Skocz do zawartości
IGNORED

Wharfedale Evo 4.4 - jaka elektronika?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

W wyniku zbiegu okolicznosci nabylem wzmacniacz Pioneer A-400 i odtwarzacz CD - Pioneer PD-S904. Dokupilem tytulowe kolumny z uwagi na promocyjna cene (1209 euro/para, Dublin), swietne recenzje i ciekawy design. Niestety, odnioslem wrazenie, ze wzmacniacz jest do nich za slaby. Dodatkowo, kable, konwerter... slowem - retro nie do konca jest dla mnie. Zestaw wiec polecial do kolegi, a ja szukam w jego miejsce elektroniki, ktora napedzi te kolumny i umozliwi korzystanie z platform streamingowych (dodatkowym atutem byloby gniazdo HDMI do podlaczenia TV).

Poniewaz nie jestem biegly w tematyce audio, szukam jakiegos prostego i sprawdzonego rozwiazania w kwocie do 2 tysiecy euro. Chce, zeby elektronika dzialala synergicznie z akustyka, ale tez, zeby dzwiek byl jak najmniej modyfikowany. Slucham wszystkiego, poza metalem i innym ciezkim brzmieniem. Wykluczone jest takze glosne granie. Super byloby, gdyby te kolumny zagraly zupelnie cichutko. Pomieszczenie jest fatalne akustycznie: 3x8 metrow, troje drzwi, krotsze sciany czesciowo przeszklone. Ale ta sytuacja jest czasowa (chociaz nie wiem, ile potrwa) i stad szukam czegos w miare pewnego, uniwersalnego, moze przez kogos z Panstwa przetestowanego w takich ekstremalnych warunkach. Nie mam mozliwosci odsluchu, jak tez wypozyczenia sprzetu. Biore pod uwage wszystkie potencjalne ryzyka wynikajace z powyzszego opisu, ale zapytac zawsze warto.

Do tych kolumn czesto rekomendowane sa wzmacniacze Audiolab-a, np. 6000A. Myslalem takze o Audiolab-ie Omnia, ale obawiam sie, ze moga byc ciut za slabe (spotkalem w sieci takie opinie). Odpowiadaja mi mozliwosci Nad-a C700, czy Nad-a C388, ale nie znalazlem rekomendacji dla takiej konfiguracji. 

Bylbym niezmiernie wdzieczny za kazda sugestie. Z gory dziekuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/159680-wharfedale-evo-44-jaka-elektronika/

Wzmacniacze firmy Audiolab to cenione i dobrze brzmiące urządzenia, które bez obaw możesz zastosować w takim połączeniu. Co prawda nie znajdziesz tu złącz HDMI takie opcje w większości posiadają amplitunery i łatwo je zastąpić połączeniem optycznym z TV. Jako alternatywę zaproponowałbym ci jeszcze nieco jaśniej brzmiącego Marantza PM7000N i Advance Paris PlayStream A7. Zapraszam na odsłuch i bezpośrednie porównanie w naszym salonie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Marantz NR 1200 ma 50 % więcej mocy, HDMI i DAC w 1/3 budżetu.

Daleko chyba nie masz do sprawdzenia, zanim kupisz sprzęt docelowy 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W podobnym pomieszczeniu gra u mnie dobrze TYLKO na krótkiej ścianie ...

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 godzin temu, Dariusdealmeria napisał:

Odpowiadaja mi mozliwosci Nad-a C700, czy Nad-a C388

19 godzin temu, Dariusdealmeria napisał:

w kwocie do 2 tysiecy euro

Za 2 tyś. euro masz już NAD-a C399 (ok. 9 kzl), a delikatnie naciągając budżet masz M10 V2 (w TOP-ie w aktualnej promocji poniżej 10 kzl).

Edytowane przez Maraudio
2 godziny temu, Q21 napisał:

Wzmacniacze firmy Audiolab to cenione i dobrze brzmiące urządzenia, które bez obaw możesz zastosować w takim połączeniu. Co prawda nie znajdziesz tu złącz HDMI takie opcje w większości posiadają amplitunery i łatwo je zastąpić połączeniem optycznym z TV. Jako alternatywę zaproponowałbym ci jeszcze nieco jaśniej brzmiącego Marantza PM7000N i Advance Paris PlayStream A7. Zapraszam na odsłuch i bezpośrednie porównanie w naszym salonie.

Dziekuje za szybka odpowiedz.

Rozwazam powaznie Audiolab-a A 6000 PLAY, tym bardziej, ze jeden ze sklepow oferuje go w rewelacyjnej cenie. Przy impedancji 4 Ohm ma na kanal 75 W. Jesli Wy piszecie, ze to wystarczy, to znaczy, ze kolumny zagraja dobrze. AIO, wiec dokupilbym wylacznie Audiolab-a CDT. Za oba te urzadzenia zaplacilbym niecale 1250 euro.

Marantza PM7000N bralem pod uwage. Jest zdecydowanie mocniejszy, ale tez i drozszy. Troche denerwujace sa te plastikowe elementy.

Oba z wysp. Czy bedzie roznica pomiedzy kultura brzmienia wzmacniaczy z Wlk. Brytanii i Japonii w kontekscie brytyjskiego pochodzenia kolumn? Czy w tym przedziale cenowym, to fikcja i nie ma czym sobie glowy zawracac?

Ostatnia propozycja jest dla mnie zupelnie nowa. Ten klocek wyglada niesamowicie i ma przepotezna moc wyjsciowa. Jedna z osob opiniujacych zakup, napisala w minusach, ze sie grzeje. Jest cos na rzeczy? Wazne dla mnie, poniewaz mieszkam na poludniu Hiszpanii i nawet dzisiaj jest 30 st. C. Zreszta, dlatego dosyc mocno koncentrowalem sie na wzmacniaczach klasy D.

Marantz wcale nie jest dużo mocniejszy, ale będzie różnić się brzmieniowo przede wszystkim szczegółowością, która jest na nieco wyższym poziomie a brzmienie nieco bardziej zdyscyplinowane. Audiolab zagra nieco łagodniej choć i u niego słychać szczegóły, ale jest to podane w nieco bardziej miękki sposób.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, audioburak napisał:

Marantz NR 1200 ma 50 % więcej mocy, HDMI i DAC w 1/3 budżetu.

Daleko chyba nie masz do sprawdzenia, zanim kupisz sprzęt docelowy 😉 

Ukryta Zawartość

W podobnym pomieszczeniu gra u mnie dobrze TYLKO na krótkiej ścianie ...

Tak, tutaj kupilem kolumny i nawet bezplatnie przeslali mi je do Hiszpanii.

Zaproponowali do nich: Marantz PM7000N, Marantz PM8006, Rega Elex-R.

Marantz-a NR 1200 nie znalem. Faktycznie, cena niezwykle atrakcyjna w stosunku do funkcjonalnosci. U mnie calosc bedzie stala na dlugiej scianie, na dodatek, nie w jej centrum. Niemniej, szkoda, ze nie moge go dotknac, posluchac, bo jednak to Marantz. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, Maraudio napisał:

Za 2 tyś. euro masz już NAD-a C399 (ok. 9 kzl), a delikatnie naciągając budżet masz M10 V2 (w TOP-ie w aktualnej promocji poniżej 10 kzl).

C399 jest rewelacyjny, ale trzeba do niego dolozyc jeszcze jeden-dwa moduly. To juz przekracza moj budzet. 

M10 V2 kosztuje u mnie 2999 euro. Nawet uwzgledniajac wskazana promocje (faktycznie ekstra), to i tak kwota robi sie prawie 2200 euro + koszty transportu do ES. 

Pytanie, czy warto dorzucac 1000 euro w stosunku do Audiolab-a PLUS + CDT. Czy w ogole uslyszalbym roznice (mam 50+). Klasa D jest dla mnie niezwykle kuszaca, ale z drugiej strony purysci krytykuja jej brzmienie w porownaniu do AB.

14 minut temu, Q21 napisał:

Marantz wcale nie jest dużo mocniejszy, ale będzie różnić się brzmieniowo przede wszystkim szczegółowością, która jest na nieco wyższym poziomie a brzmienie nieco bardziej zdyscyplinowane. Audiolab zagra nieco łagodniej choć i u niego słychać szczegóły, ale jest to podane w nieco bardziej miękki sposób.

Dwa razy obejrzalem Wasz material na YT dot. Audiolab-a OMNIA. Wielkie dzieki za ten filmik i inne.

Estetyka nie powala, ale funkcjonalnoscia kasuje niemal cala konkurencje (chocby z uwagi na CD). Wiem, ze jest za krotko na rynku, zeby oceniac jego niezawodnosc (byc moze bedzie bez-/malousterkowy), ale nabralem dystansu do konstrukcji AIO po przeczytaniu na forum watku o problemach technicznych flagowego modelu CA (Evo 150). Stad wrocilem do koncepcji dwoch klockow, wzmacniacza zintegrowanego z odtwarzaczem sieciowym oraz odtwarzacza CD. 

Jaki CD do Marantza?

W tym wypadku możesz poszukać Marantz CD6007.

22 godziny temu, Dariusdealmeria napisał:

Poniewaz nie jestem biegly w tematyce audio, szukam jakiegos prostego i sprawdzonego rozwiazania w kwocie do 2 tysiecy euro. Chce, zeby elektronika dzialala synergicznie z akustyka, ale tez, zeby dzwiek byl jak najmniej modyfikowany.

...

Pomieszczenie jest fatalne akustycznie: 3x8 metrow, troje drzwi, krotsze sciany czesciowo przeszklone.

Trochę sprzeczne ze sobą te dwa akapity. Czyli albo niemodyfikowany dźwięk psuty przez akustykę - w takim przypadku najlepszy zakupiony sprzęt (niezależnie od ceny) będzie zdegradowany przez fatalną akustykę. Albo modyfikowany dźwięk poprawiający mankamenty akustyki i tutaj już coś można zdziałać, chociażby Lyngdorfem TDAI-1120. Szczerze polecam zakup tego urządzenia - jestem pewien, że sprawdzi się również gdy zmienisz te słabe warunki akustyczne. Ja akurat używam jego większego brata, czyli TDAI-3400, ale nie boję się używać jego możliwości, aby właśnie poprawić jakość dźwięku w nie do końca idealnym akustycznie salonie i jestem więcej niż zadowolony - to po prostu działa.

4 godziny temu, grzegorz napisał:

Trochę sprzeczne ze sobą te dwa akapity. Czyli albo niemodyfikowany dźwięk psuty przez akustykę - w takim przypadku najlepszy zakupiony sprzęt (niezależnie od ceny) będzie zdegradowany przez fatalną akustykę. Albo modyfikowany dźwięk poprawiający mankamenty akustyki i tutaj już coś można zdziałać, chociażby Lyngdorfem TDAI-1120. Szczerze polecam zakup tego urządzenia - jestem pewien, że sprawdzi się również gdy zmienisz te słabe warunki akustyczne. Ja akurat używam jego większego brata, czyli TDAI-3400, ale nie boję się używać jego możliwości, aby właśnie poprawić jakość dźwięku w nie do końca idealnym akustycznie salonie i jestem więcej niż zadowolony - to po prostu działa.

Znalazlem sie w tej niekomfortowej sytuacji, kiedy sprzet trzeba kupowac bez odsluchu. A skoro juz jestem w tym kolowrotku, to musze biec do przodu. Przy czym, nie chce co chwila wymieniac jakichs jego kolejnych komponentow, bo to bedzie niekonczaca sie historia. Nie mam ambicji audiofilskich, totez zakladam, ze Wharfedale moga cieszyc mnie i dlugie lata. Zreszta, pierwotnie mialem kupic podstawkowe Focal Arie, ale... pojawila sie atrakcyjna oferta na EVO (wylacznie na najwieksze). Nie zaluje, bo podobaja mi sie i wierze w ich potencjal. Kiedy pracowaly z zestawem Pioneer-a nie bylo zle, ale - chyba slusznie - zalozylem, ze moga wiecej. Teraz potrzebuje jednego lub dwoch klockow, w adekwatnym do nich pulapach technologicznym i cenowym. W obecnym mieszkaniu moze taki zestaw grac przecietnie, ale chcialbym miec ta satysfakcje, ze zrobilem wszystko, co mozna bylo zrobic w ramach ww. budzetu. W docelowym lokalu chcialbym, zeby dzwiek byl pelny od najmniejszego wskazania na potencjometrze glosnosci i zblizony do tego, jaki stworzyl producent muzyczny (chociaz moze to utopia).

Grzegorz, dziekuje za godna rozwazenia propozycje. 

Wroce jeszcze do wpisu Maraudio.

A co z nizszymi modelami Nad-ow serii Classic - 368, 388?

Beda graly z Evo gorzej od ww. Marantz-ow i Audiolab-ow? Skreslic je?

Marantz i Audiolab to nie mój świat. Natomiast co do NAD C368 i C388 to rozważ jeszcze taką konfigurację: NAD C368+C268 (końcówka mocy spięta w trybie bridge) - takie zestawienie brzmi jeszcze lepiej niż sam C388.

Chcesz pelny dzwiek, Class D, wystarczajaca moc, mozliwosc konfigurowania do „normalnego“ i „cichutkiego“ sluchania, korekcje akustyki pomieszczenia, streaming?

Ukryta Zawartość

IMG_2551.thumb.png.9f7e3eeeb7fb103e347cc8d717935cc9.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, xajas napisał:

Chcesz pelny dzwiek, Class D, wystarczajaca moc, mozliwosc konfigurowania do „normalnego“ i „cichutkiego“ sluchania, korekcje akustyki pomieszczenia, streaming?

Ukryta Zawartość

Xajas, dziekuje za wskazanie tego urzadzenia. Faktycznie ma ciekawe parametry. Jednak jestem na etapie checi posiadania takze odtwarzacza CD. A niestety, mam taka przypadlosc od urodzenia, ze lubie wszystko w miare zunifikowane jesli chodzi o rozmiary, kolorystyke, detale. Dlatego od poczatku bralem pod uwage jakis kombajn, typu Audiolab Omnia, albo dwa (gora trzy) klocki z jednej linii, np. Audiolab seria 6XXX. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Maraudio napisał:

Marantz i Audiolab to nie mój świat. Natomiast co do NAD C368 i C388 to rozważ jeszcze taką konfigurację: NAD C368+C268 (końcówka mocy spięta w trybie bridge) - takie zestawienie brzmi jeszcze lepiej niż sam C388.

Nie chcialem wchodzic w rozbijanie zestawu na jak najwiecej czesci, wiec taka konfiguracje odrzucilem od razu. O mozliwosciach C368 naczytalem sie sporo, a C268 dopiero dzisiaj zaczalem rozkminiac. Zaczalem laczyc kropki i widze oczywiscie w tym sens. Boje sie tylko wpadniecia w pulapke ciaglego niedosytu - wymieniam wlasnie elektronike, a za chwile stwierdze, ze do nowych klockow przydalyby sie lepsze kolumny... :)))

Ten zestaw kosztowalby mnie 2 tysiace euro, czyli tyle, co NAD C399 (roznica w cenie - 1 euro).

Maraudio, napisales, ze zabrzmi lepiej od C388. Ale czy zabrzmi lepiej od C399?

Rozwazam tez taki zestaw:

- Audiolab 8300A,

- Audiolab 6000N,

- Audiolab 6000CDT.

Czy odczuje wyrazna poprawe jakosci brzmienia w stosunku do wczesniej rozwazanego zestawu:

- Audiolab 6000A PLAY,

- Audiolab 6000CDT?

Czy moze roznica w cenie bedzie nieadekwatna do roznicy w mozliwosciach obu zestawow?

Xajas, dziekuje za wskazanie tego urzadzenia. Faktycznie ma ciekawe parametry. Jednak jestem na etapie checi posiadania takze odtwarzacza CD. A niestety, mam taka przypadlosc od urodzenia, ze lubie wszystko w miare zunifikowane jesli chodzi o rozmiary, kolorystyke, detale. Dlatego od poczatku bralem pod uwage jakis kombajn, typu Audiolab Omnia, albo dwa (gora trzy) klocki z jednej linii, np. Audiolab seria 6XXX. 

W pelni rozumie twoja przypadlos odnosnie zunifikowanej optyki (ja tez lubie ladna optyke) a Audiolaba znam i lubie juz od 1990 roku (wtedy nazywal sie Camtech). Ale…
To wspomniane ustrojstwo ma tak zadkie i wyjatkowe mozliwosci, ze moze skusic do grzechu.
A to z tym odtwarzaczem CD bym sobie jeszcze raz przemyslal. Ja bym wybral jakis PC-et albo Mac Mini, ktory serwuje pliki, jest zdalnie sterowany, moze byc dowolnie schowany, i nie koliduje optycznie z wzmacniaczem. Pozostaje jedno pudeleczko i pilot
Czasy, w ktorych zbieralem w miare mozliwosci duzo skrzynek minely. Teraz wole mniej
1 godzinę temu, xajas napisał:

W pelni rozumie twoja przypadlos odnosnie zunifikowanej optyki (ja tez lubie ladna optyke) a Audiolaba znam i lubie juz od 1990 roku (wtedy nazywal sie Camtech). Ale…
To wspomniane ustrojstwo ma tak zadkie i wyjatkowe mozliwosci, ze moze skusic do grzechu.
A to z tym odtwarzaczem CD bym sobie jeszcze raz przemyslal. Ja bym wybral jakis PC-et albo Mac Mini, ktory serwuje pliki, jest zdalnie sterowany, moze byc dowolnie schowany, i nie koliduje optycznie z wzmacniaczem. Pozostaje jedno pudeleczko i pilot

Ukryta Zawartość

Czasy, w ktorych zbieralem w miare mozliwosci duzo skrzynek minely. Teraz wole mniej emoji3.png

Xajas, sugerujesz wylacznie SHD Power, czy tez Audiolab-a OMNIA?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dariusdealmeria
Godzinę temu, Dariusdealmeria napisał:

Xajas, sugerujesz wylacznie SHD Power, czy tez Audiolab-a OMNIA?

Ja myslalem o SHD Power.

Właśnie rzuciłem okiem na OMNIA, ale SHD oferuje coś, czego nie znajduje w Audiolabie, a moim zdaniem jest absolutnie znakomita funkcja -> DRC/ DSP (DIRAC Live) z mozliwoscia indywidualnej konfiguracji i zapamietania 4 presetow.

Do tego dochodzi wyższa moc wyjściową 2x100W

Ciekawa alternatywa jest miniDSP Flex który możesz uzupełnić o dowolna końcówkę mocy własnego wyboru (tez niewidocznie schowana 🙂

Ukryta Zawartość

Flex_diagram.png

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

A jak sie ma miniDSP SHD Power do Bluesound POWERNODE 2i?

Nie wiem, czemu mnie tak ciagnie do srodowiska NAD-a, ale ww. urzadzonko ma cene ponizej tysiaca euro, HDMI, BluOS, MQA, kontroluje bez problemu kolumny podlogowe, sporo bardzo dobrych opinii. Ponadto, rzekomo dysponuje brzmieniem niecyfrowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość