Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy czy transport sieciowy + DAC - ca. 20k pln

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, julius-6 napisał:

jeżeli nie usłyszysz rożnicy pomiedzy np. Bluesoundem (świetna apka!) , Luminem, Auraliciem, Sotmem, a Sotmem Ultra...  no to właściwie trudno traktować Cię jako poważnego rozmówcę w jakimoklowek temacie audio... 

A jeżeli przynajmniej kilku nie słuchałeś, a twierdzisz, ze nie ma różnic w brzmieniu to jesteś po prostu ignorantem.

To po prostu mądrość etapu u  tego Forumowicza, czytelnika specyfikacji technicznych.

Kiedyś za to był głównym  promotorem tutaj PC audio, kart PPA itd, jako najlepszych transportów do DAC. 

2 godziny temu, julius-6 napisał:

jeżeli nie usłyszysz rożnicy pomiedzy np. Bluesoundem (świetna apka!) , Luminem, Auraliciem, Sotmem, a Sotmem Ultra...  no to właściwie trudno traktować Cię jako poważnego rozmówcę w jakimoklowek temacie audio... 

A jeżeli przynajmniej kilku nie słuchałeś, a twierdzisz, ze nie ma różnic w brzmieniu to jesteś po prostu ignorantem.

Mówimy tylko i wyłącznie o transporcie bez DAC. Jeśli zastosujemy izolację galwaniczną USB to nie ma ŻADNYCH różnic brzmieniowych. Technicznie nie może być ! Transmisja USB to ściśle określony protokół przesyłu danych. Zawsze jest taki sam bez względu na urządzenie. 

Godzinę temu, maciek36 napisał:

Kiedyś za to był głównym  promotorem tutaj PC audio, kart PPA itd, jako najlepszych transportów do DAC. 

I zasilania liniowego dodam. Wtedy wiele osób się śmiało a teraz zasilanie liniowe to podstawa. 

A czy streamery to nie komputery działające pod Linuxem ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

9 minut temu, Piopio napisał:

Mówimy tylko i wyłącznie o transporcie bez DAC. Jeśli zastosujemy izolację galwaniczną USB to nie ma ŻADNYCH różnic brzmieniowych. Technicznie nie może być ! Transmisja USB to ściśle określony protokół przesyłu danych. Zawsze jest taki sam bez względu na urządzenie. 

I zasilania liniowego dodam. Wtedy wiele osób się śmiało a teraz zasilanie liniowe to podstawa. 

A czy streamery to nie komputery działające pod Linuxem ? 

Wydaje mi się, że większość rozumie Twoje intencje i walkę o czysto techniczne i co gorsza idealistyczne podejście do tematu. Jednak warto było by się zmusić do zrozumienia potrzeb innych i jeśli forumowicz szuka streamera (transportu) to trzeba mu w miarę swoich doświadczeń odpowiedzieć na pytanie. Inaczej to jak w przysłowiu "Ty o chlebie, ja o niebie" 

Rozumiem, że przy przetwarzaniu cyfrowym nie ma mowy o zmianie słowa czy to 16, 24, 32 bitowego, bo mamy procesor i elektronik by się uśmiał, że można podbarwić czy ocieplić bit :). Producenci jednak grzebią w tej kwestii i muszą przekłamywać ten sygnał cyfrowy, bo różnice niewielkie, bo niewielkie, ale się pojawiają. Czy to na drodze sprzętowej czy oprogramowaniem procka, ale coś pudrują. Producenci nie podają takich informacji, tak jak nie publikują wsadów programowych do procków. Bawiłeś się kiedyś np. na studiach programowaniem niskopoziomowym jak Asembler czy temu podobne.  Wiele jest dróg do manipulacji sygnału cyfrowego zanim trafi na wyjście USB czy to z optoizolacją czy bez.

Może sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy da się zmienić sygnał cyfrowy, np. przez zastosowanie filtrów w kościach Sabre, zmiana subtelna, ale jest. Wiadome to układ C/A ale zmiany filtrów generowane są w dziedzinie cyfrowej.

Mój ty wzorcu ortodoksa elektronicznego chyba się zgodzisz, że im wyższej klasy sekcja analogowa tym wszelkie zmiany też jest łatwiej wychwycić.

46 minut temu, Piopio napisał:

1 godzinę temu, maciek36 napisał:

No wiec pytam, czy słuchałeś u siebie SOTM, Lumin U1 mini, Auralica? Wg technikaliów nie grają też kable... a niestety grają i potrafią niebywale zepsuć lub poprawić brzmienie... Łacznie z kablem USB

13 minut temu, julius-6 napisał:

No wiec pytam, czy słuchałeś u siebie SOTM, Lumin U1 mini, Auralica? Wg technikaliów nie grają też kable... a niestety grają i potrafią niebywale zepsuć lub poprawić brzmienie... Łacznie z kablem USB

Kable USB nie grają. Kable w dziedzinie analogowej tak. 

Odpowiedz mi proszę na pytanie Dlaczego transporty USB od strony technicznej mogą grać różnie ?

Słuchałem różnych transportów. Wystarczy jednak zastosować izolację galwaniczną USB i wszystkie będą "grać" tak samo. Bez zakłóceń.

W transportach "grają" zakłócenia elektryczne. Sygnał cyfrowy zawsze jest taki sam.

36 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Może sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy da się zmienić sygnał cyfrowy, np. przez zastosowanie filtrów w kościach Sabre, zmiana subtelna, ale jest. Wiadome to układ C/A ale zmiany filtrów generowane są w dziedzinie cyfrowej.

Mój ty wzorcu ortodoksa elektronicznego chyba się zgodzisz, że im wyższej klasy sekcja analogowa tym wszelkie zmiany też jest łatwiej wychwycić.

Zgadzam się z całą Twoją wypowiedzią. Podkreślam jednak, że ja mówię o samym transporcie USB. Czystej transmisji USB ! Filtry są w DAC, cześć analogowa jest w DAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

4 minuty temu, Piopio napisał:

Sygnał cyfrowy zawsze jest taki sam.

Nie, wiele razy to tłumaczyłem, kolejny raz mi sie nie chce, wolę sobie muzyczki posłuchać 🙂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Zgadzam się z całą Twoją wypowiedzią. Podkreślam jednak, że ja mówię o samym transporcie USB. Czystej transmisji USB ! Filtry są w DAC, cześć analogowa jest w DAC.

Ja to widzę tak. Ty na forum nie jesteś ani aby pomoc ani nie szukasz pomocy. Forum służy Ci to wyrzucania tylko Tobie wiadomych frustracji. W mojej ocenie to czyste trollowanie. Poszerz wiedzę, bo robi się smutno i trochę mimo wszystko żal.
Teraz, krzysztof.filipak napisał:

Ja to widzę tak. Ty na forum nie jesteś ani aby pomoc ani nie szukasz pomocy. Forum służy Ci to wyrzucania tylko Tobie wiadomych frustracji. W mojej ocenie to czyste trollowanie. Poszerz wiedzę, bo robi się smutno i trochę mimo wszystko żal.

Jakich frustracji ? 😉 

Wytłumacz mi dlaczego transporty USB mogą różnić się dźwiękiem. W którym miejscy te transporty wpływają na transmisję USB, że ona się różni i mamy inne brzmienie ? Wytłumacz mi tak konkretnie, technicznie. Chętnie poszerzę wiedzę.

Inaczej pomyślę, że jesteś tylko ignorantem, który nic nie wie.

Jakich frustracji ?  
Wytłumacz mi dlaczego transporty USB mogą różnić się dźwiękiem. W którym miejscy te transporty wpływają na transmisję USB, że ona się różni i mamy inne brzmienie ? Wytłumacz mi tak konkretnie, technicznie. Chętnie poszerzę wiedzę.
Inaczej pomyślę, że jesteś tylko ignorantem, który nic nie wie.

Przeczytaj mojego posta kilka wyżej i załapiesz. Jak nie załapiesz to przeczytaj jeszcze raz.
Jak chcesz poszerzyć wiedzę zerknij na jakaś Politechnikę gdzie jest elektronika i zajęcia z przetwarzania sygnałów. Liźniesz, zrozumiesz.
1 minutę temu, krzysztof.filipak napisał:

Przeczytaj mojego posta kilka wyżej i załapiesz. Jak nie załapiesz to przeczytaj jeszcze raz.
Jak chcesz poszerzyć wiedzę zerknij na jakaś Politechnikę gdzie jest elektronika i zajęcia z przetwarzania sygnałów. Liźniesz, zrozumiesz.

W transporcie USB nie przetwarzamy sygnałów. Dalej czekam na konkrety. Ale widzę, że ich nie znasz więc się nie doczekam.

Widze wolisz być naiwny niż wyedukowany. 

21 minut temu, Piopio napisał:

Odpowiedz mi proszę na pytanie Dlaczego transporty USB od strony technicznej mogą grać różnie ?

Słuchałem różnych transportów. Wystarczy jednak zastosować izolację galwaniczną USB i wszystkie będą "grać" tak samo. Bez zakłóceń.

Nie zajmuję się konstruowaniem urządzeń, tylko słucham ich wpływu na tor audio. 
Podłącz SOTM  ultra i liniówkę do dobrego DACa a potem sobie porównaj z maliną z izolacją galwaniczną i czym jeszcze sobie zażyczysz. Można na porównania wziąc i Lumina U1  i mozna wziąc sobie np Auralica AIresa, czy Femto. Podłacz do tego samego DACa zwykłego kompa i MACa. Zawsze rezultat będzie inny.

3 minuty temu, julius-6 napisał:

Nie zajmuję się konstruowaniem urządzeń, tylko słucham ich wpływu na tor audio. 
Podłącz SOTM  ultra i liniówkę do dobrego DACa a potem sobie porównaj z maliną z izolacją galwaniczną i czym jeszcze sobie zażyczysz. Można na porównania wziąc i Lumina U1  i mozna wziąc sobie np Auralica AIresa, czy Femto. Podłacz do tego samego DACa zwykłego kompa i MACa. Zawsze rezultat będzie inny.

A Ty podłącz sobie izolację galwaniczną USB do każdego z tych urządzeń. Efektem będzie sygnał pozbawiony zniekształceń.

Nie ma szans byś rozróżnił urządzenia. 

8 godzin temu, Piopio napisał:

A Ty podłącz sobie izolację galwaniczną USB do każdego z tych urządzeń. Efektem będzie sygnał pozbawiony zniekształceń.

Nie ma szans byś rozróżnił urządzenia. 

Tak , żeby się upewnić że dobrze zrozumiałem...czyli izolacja galwaniczna USB którą można kupić za kilka stów za Toppinga do max 2k za iGalvanic 3.0 powoduje , że transport plików / sieciowy za kilka stów zagra tak samo jak taki za 20k i więcej tylko dlatego , że odcedzimy zakłócenia "elektryczne" i zostanie czysty sygnał cyfrowy po USB , który zawsze , z każdego urządzenia jest taki sam???

Mam małe doświadczenie, ale szczerze...wątpię 

Gdyby tak było .... Za 2-3k możnaby było mieć nie dające się poprawić źródło cyfrowe po USB . 

Że też jeszcze nikt na to nie wpadł i wszyscy dają się nabijać w butelkę .

Nie dają ...tylko korzystają z narządu słuchu i słyszą różnice . 

I całe szczęście. Co by to było jakby wymyślili izolacje galwaniczną na uszy i wszyscy słyszeli by tak samo .

Edytowane przez carlos med

Jest tak jak piszesz. Tak, ludzie dają się nabijać w butelkę. 

Sprawdź sobie jak działa izolacja galwaniczna USB. A potem ironizuj. 

Dotychczas izolacja USB 2.0 była droga. Dopiero w zeszłym roku Topping wypuścił izolację za 350 zł.

Od lat jest izolacja ADUM4160, która niestety jest tylko 24/96.

iFi Zen Stream + Topping HS01 i masz źródło idealne. Jeśli korzystasz z Tidal Connect lub Roon. 

21 minut temu, Piopio napisał:

iFi Zen Stream + Topping HS01 i masz źródło idealne. Jeśli korzystasz z Tidal Connect lub Roon. 

iFi ZEN Stream ma chyba USB 3.0 ,a Topping obsługuje 2.0.

14 minut temu, carlos med napisał:

USB 3.0 jest kompatybilne w dół. Działa bez problemu. 

13 minut temu, carlos med napisał:

Akurat to jest mało ważne, USB 3.0 jest kompatybilne wstecz.

Tak więc spokojna twoja rozczochrana.😀

Dotychczas izolacja USB 2.0 była droga. Dopiero w zeszłym roku Topping wypuścił izolację za 350 zł.

Po optycznym wyjściu każdy transport będzie tak samo grał?
3 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Po optycznym wyjściu każdy transport będzie tak samo grał?

Nie. 

5 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

Przecież jest izolacja i to optyczna, bez przetwornicy jak w przypadku USB?

Wyjście optyczne jest zależne od jakości zegara transportu - pojawia się jitter. Następuje konwersja sygnału elektrycznego na optyczny a potem odwrotnie. W przypadku przesyłu danych przez USB nie korzysta się z zegara transportu. Dlatego cudowanie z zegarami w przypadku transportu USB nie ma żadnego sensu. 

Połączenie optyczne to najgorsze z możliwych połączeń 😉

11 minut temu, carlos med napisał:

Rozumiem , że za izolacja galwaniczną jeśli damy konwerter USB/spdif to nie ma znaczenia?

Pod warunkiem, że taki konwerter ma taką izolację. Nie często spotykane.

2 godziny temu, NRK napisał:

Pod warunkiem, że taki konwerter ma taką izolację. Nie często spotykane.

Mam taki konwerter 😉 Bardzo dobry dźwięk po SPDIF daje. 

10 godzin temu, Piopio napisał:

Widzę, że temat wzbudza sporo emocji. Z samej ciekawości, wypożyczę to tanie źródło (IFI + topping) połączę z jakimś DAC za 15k. To samo zrobię z Luminem U1 mini. Jak nie będzie różnicy jak piszę @Piopio, to nie widzę sensu dokładać. Lepiej wydać kasę na lepszy DAC.

4 minuty temu, Cameyo napisał:

Lepiej wydać kasę na lepszy DAC

Święta racja, tylko żeby nie było, że Dac za 15 tyś a kolumny za 5 koła 😃

29 minut temu, Cameyo napisał:

Widzę, że temat wzbudza sporo emocji. Z samej ciekawości, wypożyczę to tanie źródło (IFI + topping) połączę z jakimś DAC za 15k. To samo zrobię z Luminem U1 mini. Jak nie będzie różnicy jak piszę @Piopio, to nie widzę sensu dokładać. Lepiej wydać kasę na lepszy DAC.

Koniecznie podziel się potem wrażeniami. 

Glupie pytanie, ale calkiem od serca (bez trollowania) - wszyscy pisza o USB - to tu, to tam. Moje prywatne odczucia sa takie, ze USB gra gorzej niz COAX. Moze to kwestia implementacji DACa (i traktowania USB po macoszemu???). Moj Audio gd na sabre z plytkami amanero usb i tak gra gorzej po USB niz z COAX, dzwiek jest bardziej techniczny, wyprany z emocji, bas jednostajny z jednolita barwa, mimo ze caly dzwiek jest bardziej nadmuchany i efektowny. Na kilku innych DACach (takich entry level) obserwowalem podobna prawidlowosc wiec dalem sobie z USB spokoj. Jak to wyglada z Waszych obserwacji? 

10 minut temu, GT napisał:

Glupie pytanie, ale calkiem od serca (bez trollowania) - wszyscy pisza o USB - to tu, to tam. Moje prywatne odczucia sa takie, ze USB gra gorzej niz COAX. Moze to kwestia implementacji DACa (i traktowania USB po macoszemu???). Moj Audio gd na sabre z plytkami amanero usb i tak gra gorzej po USB niz z COAX, dzwiek jest bardziej techniczny, wyprany z emocji, bas jednostajny z jednolita barwa, mimo ze caly dzwiek jest bardziej nadmuchany i efektowny. Na kilku innych DACach (takich entry level) obserwowalem podobna prawidlowosc wiec dalem sobie z USB spokoj. Jak to wyglada z Waszych obserwacji? 

Mialem dokładnie takie same spostrzeżenia z Gustard x26pro. 

• Pokaż nowe odpowiedzi