Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz stereo do Polk Audio S55e

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów,

Mam pytanie co do wzmacniacza Stereo do kolumn Polk Audio s55e. Na tą chwilę używam amplitunera Marantz sr5600 i chciałbym dokupić jakiś wzmacniacz stereo który będzie grał w podobnym tonie. Czy może jakiś Denon, może NAD, Cambridge Audio? Testowałem jeszcze amplituner Yamaha RX v630 i bardziej odpowiada mi barwa dżwięku którą ma Marantz. Sprzęty może leciwe ale dają radę. Nie musze mieć najnowszego modelu, jak najbardziej używane wchodzą w grę. Czy np Denon 1060, Denon PMA800ae, Cambridge Audio Azur 640A czy np Yamaha a500? Marantz stereo PM6006 to chwilowo nie na moją kieszeń, ale ponoć gra dużo bardziej osro niż amplituner Marantz który mam. 

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi sprzętami?

Z góry dziękuję

Kolumny takie jak Polk S55E lubią się z jaśniej brzmiącymi wzmacniaczami co nie wyklucza opcjonalnie łączenia ich z cieplej brzmiącą elektroniką, kwestia gustu. Amplitunery kinowe grają inaczej niż wzmacniacze nawet tej samej firmy i tak Marantz jeśli chodzi o stereo gra bardziej neutralnie bez zbytniego koloryzowania, oczywiście poszczególne modele tej firmy mogą delikatnie różnić się od siebie, ale sposób grania jest z reguły podobny. Trudno jednoznacznie cokolwiek ci poradzić jeśli chodzi o sprzęt używany, którego na przestrzeni lat było sporo, ale połączenie Marantza i Polk jest moim zdaniem dobre. Z innych marek warto również poszukać elektroniki firmy Cambridge.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 26.09.2022 o 13:04, arq555 napisał:

Witam szanownych forumowiczów,

Mam pytanie co do wzmacniacza Stereo do kolumn Polk Audio s55e. Na tą chwilę używam amplitunera Marantz sr5600 i chciałbym dokupić jakiś wzmacniacz stereo który będzie grał w podobnym tonie. Czy może jakiś Denon, może NAD, Cambridge Audio? Testowałem jeszcze amplituner Yamaha RX v630 i bardziej odpowiada mi barwa dżwięku którą ma Marantz. Sprzęty może leciwe ale dają radę. Nie musze mieć najnowszego modelu, jak najbardziej używane wchodzą w grę. Czy np Denon 1060, Denon PMA800ae, Cambridge Audio Azur 640A czy np Yamaha a500? Marantz stereo PM6006 to chwilowo nie na moją kieszeń, ale ponoć gra dużo bardziej osro niż amplituner Marantz który mam. 

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi sprzętami?

Z góry dziękuję

Do S55E potrzebujesz czegoś bardziej szczegółowego/analitycznego. Marantz PM6006 będzie dobrym wyborem, lecz jeśli przerasta Cię budżet to sprawdź PM6005. Ogółem z tymi polkami Marantz dobrze zgrywa się i te połączenia zawsze były brane pod uwagę. Ja osobiście do tych kolumn polecił bym Ci jeszcze dwa modele AXR100 lub tańszy AXR85, ale to nowe klocki. Z używek na pewno warto pomyśleć o Onkyo A-9150 lub Pioneer A-40AE.

Jeśli możesz sobie pozwolić na używanego Denona 1060 to on zmiażdży powyższe amplitunery. To zupełnie inna klasa. No ale jest też dużo starszy.

Z nowszych konstrukcji nad 356 po serwisie albo Cambridge 651, 650

Piotr 

W dniu 1.10.2022 o 08:47, Piotr Sonido napisał:

Z nowszych konstrukcji nad 356 po serwisie albo Cambridge 651, 650

Serwisie czy modyfikacji? 😮 

6 godzin temu, S4Home napisał:

Serwisie czy modyfikacji? 😮 

Po serwisie.

Większość tych modeli. Hmm wszystkie 356 wymagają serwisu. To tylko kwestia czasu. Aby sobie zaszczedzic nerwów lepiej kupić już takiego po. 

No chyba że ktoś robil to samemu po raz pierwszy 

Modyfikacja usuwa także problemy przez które ten wzmacniacz jeździ ja serwis 

Piotr 

Aż tak w temacie nie jestem tych modyfikacji / serwisów. W tej chwili poluje na Marantz PM7001. Była okazja na Cambridge 540A V1, ale gdzieś nie do końca byłem przekonany, zwłaszcza że nie słyszałem jak to gra. Odpuściłem ze względu na opinie krążące w sieci, wiem, że nie jest to miarodajne bo jednemu zagra drugiemu nie, no ale cóż odpuściłem. Przez chwilę testowałem Sansui AU x301, ale cóz...nie sprawdziło się. W porównaniu z Marantzem obcinał pasmo średnie co nie do końca mi się spodobało. Brakowało mu czegoś. Wiem że leciwe ale pokusiłem się o odsłuchy. Może te za 5-tyś grają ale tego pewnie się nie dowiem na własne ucho. Tańszy Sansui nie przekonał mnie do pozostawienia go na dłużej. teraz będzie kolej Marantza. 

640/650 gra lepiej 

Z marantza poluj na wyższą serie pm8. Ma dalej ładny środek ale góra jest przyjemniejsza 

Piotr 

Marantz PM 8... jest troche poza zasięgiem chwilowo... Zastanawiam sie nad tym Cambridge Audio Azur 640A V2, ale pojawił się mały problem, nie ma wejścia na gramofon.. nowych sprzętów nie biorę za bardzo pod uwagę gdyż nie dysponuje taką gotówką a w raty nie chce się bawić bo później jak jednak coś nie zagra to będę płacił za coś co mnie irytuje.. Myślałem też nad czymś ze starszych Denonów, Yamaha Ax500, może jakiś sony? Chyba że ogarnąć tego Cambridge 640A V2 i do niego jakiś przedwzmacniacz, choć też nie wiem jak to się spisuje i czy wogóle warto.

1060 to fajny stary ale jary sprzęt. 

Cambridge jest znacznie nowszy. U pro-ject kupisz przedwzmacniacz. I to lepszej klasy niż ten wbudowany. No musiałbyś sobie to skalkulować indywidualnie.

Piotr 

Przez ostatnie kilka dni dużo się zadziało. Mianowicie wpadł mi w rece Marantz7001. Po odsłuchu nie porwał mnie jakoś wybitnie. Owszem, gra ładnie, ale coś gdziej nie leży. Czegoś brakuje.. ale zdarzyło się również usłyszeć zestaw Cyrus One z Kef modelu nie pamiętam, duże podłogowe z owalnym basem. Starsze. Ale to co wydobyło sie z tego zestawu zrobiło mi w głowie mętlik co do poszukiwania sprzętu. Poszperałem popytałem no i sam już nie wiem. Po odsłuchu wcześniej nie bardzo znanego mi sprzętu o zupełnie nie zdradzającym możliwości wyglądzie opadła mi szczęka i w puli wzmacniaczy znalazł sie również ten model, choć będzie to wymagało cierpliwości i doskładania kilu złotych, ale też można nabyć nieco tańszy używany w podobnym tonie grający wzmak Roksan Kandy 1. Tego akurat nie slyszalem. Ale ponoć gra prawie to samo co Cyrus. Ktoś może zestawiał te wzmaki z Polkami?

Wiem że mieszam, ale widzę że poszukiwania to wymagający sport.

Myślę że zmiana kolumn w odsłuchu na KEFy zrobiła dużą różnicę przez którą, mogłeś doznać "szoku" 🙂 

Edytowane przez S4Home
W dniu 9.10.2022 o 15:17, arq555 napisał:

Przez ostatnie kilka dni dużo się zadziało. Mianowicie wpadł mi w rece Marantz7001. Po odsłuchu nie porwał mnie jakoś wybitnie

Mówiłem.

Też na to stawiam

Piotr 

Wygląda na to że z mojej strony temat możemy zamykać. Dziękuję za przedstawione propozycje. Na tą chwilę wybór padł na Denona PMA 720ae. Może nie jestem znawcą teamtu ale na moje ucho wypadł najlepiej. Był Marantz PM7001, Cambridge Audio 650R. Marantzowi czegoś brakowało i jak pisałem wcześniej nie ujął mnie za specjalnie. Cambridge z kolei stworzył wrażenie że wszystkiego jest momentami aż za dużo i słuchanie muzyki nie sprawiało radości jakiej bym oczekiwał. Niby fajnie ale to też nie do końca to. Momentami aż sieczka i jazgot. Postanowiłem sprawdzić Denona i okazało sie to strzałem w 10. Wiem że to wśród krążących opinii dosyć budżetowy model, ale mnie jego barwa dźwięku spodobała się najbardziej. Nawet więcej, dźwięk rozpłynął sie po pokoju tworząc szeroką scenę pełną smaczków. Momentami można odnieść wrażenie że grają głośniki surround. We wczesniejszych słuchanych wzmacniaczach tego nie było. Barwa jest jakby bardziej wyrównana, bardziej melodyjna. Niby najtańszy, najsłabszy a tu taka niespodzianka. Z Polkami wg mnie, zgrał się swietnie. Jestem zadowolony i to chyba w tym jest najważniejsze żeby grało tak jak mi sie spodoba. 

Najważniejsze że jesteś zadowolony. Ogólnie ten denon to przyzwoity piecyk. Mi tylko przeszkadzał w nim zbyt rozlazly bas. Być może jest jak piszesz, że z Twoimi Polkami zgrywa się fajnie. Miłych odsłuchów 🙂

Ja bym do listy jeszcze dopisał jakiegoś Rotela. Tribute A11 nawet posłuchaj z tymi kolumnami. Ładnie skontroluje bas, doda dynamiki. Warto spróbować 😉 Alternatywą u nas w ofercie będzie Nad C316BEE albo C338 jeśli potrzebujesz dac no i wspomniana Yamaha A-S501

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

To tani a udany wzmacniacz w swojej cenie. Używane to już wogole są teraz wrecz w promocyjnych , wyprzedażowych cenach.

Skoro on ci spasował można by sprawdzić starszego ale wyższego pma 560