Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz sieciowy czy transport sieciowy + DAC - ca. 20k pln

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam rozterkę jak najlepiej wydać ok 15-20k pln na źródło. Materiał będzie odtwarzany z Tidal/Qobuz i dysk NAS. Pewnie do rozbudowania o Roon za chwilę.

1. Odtwarzacz kompletny za cały budżet - np. Lumin T2 
  2. Transport sieciowy + DAC - każde urządzenie za ok. 10k pln - np. Lumin U2 mini (transport sieciowy) + Musical Fidelity M6x (DAC).
  3. Transport sieciowy + DAC - Transport za 5k, a DAC za 15k pln - ?

Prośba o pomoc i podzielenie się Waszymi doświadczeniami.

2 godziny temu, Cameyo napisał:

Cześć,

mam rozterkę jak najlepiej wydać ok 15-20k pln na źródło. Materiał będzie odtwarzany z Tidal/Qobuz i dysk NAS. Pewnie do rozbudowania o Roon za chwilę.

2. Transport sieciowy + DAC - każde urządzenie za ok. 10k pln - np. Lumin U2 mini (transport sieciowy) + Musical Fidelity M6x (DAC).

ja zaproponuje inaczej: Rose Audio RS150B https://www.tophifi.pl/stereo/odtwarzacze-sieciowe/streamer-sieciowy-rose-rs150b.html Jestem pod ogromnym wrażeniem tego urządzenia i jeśli chodzi o funkcjonalność jak i jakość dźwięku jaką oferuje. Mocny zawodnik, bardzo 😉 mocny

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dopiero co wyszedł Lumin T3.
Może warto odsłuchać, z jakimś rabatem lekko ponad budżet, ale kto wie.
Mi T2 się podobał.

No i Lumin to 1 pudełko.
Sotm i zasilacze przerabiałem, miałem. Fajne to, ale ilość kabli, konieczność laptopa etc.
Funkcjonalność Lumina czy Rose biję na głowę.
Teraz mam DAC plus dedykowany PC pasywny, znacznie lepiej niż z sotm, ale nadal sporo gratów

Cześć,

wszystko zależy jaki jest Twój priorytet. Jeśli wygoda to oczywiście jedno pudełko będzie najlepszym wyborem. Jeśli jakość dźwięku to szedłbym w daca i osobne źródło, gdzie jednak w dużej mierze skupiłbym się na dacu, w sensie przeznaczyłbym na niego trochę większą część budżetu.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Wszelkie mariaże transport + Dac są cholernie upierdliwe .

duzo kabli, zasilaczy, konwetery, etc. poza tym jesli nie masz roona to obsluga wiekszosci tragedia.

SOTM ultra+liniowka+ dac typu ideon + konwerter  mnie sie bardzo spodobalo i gra super...

... ale rozważam mocno pójscie w Rose'a, bo to 1 wygodny klocek z duzym wyswietlaczem. Cos za cos.

Musze osłuchać i zobaczyc jakie bedzie wrazenie.

Cześć,

Ja mam konfiguracje LUMIN U1 mini + M6x DAC, preamp wziąłem M6s i jest lekkie ciepło, detal jest świetny, bas dobrze kontrolowany. W konfiguracji bez M6s pre bas był mniej różnicowały, zapewne kwestia cyfrowej regulacji głośności w Dacu.
MF pożyczałem od Michała z NTA. Jak się zdecydujesz na zakupy to ceny ze strony są fikcją.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Pozwolę sobie polecić nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ma wszystkie funkcje, kilka trybów pracy w tym z lampą na wyjściu i całkiem fajną dziurkę słuchawkową :)

spacer.png

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Pozwolę sobie polecić nasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Ma wszystkie funkcje, kilka trybów pracy w tym z lampą na wyjściu i całkiem fajną dziurkę słuchawkową :)
Pro-iDSD-sig-header.jpg

Tylko stremer trzeba mieć oddzielny, bo ten wbudowany w idsd to wąskie gardło, nie mylić z głębokim :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

Ja bym proponował Gustard R26. Siłą rzeczy Roon do tego.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dięki wszystkim za sugestie, co do podziału środków na transport i DAC oraz za konkretne propozycje urządzeń.

Na ten moment planuję wypożyczyć polecane streamery:

• Lumin T3
  • Rose Audio RS150B

oraz DACi

• MF M6x
  • Denfrips Venus II
  • widzicie coś innego wartego uwagi?

Czy taki transport SOtM sMS-200 Neo będzie wystarczająco dobrym partnerem? Czy jest jakaś interesująca alternatywa?

23 godziny temu, Piopio napisał:

Ja bym proponował Gustard R26. Siłą rzeczy Roon do tego.

Raczej pozytywnie się wypowiadają na forum o nim, ale pytanie czy to nie jest jednak zbyt niska półka vs. pozostałe DACi (patrz wyżej), żeby połączyć go z Dynaudio Contour 20 + Musical Fidelity M8xi + 2x REL T9x.

W dniu 15.09.2022 o 16:38, maciek36 napisał:

Teraz mam DAC plus dedykowany PC pasywny, znacznie lepiej niż z sotm, ale nadal sporo gratów

Czy w przypadku stawiania NUC Intel z Roon, można pozbyć się streamera? Czy on obsłużyłby Tidal Connect, Qobuz i bibliotekę na dysku?

1 godzinę temu, Cameyo napisał:

Czy w przypadku stawiania NUC Intel z Roon, można pozbyć się streamera? Czy on obsłużyłby Tidal Connect, Qobuz i bibliotekę na dysku?

Tak

3 godziny temu, Cameyo napisał:

oraz DACi

• MF M6x
  • Denfrips Venus II

Pontus? Qutest? Rme Adi? Sporo tańsze, ale też całkiem nieźle grające... wszystkie 3 mi się podobały 

3 godziny temu, Cameyo napisał:

Czy taki transport SOtM sMS-200 Neo będzie wystarczająco dobrym partnerem? Czy jest jakaś interesująca alternatywa?

Z dobrym liniowym i Roonem gra to naprawde przyjemnie. Znajomy miał przez chwile Rose tylko nie wiem którą i wrócił po czasie do Sotm +Qutest (budżet nie grał większej roli, stwierdził że lubi granie sotma).

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, krzysztof.filipak napisał:

TIDAL Connect to nie to samo co Roon z podłączoną subskrypcją Tidala.

Gra? To niech gra. W dupie mam czy to Tidal Connect czy Tidal w Roon.

Gra? To niech gra. W dupie mam czy to Tidal Connect czy Tidal w Roon.

Nie ma się co nerwić. W dupie czy taidal connect czy over roon można mieć na forum Elektrody

Jeśli miałby być jeden klocek, wziąłbym pod uwagę 

Ukryta Zawartość

lub

Ukryta Zawartość

Może ustępują bardziej promowanym markom pod względem parametrów odtwarzanych plików ale jeśli chodzi o jakość dźwięku niczego im nie brakuje 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Cameyo napisał:

pytanie czy to nie jest jednak zbyt niska półka vs. pozostałe DACi (patrz wyżej), żeby połączyć go z Dynaudio Contour 20 + Musical Fidelity M8xi + 2x REL T9x.

Gustard R26 jest prawdopodobnie lepszy od DAC, które wymieniłeś. Chcesz mieć jakość to idź w dCS Bartok. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, Cameyo napisał:
  • MF M6x
  • Denfrips Venus II

Ideon to konkurent Pontusa , ale jak chcesz się bawić w cos co zaraz zmienisz twoja sprawa.

Transport w tym budżecie albo sotm ultra + linówka , albo lumin mini

Transport w tym budżecie albo sotm ultra + linówka , albo lumin mini

Dobrze prawisz. Z tymi transportami system można rozwijać i rozwijać a one nadążą.
3 minuty temu, krzysztof.filipak napisał:

Dobrze prawisz. Z tymi transportami system można rozwijać i rozwijać a one nadążą.

Nie mogę już czytać tych bzdur o transportach. 

Czym technicznie różnią się transporty USB ? Poza zakłóceniami ? Tylko obsługą. 

Podpowiem, że izolacja galwaniczna USB eliminuje zakłócenia. 

Masz w cholerę transportów ale tylko nieliczne zapewniają stabilne oprogramowanie, dobre wsparcie z gwarancja upgradu firmware na wiele lat no i aplikacja które nie irytuje. Wszystko to mam w Luminie a nie było w ifi strem czy volumio z moich doświadczeń.
14 godzin temu, Cameyo napisał:

Silent Angel Munich M1T

Edytowane przez MarcinQoo

Dopisz do listy Qutest jako dac. Mi podszedł bardziej od musicala.

Lumin albo sotm z dodatkowym zasilaniem + chord może być na prawdę fajnie.

Jeśli masz dynaudio i musicala to delikatne rozjaśnienie i dynamika Qutest będzie tutaj jak znalazł.

Piotr 

Na własne potrzeby zasilaczyk do Lumina U1 mini.

Ukryta Zawartość

IMG_4559.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym postarał się zainwestować jak najwięcej w DAC mimo wszystko. Można podstawowego sotm sms 200 kupić z rynku wtórnego. Ja z nim grałem na swoim DAC Lector i było świetnie. Zwyciężyła tylko wygoda że zmiana na PC, ale to koszt kilka razy wyższy.
Może właśnie posłuchaj DAC Lector ?
No i ten T3 jestem ciekaw jak wypadnie, bo T2 bardzo dobrze wspominam.
Questa miałem też i może i to ok granie, ale,czy takie wow ?
Ewentualnie popatrz na starsze konstrukcje, ale z wyżej półki.
Jak Ci nie zależy na dsd, master etc, a nie powinno to można mieć pięknie grający sprzęt. Takim Reymio do tej pory można się zachwycać, a chyba nawet usb nie ma, mój też gra max 24/192, a wybrałem świadomie.

9 godzin temu, Piopio napisał:

jeżeli nie usłyszysz rożnicy pomiedzy np. Bluesoundem (świetna apka!) , Luminem, Auraliciem, Sotmem, a Sotmem Ultra...  no to właściwie trudno traktować Cię jako poważnego rozmówcę w jakimoklowek temacie audio... 

A jeżeli przynajmniej kilku nie słuchałeś, a twierdzisz, ze nie ma różnic w brzmieniu to jesteś po prostu ignorantem.

• Pokaż nowe odpowiedzi