Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  15 członków

SMSL Audio Klub
IGNORED

SMSL VMV A2 - opinie, forum, testy

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, FioleK napisał:

Generalne różnice nie są duże. Jakbym miał dłuższe przerwy w odsłuchu to bym mi było trudniej wyłapać różnice...

A porównywałeś z czymś Audiolaba i różnice były naprawdę duże ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Z Loxije A30 i w sumie nie. Aczkolwiek detaliczność Loxije A30 vs 6000a to jest 1.5-2 długości (A30 gorsze od 6000A), to 6000a vs A30a to jest 0.5-1 długości (A30a lepsze od 6000A).  Przestrzeń 6000A = A30a, a A30 jest 2 długości, że tak powiem za nimi... Przy czym długość to nie w sensie, że 2x... tylko jakbym miał te wzmacniacz umieszczać na osi jakości...

Edytowane przez FioleK

Audiolab 6000a - "wysoka moc wyjściowa (2 x 51 W/8 Ω, 2 x 79 W/4 Ω), niski poziom szumów (-87 dB) i zniekształceń."

Sabaj A30A - Output power 200Wx2(4Ω)/100Wx2(8Ω), SNR 116dB, Channel separation 108dB

Audiolab jest raczej do mniejszych kolumn (albo wysokoefektywnych) ... Sabaj napędzi większość popularnych. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Do mnie ten SABAJ idzie z Chin - na ASR w wątku o SABAJU na chwilę pojawił się wpis innego użytkownika, który twierdził, że hifiexpress ma dość małe stocki tego modelu w tym niemieckim magazynie Amazonu i przeważnie jest tak, że sprzęt pokonuje drogę z chińskiego magazynu do Niemiec, tam jest przepakowywany i rozsyłany w różne strony po UE...

Wpisu już nie ma, bo szybko "wymoderowali" 😉 Ale ja potwierdzam to flow w 100%, bo mam tracking zarówno paczki, która jest wysłana z Chin do Niemiec i tej z Niemiec do Polski 🙂 Jak ktoś czeka na dostawę dłużej niż te 2-3 dni, to znaczy, że zamówiony przez niego sprzęt również pokonuję tą drogę i najprawdopodobniej jeszcze chwilę sobie na niego poczeka.

Jak otrzymam, to z mojej strony obiecuję test Sabaja na B&W 703 i porównanie z Musical fidelity m6si, który również aktualnie posiadam.

QR5 są wysoko efektywne, na Loxije A30 nie przekroczyłem 1/2 głośności albo 3/5... Czy dla Audiolaba podają poziom separacji? Wydaje mi się, że tutaj też jest lepiej w Sabaju (a może to po prostu wynik szybkości działania).

Teraz, FioleK napisał:

QR5 są wysoko efektywne, na Loxije A30 nie przekroczyłem 1/2 głośności albo 3/5... Czy dla Audiolaba podają poziom separacji? Wydaje mi się, że tutaj też jest lepiej w Sabaju (a może to po prostu wynik szybkości działania).

Nie może być lepiej 😉 W końcu Sabaj to konstrukcja cyfrowa. 

Niby tak, to prawda, ale czy to ma znaczenie inne niż marketing? Jeśli Audiolab deklaruje np. 90dB to sorry, ale musiałbym słuchać na maksa i być pewnie nietoperzem, aby usłyszeć różnice... Cisza to 20-30dB, a próg bólu 120-130dB. Zakładając, że ustawie 120dB (i sąsiedzi wraz z Policją się dobijają) to wychodzi, że jeden ma 12dB a drugi 30dB (czyli Sabaja i tak nie usłyszę, a Audiolaba (zakładając 90dB) raczej nie usłyszę...) a potem stracę słuch i pęknie mi głowa...

4 minuty temu, FioleK napisał:

Niby tak, to prawda, ale czy to ma znaczenie inne niż marketing? Jeśli Audiolab deklaruje np. 90dB to sorry, ale musiałbym słuchać na maksa i być pewnie nietoperzem, aby usłyszeć różnice... Cisza to 20-30dB, a próg bólu 120-130dB. Zakładając, że ustawie 120dB (i sąsiedzi wraz z Policją się dobijają) to wychodzi, że jeden ma 12dB a drugi 30dB (czyli Sabaja i tak nie usłyszę, a Audiolaba (zakładając 90dB) raczej nie usłyszę...) a potem stracę słuch i pęknie mi głowa...

Przecież to nie o to chodzi 😉 Po prostu Sabaj zapewnia tzw. "czarne tło" a Audiolab nie.

W dniu 4.11.2022 o 16:34, rd79 napisał:

Dla mnie jak Sabaj A30a za 2200 zł zagra na poziomie klocków za 10 tyś i pokona Onkyo A 9070 to będę bardzo zadowolony 🤗😉

SMSL VMV A2 w moim pomieszczeniu i na tych samych kolumnach zagrał dla mnie lepiej niż Xindak xa-6950 new edition (6 tys nowy) i Haiku Audio Bright mk5 (8 tys) i pozostał w systemie. Sprawia mi najwiecej przyjemności, wywołuje emocje i namawia do długich nasiadówek z dobrą muzą. Sprzęty za 15 tys mnie nie interesują, mam tez inne hobby,więc zdam się na ewentualne opinie porównawcze innych. Wątek się rozwija, może niebawem ktoś jeszcze stanie się wlascicielem A2.

Hegel H120 & KEF R3

7 godzin temu, FioleK napisał:

? Jeśli Audiolab deklaruje np. 90dB to sorry, ale musiałbym słuchać na maksa i być pewnie nietoperzem, aby usłyszeć różnice 

Co rozumiesz przez te 90dB?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

A co koledzy myślicie o podłączeniu gramofonu do SMSL lub Sabaj ?

Ma to sens ? Z tego co wyczytałem zachodzi konwersja A/D we wzmacniaczu ... Czy nie straci się przez to analogowy charakter ?

Parametry 6000A są trochę lepsze:

SNR to 108dB, a crosstalk jest trochę gorszy niż myślałem i wynosi 80dB. Czyli słuchając muzyki 120dB, cześć wspólna (mono wynikające z konstrukcji wzmacniacza) będzie miało natężenie 40dB, czyli przy normalnym słuchaniu nie powinniśmy w ogóle wychwycić, że część dźwięków jest identyczna w obu kolumnach.

Wejście analogowe jest moim zdaniem zrobione na odpi.... w Sabaju. Jak masz porządny gramofon to nie ma to żadnego sensu, chyba że będziesz miał własny, lepszy przetwornik ADC i podepniesz go do Sabaja przez SPDIFa...

W dniu 5.11.2022 o 12:16, Alighieri napisał:

Zabieralem sie do napisania tego postu jakis czas, kolega mr_prez w koncu mnie zmobilizowal. Odnoszac sie do kilku postow kolegow powyzej.

1. Sabaj A30a jest wzmacniaczem FDA, z powodow oczywistych w klasie D. Od tego nalezy zaczac i mozna jechac dalej. Oczywiscie to info jest skierowane do kolegow "nie mam. ale sie wypowiem"

2. Klasa D albo aceptujemy / lubimy, albo nie. Tak czy inaczej postepu sie nie zatrzyma.

3. Do poszukujacych wiedzy, zaczynamy od lektury

https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/sabaj-a30a-announced.35714/

To jest najlepsze, a w zasadzie jedyne zrodlo info.

4. To nie jest merc w cenie malucha, ale "bang for bucks", jak najbardziej. W sensie USD444,90 rzecz jasna. @Do malkontentow, prosze o alternatywe.

5. @Fiolek testowanie wzmacniacza FDA, na wejsciach analogowych / Tape recorder, o ile dobrze pamietam, to nie jest dobry pomysl.

6. @mr_prez odpowiadajac po koleji

SMSL vs. Sabaj XU216 vs. XU208 + obsluga BT UAT w SMSL. Oczywiscie to jest to co widac, pozostale roznice na pewno sa, ale biorac pod uwage fakt, ze do dnia dzisiejszego, nie mamy jasnosci w kwestii schematu SMSL....

HK vs SMSL/Sabaj, brak USB, ale jest za to HDMI.

7@Prawie Audiofil, to jest chyba (obok Fiolek), jedyny kolega, ktory pisze z autopsjii, za co dziekuje.

Czyli mamy na dziś wychwycone trzy różnice w budowie czy wyposażeniu SMSL vs Sabaj:

1. SMSL - tryb DSP / Sabaj -brak

2. SMSL -XMOS XU216 / Sabaj - XMOS XU208

3. SMSL- kodek UAT(max.24/192) / Sabaj kodek LDAC(max.24/96)

4. ?

Hegel H120 & KEF R3

sabaj-a30a-fda-amplifier-2x-sta516be-ax5

Jakiś DSP musi być, bo nie byłoby EQ i regulacji tonów. Przy cyfrówce nie da się tego inaczej zrealizować niż przez DSP, chyba, że driver do tranzystorów posiada wbudowane takie funkcje (ale to też jest cyfrowe przetwarzanie sygnału).

Swoją drogą pojawił się w nocy pierwszy Sabaj A30a na OLX i od razu znikł...

Edytowane przez FioleK
1 godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

Czyli mamy na dziś wychwycone trzy różnice w budowie czy wyposażeniu SMSL vs Sabaj:

4. ?

1. DPS jest. Tylko opatentowanego trybu SDB nie ma w Sabaju.

4. SMSL ma wejście w standardzie AES/EBU

5. Wejścia USB w SMSL jest standardzie USB-B a w Sabaju USB-C. Nie ma audiofilskich kabli USB w standardzie USB-C 😉

6. SMSL ma wyjście na subwoofer dzielone z wejściem COAX. Sabaj ma to rozdzielone. 

Kodek UAT to pic na wodę, fotomontaż - najwyższa jakość jest nie do użycia. Trzeba zejść dużo niżej z transmisją by to działało. Praktycznie tylko HiBy to obsługuje. 

Edytowane przez Piopio

1 godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

4. ?

1. SDB - czeski błąd

4 minuty temu, Piopio napisał:

1. DPS jest. Tylko opatentowanego trybu SDB nie ma w Sabaju.

4. SMSL ma wejście w standardzie AES/EBU

5. Wejścia USB w SMSL jest standardzie USB-B a w Sabaju USB-C. Nie ma audiofilskich kabli USB w standardzie USB-C 😉

6. SMSL ma wyjście na subwoofer dzielone z wejściem COAX. Sabaj ma to rozdzielone. 

Kodek UAT to pic na wodę, fotomontaż - najwyższa jakość jest nie do użycia. Trzeba zejść dużo niżej z transmisją by to działało. Praktycznie tylko HiBy to obsługuje. 

O takie wypunktowania mi chodziło. Dzięki

Hegel H120 & KEF R3

4 minuty temu, Prawie Audiofil napisał:

1. SDB - czeski błąd

O takie wypunktowania mi chodziło. Dzięki

"Kodek UAT to pic na wodę, fotomontaż - najwyższa jakość jest nie do użycia. Trzeba zejść dużo niżej z transmisją by to działało. Praktycznie tylko HiBy to obsługuje" 

LDAC działa mi bez zarzutu i bardzo płynnie. Dzwiękowo też.

Co do UAT- nie mam zdania, nie porownywalem, nie mialem dotąd mozliwosci.

3 minuty temu, FioleK napisał:

DPS (Dom Pomocy Społecznej) -> DSP (Digital Signal Processing), SDB wydaje mi się OK (Super Dynamic Bass)

DPS (Dom Pomocy Społecznej)- dojscia do tej funkcji nie życzę żadnemu audifilowi;)

8 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

"Kodek UAT to pic na wodę, fotomontaż - najwyższa jakość jest nie do użycia. Trzeba zejść dużo niżej z transmisją by to działało. Praktycznie tylko HiBy to obsługuje" 

LDAC działa mi bez zarzutu i bardzo płynnie. Dzwiękowo też.

Co do UAT- nie mam zdania, nie porownywalem, nie mialem dotąd mozliwosci.

DPS (Dom Pomocy Społecznej)- dojscia do tej funkcji nie życzę żadnemu audifilowi;)

Towarzystwo św. Franciszka Salezego; nazwa łacińska: Societas Sancti Francisci Salesii; skrót zakonny SDB -  tez średnio 😉

Hegel H120 & KEF R3

1 godzinę temu, FioleK napisał:

sabaj-a30a-fda-amplifier-2x-sta516be-ax5

Swoją drogą pojawił się w nocy pierwszy Sabaj A30a na OLX i od razu znikł...

Pamiętasz za ile poszedł ?😉

Cabasse Abyss + ELAC Carina BS243.4

10 minut temu, rd79 napisał:

Pamiętasz za ile poszedł ?😉

1750

1 minutę temu, dedal75 napisał:

A skąd wiesz ?

Ja pisałem z gościem. Chciał 1850, stargowalem na 1700zl. Zastanawialem sie i ktos mnie uprzedzil za 1750zl bo była przesyłką olx I z taką cena zostało ogłoszenie nieaktywne. Ja od tego gościa kilka miesięcy temu kupiłem A300 🙂

13 minut temu, D4ncer napisał:

KUPIĘ SABAJ A30A ZA 1800ZŁ 🙂

Poczekaj pół roku, na Alle będzie wysyp 😉 ja dałem się zwieść recenzją na ASR SMSL SU-9, i ciekawe ile czasu będę kupca szukał.

1 minutę temu, jurek1 napisał:

Poczekaj pół roku, na Alle będzie wysyp 😉 ja dałem się zwieść recenzją na ASR SMSL SU-9, i ciekawe ile czasu będę kupca szukał.

Ja tak Toppingi kupowałem i się dziwiłem co mi nie gra 😁

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

15 minut temu, jurek1 napisał:

SMSL SU-9 to bardzo dobry DAC w swojej cenie. Moim zdaniem nie ma konkurencji. Dopiero sprzęt za 4k jest trochę lepszy. Sabaj to perełka bez wad 😉 

9 minut temu, Piopio napisał:

SMSL SU-9 to bardzo dobry DAC w swojej cenie. Moim zdaniem nie ma konkurencji. Dopiero sprzęt za 4k jest trochę lepszy. Sabaj to perełka bez wad 😉 

9 minut temu, Piopio napisał:

Chyba bez VAT.

W dniu 6.11.2022 o 00:07, Piopio napisał:

Moim zdaniem spokojnie mogą konkurować z zestawem wzmacniacz + DAC za 15k zł. 

A możesz mi napisać jakie różnice w brzemieniu są między (SMSL VMV A2 i Sabaj A30A) a Regą Elicit MK5 i Cyrusem 8.2 DAC? Rega i Cyrus nie przekracza wskazanego przez Ciebie pułapu 15kzł a akurat znam te piecyki. Dziękuję. 

Mam nadzieję Piopio, że przeczytam konkretną odpowiedź i że nie jest to powtórka z rozrywki jak kiedyś, gdy na forum bardzo chwytliwe marketingowo dla pomysłodawcy było hasło - NAD C 356 po modzie kosi wszystkie piece do 10kzł. Teraz, że mamy inflację, jest już kwota 15kzł i nowy klamot. 

Edytowane przez Adam 38

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

43 minuty temu, Adam 38 napisał:

A możesz mi napisać jakie różnice w brzemieniu są między (SMSL VMV A2 i Sabaj A30A) a Regą Elicit MK5 i Cyrusem 8.2 DAC?

Nie powiem Ci jakie są różnice bo tego zestawiania nie słyszałem. Wiem ,że SMSL i Sabaj nie mają się czego wstydzić przy NAD M10v2, Arcam SA30, Cayin A-55TP. Akurat te wzmacniacze słuchałem ostatnio. Rega grała na AS. Ale nie wiem, jaki model. 

Mam trochę doświadczenia i potrafię ocenić brzmienie. Nie ma żadnego interesu w promowaniu w/w piecyków. Polecam to co dobrze gra. Każdy powinien jednak ocenić samodzielnie czy mu pasuje to brzmienie. 

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.