Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podlogowe do yamaha as..cds1000

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, rafalmig32 napisał:

Witam jakie kolumny do tego zestawu..pokoj 25m  ... Muzyka pop dance  rock..monitor audio..audio physic yara...HGP Vola.

W przypadku kolumn podłogowych lepiej byłoby szukać lokalnie ze względu

na to, że wielu sprzedających nie wysyła. A tak na szybko:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale najważniejsze i tak są dwie kwestie - budżet i stan.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Napisz coś o założonym budżecie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Ja to pamiętam, że zawsze mi się podobało połączenie tej serii Yamahy z kolumnami Vienna Acoustics 😉 Na taki metraż spokojnie wystarczy Mozart 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Ja podobnie jak kolega wyżej polecam jednak kolumny o łagodnej górze. 

Nie napisałeś nic o budżecie o wielkości pomieszczenia o oczekiwaniach.

Monitory kolumny podłogowe co mamy doradzić?

Nowe używane?

Ładne, brzydkie?

🙂

Piotr 

W dniu 9.09.2022 o 11:16, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ja to pamiętam, że zawsze mi się podobało połączenie tej serii Yamahy z kolumnami Vienna Acoustics 😉 Na taki metraż spokojnie wystarczy Mozart 😉

Potwierdzam. Mam A-S1100 z VA Mozart. Połączenie idealne, dla mnie dźwięk więcej niż znakomity i jak się okazało po wiecznych wymianach sprzętu zestaw na lata. 

Ps. As1100 nigdy żadnej krzykliwej góry nie ma; to mit, powtarzany tu i ówdzie, a słuchałem jej naprawdę z wieloma zestawami głośnikowymi. Generalnie AS symbolizuje takie japońskie granie czyli lekko rozjaśnione z doskonale kontrolowanym głębokim basem,  ot tyle.

Edytowane przez Mathia74
16 minut temu, Mathia74 napisał:

Ps. As1100 nigdy żadnej krzykliwej góry nie ma; to mit, powtarzany tu i ówdzie, a słuchałem jej naprawdę z wieloma zestawami głośnikowymi. Generalnie AS symbolizuje takie japońskie granie czyli lekko rozjaśnione z doskonale kontrolowanym głębokim basem,  ot tyle.

Nie wiem jak 1100, ale 1000 w połączeniu z oryginalnym CD jest wrzaskliwy. Te CD tak brzmi. 

?👈

Możliwe, że z CD Yamahy tak jest. Nie wiem, nie słuchałem takiego zestawu. Ja mam Pioneera PD50 i ten zestaw brzmi, jak dla mnie, naturalnie.

Ja mam Dali Grand Coupe z Yamaha as2100 i tez dla  mnie super połączenie... więc  może Dali Grand albo Grand Diva ? 

Co do cds2100 zgadza się,  fatalne było połączenie z as2100, szybko sprzedałem,  sucho technicznie 

W dniu 9.09.2022 o 16:53, Piotr Sonido napisał:

Ja podobnie jak kolega wyżej polecam jednak kolumny o łagodnej górze. 

Nie napisałeś nic o budżecie o wielkości pomieszczenia o oczekiwaniach.

Monitory kolumny podłogowe co mamy doradzić?

Nowe używane?

Ładne, brzydkie?

🙂

Piotr 

Mam teraz monitor audio gx50..ztym ze to gralo w 10metrach..teraz metraz jest okolo..25m... Budrzet jesli sprzedam obecne kolumny ..2500-3000..myslalwm tez o kolumnach  linia trasmisyjna...

Jeśli dominuje wolny repertuar to TL jest dobrym wyborem, ale spora część

tych konstrukcji ma poważne kłopoty z szybkością. Na pewno nic "w ciemno".

Wiele z nich nadaje się tylko do reggae czy spokojnej klasyki.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• Redaktorzy
7 minut temu, audioburak napisał:

Czy konstrukcje typu TL nadają się do szaleńczych temp granych stopą perkusyjną albo na dwie centrale?

Przyznam, że słyszałem kilka systemów opartych na TL, ale zawsze puszczano wolną muzykę.

Tutaj przykład dość szybkiego grania, aczkolwiek powszechnie wiadomo, że od dobrych 20 lat zespoły death/doom/black/satan/inne metalowe grają jeszcze szybciej.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

@kangie

I ta tylko wolna muzyka nie wzbudziła w Tobie pewnych podejrzeń ? 😉 

Różne TDL RTL czy z naszych Bolero ( p-p ) - nawet nie TL też mogły grać tylko

właśnie powolny repertuar. Fakt, że pewne utwory zagrają tylko konstrukcje

zamknięte, małe ( ale pasmo ), albo drogie BR, więc trzeba szukać.

18 godzin temu, rafalmig32 napisał:

Mam teraz monitor audio gx50..ztym ze to gralo w 10metrach..teraz metraz jest okolo..25m... Budrzet jesli sprzedam obecne kolumny ..2500-3000..myslalwm tez o kolumnach  linia trasmisyjna...

A jak obecne kolumny sobie radzą/nie radzą?

Linia transmisyjna fajna sprawa jestem fanem pmc. 

W topowych castle też to masz ale one brzmią dla mnie nudno. 

Pmc w tej kwocie będzie ciężko.

8 godzin temu, audioburak napisał:

tych konstrukcji ma poważne kłopoty z szybkością. Na pewno nic "w ciemno".

Wiele z nich nadaje się tylko do reggae czy spokojnej klasyki.

Pmc nie ma problemów z szybkością. Castle zdecydowanie tak.

Modele gold, seria twenty czy fact na prawdę daje radę.byl tu kolega na forum który miał fact 12. Z UK. A odsłuchał sporo kolumn w swoim budzecie. Wątpię aby wybrał te wolne. Twenty 23 mi kompletnie nie leżą. Ale 26 są świetne. Szybkie zwarte i ładnym basem. 

Ale jak mówię to chyba nie ten budżet tak czy siak panowie. 

Piotr 

Oj tam, oj tam 😉 

Ukryta Zawartość

akurat w budżecie, tyle, że monitory.

Pewnie szybkość swoją drogą, ale zasięg basu ( 40 Hz ) są tu absolutnie porównywalne

z konstrukcjami podłogowymi. Jedyne zastrzeżenie budzi tweeter, bo wersja TB2+

miała już kopułkę tekstylną ... ale co kto lubi ... Gdyby jeszcze było blisko ...

Ukryta Zawartość

16 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

A jak obecne kolumny sobie radzą/nie radzą?

Linia transmisyjna fajna sprawa jestem fanem pmc. 

W topowych castle też to masz ale one brzmią dla mnie nudno. 

Pmc w tej kwocie będzie ciężko.

Pmc nie ma problemów z szybkością. Castle zdecydowanie tak.

Modele gold, seria twenty czy fact na prawdę daje radę.byl tu kolega na forum który miał fact 12. Z UK. A odsłuchał sporo kolumn w swoim budzecie. Wątpię aby wybrał te wolne. Twenty 23 mi kompletnie nie leżą. Ale 26 są świetne. Szybkie zwarte i ładnym basem. 

Ale jak mówię to chyba nie ten budżet tak czy siak panowie. 

Piotr 

Wczesniej mialem rozne kolumny podstawkowe..dali..b&w..kef..monitor audio gs10..teraz gx50..ale z yamaha to nienajlepiej do tej muzyki..dance ..pop...

Teraz metraz ma okolo25/wczesniej 10..

Mysle o jakis viennch..np bach..moze audio physic yara...castle Chester...hgp vola..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 14.09.2022 o 10:03, rafalmig32 napisał:

Wczesniej mialem rozne kolumny podstawkowe..dali..b&w..kef..monitor audio gs10..teraz gx50..ale z yamaha to nienajlepiej do tej muzyki..dance ..pop...

Teraz metraz ma okolo25/wczesniej 10..

Mysle o jakis viennch..np bach..moze audio physic yara...castle Chester...hgp vola..

Bardzo duża rozpiętość.

I nie mówię tu o cenie tylko o sposobie grania. Przykładowo wina acoustic charakteryzuje się dość dużym spadkiem w pewnych częstotliwościach. Nie jest to typowo rozumiana V ale jednak to kolumny o takiej charakterystyce. Z kolei castle gra średnica, są wolne, ciepłe, mało rozdzielcze ale muzykalne. Audio physic jescze coś innego.

Kolumny koniecznie odsłuchaj przed zakupem. Bo nie wiem czy one zagrają lepiej od twoich obecnych GX. 

Piotr 

Castle mało rozdzielcze.... Lol. Wręcz przeciwnie. Większej głupoty palnąć nie mogłeś. Do tego wolne, ciepłe... Wiesz Castle nie kończą się na linii Knight, więc przestań bajki opowiadać, chyba że takie o Castlach z latającym smokiem... Castle miało masę różnorodnie grających modeli od lat 80-90 zaczynając. Typowe dla s4home lanie wody w każdym temacie, byle cokolwiek (nie)mądrego napisać. 

odtwarzacze CD Yamahy grają równo i dość klinicznie. Taki ich urok. Do ciepłych systemów się nadają. 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• Redaktorzy
47 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

odtwarzacze CD Yamahy grają równo i dość klinicznie. Taki ich urok. Do ciepłych systemów się nadają. 

Moja CD-S700 kupiona w TopHiFi we Wro w 2012 r. widocznie musiała być jakaś modzona, bo ma charakter grania starego Marantza na TDA1541. W ślepych testach jako milej, przyjemniej i bardziej miękko grającego na średnicy i basie obstawiałem Marantza i tutaj zdziwienie, bo grała Yamaha. Do tego dobra szczegółowość.

Ślepy test prawdę Wam powie. 😄

Pozostała część toru: ZG Yahama NS-1000M, wzmacniacz lampowy LAR IA-30MKW na EL34.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

CD-S700 to chyba najcieplej grające CD Yamahy 😉

www.tophifi.pl

szkoda tylko, że już ich nie ma

www.tophifi.pl

No ja akurat tak castle odbieram. Ale fakt nie słuchałem wszystkich ich modeli. Także nie tych z lat 80. Masz coś więcej do powiedzenia w ich temacie to śmiało. Zaproponuj konkretny model. 

Piotr