Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do kolumn Focal

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry .Stałam się posiadaczką kolumn Aria Focal 906(podstawkowe).Grają u  mnie na razie z amplitunerem  Denona AVR-X1600.Słucham muzyki pop, rocka. Chcę zostawić Denona do kina i pomysleć o wzmacniaczy ,najlepiej  z funkcjami sieciowymi(no chyba ,ze inna  opcja będzie atrakcyjna).Zależy  mi żeby  była oddzielna regulacja  barwy dżwięku. Budżet do 6tys.Jestem w stanie dołożyć więcej jeżeli faktycznie ma to dać lepszy efekt. Oczekuję i dobrego basu i przejrzystości. Przegladając internet natknęłam się na Marantza 7000N i  Nad 368.Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/159692-wzmacniacz-do-kolumn-focal/

Miałem spore focale Chorus 836v jesszce tej poprzedniej generacji . Słabo mi to grało z dość wysokim podelem KD Yamahy. Doradzili mi tutaj m.in Musical Fidelity M6i i Bula bardzo ale to bardzo duża poprawa więc polecam ci nowszy model używany w tej klasie M6si ale on nie ma regulacji barwy . W moim systemie nie była potrzebna . Szukaj czegoś po cieplejszej stronie grania . MF taki jest

Dla Focali szukałbym wzmacniaczy grających miękko, równo i nieco cieplej.

Jednym z pewniaków będzie Naim Supernait 1 którego miałem i z czystym sumieniem mogę go polecić. To nasycone, dynamiczne i analogowe brzmienie z bardzo solidnym nisko schodzącym basem. Naprawdę warto. Na rynku wtórnym wyceniony na +/- 5,5 tys.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inny wzmacniacz jaki również polecałbym do Focali to norweski Electrocompaniet ECI-5 który wbrew skandynawskiemu rodowodowi charakteryzuje się gładkim, barwnym i bardziej ocieplonym przekazem. Będzie droższy od Supernaita 1 ale gdyby trafiła się okazja to również warto zwłaszcza że to fajna baza dla długofalowego setupu. 

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Spróbuj się natknąć 😉 na Marantza NR1200. Strumieniowanie, barwa, USB 

mocy wystarczy. Ale tylko srebrny - kurzu nie widać ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naim chyba tradycyjnie ma kłopoty gałką barwy 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Doczytałem że fajnie byłoby gdyby wzmacniacz miał regulacje bas/treble i ogólnie nie chciałem polecać mojego obecnego wzmacniacza jednak z uwagi na Twoje oczekiwania rekomenduję NAD Masters M3 który ową regulacje posiada co prawda w domenie cyfrowej podobnie jak głośność ale to nawet lepiej bo sprawuje się wyśmienicie. To bezkompromisowo zbudowany wzmak któremu nie brak pary w pełni zbalansowane dual mono o bardzo przyjemnym i wciągającym brzmieniu które powtórzę że ma u mnie dożywocie i ze swoim charakterem spokojnie byłby idealnym towarzystwem dla Focali.

Jest też ciągle w sprzedaży Rotel 1572 MK2 w okolicach 8 kzł.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeśli Rotela podepniemy do Focali podobnie jak do B&W bądźmy gotowi na żyletki w powietrzu i krew z uszu.

Z naszej oferty do tych Focali odsłuchałbym Rotela A14 mk2 i RA-1572 mk2, Nad C368. Najczęsciej idą Rotele do tych kolumn 😉

Źródło masz? Potrzebujesz dac?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Nie wiem po co ci te potencjometry dobry wzmacniacz broni się sam i wierz mi kręceniem tylko pudrujesz brzmienie, albo coś gra dobrze, albo źle i trzeba kręcić gałkami. Jak dobrze zgrasz system to zapomnisz o potencjometrach szybko. Z kolumnami Focal dobrze brzmi elektronika Naim np. Uniti Atom, ale to droga zabawka. Popatrz na fajny all in one Quad Artera Solus Play, czy Audiolab Omnia to może ci się spodobać pomimo braku regulacji. Jeśli masz wątpliwości zapraszam na odsłuch.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzień dobry .Chcę uscislić ,ze interesuje mnie sprzęt nowy. Dziekuję za państwa sugestie, ale  zakres cenowy jest  bardzo szeroki.Ten Marantz NR 1200 wyglada interesująco.A może ktoś może powiedzieć jak prezentuje się Marantz 7000N lub Nad 368 .Oba są w podobnej cenie,a funkcje sieciowe też nie odbiegają od siebie..

Jak nowy to Nad c375 załatwi sprawę, analogowy, mocny, ocieplony i z dobrą regulacją barwy. Dodatkowo na kable zostanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, radark napisał:

Jak nowy to Nad c375 załatwi sprawę, analogowy, mocny, ocieplony i z dobrą regulacją barwy. Dodatkowo na kable zostanie.

https://allegro.pl/oferta/nad-c375bee-wzmacniacz-zintegrowany-c375-bee-11237165293

Nad C375 też dobry pomysł. W pełni analogowa konstrukcja. Ten model nie gra tak misiowato jak młodsi koledzy 356 czy 326. 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zdecydowanie doradzam cieplejsze granie. Bez rozbijania banku: Audiolab  6000A Play. Kolega ze studiów swoich Arii słuchał z vintage Kenwoodem i bardzo fajnie to plumkało.

Proponuję Audia Flight FL3s, w tym budżecie (teraz można znaleźć fabrycznie nową za 10 tys.) rewelacja z Ariami 936.

Przepraszam, dopiero teraz doczytałem, że chodzi o Aria Focal 906.

Edytowane przez payong

Roksan attessa stream

Zagra lepiej niż nad 368, Marantz 7000n czy audiolab 6000 Play. 

No i masz dobry odtwarzacz sieciowy na pokładzie.

Piotr 

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Roksan attessa stream

Zagra lepiej niż nad 368, Marantz 7000n czy audiolab 6000 Play. 

No i masz dobry odtwarzacz sieciowy na pokładzie.

Piotr 

Słuchałeś attessa? 

Ciekawy jestem jak to gra no i jak się spisuje streamer? 

Skrobnij coś jak słuchałeś. 

22 godziny temu, bartoszek32 napisał:

Słuchałeś attessa? 

Ciekawy jestem jak to gra no i jak się spisuje streamer? 

Skrobnij coś jak słuchałeś. 

Słuchałem.

To model o nieco cieplejszym brzmieniu w stosunku do K3? Nie jest tak atakujący do przodu. 

Streamer? Tam jest blusoindnwiec aplikacja działa wzorowo. 

20 godzin temu, Kaska32 napisał:

Czy ktoś  moze odsłuchał focale z Nadem 368 lub Marantzem 7000N.

Oba wzmacniacze będą do focala za jasne. Do tego Marantz jest drogi jak na swoje możliwości i ma przeciętna aplikacje.

Piotr 

9 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Słuchałem.

To model o nieco cieplejszym brzmieniu w stosunku do K3? Nie jest tak atakujący do przodu. 

Streamer? Tam jest blusoindnwiec aplikacja działa wzorowo. 

Oba wzmacniacze będą do focala za jasne. Do tego Marantz jest drogi jak na swoje możliwości i ma przeciętna aplikacje.

Piotr 

To jaki wzmacniacz proponujesz?

• 2 tygodnie później...
W dniu 22.09.2022 o 23:03, radark napisał:

Ukryta Zawartość

Tez zdecydowanie w ten model bym poszedł niż 368. 

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Mikolaj1212 napisał:

Tez zdecydowanie w ten model bym poszedł niż 368. 

Jeśli C375 to trzeba się spieszyć, ponieważ ten model nie ma już kontynuacji produkcji. 

W naszej sieci zostało tylko 6 sztuk

www.tophifi.pl

W dniu 6.10.2022 o 12:30, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Jeśli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to trzeba się spieszyć, ponieważ ten model nie ma już kontynuacji produkcji. 

W naszej sieci zostało tylko 6 sztuk

Tak z ciekawości zapytam.

356 i 375 , 326 chyba też ale do rzeczy 

Ich produkcja skończyła się już dawno nie?

W UK nie ma ich od lat. Jak to się stało że u nas były? Dostawaliśmy z innych rynków?

Piotr 

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tak z ciekawości zapytam.

356 i 375 , 326 chyba też ale do rzeczy 

Ich produkcja skończyła się już dawno nie?

W UK nie ma ich od lat. Jak to się stało że u nas były? Dostawaliśmy z innych rynków?

Piotr 

nie mam pojęcia. U nas też ostatnie chyba przyjechały 375, a tych tańszych od dawna nie ma. 

www.tophifi.pl

Ciekawe to jest.

Bo ja na przestrzeni lat już się z tym spotkałem że nasz rynek był swego rodzaju magazynem modeli które wychodziły z produkcji a było ich jescze sporo. 

U nas daje się niższą cenę i idzie. Idzie ładnie.

Jak mówię nie wiem jak było tutaj ale cieszmy się że jeszcze są:)

• 5 tygodni później...

Dzień dobry .Minęło już  dużo czasu od mojego ostatniego .Przesłuchałam   trochę sprzętu i finalnie wybrałam Marantza 7000N.Pasuje mi to brzmienie z Focalami i uniwersalność.  Podobał mi się też Lyngdorf 1120 ale to inna pólka cenowa. Póki co jestem zadowolona. Dziękuje wszystkim za wsparcie  w temacie.

Mam jeszcze pytanie. Korzystam ze Spotify i Apple Music. Mam wrażenie ,że Apple Music gorzej słychać niż Spotify ,a przecież  jakościowo bynajmniej teoretycznie  powinno lepiej  wypadać.I tutaj pytanie czy faktycznie tak jest ?

To pytanie dlaczego uważasz że gra lepiej.

Sałata plus marchewka plus rzodkiewka i inne takie dają ci więcej witamin i tego co potrzebuje twój organizm. 

A mimo tego 8 na 10 osób powie że McDonald's jest lepszy. 

Będzie oceniać pod kątem smaku.

I to jeszcze na głodnego.

Tak całkiem abstrahując czy to połączenie nie jest dla ciebie za jasne?

Na spotify dźwięk jest jakby pełniejszy i wylewał sie z kolumn,natomiast na Apple Music  jakby cofnięty i z mniejsza dynamika. Moze wynika to z tego ,ze Apple Music odtwarzam używając Air Play a Spotify Heosa.Dla mnie ten system nie jest za bardzo jasny, podoba mi sie.Slucham muzyki dosyć cicho.

• Pokaż nowe odpowiedzi