Skocz do zawartości
IGNORED

Dobrze nagrane polskie plyty

Parsec

Rekomendowane odpowiedzi

"Straszny dwór" Moniuszki w nowym wydaniu przez EMI

Nagrał to CD Accord (SACD - na studio "demonstracyjnym" użyczonym tej firmie przez Philipsa) po czym nagranie to kupiło EMI. Tam nas doceniają co widać w zachodnich recenzjach tego nagrania.

Oprócz tego "Cztery pory roku" wydane przez DUX (wersja z Kabarą, Toporowskim i Camerata Quartet) na 24k. Ogólnie nagrania DUXa z Camerata Quartet - to są wykonania dopracowane pod każdym względem - także masteringowym. Z kolei część nagrań z DUX nie można zaliczyć do nadzwyczajnych. Różnie z tym bywa.

MICHAŁ LORENC & Sinfonia Varsovia - muzyka z filmu "Dzien Sekala"

KRZESIMIR DĘBSKI & Sinfonia Varsov - muzyka z filmu "Ogniem i mieczem"

muzycznie nie każdemu moga te plyty odpowiadać, ale realizacja jest bez zarzutu

MICHAŁ LORENC & Sinfonia Varsovia - muzyka z filmu "Dzien Sekala"

KRZESIMIR DĘBSKI & Sinfonia Varsov - muzyka z filmu "Ogniem i mieczem"

muzycznie nie każdemu moga te plyty odpowiadać, ale realizacja jest bez zarzutu

Faktycznie, jak się tak dobrze zastanowić, to byłby problem ze znalezieniem jakiejś płyty na "przyzwoitym" choćby poziomie. Ja osobiście mam jedną taką polską płytę, do której wracam zawsze z sentymentem, bez względu na porę roku. W moim prywatnym rankingu jest to jedna z najlepiej zrealizowanych płyt polskich. A poza tym naprawdę warta poznania, bez względu na poziom realizacji. Kolędy inaczej w wykonaniu j.w.

Nie ma czasu ani pieniędzy, Przyjaciele. Dobra architektura jest wtedy, gdy projekt zrobią specjaliści z Danii.

A co do płyt z dobrą realizacją - bardzo dobre są płyty Jopkowej, chociaż za taką forsę, jaką biorą panowie Betley i Kufirski za godzinę w studio, to mogliby czasami wysłuchać materiału do końca. Przykład - spaprali przeuroczy, ostatni utwór z płyty "Bosa", a przejawia się to bardzo przykrym zabałaganieniem i brakiem równowagi tonalnej.

Gość Piotr -> Tuba

(Konto usunięte)

Co do architektury - to nie polecam Duńczyków - to prosty i graniasty ludek. Lepiej zostawić to Anglikom i Holendrom.

Zresztą zobaczcie jak przeważnie mieszkają Duńczycy i Szwedzi - drewniane domki szkieletowe (duże bo duże) robione od sztancy lub osiedla mieszkaniowe - tutaj architektura jest już lepsza.

Sam się zajmuję architekturą. A co do Duńczyków to czego się spodziewać po takich luteranach? ;-)

Są mili i porządni ale jakoś nic mnie w Kopenhadze nie podnieciło. To nie Kraków czy Praga. A garów Jacobsena nie chcę kupować za ciężkie pieniądze. Wolę funkcjonalizm Boscha i Siemensa :-)

Przywiązywanie wagi wzorniczej do niektórych rzeczy wydaje mi się pozbawione sensu. Także w sferze audio - tutaj forma powinna podpierać funkcję i konstrukcję a nie na odwrót.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.