Skocz do zawartości
IGNORED

HEGEL H95 / H120 + kolumny, pomieszczenie odsłuchowe, kable - prośba o opinię i wskazanie kierunków poszukiwań

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post.

Proszę o ocenę możliwości akustycznych oraz opinię dot. doboru wzmacniacza i współpracujących z nim kolumn oraz kabli.

Trochę historii

Do tej pory słuchałem muzyki ze sprzętu, który został zakupiony wiele lat temu na miarę moich możliwości finansowych i niestety pogodzenia odsłuchu stereo z oglądaniem filmów w kinie domowym (Denon AVR-2805, DVD-1930, do tego komplet Rubicon (DALI) RP36F, RP36S, RP36C, RHK-1000SUB). Sprzęt do dzisiaj sprawuje się bardzo dobrze. Denon z Rubiconami przyjemnie współgra ale wiadomo, że jest to określony poziom sprzętu, a przydałoby się lepiej.

Poszukiwania

Z powodu pracy na wyjazdach postanowiłem odsłuchy zabierać ze sobą i skompletować dobry wzmacniacz słuchawkowy z DAC + słuchawki. Poszukiwania brzmienia zakończyły się na Soul Note SD300 + Audeze LCD-XC. Było prawie idealnie, zacząłem odkrywać nowe dźwięki, których do tej pory w znanych mi bardzo dobrze nagraniach nie słyszałem. Pojawiły się smaczki w solówkach Gilmoura, które przeniosły mnie na wyższy poziom muzycznej konsumpcji. Niestety brzmienie dla mnie było delikatnie za jasne, brakowało trochę cienia. Trochę lepiej było przy podłączeniu Audeze LCD-XC po kablu XLR, scena także się poszerzała ale cena zestawu (walizkowego) z kablem XLR była zbyt wysoka. Z tego powodu stwierdziłem, że jak mam wydać tyle kasy i być niezadowolony, to lepiej nie kupować wcale. Minęły lata…

Teraźniejszość – oczekiwania

Z racji tego, że obecnie dużo czasu spędzam przy komputerze, postanowiłem pogodzić przyjemne z pożytecznym i urządzić tam miejsce do częstych odsłuchów.

Muzyka której słucham to szerokie spektrum gatunków (dobrze bo w każdym z nich można znaleźć perełki, gorzej z dobraniem sprzętu). Najbardziej pasują mi okolice blues rocka, rocka progresywnego: Pink Floyd, Dire Straits, Eric Clapton, The Moody Blues, Toto, Queen, King Crimson, Steven Wilson, Airbag, Pearl Jam, ELO, Peter Gabriel, SRV, Jimi Hendrix, Rainbow, Styx, Anderson i Vangelis, Budgie, Rush, Bjorn Rise, Porcupine Tree, The Pineapple Thief, Riverside, RPWL, Coldplay, Dave Kerzner, Walter Trout, Led Zeppelin ale także Sade, Diana Krall, Miles Davis – zacząłem dojrzewać do jazzu i muzyki klasycznej (b. dużo i apetycznie się tam dzieje), rzadziej w celu doładowania akumulatora Iron Maiden, Tool, Disturbed, Dream Theater, Metalica, Adrenaline Mob, Opeth, Black Label Society. To tak mniej więcej.

Pokój o parametrach i warunkach akustycznych jak na załączonym zdjęciu (w załączeniu pdf dla lepszej czytelności).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zależy mi przede wszystkim na jak najlepszym dźwięku. Muzyka będzie słuchana w pojedynkę, względnie cicho, tzn. bez udziału sąsiadów 😉 Od czasu do czasu trzeba będzie oczywiście rozkręcić gałę, bo inaczej się nie da 🙂

Poszukiwany sprzęt to integra z DAC + kolumny. Sprzęt ma być NOWY. Kupowany z myślą o bardzo długim użytkowaniu.

Kwota na zakup w miarę rozsądna, ok. 16 tys. na ampli + kolumny PODSTAWKOWE (z powodu braku miejsca). Jeżeli uzasadnione byłoby delikatne zwiększenie tej kwoty, to jest to do rozważenia.

Teraźniejszość – poszukiwania

Jak to trafnie mówią, apetyt rośnie w miarę jedzenia, a na moje „nieszczęście” jeszcze trochę słyszę.

Rozpocząłem, bo miał to być z początku sprzęt przy komputerze jako nagłośnienie dla niego i przy okazji radio internetowe, czy słuchanie w tle muzy z serwisów streamingowych lub z plików, od (w kolejności):

1. Yamaha PianoCraft MCR-N670D – odpuściłem już na etapie Internetu, ponieważ zobaczyłem R-N803D.

2. Yamaha R-N803D + B&W 706 S2 (za ostro, zbyt detalicznie).

3. Yamaha R-N803D + ELAC Solano BS 283 (bardziej melodyjne granie, góra stonowana, bas miększy, głębszy, może trochę słabszy, równiejsze pasmo, ciemniejsze, stonowane brzmienie.

4. Yamaha R-N803D + ELAC Vela FS 407 (nie było BS 403), bardziej melodyjne granie od Solano BS 283.

Yamaha R-N803D – pod względem wyposażenia ma wszystko i gra nadzwyczaj dobrze, muzykalnie, może się podobać i pewnie mogłaby wystarczyć ale…

Prawdziwa integra powinna umożliwić większe doznania muzyczne. Sprawy radia sieciowego itp. mogą poczekać (bo komputer blisko i jak na razie załatwi te sprawy), a w przyszłości można pomyśleć nad osobnym urządzeniem, więc…

5. Rotel A12 MkII + B&W 707 S2 (za ostro, zbyt detalicznie), KEF LS50 Meta (pozytywne zaskoczenie, bardzo dobry dźwięk, niestety nie ten designe), ELAC Carina BS243.4 (najlepiej z tych trzech). KEF i ELAC brzmiały podobnie.

6. Rotel A14 MkII + B&W 707 S2 (zabrzmiało lepiej niż z RT A12 MkII ale nadal za ostro, zbyt detalicznie), KEF LS50 Meta i ELAC Carina BS243.4, – uwagi jak w Rotel A12 MkII, bardzo podobnie z tym, że scena była szersza, więcej powietrza.

7. Hegel H95 i tu zaczyna się jak dla mnie prawdziwa przygoda… zabrzmiało to jak z innej bajki.

H95 + B&W 706 S2 (odpuściłem z powodu poprzednich doświadczeń, B&W nie są jednak w moim typie).

H95 + ELAC Vela FS 407 (nie było BS 403) tego zestawienia na początek słuchałem. Dźwięk był zrównoważony, stonowany, naturalny, bez ubarwień, nie jestem do końca pewien średnicy, zbyt krótko słuchałem. Brzmiało to wszystko z dużą klasą.

H95 + ELAC Solano BS 283 (podobnie choć zauważalnie słabiej od Vela, jakby bardziej grały średnicą). Za krótko słuchałem.

Wstępnie mój wybór padł na Hegel H95 + ELAC Vela. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że to jest to o co mi chodzi.

Z powodu braku ELAC Vela BS 403 (jak już wcześnie wspomniałem, muszą to być kolumny podstawkowe), słuchałem na ELAC Vela FS 407.

Czy między tymi kolumnami jest duża różnica w brzmieniu? WIEM, że i tak będę musiał posłuchać ale dobrze wcześniej coś wiedzieć.

Mając na uwadze moje preferencje muzyczne + uwagi z odsłuchów (uwagi dot. słuchawek i kolumn), odległość tyłów kolumn do szyb okna przed którym będą stały, solidnie zamocowany parapet z kompozytu o grubości 3 cm na którym będą stały oraz możliwości akustyczne pomieszczenia, czy moglibyście polecić mi jeszcze jakąś godną rozważenia opcję?

A może mój wybór odnośnie integry oraz kolumn, mając na uwadze powyższe aspekty, jest z jakichś powodów całkowicie błędny, a umieszczenie go w przedstawionym pomieszczeniu nie ma większego sensu i wydanie już jednak sporej kwoty nie przełoży się na jakość muzyki?

Będę chciał jeszcze raz lub więcej odsłuchać H95 i H120 + ELAC Solano BS 283 oraz ELAC Vela BS 403. Z chęcią przymierzę się także do ewentualnych Waszych propozycji o ile zaproponowany sprzęt będzie dostępny.

Jeżeli się okaże, że nie słyszę różnicy między H95 i H120, to pozostanie decyzja odnośnie dopłacenia za dodatkowe funkcje i oczywiście wypożyczenie sprzętu na odsłuch w domu, żeby mieć pewność jak zagra w docelowych warunkach.

WAŻNE!!!

Wasze sugestie i porady z wdzięcznością przyjmę jako wskazanie kierunku do poszukiwań, a nie wybór sprzętu za mnie.

JESTEM CAŁKOWICIE ŚWIADOM TEGO, ŻE OSTATECZNIE BĘDĄ DECYDOWAŁY TYLKO I WYŁĄCZNIE MOJE OSOBISTE USZY NA PODSTAWIE ODSŁUCHU WYBRANEGO SPRZĘTU W DOMU.

Kable

Wiadomo, że najważniejsza jest akustyka pomieszczenia ale zakładając, że jest zbliżona do salonu, czy różnica w odsłuchu na gorszym okablowaniu w domu (przewody głośnikowe, zwykła listwa zasilająca, zwykły kabel zasilający, brak kondycjonera), może w dużym stopniu zmienić wrażenia odsłuchowe?

Kable sygnałowe

H95/H120 będę łączył z komputerem poprzez kabel sieciowy i USB.

Jeżeli chodzi o kabel sieciowy LAN RJ45 to pewnie nie ma tu żadnych większych wymagań. Domyślam się, że dobrze gdyby był ekranowany i kategorii kat. 6 lub 7. Chyba, że się mylę, jeżeli tak, to proszę o propozycje?

Jeżeli chodzi o kabel USB, to czy potrzeba czegoś więcej niż sprawny z technicznego punktu widzenia kabel, wykonany z dobrej jakości materiałów, powiedzmy za 100-200, niech będzie 300 zł. Czy jego cena powyżej tej granicy może mieć wpływ na jakość dźwięku? Bo zastanawiam się, czy ma to jakieś większe znaczenie przy przesyłaniu danych cyfrowych, które dekodowane są dopiero po przesłaniu do DAC i z wykorzystaniem zegara DAC w integrze. Nie chciałbym bez potrzeby wydawać na to dużych pieniędzy. Proszę o propozycje sprawdzonych kabli.

Przewody kolumnowe

Spotkałem się z opinią, że do wybranego przeze mnie sprzętu mogłyby się sprawdzić Chord Epic (jeżeli dobrze się domyślam, to chodzi o „Chord Epic X Speaker cable”) – cena trochę zaporowa, bo ok. 2500 przy 2 x 3 m. Ale jeżeli byłby to element, który w sposób zauważalny zdecyduje o jakości dźwięku, to warto się zastanowić i przetestować jeżeli będzie taka możliwość.

Czy możecie doradzić, jakie przewody kolumnowe warto byłoby Waszym zdaniem przetestować w wybranym przeze mnie zestawieniu?

Zasilanie

Jeżeli chodzi o zasilanie (kabel zasilający, listwa lub kondycjoner/DC Blocker), proszę o doradzenie, jakie w moim przypadku, sprawdzone rozwiązanie warto by przetestować?

Integra ma fabryczny przewód zasilający, który z założenia powinien być tak dobry, żeby nie pogarszać parametrów urządzenia. Czy warto inwestować w jego wymianę na lepszy (np. IsoTek Evo3 Initium)?

Czy ma to sens, bo gdy zastosujemy np. Audiolab DC Block? Wtedy i tak podłączamy integrę do Audiolab DC Block jednym z kabli, który jest na jego wyposażeniu, a drugim do sieci 230V (na zdjęciach wyglądają jak standardowe kable używane np. do zasilanie komputerów PC ale skoro producent takie stosuje, to powinny spełniać swoją rolę, przecież nie degradowałby parametrów swojego produktu).

Sygnał będzie przesyłany do H95/H120 po USB lub LAN (czyli przez router/schwitch). Z tego powodu w celu ograniczenia zakłóceń w urządzeniach wchodzących w skład łańcucha sygnałowego, może wskazane byłoby podłączenie oprócz H95/H120 także komputera PC i router/schwitch do urządzenia takiego jak np. AudioQuest PowerQuest 2?

Czy tak to się robi, czy w praktyce nie ma to większego znaczenia?

Czy ewentualnie w ramach pogodzenia efektów filtrowania z ceną, można by poprzestać na urządzeniu np. Audiolab DC Block z jednym gniazdem, podłączając do niego tylko H95/H120 przy użyciu kabli, które są na wyposażeniu Audiolab DC Block? 

Podsumowanie

Mając na uwadze Waszą praktyczną wiedzę oraz duże doświadczenie w obcowaniu z szerokim spektrum sprzętów audio, będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie merytoryczne oceny i opinie oraz za wskazanie ewentualnych kierunków poszukiwań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez FunB

Nie jestem ani nie czuję sie tu wielkim specjalistą, ale mam wrażenie, że można wydać sporo pieniędzy a efekt może być taki średni. Powiedzmy, że niewspółmierny do nakładów.

Jeżeli ten układ pokoju ma pozostać taki jak na zdjęciach to zastanowiłbym sie nad "monitorami bliskiego pola"

Ale w tym temacie to już muszą sie wypowiedzieć inni.

Te Elaki Vela słyszałem kiedyś w takim systemie gabinetowym, w małym pokoiku i powiem, że grało to do bani.

Kolumny są niewielkie, ale wydaje mi sie że potrzebują przestrzeni aby rozwinąć skrzydła.

Siedzisz bardzo blisko bazy. Kolumny rozstawione będą bardzo wąsko, i blisko jest do okna za nimi. Jeśli nie monitory bliskiego pola to jakieś dualconcentriki chociaż lub szerokopasmowce (trudno o nowe niewielkie paczki z takimi - nie fix-uj się tak na nowe w tym względzie lepiej na tym wyjdziesz) w każdym razie musi być wąskie centrum akustyczne. Ale Dream Theater raczej na tym nie posłuchasz jak należy..Nie szalej z kablami, nie ten level zabawy na razie, kablami akustyki pomieszczenia nie poprawisz. Skup się na dobraniu możliwie najlepszych kolumn do tego ustawienia. Druga co do wielkości część budżetu wsadź w źródło. Wzmacniaczy które dadzą radę w tym setupie jest mnóstwo. Heglowi udają się dość dobrze dac-i ale wzmacniacze Hegla nigdy do mnie nie przemówiły jak należy - to osobista opinia, wiem że jest wielu zadowolonych userow że wzmakow Hegla, ale wielu ludzi lubi zupę pomidorową co nie znaczy że każdy musi. Powodzenia w budowaniu systemu!

A ja coś polecę, Leben cs300 i Pylon Opal Monitor. East m5.

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Zwróciłbym uwagę na monitory aktywne w stylu Tannoy gold 8 lub jakieś APS. W ogóle nie brałbym wzmacniacza tylko wypaśne źródło albo idealnie dobrane pod siebie ( polecam coś na pcm1704 lub PCM63p-k, ultraanalogu) lub dac z mnogością ustawień filtrów coś w stylu RME ADI2 lub wyżej. W takich sytuacjach lokalowych jaką masz dźwięk trzeba "pod siebie" ustawić i sprzęt powinien to umożliwiać. Poszukiwania dobrze zestawionych do tych warunków gotowców ( czyli bez żadnych regulacji) mogą trwać sporo czasu i wymagać sporych wysiłków.

tak szczerze to monitory bliskiego pola, albo zestaw słuchawkowy. Z resztą chyba nawet o tym rozmawialiśmy (byłeś w Poznaniu przy ul. Woźnej?) 😉 

Kolumny pokroju Vela itd grają zdecydowanie lepiej jak zwiększysz bazę, odsuniesz je od ściany i usiądziesz jednak dalej. 

Szedłbym w słuchawki pokroju Audeze LCD-X z Copland DAC215 albo teraz jest dobra cena na LCD-3 z Copland dac215. Mam też świeżutki model Audeze MM-500 (coś w stylu grania LCD-X tylko lepiej- poziom LCD-3). Ciemniej grające Audeze to LCD-2 Carribean Rosewood (sam takie posiadam 😉 ) Ciepło grające wzmaki/daci ma Pathos. Mam na miejscu Aurium i Converto MKII.

Może jednak wpadniesz jeszcze na odsłuch różnych konfiguracji słuchawkowych? 

Zapraszam,

Michał 

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

tak szczerze to monitory bliskiego pola, albo zestaw słuchawkowy. Z resztą chyba nawet o tym rozmawialiśmy (byłeś w Poznaniu przy ul. Woźnej?) 😉 

...

Może jednak wpadniesz jeszcze na odsłuch różnych konfiguracji słuchawkowych? 

Zapraszam,

Michał 

Pewnie, że byłem i bardzo miło wspominam tę wizytę. Konkretna i sympatyczna rozmowa 👍 Jeżeli zapraszasz, to nie wypada odmówić 🙂.

I tak w niedługim czasie planowałem ponowić odwiedziny, z tym, że teraz wszelkie moje koncepcje runęły.

Wiem, że w mojej sytuacji najrozsądniej byłoby "zbudować przestrzeń odsłuchową" przy pomocy słuchawek (tak jak radziłeś w sklepie). Powtarzalność i wypływ na "akustykę" właściwie 100%.

Przy budżecie jaki mam, zestaw oparty o słuchawki powinien zaowocować brzmieniem zdecydowanie lepszym niż z kolumnami.

Minus taki, że cały czas muszą być na głowie + dodatkowo ograniczenie w ruchu. Wychodzi na to, że będę musiał od nowa przemyśleć temat. Muszę poczytać. Chwilowo jestem zniechęcony i leczę rany po czytaniu postów 😎

Z pewnością odezwę się w celu umówienia terminu odsłuchu.

Dziękuję i pozdrawiam

Co mają słuchawki do kolumn?

Możesz ewentualnie kupić KOSS Porta Pro, żeby ustalić sobie poziom odniesienia. Inwestycja 150 zł jako pomoc we właściwym wyborze.

Przy braku miejsca na duże kolumny (grające pełnym pasmem) oczywistym jest zestaw małych kolumn wspartych subwooferem. Już wcześniej mądrzy to odkryli i jest masa takich propozycji z przeznaczeniem komputerowym. Zadaniem jest wejście na wysoki poziom jakości korzystając z tej (sprawdzonej) koncepcji.

Ewentualnie zestawy aktywne z przeznaczeniem studyjnym, które są wyposażone w regulatory podbicia lub obniżenia fragmentów pasma. Z uwagi na trudne warunki takie narzędzia zmiany (poprawy) mogą być zbawienne.

Skoro nie miałeś w planie słuchawek, to podziękuj grzecznie za sugestie. Są nietrafione.

Edytowane przez Wuelem

No to nie ten budżet aby myśleć o 803:)

To amplituner do dużo tańszy h systemów. To że on u nas jest ekstremalnie drogi nie świadczy o tym że trzeba go brać do takich systemów.

Ja bym tu spróbował uderzyć na odsłuch do innego salonu.

Roksan attessa stream bardzo dobrze brzmiący model wzmacniacza że świetną siecią na pokładzie i dobrym daciem.

Do tego sprawdzić kolumny kefa lsx, albo wspomniane elaci. 

Chodź tutaj wybór kolumn jest szeroki. 

Pmc gold, kef R3, studio 16 Hz canto one, dynaudio emit 20.

Piotr 

8 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Roksan attessa stream bardzo dobrze brzmiący model wzmacniacza że świetną siecią na pokładzie i dobrym daciem.

Piotrze, a co znaczy w tym przypadku "dobrze brzmiący model"? Czytam już któryś raz Twoje zachwyty nad tym wzmacniaczem i nie potrafię zrozumieć tej fascynacji. Owszem, wzmacniacz fajny, grający ciepło, analogowo. Ale wg mnie tyłka nie urywa i podobną jakość daje też wg mnie np cyrus one, a kosztuje sporo mniej. 

Po drugie - rzucasz kilka propozycji kolumn, a np takie kefy r3 o ile brzmią podobnie do r300 to moim zdaniem, jeśli ktoś nie lubi misiowatego dźwięku, średnio będzie mu pasować z tym roksanem. 

No i po trzecie - większość z tych kolumn, może poza pmc db1, mają małe szanse zagrać w ustawieniu, które opisuje autor wątku.

Pozdrawiam 🙂

Edytowane przez seba3002
W dniu 11.09.2022 o 20:03, seba3002 napisał:

Piotrze, a co znaczy w tym przypadku "dobrze brzmiący model"? Czytam już któryś raz Twoje zachwyty nad tym wzmacniaczem i nie potrafię zrozumieć tej fascynacji. Owszem, wzmacniacz fajny, grający ciepło, analogowo. Ale wg mnie tyłka nie urywa i podobną jakość daje też wg mnie np cyrus one, a kosztuje sporo mniej. 

Może to bliskość marki?

Miałem prywatnie K2, K3 i caspiana.

To po prostu moje brzmienie. Jak mówisz analogowe. Cyrus gra nieco jaśniej dla mnie. Także go lubię chodź nie do końca odpowiada mi jego wygląd. Są takie marki które cię kupują. Dla mnie Roksan jest jedną z nich.

3. To jest inna sprawa. Już na autora wątku wylała się fala komentarzy na drugim forum. Zresztą słusznie. 

Dlatego zasugerowałem odsłuch w domowym środowisku.

2. Roksan gra analogowo ale on z kefami nie będzie misiowaty. 

Chociaż kto co lubi no.

Piotr 

W dniu 11.09.2022 o 11:04, Piotr Sonido napisał:

No to nie ten budżet aby myśleć o 803:)

Przecież o nim nie myślę. Napisałem, że był drugim z urządzeń na etapie poszukiwań.

26 minut temu, Piotr Sonido napisał:

3. To jest inna sprawa. Już na autora wątku wylała się fala komentarzy na drugim forum. Zresztą słusznie. 

Dlatego zasugerowałem odsłuch w domowym środowisku.

Dlaczego wylała się, a czy ja coś złego zrobiłem?😎 Większość piszących przekazuje bezcenne uwagi... za nie jestem wdzięczny.

Dziękuję za zasugerowanie odsłuchu w domu ale to podstawa po wstępnym wyborze sprzętu i na tym etapie obecnie jestem. Na etapie typowania kolejnego sprzętu do odsłuchu w salonie, a następnie po zawężeniu poszukiwań, zrobię to w domu. To oczywiste. Ale o tym już pisałem w pierwszym poście rozpoczynającym temat.

W dniu 9.09.2022 o 18:18, FunB napisał:

WAŻNE!!!

Wasze sugestie i porady z wdzięcznością przyjmę jako wskazanie kierunku do poszukiwań, a nie wybór sprzętu za mnie.

JESTEM CAŁKOWICIE ŚWIADOM TEGO, ŻE OSTATECZNIE BĘDĄ DECYDOWAŁY TYLKO I WYŁĄCZNIE MOJE OSOBISTE USZY NA PODSTAWIE ODSŁUCHU WYBRANEGO SPRZĘTU W DOMU.

Pozdrawiam i z racji tego, że H95/H120 po tym co napisał Ipomis, może nie spełnić wymagań dot. rodzaju słuchanej muzyki, liczę na Twoje dalsze, cenne, dot. sprzętu uwagi.

Hegel + Elac Vela to udane i uniwersalne polączenie.

Wypożycz H120 i BS403 do domu i sam się przekonaj.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

1 minutę temu, Tal napisał:

Hegel + Elac Vela to udane i uniwersalne polączenie.

Wypożycz H120 i BS403 do domu i sam się przekonaj.

Wypożyczę, jak napisałem wyżej, gdy zawężę grono sprzętu do odsłuchu.

Czy możesz spojrzeć na ustawienie moich kolumn oraz parametry pokoju i odnieść się do tego, czy Elac Vela ze względu na bliskość tyłów do okna mają szansę tam zagrać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2130883101_pokj.thumb.JPG.bdd4b090a47adbc698b33e99d7e2172c.JPG

A jak odniesiesz się do tych spostrzeżeń. Masz jakieś doświadczenia z H95/H120?

18 godzin temu, lpomis napisał:

No to zmartwię Cię jeszcze bardziej - starsza muza i ogólnie kiepskie realizacje brzmią naprawdę podle na Heglach. Lekko, bez życia, zero w tym muzykalności i klimatu tamtych lat. Dźwięk bez żadnych emocji. Dla mnie kapele pokroju Pink Floyd, Black Sabbath, Rush są totalnie wyjałowione na tym wzmacniaczach. Kiedyś jeden z forumowiczów zapytał mnie - "Hegel do rocka?". Miał rację. 3/4 albumów do wyrzucenia. Mimo, że w pierwszych chwilach wydaje się wszystko okej, krótki odsłuch może nawet pozytywnie zaskoczyć. Po dłuższej chwili zdajesz sobie sprawę, że coś tu jest cholera nie tak! Ktoś wyjałowił dźwięk z muzyki. I nie uratują tego nawet mega nasycone i muzykalne kolumienki. Ale żeby nie było. Ma to też swoje plusy. Są gatunki i nagrania w których ta sterylność spisuje się na medal.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, FunB napisał:

Czy możesz spojrzeć na ustawienie moich kolumn oraz parametry pokoju i odnieść się do tego, czy Elac Vela ze względu na bliskość tyłów do okna mają szansę tam zagrać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 2130883101_pokj.thumb.JPG.bdd4b090a47adbc698b33e99d7e2172c.JPG

Warunki dla zestawu stereo masz mocno ograniczone i te same warunki determinują zestaw bliskiego pola bądź ewentualnie zestaw słuchawkowy. Klasycznego systemu stereo w pełni po prostu nie wykorzystasz i chyba szkoda kasy dlatego mocno rozważyłbym jednak monitory bliskiego pola + dobre źródło z funkcją przedwzmacniacza.

Zainteresowałbym się czymś w rodzaju APS Klasik 2020 + Mytek Brooklyn Bridge

Godzinę temu, FunB napisał:

A jak odniesiesz się do tych spostrzeżeń. Masz jakieś doświadczenia z H95/H120?

W związku z moją opinią powyżej odniesienie się do spostrzeżeń kolegi Ipomis jest bez znaczenia aczkolwiek nie do końca się zgadzam z jego poglądem. To prawda że Hegel jest dość powściągliwy w budowaniu klimatu jednak nadrabia to dynamiką i przejrzystością. Hegel wypracował sobie pewną pozycję na rynku i jego firmowy charakter jest dobrze znany zwłaszcza dzięki starszym konstrukcją które grały nieco technicznie i sterylnie jednak jak każdy producent Hegel ewoluował i w jego dzisiejszych wzmacniaczach pojawily się cechy których brakowało do niedawna. To nadal dynamiczne i szczegółowe brzmienie jednak nie pozbawione nutki ciepła i klimatu. 

Zdążyłem poznać brzmienie Hegla słuchając H4SE razem z pre H360, H300, H200, H200A, H100NU, H80 i Rösta (poprzednik H120). Finalnie i tak wszystko będzie zależało z czym zepniemy Hegla ale akurat do rocka to te wzmacniacze mają wszystko na swoim miejscu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

15 godzin temu, Tal napisał:

Warunki dla zestawu stereo masz mocno ograniczone i te same warunki determinują zestaw bliskiego pola bądź ewentualnie zestaw słuchawkowy. Klasycznego systemu stereo w pełni po prostu nie wykorzystasz i chyba szkoda kasy dlatego mocno rozważyłbym jednak monitory bliskiego pola + dobre źródło z funkcją przedwzmacniacza.

Zainteresowałbym się czymś w rodzaju APS Klasik 2020 + Mytek Brooklyn Bridge

Jest to z teoretycznego pkt. widzenia bardzo rozsądna propozycja, wszystko zależy od tego jak zagra w domu zestaw stereo który wstępnie wytypuję. Mam jednak wątpliwości co do monitorów aktywnych dot. parametrów tych urządzeń.

Jak oceniasz jakość dźwięku z monitorów aktywnych (które oprócz tego, że mają w obudowie głośniki, to jeszcze wzmacniacz - jak to się wentyluje?, pozostałą elektronikę i zasilacz) w porównaniu do zestawów stereo gdzie elektronika stanowi oddzielnie urządzenie(a) i na wszystko, także na dobre zasilanie jest więcej miejsca?

Nie wiem jak porównać konkretne modele kolumn aktywnych tak żeby odzwierciedlały poziomi/klasę wzmacniaczy typu integra, np. Hegla H95/H120 + np. KEF LS50 Meta lub ELAC VELA BS403. Brak takich porównań/zestawień. Przynajmniej nie znalazłem i tu mam problem.

Z jakiego materiału będzie lepszy parapet pod kolumny, granit czy drewno ?

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

8 hours ago, soberowy said:

Z jakiego materiału będzie lepszy parapet pod kolumny, granit czy drewno ?

pod jakim względem lepszy?

W dniu 13.09.2022 o 18:23, FunB napisał:

Dziękuję za zasugerowanie odsłuchu w domu ale to podstawa po wstępnym wyborze sprzętu i na tym etapie obecnie jestem. Na etapie typowania kolejnego sprzętu do odsłuchu w salonie, a następnie po zawężeniu poszukiwań, zrobię to w domu.

No właśnie ale ten odluch w salonie nic nie da. Masz kompletnie inne warunki pracy zestawu .

W salonie będziesz miał wytłumione pomieszczenie i idealny układ kolumn. 

W dniu 13.09.2022 o 18:47, FunB napisał:

Bliskość tyłu tak. Ale tak wąska scena moim zdaniem nie .

Albo inaczej na pewno nie wykorzystasz ich pełnego potencjału.

Mimo że to była także moja propozycja.

Oj zrobiła się nieprzyjemna wymiana zdań....

Piotr 

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

No właśnie ale ten odluch w salonie nic nie da. Masz kompletnie inne warunki pracy zestawu

W jaki sposób Twoim zdaniem mam wstępnie wybrać sprzęt (wzmacniacz, kolumny), który odpowiada mi brzmieniem jak nie w salonie?

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Oj zrobiła się nieprzyjemna wymiana zdań....

Możesz wskazać w którym miejscu?

Czekamy na fotki i wnioski z odsłuchu pożyczonych klocków 😉

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

26 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Czekamy na fotki i wnioski z odsłuchu pożyczonych klocków 😉

Jestem mocno zajęty... odsłuchem 😎

22 godziny temu, FunB napisał:

W jaki sposób Twoim zdaniem mam wstępnie wybrać sprzęt (wzmacniacz, kolumny), który odpowiada mi brzmieniem jak nie w salonie?

W domu. Bierzesz na wypożyczenie pierwszy zestaw który polecało na przykład najwięcej osób. Ale to jest przykład. Wybór może być podyktowany czymś innym. Słuchasz dłużej niż tydzień. Wracasz do nas z informacjami co ci się podobało co ci się nie podobało. Z czym da się to poprawić a z czym nie da się tego poprawić. 

22 godziny temu, FunB napisał:

Możesz wskazać w którym miejscu?

Widzę że moderacja usunęła część postów. Ale spoko nie były o tobie. Wymiana zdań między dwoma innymi użytkownikami. Leciała łacina.

21 godzin temu, FunB napisał:

Jestem mocno zajęty... odsłuchem 😎

No i jakie wnioski?:)

Piotr 

• 2 miesiące później...
W dniu 13.09.2022 o 20:04, Tal napisał:

To prawda że Hegel jest dość powściągliwy w budowaniu klimatu jednak nadrabia to dynamiką i przejrzystością. Hegel wypracował sobie pewną pozycję na rynku i jego firmowy charakter jest dobrze znany zwłaszcza dzięki starszym konstrukcją które grały nieco technicznie i sterylnie jednak jak każdy producent Hegel ewoluował i w jego dzisiejszych wzmacniaczach pojawily się cechy których brakowało do niedawna. To nadal dynamiczne i szczegółowe brzmienie jednak nie pozbawione nutki ciepła i klimatu. 

Zdążyłem poznać brzmienie Hegla słuchając H4SE razem z pre H360, H300, H200, H200A, H100NU, H80 i Rösta (poprzednik H120). Finalnie i tak wszystko będzie zależało z czym zepniemy Hegla ale akurat do rocka to te wzmacniacze mają wszystko na swoim miejscu.

Chciałem wejść w świat Hegla i wypożyczyłem go na ten ostatni weekend, konkretnie H95.

Taka moja uwaga, to że należy sie zastanowić w jakim pomieszczeniu ten Hegel ma grać.

Gdzieś wyczytałem, że im gra głośniej tym lepiej i to jest prawda, ale niestety w odwrotną stronę również to działa.

9 minut temu, slyszecisze napisał:

Chciałem wejść w świat Hegla i wypożyczyłem go na ten ostatni weekend, konkretnie H95.

Taka moja uwaga, to że należy sie zastanowić w jakim pomieszczeniu ten Hegel ma grać.

Gdzieś wyczytałem, że im gra głośniej tym lepiej i to jest prawda, ale niestety w odwrotną stronę również to działa.

Rzeczywiście Hegel lepiej gra kiedy jest podkręcony głośniej z kolei przy cichym odsłuchu wszystko słabnie i nie radzi sobie w tym najlepiej. Właściwym jest dobieranie wzmacniacza stosownie do wielkości pomieszczenia aczkolwiek osobiście zawsze wybieram możliwie jak najmocniejszy i wydajny wzmacniacz choćby po to by wykorzystać w pełni potencjał kolumn zachowując pełną ich kontrolę.

Oczywiście, masz rację w powyższym.

Jednak to co napisałem wiąże sie z faktem, że nie każdy mieszka sam, niektórzy w blokach i jeszcze niektórzy lubią słuchać wieczorami.

W przypadku autora wątku moim zdaniem taki wybór to strzał w kolano i piszę to na podstawie 2 dniowych odsłuchów w pokoju 14m2.

A o 4 nad ranem to już woogle nie da sie cicho słuchać bo sie skubany wyłącza co kilka minut.

7 minut temu, slyszecisze napisał:

Oczywiście, masz rację w powyższym.

Jednak to co napisałem wiąże sie z faktem, że nie każdy mieszka sam, niektórzy w blokach i jeszcze niektórzy lubią słuchać wieczorami.

W przypadku autora wątku moim zdaniem taki wybór to strzał w kolano i piszę to na podstawie 2 dniowych odsłuchów w pokoju 14m2.

A o 4 nad ranem to już woogle nie da sie cicho słuchać bo sie skubany wyłącza co kilka minut.

z jakimi kolumnami testowałeś?

www.tophifi.pl

Gość

(Konto usunięte)
59 minut temu, slyszecisze napisał:

Nasycenie – brak tego elementu powoduje dyskomfort podczas wieczornych sesji odsłuchowych.

38 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

z jakimi kolumnami testowałeś?

Audio Physic Yara Classic.

Dodam, że całkiem nieźle to wypadło pod względem barwy dźwięku, a szczególnie basu. Chociaż gdzieś tam i przybuczały trochę.

Winyl Dire Straits: On Every Street - pierwszy utwór - jest tam taki głęboki dźwięk basowy.

Ale też trzeba dodać, że i basu nie było czasami tyle co trzeba

Pink Floyd Animals winyl

• Pokaż nowe odpowiedzi