Skocz do zawartości
IGNORED

Vintage'owe piękne wzmacniacze

houek

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co sobie przypominam spotkałem sie już na forum z tematem o klasycznych tunerach. Z racji tego, że jestem wielkim fanem i pasjonatem sprzętu audio z lat 70-tych i początku 80-tych , chciałbym podzielić się z forumowiczami moim skarbem: Pioneer SA-8500 mkII, moim zdaniem jednym z najpiękniejszych wzmacniaczy jakie kiedykolwiek wypradukowano ( oczywiście w podobnym przedziale cenowym ). Myśle, że ciekawie byłoby pooglądać i przeczytać opinie na temat tych wspaniale zbudowanych, pięknie wyglądających i brzmiących smoków. Dlatego też wpadłem na pomysł inicjacji tego tematu.

[obrazekLUKASZ-268173_1.jpg] [obrazekLUKASZ-268173_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5580-100009601 1170264849_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/15959-vintageowe-pi%C4%99kne-wzmacniacze/

Maruda :-|

Ładny acz brak mu zegarów i kiwających się w takt muzyki wskazówek ;-) Tyle, że nie musiał tego mieć, bo to załatwiał tuner TX-8500 II. Zdjęcia tego modelu znajdziesz w wątku o ślicznych tunerach. Jeszcze niedawno taki miałem. Poszukaj, a będziesz miał fajny komplet.

Dla mnie mistrzostwem sa amerykanskie Scotty, tak jak np ten (340A) amplituner na 20 lampach, ciekawe jak gra...

Moze ktos kiedys slyszal?

[obrazekLUKASZ-269287_1.jpg] [obrazekLUKASZ-269287_2.jpg]

Ukryta Zawartość

post-2771-100009561 1170264912_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przypomina mi się cud socjalistycznej techniki, mój dawny amplituner Radmor (rocznik ca. 1982) - aluminiowa płyta czołowa, zielone wskaźniki, pseudo-quadro, sensory. Piękna maszyna - szczególnie na tle ówczesnej tandety. Łza się w oku kręci

Pozdrawiam

D.

• 1 miesiąc później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

pyru zastanow sie co mowisz... widze ze pojecie o jakosci sprzetu masz zadne... inaczej docenilbys konstrukcje widoczna na zdjeciu... no coz pewnie dla ciebie to co nowe jest the best ale jak przestudiujesz i przesluchasz troche klockow recze ze zmienisz zdanie.

Drogi Panie Discomaniac, naprawdę rozbawił mnie Pański wpis... Posądzanie mnie o brak znajomości starego sprzętu wydaje mi się zabawne, ponieważ miałem (i to na własność) oraz dzięki temu mogłem posłuchać wielu naprawdę fantastycznych a także słabszych starych konstrukcji. Mówi Panu coś nazwa Marantz 7c? Otóż mogę się pochwalić iż miałem kiedyś taki przedwzmacniacz na własność. Nie będę wymieniał zresztą wszystkich legendarnych konstrukcji których słuchałem ponieważ i tak napewno wiele nazw by Panu nic nie powiedziało... A to, że nie zachwyca mnie każdy przeciętny klocek z lat 70-80 wyjaśniłbym raczej doświadczeniem ze sprzętem a nie brakiem poszanowania dla oldschoolowych konstrukcji. A to, że Pan się podnieca każdym sprzętem audio starszym niż 10 lat nie oznacza iż jest on taki fantastyczny. Radzę posłuchać jakichś naprawdę dobrych konstrukcji z tych lat, a potem dopiero zacząć sie wypowiadać. Bo to co dla Pana jest Hi - Endem dla mnie jest zwykłym sprzętem którego pełno na giełdach elektronicznych (chociaż jeżeli ma się odniesienie tylko do np. Tchnicsa su-v500 to oczywiście można mieć inne zdanie, tak jak Pan). Swoją drogą gdybym byłtakim technofilem jakiego Pan usiłuje ze mnie zrobić to nie miał bym w domu systemu zbudowanego o sprzęt z lat 70-80 (chociażby kolumn ESS AMT 1B z 1980 roku). Pozdrawiam i radzę następnym razem pomyśleć zanim coś Pan napisze pod czyimś adresem.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sluchaj koles troche wiecej szacunku... Wybacz kazdy z nas ma swoje dosw a i ja niemale. Z tym SU-V 500 to przegiales. Zdaje sie ze nie czytasz forum bo gdybys znalazl inne moje wpisy znalazlbys tez tam doswiadczenie i osluchanie.

Przecież pyru niczego/nikogo nie obraził. Tylko stwierdził, że zaraz łosie z Allegro zaczną wklejać linki do swoich i nie tylko aukcji z byle starociami.

A staroć i klasyk to dwie różne rzeczy :)

Z całym szacunkiem panowie, ale czasem czytając niektóre posty odnoszę wrażenie, ze nie traktujecie tematyki audio jak hobby, ale bardziej jak świeta wojnę!!!! Nie chodzi o to, żeby sie licytować kto jak bardzo jest osłuchany, jakie sprzety posiadał, jakie ma obecnie....itp. Przypuszczam ,że jak wszyscy forumowicze spotkaliby się z rzeczywistości to skończyłoby się krwawą rzezią:D Panowie! Trochę pokory i przede wszystkim więcej tolerancji i wyrozumiałości dla początkujących miłośników audio. To, że lubie Pioneera SA 8500II, podoba mi się jego dźwięk i mam go w domu, nie znaczy, że jest to najlepszy wzmacniacz jakiego słuchałem!!! Po prostu mam do niego sentyment. Nie watpię, że przedstawiony SCOTT jest o niebo lepszym klockiem......ale tu nie chodzi o wyścig szczurów....Pozdrawiam

houek, 21 Kwi 2005, 12:27

>Z całym szacunkiem panowie, ale czasem czytając niektóre posty odnoszę wrażenie, ze nie traktujecie

>tematyki audio jak hobby, ale bardziej jak świeta wojnę!!!! Nie chodzi o to, żeby sie licytować kto

>jak bardzo jest osłuchany, jakie sprzety posiadał, jakie ma obecnie....itp. Przypuszczam ,że jak

>wszyscy forumowicze spotkaliby się z rzeczywistości to skończyłoby się krwawą rzezią:D Panowie!

>Trochę pokory i przede wszystkim więcej tolerancji i wyrozumiałości dla początkujących miłośników

>audio. To, że lubie Pioneera SA 8500II, podoba mi się jego dźwięk i mam go w domu, nie znaczy, że

>jest to najlepszy wzmacniacz jakiego słuchałem!!! Po prostu mam do niego sentyment. Nie watpię, że

>przedstawiony SCOTT jest o niebo lepszym klockiem......ale tu nie chodzi o wyścig

>szczurów....Pozdrawiam

Masz rację.

Ale nicka to nie wybrałes zbyt fortunnie:-) Prowokuje...

• 3 tygodnie później...

Przegladalem allegro i wpadlem na to cudo. Bardzo mi sie podoba design starych luxmanow, a ten chyba jest najpiekniejszy z serii L , doruwnac moze mu chyba jedynie koncowka M-02.

Przypominam, ze tytul tego tematu to piekne vintagowe wzmacniacze, a o ile dobze go rozumiem to chodzi o urok wzmacniaczy a nie ich brzmienie...

Zamiast umieszczac link do aukcji umieszczam zdjecie, azeby nikt nit posadzil mnie o chec pomocy w jego sprzedazy.

Ukryta Zawartość

post-2771-100007380 1170268616_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam! - To mój pierwszy post na tym forum. Sam też mam chopla na punkcie "vintagowych" konstrukcji

z lat 60 - 70, głównie produkcje firm z za wielkiej wody : Dynaco, Marantz, McIntosh...

Oto mój wzmak - Dynaco ST70 - nie jest moze tak piekny jak McIntosh ale to klasyka westernu :

Ukryta Zawartość

post-7748-100007297 1170268731_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tu troche napisałem o tym bo kupe ludzi pytało co i jak :

Ukryta Zawartość

Generalnie takie rzeczy trzeba kupować w USA i albo prosic kogos o przywiezienie albo lepiej o przesłanie do Polski / ale nie poczta tylko firmami przewozowymi / .... tu jeszcze dodatkowo mój tuner Dynaco FM-3:

Ukryta Zawartość

post-7748-100007259 1170268782_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.