Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity M3si - Z "S" czyli Dual Mono

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem zapytać o Musical Fidelity M3si, szukam opinii o tym wzmacniaczu - ktoś z Was używa? Jaką ma sygnaturę brzmienia i z jakimi kolumnami się najlepiej "dogaduje"? Jest wart uwagi (nowy 4400 zł)?

Dzięki!

13 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Chciałem zapytać o Musical Fidelity M3si, szukam opinii o tym wzmacniaczu - ktoś z Was używa? Jaką ma sygnaturę brzmienia i z jakimi kolumnami się najlepiej "dogaduje"? Jest wart uwagi (nowy 4400 zł)?

Dzięki!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz, Yankes napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Musiał ma specyficzne wzmacniacze. 

Cena wydaje się być dobra. Jeśli twój zestaw wymaga wzmacniacza o delikatnym graniu góry pasma. Chciałbyś ją stonować to warto sprawdzić. 

Piotr 

@Yankes - dzięki za testy!

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Cena wydaje się być dobra. Jeśli twój zestaw wymaga wzmacniacza o delikatnym graniu góry pasma. Chciałbyś ją stonować to warto sprawdzić.

Cena rynkowa - kilku sprzedawców ma w tej cenie. Nie orientujesz się jak on się ma na tle konkurencji za podobne pieniądze?? Przyznam, że nie znam tej brytyjskiej firmy, dopiero niedawno mnie zainteresował ten "piecyk".

No do Jean Maria to faktycznie.

Nie no prawda jest taka że faktycznie są kolumny które z tym wzmacniaczem albo odwrotnie ale gra tragicznie.

Jak mówię on jest mega specyficzny. 

Na tle konkurencji?

Osobiście wolę Cyrusa, magnata, nad 375.

Piotr 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No do Jean Maria to faktycznie...

Nie tylko ... Z innymi kolumami gra równie tragicznie - metaliczny, jałowy, suchy dźwięk...

19 minut temu, Elbing napisał:

Nie tylko ... Z innymi kolumami gra równie tragicznie - metaliczny, jałowy, suchy dźwięk...

Witam,

ja go podłączyłem do triangli comete i akurat bardzo podoba mi się granie zestawu.

Z AP Classic 8 również fajnie się zgrywa.

Nie uważam, że ze wszystkimi kolumnami gra "równie tragicznie", choć mam zamiar zmienić go na M6Si, bo ten jest lepszy (tylko 2,5x droższy).

Metaliczny, jałowy, suchy? - faktycznie każdy ma inny słuch.

M3Si w cenie około 4000-4200 wydaje się ciekawą propozycją do odsłuchu, bo każdy ma inny system i zapewne nie każdy będzie miał takie odczucia.

Pozdrawiam

Edytowane przez sul76
4 minuty temu, Elbing napisał:

Głównie skojarzenie jak gra ten wzmacniacz to:

Zupełna klęska.

Z każdymi kolumnami, w każdym systemie? u każdego?

Odważne stwierdzenie, oby poparte szeroko zakrojonymi odsłuchami.

Pozdrawiam

Z różnymi kolumnami podczas odsłuchu. Być może źródło (również CD tej firmy) miał na to niemały wpływ. W każdym razie grało to wyjątkowo podle, aż uszy bolały.

Każdy z Was może mieć trochę racji, ale też nie wydaje mi się, żeby taka firma jak MF (nie jest to Chińczyk, ani Vietnamczyk, ani Koreańczyk) pozwoliła sobie na wypuszczenie totalnego bubla, to dziś by nie przeszło. Taka firma szybko by zbankrutowała 🙂 Więc Elbingowi zupełnie nie podszedł MF, ale tak jak pisze sul76 - inni użytkownicy mogą być z takiego brzmienia mniej, lub bardziej zadowoleni.

Jak zwykle - trzeba przesłuchać osobiście, u siebie. Nic tego nie zastąpi.

1 minutę temu, Elbing napisał:

Z różnymi kolumnami podczas odsłuchu. Być może źródło (również CD tej firmy) miał na to niemały wpływ. W każdym razie grało to wyjątkowo podle, aż uszy bolały.

Pytanie jeszcze, czy był odpowiednio "wygrzany".

Sposób grania układała się jednak dość długo (znika powoli jaśniejsza góra i pojawia się ciekawszy dól - dźwięk się równoważy i otwiera), a jest jeszcze kwestia akustyki itd.

Poza tym każdy z nas ma swoje uszy:)

Ja tylko stwierdzam, że za około 4000pln warto ten wzmacniacz sprawdzić.

Pozdrawiam

Ten wzmacniacz w pewien sposób mnie ciekawił, ale biorąc pod uwagę dwie recenzję do których odnośniki zamieścił kolega  Yankes oraz wypowiedzi innych uczestników wątku plus fragment wątku na temat kolumn Jean Marie Reynaud, muszę powiedzieć, że trudno w tym wszystkim znaleźć wspólny mianownik.

O ile pamiętam do dzisiaj brzmienie MF A1 i poniekąd tak mi sie wzmacniacze tej firmy kojarzą, to w tym przypadku mam wrażenie, że mamy do czynienia z totalnie inną sygnaturą dźwięku.

Proszę mnie poprawić jeśli sie mylę.

Co sądzicie o takich kolumnach podstawkowych pod Musical Fidelity M3si / M5si:

- ELAC VELA

- MONITOR AUDIO GOLD 100

- DALI RUBICON 2

- DYNAUDIO EVOKE 20

- Sonus Faber Sonetto II

Które z nich najlepiej rokują? 🙂 Które warte są uwagi w takim zestawieniu?

Odnośnie powyższego zestawu, napiszę od razu o oczekiwaniach odnośnie brzmienia...

Brzmienie - wiem, że nie da się pogodzić wszystkiego - więc wymienię najważniejsze elementy. Chciałbym mieć przede wszystkim:

- czyste, wyraźne wokale,

- dobrą separację instrumentów,

- "paczki" które nie męczą przy kilkugodzinnym odsłuchu.

Mile widziane:

- interesujące budowanie sceny, ciekawa stereofonia

Generalnie więcej wymagań nie mam. Bass jest sprawą drugorzędną dla mnie. Taki jak w KEF Q350 jest w zupełności OK, natomiast nie chciałbym "kartonowego" bassu jak w Usher S 520.

Rodzaj muzyki: "spokojne klimaty" - głównie chill, trochę POP, mniej jazz, jeszcze mniej innych gatunków. Ale zawsze "spokojnie", żadnego metalu, grunge, hard rocka, itp.

Pokój: 17 m2.

Pod brzmienie jakiego szukasz warto sprawdzić podstawkowe Triangle Esprit EZ Comete. Brzmienie wokali naturalne, nie podbarwione, góra lekko podkreślona, energetyczna i czysta. Będziesz miał tutaj bardzo dobrą lokalizację dźwięków i bez problemowo budowaną scenę w szerz i w głąb. Niskie  tony są dosyć dobrze kontrolowane, bez nadmiernego podbicia, przez co dobrze ukazują zmiany w graniu tego pasma.

Kolumny Triangle bardzo dobrze zgrywają się ze wzmacniaczami Musical Fidelity i dają przyjemne wyważone granie. W razie chęci sprawdzenia zapraszam do naszego salonu, na miejscu mamy wymienione sprzęty lub też możemy wypożyczyć do przetestowania.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

22 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Brzmienie - wiem, że nie da się pogodzić wszystkiego - więc wymienię najważniejsze elementy. Chciałbym mieć przede wszystkim:

- czyste, wyraźne wokale,

- dobrą separację instrumentów,

- "paczki" które nie męczą przy kilkugodzinnym odsłuchu.

Mile widziane:

- interesujące budowanie sceny, ciekawa stereofonia

Audio Physic Classic 3 lub Step Plus ( poprzednia seria ).

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

W dniu 27.09.2022 o 12:27, Tweeter2016 napisał:

- ELAC VELA

- MONITOR AUDIO GOLD 100

- DALI RUBICON 2

- DYNAUDIO EVOKE 20

- Sonus Faber Sonetto II

Które z nich najlepiej rokują? 🙂 Które warte są uwagi w takim zestawieniu?

Byłbym ostrożny. Napisałem ci na sąsiednim forum.

Żadne z tych kolumn nie atakują specjalnie góra m nie są za ostre.

W dniu 27.09.2022 o 17:18, Tweeter2016 napisał:

Rodzaj muzyki: "spokojne klimaty" - głównie chil

Musical + goldy

Piotr 

Dzięki! Drugie forum oczywiście też śledzę.

Goldy 100 + MF?  Q21 pisze, żeby podchodzić do nich ostrożnie, że Silvery 100 mogą być tu lepsze (cytuję "bezpieczniejsze")..

@RMS - a Triangle Genese Trio?? Dużo lepiej wypadają na tle Comete EZ ??

W dniu 25.09.2022 o 19:52, sul76 napisał:

Nie uważam, że ze wszystkimi kolumnami gra "równie tragicznie", choć mam zamiar zmienić go na M6Si, bo ten jest lepszy (tylko 2,5x droższy).

W tej cenie to M6 nie ma łatwo, bo jest Moon 240i, Naim XS3, Atoll IN300. Jak ktoś słuchał to powodzenia ja do dzisiaj nie wiem co bym wybrał 🙂 

17 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Goldy 100 + MF?  Q21 pisze, żeby podchodzić do nich ostrożnie, że Silvery 100 mogą być tu lepsze (cytuję "bezpieczniejsze")..

A w czym Silvery są lepsze od Goldów, bo to jest bardzo ciekawe?

W dniu 27.09.2022 o 12:27, Tweeter2016 napisał:

- ELAC VELA

- MONITOR AUDIO GOLD 100

- DALI RUBICON 2

- DYNAUDIO EVOKE 20

- Sonus Faber Sonetto II

Jedno je łączy wszystkie grają w miarę spokojnie w górze pasma. Vela basowo, Goldy basowo, Rubicon w miarę spokojnie, Evoke 20 to już pominę, Sonetto II jak to na włoską kolumnę przystało brzmi wyrafinowanie, a tak poważnie neutralnie w dole pasma.

M5Si to bardzo dobry wzmacniacz, aczkolwiek chyba najmniej doceniany z całej serii, ma pazur w graniu i jest godnym konkurentem dla Atolla IN200 Sig i Roksana K3, tylko hmm, cena?

A ja zapytam o tytuł watku - gdzie w tym budżetowych piecyku jest niby dual mono?

Bo ma dwa mostki i oddzielne kondesatory dla każdego kanału? Tak jest zbudowana większość integr nie kuszących się na magiczny termin "dual mono"

22 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

Trio mają bardziej podkreślone skraje pasma. Kolumny też są niżej strojone i w połączeniu z dużą obudową, sprawiają że dolny zakres niskich tonów brzmi potężniej pełniej, ale już nie ma tej szybkości co Comete EZ. Góra także wyraźniejszą i bardziej bezpośrednia, bliżej stylu starszych modeli Triangle. Zdecydowanie polecam odsłuch obu modeli, aby ocenić jaki styl grania bardziej pasuje.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W dniu 29.09.2022 o 17:34, Tweeter2016 napisał:

Dzięki! Drugie forum oczywiście też śledzę.

No właśnie szczerze nie rozumiem dlaczego tak piszą. Goldy są łagodniejsze i 90 procent odbiorców raczej uważa tak samo 

21 godzin temu, S4Home napisał:

W tej cenie to M6 nie ma łatwo, bo jest Moon 240i, Naim XS3, Atoll IN300. Jak ktoś słuchał to powodzenia ja do dzisiaj nie wiem co bym wybrał 🙂 

Ja wiem że nie musicala 🙂

21 godzin temu, S4Home napisał:

A w czym Silvery są lepsze od Goldów, bo to jest bardzo ciekawe?

Też się zdziwiłem.

Piotr 

W dniu 1.10.2022 o 08:21, Piotr Sonido napisał:

Ja wiem że nie musicala 🙂

Ktoś na pewno wybierze, różne są gusta dobrze wiesz, aczkolwiek z mojej perspektywy Moon i Naim jest ciekawszy. Musical ciepły, spokojny, wolniejszy, do jaśniejszych kolumn będzie ciekawą opcją.

Jasne że tak. 

Też uważam że z mojej perspektywy wybrał bym coś innego. To wszystko. Absolutnie nie neguje takiego wyboru. 

Bo i dlaczego. 

Piotr 

Moon i Naim???

Słyszałem coś tam o Naim już wcześniej, więc chciałem posłuchać najpierw recenzji o Moon, którego w ogóle nie znam.

Zajrzałem na YT i pierwsza recenzja Moon 240i okazała się mało przychylna...

Nie przekreślam tej firmy po jednym filmiku oczywiście 😉  🙂

11 godzin temu, S4Home napisał:

...Musical ciepły, spokojny, wolniejszy, do jaśniejszych kolumn będzie ciekawą opcją.

to był żart jak rozumiem ? 🤭 bo jak dla mnie to nie przejawiał żadnej z podanych wyżej cech...

• Pokaż nowe odpowiedzi