Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja systemu Naim/Dynaudio - zmienić integrę czy kolumny?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Audionervosa nie odpuszcza;) Pytanie jak w temacie, system jak w sygnaturze. Więcej szczegółów poniżej.

1) Pokój ok. 27m2, w miarę dobra akustyka, zasłony, sofa, za "ołtarzykiem" beton strukturalny na ścianie pogrubionej podwójną płytą gk, podłoga drewno. Nie są to warunki studyjne, ale słuchałem różnych systemów i w żadnej konfiguracji nie było cienia efektu "studni", wiecie o co chodzi.

2) Po zmianie poprzednich wzmacniaczy na Naima XS 2, jest fun, jest dobrze, ale coraz częściej łapie się na tym, że jest trochę za bogato, za efekciarsko. To jest oczywiście daleko idące uproszczenie, nie chciałbym być niesprawiedliwy dla Naima. Basu jest sporo i ma konkretną siłę, ale wolałbym jednak bardziej kontrolowany, zróżnicowany i wielobarwny dół (wymagania, jakbym miał 100K budżetu, wiem;). Jednocześnie oczekiwałbym ogólnie lepszej definicji/przejrzystości w całym zakresie (ale bez jakiegoś mega dawania po uszach wysokimi), jeszcze więcej powietrza, wyrafinowania. Wokale są dla mnie bardzo ważne, choć teraz jest dobrze, tutaj trudno narzekać (jakkolwiek Unison Research Primo był w tym względzie lepszy, ale miał problem z trochę poluzowanym basem). Naim XS2 ma oczywiście lepszą kontrolę i zejście, ale ilość basu jak dla mnie momentami przysłania resztę.

3) Żeby nie było, szukam w miarę uniwersalnego zestawienia, słucham jazzu, soulu, R&B, czasem coś lżejszego a czasem cięższego;) Więc nie ma to też być jakieś rachityczne brzmienie nastawione na jakiś wąski repertuar, czasem lubię posłuchać np. koncertu Marcusa Millera czy Briana Culbertsona z potkiem Naima XS2 bliżej 11. Kto go miał, ten wie co oznacza ta godzina;)

4) Przyczyną efektu wspomnianego w punkcie 2 są pewnie w niemałym stopniu Dynaudio X34. Kto je miał, wie o co chodzi, te małe podłogówki naprawdę pozytywnie dopalają dźwięk, ale chyba jednak z XS2 ten efekt za bardzo się potęguje. Z Unisonem Primo było podobnie, z tymże moim zdaniem brzmienie X34 z Unisonem było bardziej wyrafinowane, tylko ten bas miał trochę problemy nie tyle z ilością, co z z pewnym uproszczeniem i brakiem kontroli. 

5) Kolumny są ustawione ok. 40 cm od tylnej ściany, nie piszcie mi proszę, żeby je odstawić na 1m, to jest normalne mieszkanie w bloku dla 3-osobowej rodziny z dzieckiem z zaburzeniami rozwoju. 

To teraz jakie pomysły kotłują mi się w głowie:

OPCJA 1 - Naim XS2 pozostaje, ale zmieniam kolumny na inne podłogówki o mniej "dopalonym" i bardziej świeżym, ale wciąż nie rachitycznym ani wyostrzonym brzmieniu. Rozważam KEF R5 lub Dali Opticon 6 mk2 lub Acoustic Energy AE509. Niestety żadnych nie słuchałem w moim systemie. Miałem kiedyś Dali 450 i powiem szczerze te Opticony mnie kuszą, ale ich w ogóle nie słuchałem, nawet nie widziałem. Myślałem jeszcze o Spendorach A7, ale ich aktualna cena to kosmos. Kolumny muszą być białe.

OPCJA 2 - Naim XS2 pozostaje, ale zmieniam kolumny na trochę większe monitory i do tego porządne podstawki np. Rogoz Audio SB100 z dolną i górną płytą z grubszej blachy i dodatkowo zasypane piaskiem: KEF R3 lub Dynaudio X18 (no właśnie, znowu Dynie, ale X18 to chyba trochę inaczej zagra z XS2?). Zaraz mnie zrugacie, ale może MA Silver 7G 100?  Tak, jak w opcji 1 - kolumny muszą być białe.

OPCJA 3 - Dynki X34 zostają, ale zmieniam piecyk. Naim Supernait 2 (ponoć jest mniej "wyrywny" od SN3 i od XS2, dźwięk jest bardziej dojrzały i wyrównany, a tego szukam). Lub Rega Elicit mk5. 

OPCJA 4 (znowu pewnie narażam się na zruganie) - Sprzedaję cały obecny system włącznie z Node 2i i kupuję prosty system kolumny + wzmacniacz sieciowy. A konkretnie chodzi mi po głowie Dali Opticon 6 mk2 (ach ten sentyment do Dali 450...) i do tego Marantza 40N lub Arcama SA30 lub Naima Uniti Atom. Żona byłaby wniebowzięta;) Mniej klocków na szafce, mniej kabli i zwłaszcza Marantz i Naim wyglądają zacniej (zwłaszcza w ocenie płci pięknej), niż np. tradycyjne pudełkowate piecyki Naima. Ale to za ostatecznie zdecyduję i nie będę się pytał o zdanie;)

Pomocy, nakierujcie mnie jakoś. 

50-ka stuknęła przedwczoraj a człowiek nie może się uspokoić:)

Pozdrawiam, Tomek.

Edytowane przez tomek11

Bluesound Node ▶️ Synthesis Roma 96DC+ ▶️ B&W 706 S3

Tak czytając Twój wywód to uważam, że największy problem polega na tym że kolor skrzynek musi być biały oraz to że ze słów przebija się sentyment do Dali. Te dwie sprawy bardzo Cię ograniczają. Uwolnij myślenie poza schematami i ograniczeniami.

5 minut temu, Airmike napisał:

Tak czytając Twój wywód to uważam, że największy problem polega na tym że kolor skrzynek musi być biały oraz to że ze słów przebija się sentyment do Dali. Te dwie sprawy bardzo Cię ograniczają. Uwolnij myślenie poza schematami i ograniczeniami.

Kolor kolumn ma być biały i już, ale co w tym złego? Wiem, że trochę to ogranicza wybór, ale też bez przesady, przez ostatnie 10 lat co nieco się zmieniło i teraz wybór jest dużo większy. Mam nowe mieszkanie, białe kolumny pasują do wnętrza idealnie, to po co mam wstawiać na siłę "drewniaki" i kaleczyć całą harmonię? Sentyment do Dali to chyba też nie jest grzech, ale Dali to nie jest też "must have".  Pozdrawiam:)

13 minutes ago, tomek11 said:

Kolor kolumn ma być biały i już, ale co w tym złego?

Nic w tym złego. Poza tym, że feng-shui jest decydującym kryterium a nie zastanowienie się nad tym np. jaka konstrukcja kolumn sprawi że osiągniesz cel. Bo to kolumny są tu decydujące w zastanych warunkach akustycznych ( i niech sobie będą nawet białe, zawsze możesz dopłacić producentowi za customowe wykończenie).

Pozostawiłbym Naima bo to bardzo fajny wzmacniacz. Dobrałbym do niego odpowiednie głośniki. Czyli takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W Neat o ile wiem, pracują ludzie, którzy kiedyś odpowiadali za projekt głośników Naim Ovator. Czyli to w zasadzie nie ma prawa zagrać źle. Drugi pewniak to Spendor z serii A. 

Ukryta Zawartość

kup kolumny dla 'dużego chłopca', szkoda życia na półśrodki

np. takie zestawy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jako wlaściciel zmodyfikowanych x44 mogę powiedzieć kilka rzeczy:

Po pierwsze, w dużej mierze za efekt o którym piszesz odpowiada akustyka.

Po drugie, jak do swojego systemu wpiąłem bluesounda to wyrzuciłem go po godzinie grania. O ile jeszcze jako streamer nie było wielkiej tragedii, to dac w nim w ogóle mi się nie sprawdził. A i tak najlepiej gra  z cd.

Po trzecie, mam też kolumny na 10" SS alu w OZ. Bas może jest mniej efekciarski niż Dynaudio, ale na pewno lepszy i bardziej zróżnicowany. Minus takiego głośnika basowego jest to, że potrzebuje solidnego prądu, żeby go ruszyć.

Twój problem nie rozwiążesz jednym ruchem, bo składa się z kilku pod-problemów. Jeżeli chcesz zmienić kolumny, to powinieneś szukać kolumn ze sporym głośnikiem basowym, czy papier, czy co innego to musisz sam zdecydować. Na pewno też wąskim gardłem jest ten streamer.

Na forum jest też sporo zwolenników subów - może ci coś doradzą. W przypadku ograniczeń lokalowych, tak jak pisałeś, dobre monitory podparte subem mogą mieć sens.

Godzinę temu, Allmr napisał:

słuchasz głownie streamingu?

Tidal, Spotify i "gęste pliki" z zewnętrznego dysku.

17 minut temu, Allmr napisał:

Po pierwsze, w dużej mierze za efekt o którym piszesz odpowiada akustyka.

Zapewne i to ma spory wpływ. 

18 minut temu, Allmr napisał:

Po drugie, jak do swojego systemu wpiąłem bluesounda to wyrzuciłem go po godzinie grania.

Moim skromnym zdaniem za te pieniądze jest naprawdę niezły. Mam jednak świadomość, że to trochę wąskie gardło, dlatego w przyszłości i ten element jest do wymiany.

20 minut temu, Allmr napisał:

Na forum jest też sporo zwolenników subów - może ci coś doradzą. W przypadku ograniczeń lokalowych, tak jak pisałeś, dobre monitory podparte subem mogą mieć sens.

Nie myślałem o tym. Wolałbym jednak "klasyczne" stereo, poza tym sub to dodatkowy element, "mebelek", kabelki, a nie lubię za dużo klamotów w systemie. Bałbym się poza tym braku efektu "zszycia" z głównymi głośnikami. Z pewnością jest na tym forum iluś użytkowników takich systemów, po usłyszeniu których chciałbym jednak takie rozwiązanie, ale na tą chwilę nie jestem przekonany.

33 minuty temu, Airmike napisał:

kup kolumny dla 'dużego chłopca', szkoda życia na półśrodki

np. takie zestawy

Ukryta Zawartość

Dzięki za propozycję, ale do 27m2 w bloku nie kupię. 

Godzinę temu, Airmike napisał:

Nic w tym złego. Poza tym, że feng-shui jest decydującym kryterium a nie zastanowienie się nad tym np. jaka konstrukcja kolumn sprawi że osiągniesz cel.

O przepraszam, wyczucie stylu, estetyki, harmonii, jakkolwiek indywidualne, nie ma nic wspólnego z jakimś feng-shui, którego wydźwięk jest pejoratywny, przynajmniej dla mnie. Także bez takich proszę;)

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, piotrek7 napisał:

Pozostawiłbym Naima bo to bardzo fajny wzmacniacz. Dobrałbym do niego odpowiednie głośniki. Czyli takie

Ukryta Zawartość

W Neat o ile wiem, pracują ludzie, którzy kiedyś odpowiadali za projekt głośników Naim Ovator. Czyli to w zasadzie nie ma prawa zagrać źle. Drugi pewniak to Spendor z serii A. 

Dzięki bardzo, zawsze można na Ciebie liczyć:) Neat - z podłogówek w moim zasięgu jest "tylko" Motive SX1. Ale na pewno spróbuję ich posłuchać, jak będę w Warszawie. Spendor A7 - tak, jak mówisz, pewniak, tylko 17K cennikowo. Chociaż to niewiele więcej, niż za SX1. Białystok jest niestety poza zasięgiem takich marek:( Albo raczej te marki poza zasięgiem stolicy Podlasia:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek11

51 minut temu, tomek11 napisał:

Neat - z podłogówek w moim zasięgu jest "tylko" Motive SX1.

To może być bardzo ciekawe rozwiązanie. 

Tu masz SX2 w bardzo korzystnej cenie

Ukryta Zawartość

Wiem, że chcesz białe. 

Te z linka są........

ciemno-białe.

Ale przy takiej cenie może warto zdecydować się na taki kompromis?

53 minuty temu, tomek11 napisał:

Spendor A7

Szukaj na rynku wtórnym A5R. Nieczęsto się pojawiają ale warto poszukać

Jeśli chciałbyś rozszerzyć zakres poszukiwań, weź też pod uwagę Audiovectory i Amphion. Obie marki będą dobrze grały z Naimem.  

Ukryta Zawartość

z podłogówek w moim zasięgu jest "tylko" Motive SX1
Czyli z głośników 13cm zamierzasz uzyskać świetny, zróżnicowany bas?

14 godzin temu, tomek11 napisał:

Cześć.

Audionervosa nie odpuszcza;) Pytanie jak w temacie, system jak w sygnaturze. Więcej szczegółów poniżej.

1) Pokój ok. 27m2, w miarę dobra akustyka, zasłony, sofa, za "ołtarzykiem" beton strukturalny na ścianie pogrubionej podwójną płytą gk, podłoga drewno. Nie są to warunki studyjne, ale słuchałem różnych systemów i w żadnej konfiguracji nie było cienia efektu "studni", wiecie o co chodzi.

2) Po zmianie poprzednich wzmacniaczy na Naima XS 2, jest fun, jest dobrze, ale coraz częściej łapie się na tym, że jest trochę za bogato, za efekciarsko. To jest oczywiście daleko idące uproszczenie, nie chciałbym być niesprawiedliwy dla Naima. Basu jest sporo i ma konkretną siłę, ale wolałbym jednak bardziej kontrolowany, zróżnicowany i wielobarwny dół (wymagania, jakbym miał 100K budżetu, wiem;). Jednocześnie oczekiwałbym ogólnie lepszej definicji/przejrzystości w całym zakresie (ale bez jakiegoś mega dawania po uszach wysokimi), jeszcze więcej powietrza, wyrafinowania. Wokale są dla mnie bardzo ważne, choć teraz jest dobrze, tutaj trudno narzekać (jakkolwiek Unison Research Primo był w tym względzie lepszy, ale miał problem z trochę poluzowanym basem). Naim XS2 ma oczywiście lepszą kontrolę i zejście, ale ilość basu jak dla mnie momentami przysłania resztę.

3) Żeby nie było, szukam w miarę uniwersalnego zestawienia, słucham jazzu, soulu, R&B, czasem coś lżejszego a czasem cięższego;) Więc nie ma to też być jakieś rachityczne brzmienie nastawione na jakiś wąski repertuar, czasem lubię posłuchać np. koncertu Marcusa Millera czy Briana Culbertsona z potkiem Naima XS2 bliżej 11. Kto go miał, ten wie co oznacza ta godzina;)

4) Przyczyną efektu wspomnianego w punkcie 2 są pewnie w niemałym stopniu Dynaudio X34. Kto je miał, wie o co chodzi, te małe podłogówki naprawdę pozytywnie dopalają dźwięk, ale chyba jednak z XS2 ten efekt za bardzo się potęguje. Z Unisonem Primo było podobnie, z tymże moim zdaniem brzmienie X34 z Unisonem było bardziej wyrafinowane, tylko ten bas miał trochę problemy nie tyle z ilością, co z z pewnym uproszczeniem i brakiem kontroli. 

5) Kolumny są ustawione ok. 40 cm od tylnej ściany, nie piszcie mi proszę, żeby je odstawić na 1m, to jest normalne mieszkanie w bloku dla 3-osobowej rodziny z dzieckiem z zaburzeniami rozwoju. 

To teraz jakie pomysły kotłują mi się w głowie:

OPCJA 1 - Naim XS2 pozostaje, ale zmieniam kolumny na inne podłogówki o mniej "dopalonym" i bardziej świeżym, ale wciąż nie rachitycznym ani wyostrzonym brzmieniu. Rozważam KEF R5 lub Dali Opticon 6 mk2 lub Acoustic Energy AE509. Niestety żadnych nie słuchałem w moim systemie. Miałem kiedyś Dali 450 i powiem szczerze te Opticony mnie kuszą, ale ich w ogóle nie słuchałem, nawet nie widziałem. Myślałem jeszcze o Spendorach A7, ale ich aktualna cena to kosmos. Kolumny muszą być białe.

OPCJA 2 - Naim XS2 pozostaje, ale zmieniam kolumny na trochę większe monitory i do tego porządne podstawki np. Rogoz Audio SB100 z dolną i górną płytą z grubszej blachy i dodatkowo zasypane piaskiem: KEF R3 lub Dynaudio X18 (no właśnie, znowu Dynie, ale X18 to chyba trochę inaczej zagra z XS2?). Zaraz mnie zrugacie, ale może MA Silver 7G 100?  Tak, jak w opcji 1 - kolumny muszą być białe.

OPCJA 3 - Dynki X34 zostają, ale zmieniam piecyk. Naim Supernait 2 (ponoć jest mniej "wyrywny" od SN3 i od XS2, dźwięk jest bardziej dojrzały i wyrównany, a tego szukam). Lub Rega Elicit mk5. 

OPCJA 4 (znowu pewnie narażam się na zruganie) - Sprzedaję cały obecny system włącznie z Node 2i i kupuję prosty system kolumny + wzmacniacz sieciowy. A konkretnie chodzi mi po głowie Dali Opticon 6 mk2 (ach ten sentyment do Dali 450...) i do tego Marantza 40N lub Arcama SA30 lub Naima Uniti Atom. Żona byłaby wniebowzięta;) Mniej klocków na szafce, mniej kabli i zwłaszcza Marantz i Naim wyglądają zacniej (zwłaszcza w ocenie płci pięknej), niż np. tradycyjne pudełkowate piecyki Naima. Ale to za ostatecznie zdecyduję i nie będę się pytał o zdanie;)

Pomocy, nakierujcie mnie jakoś. 

50-ka stuknęła przedwczoraj a człowiek nie może się uspokoić:)

Pozdrawiam, Tomek.

1. Popełniłeś wszystkie możliwe błędy jakie popełniają użytkownicy niepełnych systemów Naima.

2. Masz nierealne (stricte audiofilskie) oczekiwania co do systemu gdzie użyty jest wzmacniacz Naima.

3. Naim nie jest dla Ciebie, nie wiesz tego ale szukasz czegoś zupełnie innego.

Ergo, pozbądź się wszystkiego i zacznij na nowo.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

57 minut temu, Allmr napisał:

z podłogówek w moim zasięgu jest "tylko" Motive SX1
Czyli z głośników 13cm zamierzasz uzyskać świetny, zróżnicowany bas?

Na pewno nie mam miejsca na wstawienie jakiś loch na 30-kach😉 Co do SX1 - z pewnością są lepsze kolumny w tym względzie, ale czasem można się zdziwić. Oczywiście rozważam i inne głośniki z większymi wooferami, ale podłogówki na 18 lub monitor z 20 to max. 

32 minuty temu, rochu napisał:

1. Popełniłeś wszystkie możliwe błędy jakie popełniają użytkownicy niepełnych systemów Naima.

2. Masz nierealne (stricte audiofilskie) oczekiwania co do systemu gdzie użyty jest wzmacniacz Naima.

3. Naim nie jest dla Ciebie, nie wiesz tego ale szukasz czegoś zupełnie innego.

Ergo, pozbądź się wszystkiego i zacznij na nowo.

To Naim taki zły czy co? Nie można mieć audiofilskich oczekiwań do systemu, w którym jest wzmacniacz Naim? Dzięki za podsumowujący wniosek😉 może i to jest jakieś wyjście. 

11 godzin temu, piotrek7 napisał:

Jeśli chciałbyś rozszerzyć zakres poszukiwań, weź też pod uwagę Audiovectory i Amphion. Obie marki będą dobrze grały z Naimem.  

Dzięki. Audiovector QR3 lub QR5  chętnie bym spróbował. A z Amphiona Argon 7LS albo 3LS.

Godzinę temu, tomek11 napisał:

To Naim taki zły czy co? Nie można mieć audiofilskich oczekiwań do systemu, w którym jest wzmacniacz Naim? Dzięki za podsumowujący wniosek😉 może i to jest jakieś wyjście.

Naim, Exposure i Linn to nie są firmy produkujące sprzęt dla audiofilów. A przynajmniej nie dla audiofilów w rozumieniu  jakim to pojecie rozumiane jest na tym forum czy też w kolorowych pisemkach audio.

Co do reszty - doczytasz w necie.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

12 godzin temu, stach_s napisał:

Tomek, wez pod uwage PMC lub ATC. Linia transmisyjna lub obudowa zamknieta... 

Obudowa zamknięta ....bardzo dobra opcja.

De gustibus non est disputandum

Opticojy to mają dopiero doppalony dźwięk 🙂

one są świeże. Rozdzielcze ale nie wiem czy nie aż za bardzo.

Ja bym też skłaniał się ku wymianie kolumn.

Pmc, atc czy Spendor to słuszne kierunki. 

Edytowane przez Piotr Sonido
3 godziny temu, rochu napisał:

Naim, Exposure i Linn to nie są firmy produkujące sprzęt dla audiofilów. A przynajmniej nie dla audiofilów w rozumieniu  jakim to pojecie rozumiane jest na tym forum czy też w kolorowych pisemkach audio

Jak zwykle generalizujesz sprawe, choc troche prawdy w tym jest, co nie znaczy, ze nie mozna poprawic wiele rzeczy w tych klockach, zachowujac ich pierwotny, zamierzony charakter.

Oszczednosci i marketing dotykaja wszyskie firmy, ale w owczesnych trendach, nie wszystko jest takie zle..

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

(..._ co nie znaczy, ze nie mozna poprawic wiele rzeczy w tych klockach, zachowujac ich pierwotny, zamierzony charakter.

No proszę kolejny co chce poprawiać inżynierów z Naima. Jakże typowe dla mentalnego mainstreamu tego forum.

No to jeszcze raz - zamiast przerzucać kolumny, co logistycznie i finansowo nie jest prostą ani przyjemną operacją spróbuj innego źródła, dac'a.

Nie walcz z fizyką, rozmiar ma znaczenie. Głośnik basowy musi być spory. Rozumiem ograniczenia lokalowe, ale jest zasadnicza różnica pomiędzy 13cm a 20 cm, policz sobie pole powierzchni. W dynaudio masz bass reflex, może warto spróbować oz?

2 godziny temu, rochu napisał:

No proszę kolejny co chce poprawiać inżynierów z Naima. Jakże typowe dla mentalnego mainstreamu tego forum.

Prawie wszystko sie da poprawic, a Ty mozesz tkwic z tym, co inzynierowie i ksiegowi daja. Jakie to stereotypowe, tez czeste na tym forum.

W momencie odsprzedaży nie zapomnij poinformować o tych wszystkich super, duper modyfikacjach i tuningach.

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Nie potepiaj i uszanuj tych, co maja na te sprawy inne spojrzenie, nic poza tym.

27 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Nie potepiaj i uszanuj tych, co maja na te sprawy inne spojrzenie, nic poza tym.

A ty uszanuj tych, którzy na przykład takiego Naima skonstruowali.

I tych, którzy uważają, że fabryczny efekt jest bez zarzutu a jeżeli coś nie gra to zasługa jedynie indolencji i głupoty samego uzytkownika

Mają rację ci którzy pisali że Naim to dobry wzmacniacz. Najsłabszym elementem jest Node 2i. Nowszy model (N130) jest dużo lepszy ale i tak odstaje od Naima. Nawet jako transport do lepszego DAC nie będziesz zadowolony. N2i ma za słaby procesor, przepustowość i brak wyjścia USB do zewnętrznego DAC. Co do kolumn posłuchaj Pylon Jasper 23. No i są białe!

Edytowane przez TomekB166

Cyt. "

Jakiego systemu stereo używasz w domu?

Używam w domu dość prostego zestawu, choć jest on już dość stary i szukam alternatyw. Gramofon to obecnie Rega Planar 6 z wkładką Exact, phono stage Dynavector P75 mkII, a wszystko to jest podłączone do oryginalnego Naima Uniti, dzięki któremu mogę słuchać muzyki z płyt kompaktowych, radia internetowego i TIDAL-a. Kolumny często się zmieniają, w zależności od tego, nad czym pracuję, ale obecnie używam nowych monitorów Petite Classic."

za

Ukryta Zawartość

Tak więc moja propozycja połaczenia Naima i Neat ma chyba sens. Po co wyważać otwarte drzwi?

Ukryta Zawartość

A może Tannoy precision 6.4 tam nie ma bas reflexu są 2 membrany bierne. Z Naimem mogło by być bardzo ciekawie.

Edytowane przez bartoszek32
17 minut temu, bartoszek32 napisał:

A może Tannoy precision 6.4 tam nie ma bas reflexu są 2 membrany bierne. Z Naimem mogło by być bardzo ciekawie.

Nie ma białych;) A to jest mus:) Ale dzięki za propozycję, do Tannoyków też mam sentyment, bo zaczynałem od M3.

• Pokaż nowe odpowiedzi