Skocz do zawartości
IGNORED

Transport cd, odtwarzacz cd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jako, że nie znam się za bardzo na tym, polećcie prosze jakiś no właśnie co transport cd czy odtwarzacz cd.

Tyle zę w roskan attessa mam już daca więc chyba transport cd albo odtwarzacz cd podpiąc poprostu optykiem. Jakie modele warto sprawdzić. Maks 1000 zł używany do 3 tysięcy nowy  Może audiolab 600? Widziałem na allegrow  przystępnej cenie

Edytowane przez Szkice
https://www.audiostereo.pl/topic/159626-transport-cd-odtwarzacz-cd/

Jeżeli styl grania DAC w Roksanie Tobie odpowiada, to dobrym rozwiązaniem jest uzupełnienie zestawu o transport CD np. z tej samej serii co masz Attessa.  Natomiast jeżeli szukasz tańszego rozwiązania w tej roli bardzo dobrze sprawuje się Onkyo C-7030 i Pioneer PD-30AE.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

6 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Jeżeli styl grania DAC w Roksanie Tobie odpowiada, to dobrym rozwiązaniem jest uzupełnienie zestawu o transport CD np. z tej samej serii co masz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .  Natomiast jeżeli szukasz tańszego rozwiązania w tej roli bardzo dobrze sprawuje się Onkyo C-7030 i Pioneer PD-30AE.

No właśnie obcenie mam daca usb Cambridge i słucham przez tidal muzykę a dac mam podpięty do roksana analogowo więc to dac cambridge słsyzę 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Większy wpływ na brzmienie będzie miał DAC w tym przypadku i Cambridge będzie bardziej wpływał na styl grania niż transport. A jaki model CA obecnie posiadasz?

20 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Większy wpływ na brzmienie będzie miał DAC w tym przypadku i Cambridge będzie bardziej wpływał na styl grania niż transport. A jaki model CA obecnie posiadasz?

Cambridge Audio DacMagic 100 - ale po to cche odtwarzacz cd żeby skorzystać z daca w roksan attessa - dac usb to zeby mieć połaczenie z kompem ale myślę nad strimererem triangle który miał być u mnie docelowo

Ja postawiłbym na komplet i transport Roksan Attessa, ale jeśli chcesz nieco zaoszczędzić Audiolab będzie dobrą opcją.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Co do korzystania z DAC w Attessie, zawsze możesz pomyśleć o zastosowaniu konwertera USB do SPDIF, aby doprowadzić sygnał po wejściu koaksjalnym lub optycznym.

Triangle AIO C to dobry streamer w tych pieniądzach, sprawdzona i stabilna aplikacja, dobra jakość dźwięku. Jeżeli szukasz urządzenia z obsługą Tidal Connet, czy transmisji Airplay lub Bluetooth, to polecam sprawdzenie NuPrime Stream Mini. Urządzenia małe, ale sygnał jest naprawdę dobrej jakości, a aplikacja do sterowania to Omnia Receiver, ta sama co dla wszystkich streamerów NuPrima, nie stwarza żadnych problemów.

8 godzin temu, Q21 napisał:

Ja postawiłbym na komplet i transport Roksan Attessa, ale jeśli chcesz nieco zaoszczędzić Audiolab będzie dobrą opcją.

Roksan atessa transport brałbym na raty. Obecny sprzęt już mam prawię spłacony została jeszcze jedna rata, więc myślę że się skusze

6 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Co do korzystania z DAC w Attessie, zawsze możesz pomyśleć o zastosowaniu konwertera USB do SPDIF, aby doprowadzić sygnał po wejściu koaksjalnym lub optycznym.

Triangle AIO C to dobry streamer w tych pieniądzach, sprawdzona i stabilna aplikacja, dobra jakość dźwięku. Jeżeli szukasz urządzenia z obsługą Tidal Connet, czy transmisji Airplay lub Bluetooth, to polecam sprawdzenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Urządzenia małe, ale sygnał jest naprawdę dobrej jakości, a aplikacja do sterowania to Omnia Receiver, ta sama co dla wszystkich streamerów NuPrima, nie stwarza żadnych problemów.

Czym Nuprime będzie lepszy np niż Triangle? Trochę słabo u mnie z obeznaniem stremerów

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Triangle AIO C to dobry streamer w tych pieniądzach, sprawdzona i stabilna aplikacja, dobra jakość dźwięku. Jeżeli szukasz urządzenia z obsługą Tidal Connet, czy transmisji Airplay lub Bluetooth, to polecam sprawdzenie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Urządzenia małe, ale sygnał jest naprawdę dobrej jakości, a aplikacja do sterowania to Omnia Receiver, ta sama co dla wszystkich streamerów NuPrima, nie stwarza żadnych problemów.

I ostatnie pytanie, czy jeśli bym chciał pozbyć się w ogóle Cambridge audio i w zamian wziąć nu prime to będę w stanie zauważyć poprawę jakości dźwięku? Mieliście doświadczenie takie, że np po kablu usb gorzej a bezprzewodowo lepiej? 😁

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, Szkice napisał:

Czym Nuprime będzie lepszy np niż Triangle? Trochę słabo u mnie z obeznaniem stremerów

Różnice są w funkcjonalności. NuPrime obsługuje większą ilość serwisów streamingowych, plus Tidal Connect, obsługa transmisji Bluetooth, więc tutaj wybór w zależności od Twoich potrzeb. Oba mają Wi-Fi. Wyjście SPDIF Stream Mini wypuszcza sygnał do 192kHz/24-bit vs AIO C - 44kHz/16-bit. 

Brzmieniowo źródło od NuPrima wypada trochę lepiej pod względem czystości dźwięku, budowania przestrzeni, jakości niskich tonów.

10 godzin temu, Szkice napisał:

I ostatnie pytanie, czy jeśli bym chciał pozbyć się w ogóle Cambridge audio i w zamian wziąć nu prime to będę w stanie zauważyć poprawę jakości dźwięku? Mieliście doświadczenie takie, że np po kablu usb gorzej a bezprzewodowo lepiej? 😁

Przy takiej wymianie NuPrime/Triangle zastąpi komputer, a brzmienie większym stopniu się zmieni od DACa Attessy, który by zastąpił Magica. Jak chcesz sprawdzić takie połączenie, to nie ma problemu z wypożyczeniem i sam  przetestujesz takie rozwiązanie.

Jeżeli chodzi o transporty bezprzewodowe (Wi-Fi) vs przewodowe, to przy obecnych zaawansowaniu technicznym, jeżeli są różnice to bardzo małe.

W dniu 15.09.2022 o 14:36, StachMuszel napisał:

Panowie powiedzcie mi, problem jest z Tidalem na Androidzie?

TZN JAKI PROBLEM?

na adnroidzie chyba ta aplikacja działa płynniej z tego co widziałem na testach w s4home np i u siebie na chwilę na telefonie. Ja używam tidala na kompie i to jest porażka - żeby wpisać tyttuł piosenki lub znaleźc jakiś utwór zajmuje sporo czasu bo chodzi to toprnie, Nie wiem przez co, może ustawienie na master lub hi fi jest za dużo na mój komputer 

W dniu 15.09.2022 o 10:53, Sklep.RMS.pl napisał:

Różnice są w funkcjonalności. NuPrime obsługuje większą ilość serwisów streamingowych, plus Tidal Connect, obsługa transmisji Bluetooth, więc tutaj wybór w zależności od Twoich potrzeb. Oba mają Wi-Fi. Wyjście SPDIF Stream Mini wypuszcza sygnał do 192kHz/24-bit vs AIO C - 44kHz/16-bit. 

Brzmieniowo źródło od NuPrima wypada trochę lepiej pod względem czystości dźwięku, budowania przestrzeni, jakości niskich tonów.

Przy takiej wymianie NuPrime/Triangle zastąpi komputer, a brzmienie większym stopniu się zmieni od DACa Attessy, który by zastąpił Magica. Jak chcesz sprawdzić takie połączenie, to nie ma problemu z wypożyczeniem i sam  przetestujesz takie rozwiązanie.

Jeżeli chodzi o transporty bezprzewodowe (Wi-Fi) vs przewodowe, to przy obecnych zaawansowaniu technicznym, jeżeli są różnice to bardzo małe.

jeśli nie streamer to co powiecie o tym DacuAudiolab M-DAC+  ? 

Ja nie mam.

Co do transportu to zdecydowanie polecam do kompletu attessa. Udany model. No chyba że rezygnujesz wogole z opcji transportu i wtedy cd. 

Innymi słowy jak transport to Roksan do kompletu. Jak CD z przetwornikiem to jest pole manewru .

Piotr 

W dniu 17.09.2022 o 19:14, Szkice napisał:

jeśli nie streamer to co powiecie o tym DacuAudiolab M-DAC+  ? 

Nie słuchałem tego modelu, myślę że koledzy z @Q21 powinni pomóc.

Co do Tidal Connect to na urządzeniach NuPrime działa bez problemu, można sprawnie też przeglądać i słuchać po przez aplikację Omnia Receiver, która działa płynnie i się nie wiesza.

Sporo wątków tutaj się przewinęło, Audiolab M-dac+ to bardzo udany DAC z przedwzmacniaczem i wzmacniaczem słuchawkowym. Urządzenie grające ciepłym dźwiękiem z dobrą rozdzielczością. Ogólnie to już nie najnowsza konstrukcja, nie obsługuje MQA (Tidal Master), ale jeśli nie jest to priorytetem to warto go porównać z Toppingiem D90 (tym poprzednim na AKM). Transport od Audiolaba to niedrogi transport, który jakościowo spokojnie może konkurować z droższymi zawodnikami, ale tutaj rzeczywiście największe różnice będzie dawał przetwornik, choć źródło, nawet cyfrowe też ma znaczenie. Jeśli jednak chcesz po prostu streamować muzykę po sieci to raczej patrzyłbym na odtwarzacze lub transporty sieciowe niż pakował się w DAC do komputera. Bardzo fajne streamery robi Cambridge Audio: CXN v2 czy 851n. Transporty sieciowe można złapać trochę taniej, np.: Ifi Zen Stream zwłaszcza w komplecie z Zen DAC v2 to bardzo atrakcyjne budżetowo rozwiązanie (jedyny z wymienionych obsługujący MQA). Poza tym mamy jeszcze SoTM SMS200.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

5 minut temu, Q21 napisał:

Sporo wątków tutaj się przewinęło, Audiolab M-dac+ to bardzo udany DAC z przedwzmacniaczem i wzmacniaczem słuchawkowym. Urządzenie grające ciepłym dźwiękiem z dobrą rozdzielczością. Ogólnie to już nie najnowsza konstrukcja, nie obsługuje MQA (Tidal Master), ale jeśli nie jest to priorytetem to warto go porównać z Toppingiem D90 (tym poprzednim na AKM). Transport od Audiolaba to niedrogi transport, który jakościowo spokojnie może konkurować z droższymi zawodnikami, ale tutaj rzeczywiście największe różnice będzie dawał przetwornik, choć źródło, nawet cyfrowe też ma znaczenie. Jeśli jednak chcesz po prostu streamować muzykę po sieci to raczej patrzyłbym na odtwarzacze lub transporty sieciowe niż pakował się w DAC do komputera. Bardzo fajne streamery robi Cambridge Audio: CXN v2 czy 851n. Transporty sieciowe można złapać trochę taniej, np.: Ifi Zen Stream zwłaszcza w komplecie z Zen DAC v2 to bardzo atrakcyjne budżetowo rozwiązanie (jedyny z wymienionych obsługujący MQA). Poza tym mamy jeszcze SoTM SMS200.

nie ejstem przekonany do tidal master - jest sporo wątków w sieci o oszustwie wręcz tegp nazewnictwa - rzekomo lep[szej jakości od hifi. Sam teraz przeszedłem na hifi w tidal z master.

Już mnie głowa boli od tego, sam nie wiem co brać. Ten cambridge fajny jest