Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon gra głośniej i ciszej - skoki głośności

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

czy ktoś się spotkał z takim problemem, gdy gramofon ma skoki głośności ?

Mam Denona DP-400 i zauważyłem, że szczególnie przy krawędziach odtwarzanych płyt gra raz głośniej i ciszej.
Tam na brzegach płyt są też zauważalne największe odchylenia płyty, więc może igła nie zbiera dobrze czy coś w tym stylu. Już po pierwszych utworze jest mniej więcej dobrze i nie skacze głośność.

Macie jakieś pomysły, w którą stronę mógłbym szukać rozwiązania?

Nagrałem 25-sekundowy filmik tego, jak to brzmi: 

Dziękuję!

Jak masz ustawiony antyskating i nacisk igły? Próbowałeś coś zmieniać?

Wkładkę zmieniałeś?

Edytowane przez GhostR1

Wkladkę ortofon 2M red nie wymieniałem. Anty skating i nacisk igły mam ustawione na 1.8g. Kombinowałem i zmieniałem i jedno i drugie metodą prób i błędów - czasami trochę było lepiej, ale generalnie problemu to nie rozwiązało 😕

Antyskating i nacisk igły powinny mieć te same wartości. Denon zalecenia opisał w instrukcji.

Hmmm... może warto kalibrację wkładki zrobić.

2 minuty temu, leppard napisał:

problemu to nie rozwiązało 😕

Na filmiku wygląda mi to tak, jakby igła nie spoczywała swobodnie na rowku i dopiero kiedy nierówność unosi płytę do góry, słychać pełny dźwięk. Spróbuj podnieść wysokość trzpienia ramienia, być może jest za głęboko i ramię zawisa na „windzie”?
Możesz też położyć jedną płytę na drugiej, ale sprawdź wcześniej, czy wkładka lub główka ramienia nie będzie szorować po rowkach jakąś częścią, bo zniszczysz płytę.

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

• Redaktorzy

Obstawiam uszkodzony generator we wkładce.

Masz jakąś inną wkładkę na podmianę?

A ramię nie za mocno skręcone/nie ma luzów? Czy ktoś grzebał w łożyskowaniu ramienia?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

2 godziny temu, GhostR1 napisał:

Antyskating i nacisk igły powinny mieć te same wartości. Denon zalecenia opisał w instrukcji.

Hmmm... może warto kalibrację wkładki zrobić.

Nie prawda. Antyscating ustawia się na płycie bez rowków. Kładziemy ramię i regulujemy, aby ramię stało w miejscu. 

17 godzin temu, leppard napisał:

Witajcie,

czy ktoś się spotkał z takim problemem, gdy gramofon ma skoki głośności ?

Mam Denona DP-400 i zauważyłem, że szczególnie przy krawędziach odtwarzanych płyt gra raz głośniej i ciszej.
Tam na brzegach płyt są też zauważalne największe odchylenia płyty, więc może igła nie zbiera dobrze czy coś w tym stylu. Już po pierwszych utworze jest mniej więcej dobrze i nie skacze głośność.

Nagrałem 25-sekundowy filmik tego, jak to brzmi: 

Dziękuję!

Ustaw jeszcze raz nacisk.

Regulację nacisku wykonujemy na wyłączonym gramofonie. 

Opuszczamy windę, następnie kręcimy przeciwwagą do poziomu lewitacji, kiedy ramię będzie w poziomie  i nie będzie ani opadać ani się unosić. Później małym kółeczkiem ustawiamy zero. Następnie całym pierścieniem małego nie ruszamy i ustawiamy maksymalną dopuszczalną wartość wyrażoną w gramach dla danego typu wkładki.

Po ustawieniu nacisku ustawiamy antyscating.

Pozdrawiam 

• Redaktorzy

Dobrze byłoby kupić wagę. Nawet nie bardzo drogą.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

7 minut temu, 1Ender napisał:

Nie prawda. Antyscating ustawia się na płycie bez rowków. Kładziemy ramię i regulujemy, aby ramię stało w miejscu. 

odnoszę się do 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez GhostR1
1 godzinę temu, kangie napisał:

Dobrze byłoby kupić wagę. Nawet nie bardzo drogą.

Jeżeli wagę to dedykowaną do gramofonów. Przy laboratoryjnej jest problem z wysokością talerz - waga. Trzeba coś podkładać. 

Btw. Ja nie używam wagi. Może kupię do taką do drapaków. Zazwyczaj pokrętło przeciwwagi jest bardzo dokładne.

Pozdrawiam 

Jeżeli nacisk i atyscating nie pomogą, trzeba przeprowadzić

regulację kąta prowadzenia,

- VTA jeżeli gramofon ma taką możliwość 

Co mi przyszło do głowy, kolega powinien sprawdzić czy ma prawidłowo ustawiony overhang, dla każdego gramofonu jest inny.

Więcej informacji pod linkiem 

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam 

Ukryta Zawartość

21 godzin temu, leppard napisał:

Wymień tego Ortofona bo jej nie ustawisz .

Kup za niewielkie pieniążki coś z AT lub Goldringa E-3 .

23 godziny temu, leppard napisał:

Wkladkę ortofon 2M red nie wymieniałem. Anty skating i nacisk igły mam ustawione na 1.8g. Kombinowałem i zmieniałem i jedno i drugie metodą prób i błędów - czasami trochę było lepiej, ale generalnie problemu to nie rozwiązało 😕

Robiłeś jeszcze raz kalibrację wkładki?

-pisałem o tym post #7 i jeszcze parę uwag niżej.

Hej Wszystkim!

Rozwiązałem problem, ale w pierwszej kolejności chciałem Wam podziękować za każdy komentarz. Jeden po drugim naprowadziły mnie na problem, a przy okazji nauczyłem się wiele o gramofonie, kalibracji itp.

Okazało się jednak, że nic nie pomogło a więc wróciłem do oryginalnej wkładki, która była dodana do gramofonu. Byłem w szoku, że to rozwiązało problem.

Istnieje szansa, że może Ortofon 2M red też by się dało jakoś ustawić by działał poprawnie, ale mnie się to nie udało 😕

Jeszcze raz dzięki !

Nie mogę znaleźć ciężaru AT 3600, ale z tego, co się  dzieje można wnioskować

o zbyt dużej różnicy pomiędzy Red i AT, która może być cięższa nawet o 3 g 😉 

Wtedy ustawianie za pomocą skali przeciwwagi może mieć błędy.

Ukryta Zawartość

i zawsze łatwo ją zweryfikować kładąc choćby 2 grosze 😉   - 2,13 g 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski