Skocz do zawartości
IGNORED

Denafrips Ares II czy Nuprime DAC-9SE

Rekomendowane odpowiedzi

Słucham sporo jazzu, klasyki, trochę muzyki fortepianowej (koncerty), muzyki filmowej, epickiej.

Celuję z budżetem w miejsce, gdzie dostępne są wspomniane wyżej urządzenia - Denafrips Ares II i Nuprime DAC-9 (SE, H, itd.).
Ma to grać z lampą - Unison Simply Italy (po upgrade lamp) i na dużych zestawach podłogowych - Harpia Acoustics Marcus (kopułka aluminiowa Seas'a).

I teraz do meritum:

- który z wymienionych DAC "pokazuje więcej" (barwy, rozdzielczość, gęstość)?
- który z wymienionych ma głębszą scenę (3D - szczególnie plany tył/przód)?

Porównywał ktoś 1:1?

A może jest jakiś inny DAC, który w podobnym budżecie (5-6k za nowy lub używany) robi lepiej to wszystko, co wyżej?

https://www.audiostereo.pl/topic/159609-denafrips-ares-ii-czy-nuprime-dac-9se/

To dwa rożne DAC. Ares II będzie bardziej analogowy kosztem rozdzielczości. 

Zamiast Nuprime można spróbować SMSL M400 lub GUSTARD DAC-A18

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 godzin temu, Piopio napisał:

Zamiast Nuprime można spróbować SMSL M400 lub GUSTARD DAC-A18

Hm... A czy te wymienione nie będą "kuleć" na barwie i np. fakturze basu? To może Musician Pegasus?

Sam rozglądam się za nowyn DAC, jest tego multum ale chyba bez ostatecznego odsłuchu u siebie ciężko coś doradzić. Miałem u siebie Ares 2 i jakoś rewolucji nie wprowadził i nie zdecydowałem się na niego. Ostatnio miałem Topping D30Pro, i tu zaskoczenie. Chyba się lepiej wpasował do reszty mojego systemu i wybrałbym tańszego Toppinga jednak w tym przypadku. Dla beki niedługo pożyczę od kolegi Arcam rDac i też jakieś wnioski pewnie znów wyciągnę. Wspomniane przez ciebie Musician Audio też są w obrębie mojego zainteresowania. 

Mam wrażenie, że postęp technologiczny w DAC'ach powoduje, że coraz trudniej jest ocenić różnice w jakości grania pomiędzy niedawną wysoką (i często drogą) półką, a... coraz silniej napierającą chińszczyzną...

Przykładowo, dziś taki Ares II (5kpln) potrafi z łatwością polec w starciu z nowinkami SMSL, czy Toppinga, które można kupić znacznie taniej... 

Polecam zapoznać się z najnowszym dziełem żółtych kolegów... 899 dolarów 🙂

SMSL SU-10...

Coś mi się wydaje, że właściciele używanych hajendów na OLX z półki 15k+ zostaną niebawem w czarnej, jeżeli szybko się swoich gratów nie pozbędą 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
9 godzin temu, lete napisał:

Coś mi się wydaje, że właściciele używanych hajendów na OLX z półki 15k+ zostaną niebawem w czarnej, jeżeli szybko się swoich gratów nie pozbędą

😆😆😆

Nie przesadzajmy

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

😆😆😆

Nie przesadzajmy

Przeglądam sobie OLX i widzę, że długo wiszą oferty klocków po 5-10k, które mają po 5-8 lat i były składane na starszych ESS, AK, czy są w kategorii R2R... Chętnych na nie jest naprawdę mało. Jest Pontus, jest Black Dragon, jakiś LKS... I dupa. Pies z kulawą nogą przez tygodnie tego nie bierze... (przenośnia). Patrzę, co robią ludzie w bliskim otoczeniu - kupują D90, jakieś M400, czy Gustardy do 4k max. Większość i tak nie słyszy różnicy grając z PCM do 192kHz... W sumie to zaczyna być bardziej kwestia użyteczności i designu, bo brzmienie każdego z wymienionych jest bardziej, niż wystarczające.

Edytowane przez lete
Godzinę temu, lete napisał:

Przeglądam sobie OLX i widzę, że długo wiszą oferty klocków po 5-10k, które mają po 5-8 lat i były składane na starszych ESS, AK, czy są w kategorii R2R... Chętnych na nie jest naprawdę mało. Jest Pontus, jest Black Dragon, jakiś LKS... I dupa. Pies z kulawą nogą przez tygodnie tego nie bierze... (przenośnia). Patrzę, co robią ludzie w bliskim otoczeniu - kupują D90, jakieś M400, czy Gustardy do 4k max. Większość i tak nie słyszy różnicy grając z PCM do 192kHz... W sumie to zaczyna być bardziej kwestia użyteczności i designu, bo brzmienie każdego z wymienionych jest bardziej, niż wystarczające.

Chłopie, stopy procentowe i inflacja szaleje i osiąga jakieś szalone poziomy, wszędzie trąbią że zbliża się recesja, zreszta już właściwie zaczyna się recesja, koszty życia wzrosły niesamowicie, ludzie mający własne biznesy a więc teoretycznie posiadcze tych droższych klockow zaciskają pasa bo nie są pewni czy ich firmy przetrwają, a Ty się dziwisz ze drozsze zabawki, które są wlasciwie zbytkami nie są kupowane??? 

Wystawiono ostatnio denafripsa pontusa za 6500 bo gosc chciał szybko pozbyć się całego systemu. Ten pontus sprzedał się w DWA DNI!!! 

Jeszcze coś wytłumaczyć? 

Poza tym czy to że nowe daci są na nowszej elektronice coś znaczy? Sa lepsze? Naprawdę tak sądzisz? 

Czyż nie liczy się odpowiednią aplikacja kości i oprogramowanie? 

Godzinę temu, lete napisał:

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Chłopie, stopy procentowe i inflacja szaleje i osiąga jakieś szalone poziomy, wszędzie trąbią że zbliża się recesja, zreszta już właściwie zaczyna się recesja, koszty życia wzrosły niesamowicie, ludzie mający własne biznesy a więc teoretycznie posiadcze tych droższych klockow zaciskają pasa bo nie są pewni czy ich firmy przetrwają, a Ty się dziwisz ze drozsze zabawki, które są wlasciwie zbytkami nie są kupowane? (...)

Ano tak. Wchodzimy w kryzys i zubożenie, które mógłbym jedynie porównać do tego z okresu "sprzed i po" Balcerowiczu. Nastroje w biznesie są czarne, jak "orzech z Bogdanki". Ludzie zaczynają się pozbywać ne tylko tak drobnych rzeczy, jak klocki audio...

22 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Poza tym czy to że nowe daci są na nowszej elektronice coś znaczy? Sa lepsze? Naprawdę tak sądzisz? 

Jeśli są na kości ESS9038PRO lub AK4499EQ to są lepsze od większości starych DAC.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

Jeśli są na kości ESS9038PRO lub AK4499EQ to są lepsze od większości starych DAC

A na jakich kościch robi daci lumin, moon czy metronom? tylko na ESS9038PRO i AK4499EQ? 

Hmm to ja chyba wolalbym starszego metronoma, gryphon czy lumina, a ty podniecaj się toppingiem, smslem czy też innym gustardem

10 godzin temu, Piopio napisał:

Jeśli są na kości ESS9038PRO lub AK4499EQ to są lepsze od większości starych DAC.

Zdziwiłbyś się gdybyś usłyszał dobry DAC wielobitowy...

W życiu piękne są tylko chwile...

10 minut temu, zurek napisał:

Zdziwiłbyś się gdybyś usłyszał dobry DAC wielobitowy...

A jaki dokładnie ?

Brutalna prawda jest taka, że dziś nawet taki SMSL MKII (nie mówiąc o MKIII) za jakieś 2500 zł bez problemu "rozjeżdża" dwukrotnie droższego Denafripsa Ares II... Denafrips przy M500 brzmi mało energetycznie, mniej przejrzyście i ma O WIEEEELE gorszy bas (rozpiętość, faktura, dynamika). A co dopiero MKIII... w podobnej, minimalnie wyższej cenie.
Bas w M500 MKII jest na poziomie naprawdę dobrych (dotąd) DAC z półki 10k...

To rozjeżdżanie Toppingiem czy innymi podobnymi  tego co zdecydowanie droższe i lepsze  to chyba tylko na papierze i na wykresach. Wystarczy poczytać na forum. Na papierze super hiper. To tak samo jak samochody. Po co kupować Mercedesa skoro Hyundai na papierze ma taką samą wydajność i jakość a czasami lepszą.  Wystarczy wsiąść do jednego i drugiego i oczy się otwierają. 

Jest na forum tu teraz akcja testowania DAC Tooping 30 - ludzie przesyłają sobie jedne do drugiego. Warto poczytać jak ten " idealny na papierze" DAC brzmi. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

32 minuty temu, sebgla napisał:

To rozjeżdżanie Toppingiem czy innymi podobnymi  tego co zdecydowanie droższe i lepsze  to chyba tylko na papierze i na wykresach. Wystarczy poczytać na forum. Na papierze super hiper. To tak samo jak samochody. Po co kupować Mercedesa skoro Hyundai na papierze ma taką samą wydajność i jakość a czasami lepszą.  Wystarczy wsiąść do jednego i drugiego i oczy się otwierają. 

Jest na forum tu teraz akcja testowania DAC Tooping 30 - ludzie przesyłają sobie jedne do drugiego. Warto poczytać jak ten " idealny na papierze" DAC brzmi. 

Brzmi świetnie jak na swoją cenę. Widzę, niektórym osobom trudno zaakceptować postęp jaki dokonał się w DAC. I fakt, że chińscy producenci wyprzedzili już Europę i Amerykę jeśli chodzi o klasę budżetową i średnią. High-End oczywiście należy do startych graczy.

Czy jest jakiś europejski DAC, który może dorównać Topping D30PRO za 1790 zł ? 

Edytowane przez Piopio

3 godziny temu, Piopio napisał:

Czy jest jakiś europejski DAC, który może dorównać Topping D30PRO za 1790 zł ? 

A czy masz wogole jakiś europejski dac w cenie 1790zl?

Przeciez to jest tak samo jak z całą resztą dóbr konsumenckich. Możesz kupić szmate z Chin która nazywa się t-shirt, a możesz kupić coś znacznie lepszego (nawet z Turcji) które tym t-shirt'em faktycznie jest. 

Sebgla podal Tobie doskonala analogie dotyczącą samochodów. 

Kupujesz ciuchy i rzeczy we wszechobecnych w Polsce sklepach wielkopowierzchniowych z szyldem CHINA?  Ja nie. Omijam szerokim łukiem ten badziew. Chiny gonią zachód to fakt. Czy che kupic czysto chińska elektronike? Odpowiem cytatem z fimu Gladiator:

"NOT YET"

Może kiedyś. 

W dniu 9.09.2022 o 11:10, lete napisał:

Słucham sporo jazzu, klasyki, trochę muzyki fortepianowej (koncerty), muzyki filmowej, epickiej.

Celuję z budżetem w miejsce, gdzie dostępne są wspomniane wyżej urządzenia - Denafrips Ares II i Nuprime DAC-9 (SE, H, itd.).
Ma to grać z lampą - Unison Simply Italy (po upgrade lamp) i na dużych zestawach podłogowych - Harpia Acoustics Marcus (kopułka aluminiowa Seas'a).

I teraz do meritum:

- który z wymienionych DAC "pokazuje więcej" (barwy, rozdzielczość, gęstość)?
- który z wymienionych ma głębszą scenę (3D - szczególnie plany tył/przód)?

Porównywał ktoś 1:1?

Nie miałem okazji porównywać DAC-9SE do Ares II. Ale o NuPrime mogę powiedzieć, że brzmienie jest po cieplejszej stronie, z zachowanie bardzo dobrej rozdzielczości. DAC buduje scenę w szerokość z łatwością, także w głąb z odpowiednią separacją planów i napowietrzeniem. Basy grają potężnie i słychać tutaj odstępstwo od liniowości, jeżeli ktoś szuka większej ich ilości to może być to dobry kierunek. W ich graniu jest trochę miękkości, ale nie ma utraty kontroli nad nimi. W razie chęci wypożyczenia, zapraszam do kontaktu i samemu sprawdzisz czy taki styl grania Tobie pasuje.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 10.09.2022 o 10:28, lete napisał:

Coś mi się wydaje, że właściciele używanych hajendów na OLX z półki 15k+ zostaną niebawem w czarnej, jeżeli szybko się swoich gratów nie pozbędą 🙂

No raczej nie. Te najlepsze dacki też są coraz lepsze, więc droga daleka do wyrównania. Poza tym, niezwykle ważna jest całościowa aplikacja i konstrukcja urządzenia, oprogramowania własnego czasem, a nie użycie np. tej samej kości. MZ to właśnie w tych tanich dacach jest wciąż mielenie tego samego, dziesiątki niczym nie różniących się produktów - stąd potem opinie, że poszczególne dacki niczym się nie różnią. I tu zgoda na tym poziomie. 

@Mikelas76 Hm... Nie porównywałbym chińskiej elektroniki do jakości najtańszych chińskich dzianin 🙂

Wystarczy spojrzeć na stosowane podzespoły - często bezkompromisowe i jakościowo z górnej półki (kości, opampy, rezystory, kondy...). Co więcej, patrząc tylko na wnętrze, to często europejscy producenci odwalają lipę i sprzedają powietrze ze słoną marżą 🙂

Faktem jest, że Chińczyk czasem coś sknoci, nie pomyśli, pomyli, przeoczy... Ale to zdarza się coraz rzadziej i te sprzęty grają! Zresztą... teraz wszystko jest chińskie 🙂

9 minut temu, lete napisał:

Hm... Nie porównywałbym chińskiej elektroniki do jakości najtańszych chińskich dzianin 🙂

Wystarczy spojrzeć na stosowane podzespoły - często bezkompromisowe i jakościowo z górnej półki (kości, opampy, rezystory, kondy...). Co więcej, patrząc tylko na wnętrze, to często europejscy producenci odwalają lipę i sprzedają powietrze ze słoną marżą 🙂

Faktem jest, że Chińczyk czasem coś sknoci, nie pomyśli, pomyli, przeoczy... Ale to zdarza się coraz rzadziej i te sprzęty grają! Zresztą... teraz wszystko jest chińskie

Alez ja dopisałem na końcu postu "not yet" Oni gonią zachód i kiedys pewnie go dogonią. Nawet jestem pewien że zrobią to predzej niż my się z równamy z Europa Zachodnia 😉

Ale na tą chwilę ja jeszcze nie kupię czysto chińskiej myśli technicznej przynajmniej spod szyldów topping smsla itp. 

Jak napisał kolega Pantagruel

17 minut temu, pantagruel napisał:

to właśnie w tych tanich dacach jest wciąż mielenie tego samego, dziesiątki niczym nie różniących się produktów - stąd potem opinie, że poszczególne dacki niczym się nie różnią. I tu zgoda na tym poziomie. 

15 minut temu, lete napisał:

Faktem jest, że Chińczyk czasem coś sknoci, nie pomyśli, pomyli, przeoczy... Ale to zdarza się coraz rzadziej i te sprzęty grają! Zresztą... teraz wszystko jest chińskie

Dlatego jeszcze nie teraz, może kiedys kupie chińska elektronike.

5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Dlatego jeszcze nie teraz, może kiedys kupie chińska elektronike.

Rzuć okiem na SMSL SU-10. Cena szokuje za taką jakość i parametry. 

Albo Gustard R26. Bardzo interesujący DAC. Z funkcją streamingu.

Edytowane przez Piopio

W dniu 10.09.2022 o 22:46, lete napisał:

kupują D90,

Miałem to coś, nawet chwaliłem do czasu porównania z Pontusem. Przy nim D90 zagrało płasko, dudniaco, bez życia i wigoru… nie da się tego  porównać 😀

5 godzin temu, lete napisał:

i te sprzęty grają!

Jak brak punktu odniesienia

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

22 minuty temu, Piopio napisał:

Albo Gustard R26. Bardzo interesujący DAC. Z funkcją streamingu.

Tak to jest ciekawe, ale wiesz jaka będzie cena w Polsce? Pytalem i dostałem odp. ze pomiędzy 10-12 tysięcy. A to już jest dużo jak za chińska elektronike. Może to i będzie dobre, ale już drogie. 

Do mnie i tak jedzie już Pontus II

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

Miałem to coś, nawet chwaliłem do czasu porównania z Pontusem. Przy nim D90 zagrało płasko, dudniaco, bez życia i wigoru… nie da się tego  porównać

Mam nadzieję że zagra tak jak wszyscy mówią że gra 😉

Edytowane przez Mikelas76

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Do mnie i tak jedzie już Pontus II

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Mam nadzieję że zagra tak jak wszyscy mówią że gra 😉

Mi się podobał 👍

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

11 minut temu, Mikelas76 napisał:

Tak to jest ciekawe, ale wiesz jaka będzie cena w Polsce? Pytalem i dostałem odp. ze pomiędzy 10-12 tysięcy.

Bardzo dużo sobie życzą, mogę wiedzieć gdzie pytałeś? chyba pozostanie zakup za granicą np. niemiecki ebay (Clear Components) 

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mi się podobał 👍

Ty masz teraz lumina? Kupił bym prawie t2 ale nie ma wejśc za bardzo więc.... 

1 minutę temu, marteo1981 napisał:

Bardzo dużo sobie życzą, mogę wiedzieć gdzie pytałeś? chyba pozostanie zakup za granicą np. niemiecki ebay (Clear Components) 

jeszcze ich nie ma i na razie nie będzie, a pytalem chyba w 4hifi

11 godzin temu, lete napisał:

Brutalna prawda jest taka, że dziś nawet taki SMSL MKII (nie mówiąc o MKIII) za jakieś 2500 zł bez problemu "rozjeżdża" dwukrotnie droższego Denafripsa Ares II... Denafrips przy M500 brzmi mało energetycznie, mniej przejrzyście i ma O WIEEEELE gorszy bas (rozpiętość, faktura, dynamika). A co dopiero MKIII... w podobnej, minimalnie wyższej cenie.
Bas w M500 MKII jest na poziomie naprawdę dobrych (dotąd) DAC z półki 10k...

Słuchałeś u siebie obu?

@Mikelas76też pytałem u nich. Narazie czekają na dostawę, ale jeśli taką cenę Ci powiedzieli... to nie wiem czy się wogóle szarpnę na ten DAC 

• Pokaż nowe odpowiedzi