Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio silver 300 vs heco Aurora 700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zastanawiam się nad kupnem heco aurora 700 (2.500tys) + cxa60/80/axr100, lub Monitor Audio Silver 300 ( 3.900 ) wzmacniacz pewnie Denon PMA 1600.

Moje pytanie czy jest sens dopłacać do MA 300, jak lubię głęboki soczysty bas? Czytałem różnne komentarze i trafiałem na takie że maja słaby bas.

Słucham głownie pop,rock, muzyka z lat 70-80, wszystkiego po trochu. Pokój 17m2 (5.2x3.3m). Wzmacniacz będzie podpięty pod PC a w przyszłości mam zamiar kupić streamer sieciowy np. Wini mini

Cześć @macieka13,

Być może w Twoim odczuciu ani jedna ani druga konstrukcja nie będzie miała zadowalającego basu. Musisz sam to sprawdzić. Zresztą jak sam zauważyłeś opinie bywają różne a czasami nawet skrajne.

Aurory i MA podobnie jak Opal i Klipsch mają sporo basu. Być może jakaś Ci spasuje. Niestety bez odsłuchu ciężko Ci będzie to stwierdzić. 

A to, czy jest sens dopłacać do czegokolwiek....jeden dopłaci a inny stwierdzi, że to pieniądze wyrzucone w błoto 😉

To dwie zupełnie innej klasy kolumny o znacznie różniącym się brzmieniu. To trochę porównanie Fiata Punto z Golfem. Heco Aurora to mega popularna kolumna najczęściej wybierana do wszelkiego rodzaju amplitunerów stereo i kina domowego, wyróżniająca się dobrą jakością dźwięku, ciepłej barwie i dynamice, za którą są to tak często wybierane kolumny. Oczywiście na tym można by poprzestać jeśli szukamy takiej charakterystyki i zadać sobie pytanie po co przepłacać? Dopiero przy bezpośrednim porównaniu z takimi kolumnami jak Monitor Audio Silver, Pylon z serii Diamond, Heco Celan Revolution i pewnie wiele innych nieco droższych konstrukcji widzimy za co płacimy i ile zyskujemy. Kolumny MA Silver to przede wszystkim znacznie lepsza kontrola basu i precyzja w odtwarzaniu dźwięku. Trudno to wyrazić w słowach dlatego polecam bezpośrednie porównania, ale różnice między tymi kolumnami są znaczne. MA Silver to również kolumna, która pokazuje znacznie lepszą szczegółowość i gra jaśniej od Heco, właściwie każdy jeden aspekt brzmienia jest wyniesiony na wyższy poziom. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że kolumny takie jak MA Silver wymagają również znacznie lepszej elektroniki niż to co oferują obecnie produkowane amplitunery stereo, oczywiście jeśli chcemy wyciągnąć z nich to co najlepszego oferują. Nie wiem czy ten Denon byłby dla nich dobrym kompanem kwestia gustu, ja raczej stawiałbym na nieco cieplej brzmiące wzmacniacze typu Vincent, czy Musical Fidelity.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakie modele Vincenta i Musiacal Fidelity m3si wystarczy, czy celować w wyższy model? MF m3si jest na olx za 3.5tys do negocjacji i zastanawiam się nad nim.

Zgadzam się to inne kolumny. Inna klasa. Inne brzmienie.

Aurora jest łagodniejsza miększa, Silver 300 to granie szybsze, o twardszym basie i bardziej rozdzielczej górze. 

Tak na prawdę w 17 metrach przy odpowiedniej akustyce obie konstrukcje zadowolą cię basem.

Faktycznie do Aurory polecał bym cxa80. Do Silver 300 na przykład wspomnianego Denona. Musical też będzie ok chodź nie gra taka dynamika. Złagodzi jednak górę pasma. Obie konstrukcje udane. 

Do którego brzmienia ci bliżej?

Piotr 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Zgadzam się to inne kolumny. Inna klasa. Inne brzmienie.

Aurora jest łagodniejsza miększa, Silver 300 to granie szybsze, o twardszym basie i bardziej rozdzielczej górze. 

Tak na prawdę w 17 metrach przy odpowiedniej akustyce obie konstrukcje zadowolą cię basem.

Faktycznie do Aurory polecał bym cxa80. Do Silver 300 na przykład wspomnianego Denona. Musical też będzie ok chodź nie gra taka dynamika. Złagodzi jednak górę pasma. Obie konstrukcje udane. 

Do którego brzmienia ci bliżej?

Piotr 

Witam,popieram do auror cxa 80,milem i chwaliłem sobie to bardzo dobre połączenie ładnie się uzupełniają aurory ładnie temperują pazur cxa.

Ciężko powiedzieć, oba brzmienia mi się podobają. Najlepiej pewnie będzie jak wypożyczę i sprawdzę u siebie w pokoku. tylko zastanawiam sie nad wzmacniaczem do MA silver 300 denon czy coś cieplejszego.

Godzinę temu, macieka13 napisał:

Ciężko powiedzieć, oba brzmienia mi się podobają. Najlepiej pewnie będzie jak wypożyczę i sprawdzę u siebie w pokoku. tylko zastanawiam sie nad wzmacniaczem do MA silver 300 denon czy coś cieplejszego.

A teraz posiadam MA silver 500 z denonem pma 1500r,i jest fajnie z cxa kompletnie nie podeszło połączenie silverow za ostro zbyt analityczne, natomiast denon i ma., fajnie grają chociaż już myślę nad lepszym wzmakiem może kiedyś...

7 godzin temu, macieka13 napisał:

Denon, Vincent, magnat, musical, atoll

Piotr 

Który z tych wzmacniaczy byłby najlepszy chodzi mi dokładnie o model? pytanka jeszcze jaka jest roznica miedzy musical fidelity m6si vs m6i?

20 minut temu, macieka13 napisał:

Mogę denon pma 1600 Ne za 800 EUR dostać i marantz 8006 za 750euro. 

Co będzie lepsze? 

Oczywiście że denon tylko ta cena trochę tak jakby darowizna hmmm? 

W dniu 19.09.2022 o 18:05, macieka13 napisał:

Który z tych wzmacniaczy byłby najlepszy chodzi mi dokładnie o model? pytanka jeszcze jaka jest roznica miedzy musical fidelity m6si vs m6i?

M6si jest nowszy.

Niemkojarze aby były między nimi zasadnicze różnice w brzmieniu.

19 godzin temu, macieka13 napisał:

Mogę denon pma 1600 Ne za 800 EUR dostać i marantz 8006 za 750euro. 

Co będzie lepsze? 

Marantz nie. 

Denon tu będzie lepszy. 

Denon mamteraz chore ceny na wzmacniacze.

Ta wydaje się być bardzo sensowną. Można śmiało brać.

Piotr 

46 minut temu, GhostR1 napisał:

Jasne, że możesz. Jeżeli jest sprawny to czemu by nie? 

Balem się że nie być za słaby i może coś spalić 🙂

Ma dużą moc i pracuje spokojnie z kolumnami 4 Ohm, więc bez obaw.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

KUPIŁEM MOŃITOR AUDIO SILVER 300 6g z kablami 2x Qed X tube x-40 2x4mm 2m z bananami. Dobra cena?

Teraz czekam na denonka i jazda 😉

W dniu 29.09.2022 o 11:26, quatross napisał:

QED One 

W kompie nie mam wejścia optycznego, mógłbyś podać dokładny model jaki kabel kupić

Denon pma 1600 będę miał A 2 tygodnie, za 750-800 euro. A póki co testowałem je z brata Yamaha 803d i całkiem spoko grają, ale wydaje mi się że z denonem będzie zdecydowanie lepiej. 

2 godziny temu, macieka13 napisał:

Denon pma 1600 będę miał A 2 tygodnie, za 750-800 euro. A póki co testowałem je z brata Yamaha 803d i całkiem spoko grają, ale wydaje mi się że z denonem będzie zdecydowanie lepiej. 

Oj będzie.

Denon nie dość że ma lepsze brzmienie, znacznie to jescze bardziej pasuje pod te kolumny :):)

W dniu 30.09.2022 o 17:32, macieka13 napisał:

3 tysiące

Gdzie taką super ofertę wyhaczyłeś? Bardzo dobra cena. Za tyle też bym wziął. Oczywiście pewnie bym powybrzydzał, gdyby to był jakiś biały piano lakier.

2 godziny temu, Wito76 napisał:

Gdzie taką super ofertę wyhaczyłeś? Bardzo dobra cena. Za tyle też bym wziął. Oczywiście pewnie bym powybrzydzał, gdyby to był jakiś biały piano lakier.

6g więc używane. 

Piotr 

@Piotr SonidoWiem, wiem, zauważyłem. Ale mimo wszystko to bardzo dobra cena biorąc pod uwagę cenę wyjściową. Nówki w Nautilusie wiosną za 4600 były do kupienia (wersja 6G) - około 6k chodziły wersje 7G.

Tak więc cena za używane 3tys to okazja. Zresztą sam najlepiej wiesz ile mogłyby kosztować nowe kolumny, jak skandaliczne marże są na produktach audio i jak dziwnie są tworzone cenniki wyjściowe i ceny zakupu, gdy kupujesz za gotówkę, w zestawie albo zwyczajnie negocjujesz mówiąc, że masz lepszą cenę u konkurencji. Takie Pylony - 30% urywasz bez problemu jeśli tylko wiesz, że możesz tyle ugrać (bo dzwonisz do kliku sklepów). Dać 7tys a dać 4.500 to duża różnica.

• Pokaż nowe odpowiedzi