Skocz do zawartości
IGNORED

Pylon audio Jade 20 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Moi drodzy,

chciałbym otworzyć wątek poświęcony nowym kolumnom - Pylon audio JADE 20.

Dzisiaj, na znanym portalu pojawiła się pierwsza, oficjalna recenzja tytułowych głośników. 

Poznaliśmy specyfikację, wrażenia z odsłuchu. Z tego co zrozumiałem, kolumny - jak na swoje gabaryty są dość neutralne i nastawione na szybkość.

Głośnik srednio - niskotonowy od STX.

Co wstępnie myślicie o tych konstrukcjach? Czy ktoś miał już może okazję ich posłuchać?

1 godzinę temu, Bo0m napisał:

kolumny - jak na swoje gabaryty są dość neutralne i nastawione na szybkość

A co znaczy to zdanie? Co maja gabaryty do calej reszty?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Kolumny utrzymane w stylu retro, 25kg sztuka, duży głośnik nisko - średnio tonowy. Wydawać by się mogło, że to raczej granie przyciemnione. 

Źle się wyraziłem, racja 😉

Mi się podobają takie paczuszki w stylu retro, coś wspaniałego. Podpiąć to pod stare wzmacniacze, te z frontem ze szczotkowanego aluminium i al. Przełącznikami. Ah... Pomarzyć można, bo w realu moja druga połówka(detalista nowoczesności) by mnie z domu z tym sprzętem wyniosła

Wysłane z mojego S41 przy użyciu Tapatalka

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Mi też się podobają fajne te Jade'y taka tańsza alternatywa dla Heresy

Chciałbym złożyć kiedyś taki zestaw z Heresy + Leben... ach super pewnie by zagrało

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Co do wyglądu, zdecydowanie mój klimat 🙂 Pytanie tylko, jak daleko należy odsunąć je od ściany, aby zapewnić poprawne brzmienie. Takie mocno wystające kloce to raczej na spore metraże.

A propos metrażu, ciekawe jak grają w mniejszych pomieszczeniach. Gdzieś czytałem, że to ponoć najmniejsza kolumna z serii Jade 😅

te kolumny kosztują 5tys. za parę? na basie jest stx?ja pier.....

ten głośnik w swojej klasie cenowej jest dobry...kosztuje 113zł...

No niestety.... Trzeba trochę za nie zapłacić 😅

Skoro cena tych STX'ów jest tak niska, pytanie czy jest to ogólnie skok na kasę naszego rodzimego producenta, czy rzeczywiście ich ogólne brzmienie jest warte ponad 10 kafli... 🤔

Ja ogólnie czaję się na kolumny tego typu i bardzo się ucieszyłem, gdy przeczytałem dawno temu zapowiedź. 

Obserwuję także nowe Mission 770, ale myślę, że to będą już za duże paczki do mojego małego pokoju, a i cena pewnie w okolicach 20k.

BMN ma w ofercie takie duże monitory, YB audio też,podejrzewam że w porównywalnej cenie.. na przetwornikach znanych światowych producentów, myślę,że jakby dobrze poszukać to by się jeszcze parę firm znalazło,zresztą Pylon audio ma w swojej ofercie świetne monitory z serii diamond, w dotatku tańsze...

małe sprostowanie co do głośnika niskotonowego - na basie jest 30 cm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a to już drogi przetwornik 😆poza tym  łączenie z tubką musi być dosyć nisko i stromym filtrem,a więc zwrotnica pewnie dosyć droga,ciekawe co za driver odpowiada za część średnicy i wysokie -też stx?

...w konstrukcję własną pylona nie bardzo wierzę....

Ukryta Zawartość

lebena podłączyli,ale musiało grać😁 ten stx potrzebuje nielichego tranzystora ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nijaka ta recenzja ale tego można było się spodziewać. 

Jestem bardzo ciekaw tych kolumn. Mi akurat wygląd nie podchodzi ale rozumiem fascynacje takie design. Obawiał bym się tego że to granie nie do końca wyrównane od samego dołu do góry. 

Ale musimy poczekać aż ktoś odważny oo prostu je kupi / wypożyczy.

Pylon ma dobry marketing. 

Jak rings of power. 😛

Piotr 

• 11 miesięcy później...

Nie przyjęły się. To nie pierwszy mniej udany produkt pylona. Ale firma próbuje a to ważne. 

Nie ufaj ocenom w sieci o takich produktach. Posłuchaj sam. Wolał bym podjechać 300 km do pylona i tam ich posłuchać niż kupować w ciemno. Nawet za dobrą cenę.

Nie do końca zgodziłbym się z tezą, że się nie przyjęły - według nas przyjęły się i to całkiem dobrze 🙂

Kilka par gra u naszych klientów i są bardzo zadowoleni z dźwięku jaki udało się osiągnąć. 

Oczywiście zgadzam się, że gusta są przeróżne i zawsze trzeba posłuchać, najlepiej ze swoim wzmacniaczem. Ale absolutnie nie skreślałbym tego modelu. 

On 8/23/2023 at 1:21 PM, Audio-ON said:

Kilka par gra u naszych klientów i są bardzo zadowoleni z dźwięku jaki udało się osiągnąć. 

Oczywiście zgadzam się, że gusta są przeróżne i zawsze trzeba posłuchać, najlepiej ze swoim wzmacniaczem. Ale absolutnie nie skreślałbym tego modelu. 

Można wiedzieć z jakimi wzmacniaczami grają te kolumny u tych klientów?

Godzinę temu, Gabaryton napisał:

Można wiedzieć z jakimi wzmacniaczami grają te kolumny u tych klientów?

Dwóch klientów gra z Haiku Sensei 300B (9W), jeden Pan z Origami 6550 (15W) również produkcji Haiku, poza tym łączyliśmy je jeszcze z Luxmanem SQ-N150 (10W), z McIntoshem M1252 i z Fezz Torus 5060 (65W). 

Co można mieć za 10k Ano można mieć znaczek trochę szyku sklejki / wióry i głośniki STX a można mieć też drewniane obudowy i full satori Textreme ( to takie głośniki 10x droższe od STX )
Problemem nie jest Cena tylko brak wiedzy jak optymalnie i gdzie wydać swoje pieniądze.

Edytowane przez zapacoustics