszyscy Ci powiedzą nie warto.  Więc trudno trzeba wziąć doopę w troki i ruszyć do salonu . Później podziekujesz za radę  . To dla Twojego dobra .

Pozdrawiam. 

• Redaktorzy

Kiedyś zrobiłem błąd. Wielki błąd!

Jakoś w 2002 r. zamówiłem customowy (pod moje wymagania wzornicze) wzmacniacz lampowy gitarowy. Kierowałem się opiniami w sieci (Forum Gitara.pl). Nie chciało mi się jechać i posłuchać u innego klienta. Miałem jakieś 150km do Opola plus 150km z powrotem. Wydałem na piec 1500zł. Wtedy to było sporo jak na 15W piec na lampie 6L6 i 10" głośnik Eminence Guitar Legend 105 Made in USA.

Po 2 miesiącach oczekiwań na wymarzony sprzęt ekipa z Łodzi przywiozła mi go do domu. Wnieśli do pokoju. Sprawdzili najpierw czy mam gniazdko z bolcem uziemiającym. Zaprezentowali jak gra. Potem ja pograłem. Od razu nie leżało mi brzmienie. Suche jak sam sqr...syn. Powiedzieli że przyzwyczaję się, bo to prawdziwa hi-gainowa lampa i ma być sucho. Miałem 30 dni gwarancji satysfakcji na oddanie pieca i odzyskanie 100% gotówki. Nie oddałem, bo wierzyłem że spodoba mi się jeszcze. I tak pałowałem się 14 bitych lat, z czego z 7 lat w ogóle nie dotykałem gitar elektrycznych, tylko akustyczną. Bo nie brzmiało mi to!

Problemem był kiepski głośnik. Podmieniony na Celestion wyższy model zagrało lepiej, ale nie było to to, co chciałem. Potem wpadł lampowy Laney LC15 na EL84 na głośniku Celestion i banan na gębie. Kupiłem Laneya, a ten pierwszy dałem koledze free. On coś wymodzi sobie.

Jaki z tego wniosek? Nigdy nie kupuj sprzętu typu wzmacniacz/głośnik w ciemno! Ryzyko wpadki OGROMNE!

Edytowane przez kangie
Literówka

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Ryzyko zakupu w ciemno zawsze wynosi 50/50 i równie dobrze może okazać się sukcesem.

Owszem zawsze najlepiej posłuchać przed zakupem jednak rozumiem wszystkich tych którzy są jakoś ograniczeni i nie mają możliwości osobiście zadecydować. Zdają się więc na forumowe opinie oraz łut szczęścia decydują się na upragniony sprzęt w nadziei zaspokojenia swojego gustu i nie ma w tym nic złego. Po to jest to forum aby czasami tylko na podstawie opinii i wniosków zadecydować o wyborze. 

Poza tym moim zdaniem ciągłe podkreślanie i spamowanie "jedź i posłuchaj" albo "osobiście się przekonaj" w sytuacjach kiedy to niemożliwe jest tylko objawem indolentnego ograniczenia i nie wsłuchiwania się w narracje tego typu wątków i oczekiwań.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Dlatego warto wziąć poprawkę na te wszystkie podpowiedzi. Trzeba też pamiętać o tym, że przed każdą poradą jest zwrot "IMHO" (moim skromnym zdaniem), chociaż czasami niewidoczny 😉

@seba751

Niestety zakup "w ciemno", nawet kierując się podpowiedziami, może okazać się totalną klapą. Może również okazać się strzałem w dziesiątkę...ryzyko istnieje i tylko Ty możesz ocenić czy takie ryzyko podejmujesz. 

Cyrus One - fajny sprzęt ale Yamaha A-s501 czy Magnat również z nimi zagra. Nie masz możliwości gdzieś podjechać to pozostaje opcja kupna/zwrotu (czyt. wypożyczenia). Jak sam pewnie zauważyłeś zdania są i będą podzielone bo każdy z nas inaczej odbiera dźwięk i innego brzmienia szuka. 

Potrzebujesz wejścia cyfrowe?

Zrób tak: jak znajdziesz coś ciekawego w okolicy to zapytaj, ktoś napisze Ci kilka słów i sam zadecydujesz.

Taka może nie rada, ale czysto subiektywne przeczucie: mając do wyboru 2x100W lub "audiofilskie" 2x25W wybrałbym 2x100W 🙂

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 28.09.2022 o 20:57, Tonnii99 napisał:

Cyrus One nie jest zły, mały, wielki duchem skrzat!

Interesuje mnie czy ten skrzat faktycznie może zassać z sieci 750 W. Jakie są Wasze obserwacje w tej kwestii?

13 godzin temu, slyszecisze napisał:

Interesuje mnie czy ten skrzat faktycznie może zassać z sieci 750 W. Jakie są Wasze obserwacje w tej kwestii?

Nie, no bzdura. Małe, plastikowe pudełeczko, jak odda coś ponad 100-200 watów to już będzie dobrze..

Ja sądzę, że jak wspomniałeś już o Nadzie C368, to jest to poważniejszy kierunek

Z nowych wzmacniaczy do tych kolumn także polecam atola 50 oraz Cyrus one.

One są warte jednak pochylenia i na przykład denon 1060 albo używana atoll 100.

Piotr 

18 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Nie, no bzdura. Małe, plastikowe pudełeczko, jak odda coś ponad 100-200 watów to już będzie dobrze..

Ja sądzę, że jak wspomniałeś już o Nadzie C368, to jest to poważniejszy kierunek

Ukryta Zawartość

Ja sie nie pytałem ile on odda mocy tylko ile pobierze. W końcu po coś producent tą wartość (750 W) umieścił na obudowie. Właśnie to mnie zastanawia biorąc pod uwagę, że jednak jest to wzmacniacz cyfrowy.

Ciekawi mnie również jak ten wzmacniacz wypada na tle np właśnie takiego Nada C368, Rotela A14 czy Hegla H95 lub Exposure 2010.

Trzy tysiące obecnie za ten wzmacniacz jest chyba kwotą atrakcyjną ale jak to sie ma do tych wymienionych powyżej.

Ukryta Zawartość

W dniu 1.10.2022 o 18:25, seba751 napisał:

Poczytałem,pooglądałem i wybór chyba padnie na audiolab 6000a lub magnat mr 780

Magnat lepiej się do nich sprawdzi. 

Masz możliwość także wymiany lamp. Na sąsiednim forum masz o nim olbrzymi wątek. Warto przeczytać przez zimowe wieczory. 

W dniu 1.10.2022 o 18:12, slyszecisze napisał:

Ukryta Zawartość

Ja sie nie pytałem ile on odda mocy tylko ile pobierze. W końcu po coś producent tą wartość (750 W) umieścił na obudowie. Właśnie to mnie zastanawia biorąc pod uwagę, że jednak jest to wzmacniacz cyfrowy.

Ciekawi mnie również jak ten wzmacniacz wypada na tle np właśnie takiego Nada C368, Rotela A14 czy Hegla H95 lub Exposure 2010.

Trzy tysiące obecnie za ten wzmacniacz jest chyba kwotą atrakcyjną ale jak to sie ma do tych wymienionych powyżej.

ale to bardzo dobre pytanie, bo widzę tam 750 W poboru!

Żeby dopasować lampy, to trzeba mieć wiedze które. Czytanie to jedno, ale trzeba się zgłosić do kogoś konkretnego, fizycznie.

Ukryta Zawartość

30 minut temu, Tonnii99 napisał:

Żeby dopasować lampy, to trzeba mieć wiedze które. Czytanie to jedno, ale trzeba się zgłosić do kogoś konkretnego, fizycznie.

Chyba sie zgubiłem. Jakie lampy? Przecież w tym wzmacniaczu nie ma lamp, chyba że coś źle przeczytałem.

To wzmacniacz pracujący w klasie D.

Co z tym poborem mocy?

2 godziny temu, Tonnii99 napisał:

ale to bardzo dobre pytanie, bo widzę tam 750 W poboru!

750W  a moc 2X100W  4 Ohm ?  to gdzie reszta ? ,  5,60 kg całe urządzonko  tyle to powinien ważyć sam transformator mocno naciągane 

23 godziny temu, jarekb napisał:

750W  a moc 2X100W  4 Ohm ?  to gdzie reszta ? ,  5,60 kg całe urządzonko  tyle to powinien ważyć sam transformator mocno naciągane 

też czujesz tam lipę?

10 godzin temu, Tonnii99 napisał:

też czujesz tam lipę?

raczej tak , ale 100wx2 jest to w przeciętnym pomieszczeniu powiedzmy 20m2 starczy i kolumny to nie jakieś potwory 

Oczywiście, że tyle mocy wystarczy ale rzadko się zdarza (lub w ogóle?) że ilość watów którą ma urządzenie jest niższa niż pobór mocy :):) - u Chińczyków jak widać wszystko jest możliwe...

52 minuty temu, Tonnii99 napisał:

Oczywiście, że tyle mocy wystarczy ale rzadko się zdarza (lub w ogóle?) że ilość watów którą ma urządzenie jest niższa niż pobór mocy :):)

Chyba coś pokręciłeś

• Pokaż nowe odpowiedzi