Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lampowy SE i kolumny 6Ohm

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Typowe transformatory głośnikowe dla lampek mają impedancję 4 lub 8Ohm, Co zrobić w przypadku konieczności podłączenia kolumn 6Ohm? Ewentualnie dla której impoedacji (4 czy 8Ohm) ma szansę to poprawnie zagrać? Wolałbym nie wchodzić w zamawianie ekstra trafoczków pod 6Ohm, bo kosztowo będzie zapewne wiecej niż upolowanie jakiegoś używanego 4 lub 8Ohm. 

Z góry dziękuję za odpowiedź.

https://www.audiostereo.pl/topic/159670-wzmacniacz-lampowy-se-i-kolumny-6ohm/

Podłącz pod zaciski wyjściowe 4 Om. 
Będzie może ciut ciszej grało, dla danej nastawy głośności,
ale nie będziesz stresować / forsować lamp mocy. 
Poza tym - na odczepach 4 Om jest szansa na lepszą kontrolę membran głośnikowych. 

Edytowane przez zjj_wwa

Jak sprawdziłeś  kolumny ? 

Tak na serìo ? 

W zasadzie "zawsze " są  jakies górki  dołki ?

Jeśli masz liniowe kolumny to zrób (( kup) trafo  pod kolumny .  

Będzie na max .

I to usłyszysz 🙂

Edytowane przez bogus18
22 godziny temu, bogus18 napisał:

Jak sprawdziłeś  kolumny ? 

Tak na serìo ? 

W zasadzie "zawsze " są  jakies górki  dołki ?

Jeśli masz liniowe kolumny to zrób (( kup) trafo  pod kolumny .  

Będzie na max .

I to usłyszysz 🙂

Hmmm ... czuję, do czego przedmówca zmierza.  
No właśnie: skąd powzięto przypuszczenie, że kolumny mają 6 om? 
Czy tak mają napisane na tabliczce znamionowej, czy też jest to raczej (tfu, tfu) wynik pomiaru omomierzem? 

Pytam, bo rzeczywiście, trochę dziwne te "6" - raczej rzadko spotykane. 

Czy to "6" to jest wartość rzeczywista, czy zespolona? 

7 minut temu, zjj_wwa napisał:

Czy tak mają napisane na tabliczce znamionowej, czy też jest to raczej (tfu, tfu) wynik pomiaru omomierzem? 

To wartość podana w specyfikacji przez producenta.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, pjasio253 napisał:

To wartość podana w specyfikacji przez producenta.

podaj model może jest gdzieś wykres impedancji

wtedy wszystko będzie wiadomo i można będzie ocenić czy to rzeczywiście 6 om

impedancja kolumn nie może spadać więcej niż 25 % znamionowej czyli najniższa 4,5 oma

Proszę się nie śmiać z moich kolumn - to Dali Zensor 7. Jedyny wykres impedancji jaki udało mi się znaleźć, choć mało czytelny, jest tutaj 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Możesz je napędzać z wyjścia 4 omy. Sądząc po pierwszym poście będziesz szukał czegoś budżetowego więc jakość na różnych odczepach grania będzie zależeć od sposobu w jaki producent nawija transformator. Dla tanich traf różnicę potrafią być dość znaczne. Może się więc okazać, że na 8 omach brzmi lepiej a jeśli będzie pewien zapas mocy (co w przypadku SE może być problematyczne) lampy nie będą przeciążane (wszystko zależy od punktów pracy).

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)
7 godzin temu, pjasio253 napisał:

Proszę się nie śmiać z moich kolumn - to Dali Zensor 7. Jedyny wykres impedancji jaki udało mi się znaleźć, choć mało czytelny, jest tutaj https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/501-zensor-7

a czemu ktoś miałby się śmiać?

mozesz wypróbować oba odczepy i zostawić na tym , który Ci bardziej odpowiada

nie jest to trudne obciążenie

2 minuty temu, slawek.xm napisał:

mozesz wypróbować oba odczepy i zostawić na tym , który Ci bardziej odpowiada

nie jest to trudne obciążenie

I tak będzie najprościej i od razu usłyszysz jak jest lepiej i czy tak Ci pasuje. 

SE nie równe SE. Przykład  z Dali Ikon 5 pod SE na lampie 6V6, pewnie realnie z 4,5Wpc max, na odczepach 8ohm. Wystarczająco głośne granie ale zniekształcaaa... no lampowo zniekształca więc nawet idzie słuchać, szorstkości nie ma tylko mnóstwo dodatkowych barw. Jeśli kolumny skuteczne to pod setem małej mocy będą miały wystarczający headroom, gorzej z THD. Można pod setem np. na GM70 podpiąć ale chyba nie w budżecie o jakim tu mowa bo i Dali 7 też jednak budżetowe.

Na siłę wszystko można, tylko po co męczyć się z lampą, jak tranzystor za 300zł zagra lepiej.

18 minut temu, Airmike napisał:

Jeśli kolumny skuteczne

Tym przedmiotowym brakuje z 10dB żeby takimi być.

W większości przypadków decydują preferencje osobiste i konkretne warunki co dla kogo gra lepiej a co gorzej. Nawet walory wizualne są w wielu przypadkach decydujące -są tacy co potrafią powiedzieć na podstawie "rzutu okiem" na obudowę co zagra lepiej. To oczywiście nie adresowane do Ciebie @Muzg bo Ty fajne rzeczy robisz 🙂

no i CCC... czyli cena czyni cuda

Edytowane przez Airmike
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

Bo mam świadomość, że skoro już ma się plany zabawy z lampą to najlepiej wchodzić z jakimiś szerokopasmowymi zestawami o min.94dB skuteczności, a nie z tymi Dali 🙂 Ale niestety nie mam możliwości lokalowych, żeby rozbudowywać swój system 🙂 Po cichu liczę, że może 90dB tych Dali jakoś da radę, zwłaszcza, że nie nastawiam się na głośny odsłuch.

Co do wspomnianego tranzystora, to faktycznie aktualnie gram na niezbyt znanym tranzystorze Acoustic Research A-03 i jest całkiem przyjemnie. Ale jednak ciekawość magii lampy jest duża ....

Dziękuję wszystkim Przedmówcom za dotychczasowe ciekawe spostrzeżenia i oczywiśćie z chęcią przyjmę kolejne 🙂

Edytowane przez pjasio253
Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, pjasio253 napisał:

Dziękuję wszystkim Przedmówcom za dotychczasowe ciekawe spostrzeżenia i oczywiśćie z chęcią przyjmę kolejne 🙂

jak koniecznie chcesz lampkę do mniej skutecznych kolumn wypróbuj

JJ828 na pewno dadza radę

tylko ewntualna wymiana lampek to spory koszt

Bo mam świadomość, że skoro już ma się plany zabawy z lampą to najlepiej wchodzić z jakimiś szerokopasmowymi zestawami o min.94dB skuteczności, a nie z tymi Dali 🙂 Ale niestety nie mam możliwości lokalowych, żeby rozbudowywać swój system 🙂 Po cichu liczę, że może 90dB tych Dali jakoś da radę, zwłaszcza, że nie nastawiam się na głośny odsłuch.

Co do wspomnianego tranzystora, to faktycznie aktualnie gram na niezbyt znanym tranzystorze Acoustic Research A-03 i jest całkiem przyjemnie. Ale jednak ciekawość magii lampy jest duża ....

jak masz możliwość to po prostu posłuchaj przed zakupem, nikt nie twierdzi, że w małym pomieszczeniu i przy niedużych głośnościach taki zestaw się nie sprawdzi.Ale najlepiej posłuchać wcześniej , najlepiej kilka dni aby emocje opadły 

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

2 godziny temu, pjasio253 napisał:

O jakich pieniądzach myślisz? Może coś sensownego i oczywiście z możliwością posłuchania przed zakupem uda się podpowiedzieć? 

A moze jakaś sensowna hybryda (pre na lampach A końcówka krzem) i zagra tak jak byś chciał?

7 minut temu, bogus18 napisał:

O jakich pieniądzach myślisz? Może coś sensownego i oczywiście z możliwością posłuchania przed zakupem uda się podpowiedzieć? 

A moze jakaś sensowna hybryda (pre na lampach A końcówka krzem) i zagra tak jak byś chciał?

Myślę, że budźet bez szału, czyli 3 tys. zł. Biorę też pod uwagę własne lutowanie 🙂

Co do hybrydy, to zestawiłem kiedyś taką małą zabawkę jak Aiyima A-03 z końcówkami NAD356bee, ale to nie było to, może właśnie przez tą zabawkę 🙂

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, pjasio253 napisał:

Biorę też pod uwagę własne lutowanie 🙂

to weź pod uwagę taki wzmacniacz

https://diyaudiostore.com/collections/power-amplifier/products/burning-amplifier-complementary
https://www.diyaudio.com/community/threads/ba-3-amplifier-illustrated-build-guide.258301/

do tego pre na lampach o swingu 40 VAC

i masz ciekawy układ

Edytowane przez slawek.xm
W dniu 19.09.2022 o 19:58, bogus18 napisał:

A czy możesz podzielić się swoimi doświadczeniami w tej kwestii? Co byłoby w miarę prostym i godnym polecenia rozwiązaniem? Oczywiście @slawek.xm też dał mi sporo do myślenia (dziękuję), ale zanim przebiję się przez opisy na diyadudio.com to przyjdzie zima 🙂

Czytałem wątki m.in. o hybrydach Moscode, Ravena, Copland, na LM3886, Haiku. Jeśli chodzi o ten  ostatni, to pojawił się nawet nowy wpis na 

Ukryta Zawartość

Nie ukrywam, że projekt w którym byłyby dostępne PCB i informacje na temat uruchomienia byłby najbardzie dla mnie optymalny.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Jeśli chcesz posmakować prawdziwego SE to rozpocząłbym od poszukania kolumn do tego czyli o skuteczności od 90dB w górę (przy małym pomieszczeniu 88 też pewnie wystarczy jeśli nie będzie dużych wahań impedancji). Wzmacniacze SE pomimo na oko małej liczby części nie są tanie gdyż ich jakość musi być wysoka. Taki wzmacniacz jest wrażliwy na każdą zmianę. Dobrej hybrydy osobiście nie słyszałem żadnej. Już prędzej dobra końcówkę mocy i pre lampowe.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

A czy możesz podzielić się swoimi doświadczeniami w tej kwestii? Co byłoby w miarę prostym i godnym polecenia rozwiązaniem? Oczywiście @slawek.xm też dał mi sporo do myślenia (dziękuję), ale zanim przebiję się przez opisy na diyadudio.com to przyjdzie zima 🙂

Czytałem wątki m.in. o hybrydach Moscode, Ravena, Copland, na LM3886, Haiku. Jeśli chodzi o ten  ostatni, to pojawił się nawet nowy wpis na 

Ukryta Zawartość

Nie ukrywam, że projekt w którym byłyby dostępne PCB i informacje na temat uruchomienia byłby najbardzie dla mnie optymalny.

Myślałem o Haiku Audio  Bright znam słuchałem i uważam za udany i dobrze grający projekt.  Czy jest nadal dostępny do "poskladania" sprawdź u projektanta W . Krzaka tz. bezpośrednio uproducenta .

Choć ten wzmacniacz trafia się jako uzywka i tu zmieścisz się w budżecie ( Bez roboty ) A nowych modeli można posłuchać w salonach lub wypożyczyć do domu i posłuchać  czy będzie pasować. 

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość