Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz plus CD za 30 000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o poradę i wskazówki.  Posiadam kolumny Elac Vela Fs 407. Poszukuję do nich odpowiedniego wzmacniacza i cd. Kwota Ok 30 000. Muzyka 70% rock ( każda odmiana) 20% jazz 10% inne (klasyka, muzyka filmowa). 

Ponad pół roku czekałem aż do Polski przypłynie nowa dostawa wzmacniaczy Luxman L-505 uXII oraz L-550 AXII. Brałem je pod uwagę. Do kraju dotarły ale nie mam jak ich odsłuchać bo dystrybutor stwierdził że ma...ale... do sprzedaży a nie do odsłuchu. Więc sobie darowałem zakupy w ciemno.

Z Elacami odsłuchałem Hegla, Rotel, Coplanda. Nie moja bajka. Stąd prośba co odsłuchać? Czym się zainteresować.

Klub Elaca przeczytałem i znam tamte propozycje. A może ktoś coś innego zaproponuje? Warto pytać?

https://www.audiostereo.pl/topic/159521-wzmacniacz-plus-cd-za-30-000/

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

W dniu 27.08.2022 o 15:41, WHITESNAKE39 napisał:

Witam.

Proszę o poradę i wskazówki.  Posiadam kolumny Elac Vela Fs 407. Poszukuję do nich odpowiedniego wzmacniacza i cd. Kwota Ok 30 000. Muzyka 70% rock ( każda odmiana) 20% jazz 10% inne (klasyka, muzyka filmowa). 

Ponad pół roku czekałem aż do Polski przypłynie nowa dostawa wzmacniaczy Luxman L-505 uXII oraz L-550 AXII. Brałem je pod uwagę. Do kraju dotarły ale nie mam jak ich odsłuchać bo dystrybutor stwierdził że ma...ale... do sprzedaży a nie do odsłuchu. Więc sobie darowałem zakupy w ciemno.

Z Elacami odsłuchałem Hegla, Rotel, Coplanda. Nie moja bajka. Stąd prośba co odsłuchać? Czym się zainteresować.

Klub Elaca przeczytałem i znam tamte propozycje. A może ktoś coś innego zaproponuje? Warto pytać?

A co nie pasowało z odsłuchanymi wzmacniaczami ? Czego szukasz innego w dźwięku ?

Co bylo źródłem w tych odsłuchach ?

Pzdr

Cześć,

Może Musical Fidelity M6si 500 z M6sCD?

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

pma-1700ne? Nie kosztuje 15000zł ale sam go kupiłem w ciemno do rocka-metalu i jestem bardzo zadowolony. Tez myślałem nad coplandami, naimami itp. Okazało się że "zwykły" denon daje rade. Wymieniałem Jolide 502brc i było warto. 

25 minut temu, kraq napisał:

pma-1700ne? Nie kosztuje 15000zł ale sam go kupiłem w ciemno do rocka-metalu i jestem bardzo zadowolony. Tez myślałem nad coplandami, naimami itp. Okazało się że "zwykły" denon daje rade. Wymieniałem Jolide 502brc i było warto. 

ale porównałeś z tymi Coplandami, czy tylko Denon został odsłuchany i poszukiwania się skończyły? Może mogło być jeszcze lepiej?

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

ale porównałeś z tymi Coplandami, czy tylko Denon został odsłuchany i poszukiwania się skończyły? Może mogło być jeszcze lepiej?

Nic nie słuchałem. Kupiłem w ciemno. Opierałem sie na polskich jak i zagranicznych forach i testach. Może mogło być lepiej, ale nie wiem czy w tej cenie (tylko nowy sprzęt). Początkowo szukałem czegoś w pełni analogowego bo mialem Nuprime DAC-9. Skończyło się na wzmacniaczu z wbudowanym DAC i tak go używam. 

5 godzin temu, maciek36 napisał:

A co nie pasowało z odsłuchanymi wzmacniaczami ? Czego szukasz innego w dźwięku ?

Co bylo źródłem w tych odsłuchach ?

Pzdr

Hegel - straszny suchotnik, zero barwy, z,ero przyjemności z odsłuchu

Rotel Michi - hmmm..... tak zwyczajnie nijaki

Copland - totalna buła

Nie twierdzę że to złe wzmacniacze bo napewno z innymi kolumnami grają dobrze, albo po prostu komuś takie brzmienie pasuje.

Top Hi-Fi proponuje Luxmana. Super tylko gdy dzwoniłem do najbliższego mi sklepu Top hi-fi oby udać się na odsłuch to poinformowano mnie że nie mają egzemplarza którego mogę posłuchać. Za to mają egzemplarz nowy, fabrycznie zapakowany który mogę kupić. 

Kupić tak w ciemno....? Hmmm....?

17 minut temu, WHITESNAKE39 napisał:

Hegel - straszny suchotnik, zero barwy, z,ero przyjemności z odsłuchu

Rotel Michi - hmmm..... tak zwyczajnie nijaki

Copland - totalna buła

Nie twierdzę że to złe wzmacniacze bo napewno z innymi kolumnami grają dobrze, albo po prostu komuś takie brzmienie pasuje.

Top Hi-Fi proponuje Luxmana. Super tylko gdy dzwoniłem do najbliższego mi sklepu Top hi-fi oby udać się na odsłuch to poinformowano mnie że nie mają egzemplarza którego mogę posłuchać. Za to mają egzemplarz nowy, fabrycznie zapakowany który mogę kupić. 

Kupić tak w ciemno....? Hmmm....?

jest tragedia z dostępnością. Jeśli chciałbyś na odsłuch jakiś model, zapraszam na priv. Staramy się nie otwierać wszystkich, bo za chwilę znowu ktoś powie, że nie ma nowych w kartonie, a taki by chciał 😉

www.tophifi.pl

15 minut temu, WHITESNAKE39 napisał:

Brak cen w podanych linkach, ale to taka marketingowa maniera w audio, czyli omijać z daleka

O sprzedawaniu kolumn głośnikowych na sztuki / no podawaniu ceny / , to żenada i dziadowanie na ludzkiej naiwności

Nie spotkałem się z czymś takim w salonie Mercedesa, Volvo itp

Ceny Luxmana proszę bardzo:

L-505 21999 PLN

D-03X 19999 PLN. 

Są to ceny detaliczne. Myślę, że wiesz o co chodzi. W przypadku takich produktów i tak cenę dogaduje się indywidualnie. To tak trochę jak wejść do salonu Porsche i zacząć od cen. Czyli nie chcę kupić tylko...

Akurat podawanie cen za sztukę to wymysł producentów. Oni tutaj dyktują zasady dystrybutorom.

www.tophifi.pl

2 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

jest tragedia z dostępnością. Jeśli chciałbyś na odsłuch jakiś model, zapraszam na priv. Staramy się nie otwierać wszystkich, bo za chwilę znowu ktoś powie, że nie ma nowych w kartonie, a taki by chciał 😉

Staram się napisać na priv ale coś blokuje. Proszę napiszcie do mnie ja odpiszę. Może tak się uda....

2 godziny temu, frank1 napisał:

Porsche podaje zawsze ceny, co nie przeszkadza w dalszych negocjacjach

O cenach za sztukę to zwykłe brednie

Praktycznie cała Europa podaje ceny za parę

Ceny kolumn za sztukę wynikają z porównywarek cenowych i All... 

Klienci sortują produkty po cenie i wtedy sklep podający cenę za parę jest na szarym końcu.

Przecież w widocznym miejscu zawsze jest napisane że cena jest za 1szt. Czy to jest taki problem, czytać dokładnie 😉 ?

ATC SCM150SL // NAIM NDX 2 + NAIM XPS DR + Furutech DPS - 4.1// Musical Fidelity M8Pre + 3 x M8s-500s + 4x GigaWatt LC-2 EVO// GigaWatt PF-2 EVO + Enerr Transcenda Ultimate// Albedo Monolith Reference

A ja Ci zaproponuje wzmacniacz leema tucana ll. Świetny, energetyczny piec. W rocku ale też innych gatunkach sprawdza się wyśmienicie. Nie wiem tylko jak zgra sie z elac. W takiej konfiguracji nie sluchalem. 

U mnie gra z rls nereida( glosniki scan speak) i brzmienie jest wyborne.

Polecam ten wzmacniacz.

Proponuję przymierzyć się do Szwedzkiej marki Primare świetne CD 35 i mocny piec I35 możliwość dołożenia funkcji sieciowych Prisma . Mam taki odtwarzacz i jestem bardzo zadowolony. Polecam posłuchać u siebie 

Edytowane przez bogus18
W dniu 27.08.2022 o 15:41, WHITESNAKE39 napisał:

Top hi fi pełną gębą 🙂

Mi akurat te kefy bardzo odpowiadają. 

I tu mam kilka propozycji 

Pierwsza moim zdaniem torpeda swojej cenie to leema tucana. Świetnie grający wzmacniacz w swoim budzecie.

Jaki tu CD? Nie wiem słuchałem na strimingu.

Kolejna opcja to faktycznie jaśniejszy ale daleki od Hegla (suchotnika) system primare. On wyciąga z tych kolumn detale przestrzeń i znakomicie trzyma dolne pasmo.

Ostatnia propozycja to znakomity Roksan Caspian M2. Mało jest systemów gdzie wzmacniacz i CD są oba tak udane. I multinagradzane kilka lat. Nie jest to poziom leemy. Ale jest taniej i zmieścisz się z cd. 

Piotr 

27 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Top hi fi pełną gębą 🙂

proszę nie wrzucać wszystkiego do jednego worka. Ja mogę L-505 wysłać na testy. Sprzętu jest mało, jednak na chwilę obecną da się to zorganizować. Zapraszam na priv

www.tophifi.pl

No proszę. !

To jednak forum zobowiązuje.

Z jakiego miasta piszecie?

Bo wyraźnie odstajecie na plus względem pozostałych bratnich salonów.

Piotr 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

No proszę. !

To jednak forum zobowiązuje.

Z jakiego miasta piszecie?

Bo wyraźnie odstajecie na plus względem pozostałych bratnich salonów.

Piotr 

no dziękuję bardzo, jak mi miło 😉

Poznań-Woźna pozdrawia 😉

www.tophifi.pl

20 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

proszę nie wrzucać wszystkiego do jednego worka. Ja mogę L-505 wysłać na testy. Sprzętu jest mało, jednak na chwilę obecną da się to zorganizować. Zapraszam na priv

Przepraszam nikogo nie chciałem urazić. Szkoda że Poznań mam tak daleko. 

Primare seria 35 to bardzo fajne granie. Nie jest suche, ale na pewno po nieco lżejszej stronie mocy. Warto posłuchać. Fajne też są Moony, tu z kolei ciemniejsze granie, ale warte posłuchania. 

W dniu 31.08.2022 o 11:08, WHITESNAKE39 napisał:

Szkoda że Poznań mam tak daleko. 

możemy bez najmniejszego problemu załatwić to wysyłkowo. Robisz przelew kaucji, wysyłamy sprzęt na kilka dni do Ciebie. Po zwrocie wzmacniacza i sprawdzeniu u nas zwracamy kaucję.

www.tophifi.pl

W dniu 31.08.2022 o 10:57, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

no dziękuję bardzo, jak mi miło 😉

Poznań-Woźna pozdrawia 😉

Byłem w Poznaniu kilka razy ale o salon nie zachaczylem. Ale może jescze kiedyś to wstąpię i pogadamy jak ludzie przy kawie. 

W każdym razie serii różnica jest mocno odczuwalna. Oby tak dalej 

W dniu 31.08.2022 o 11:28, iFi Audio napisał:

Primare seria 35 to bardzo fajne granie. Nie jest suche, ale na pewno po nieco lżejszej stronie mocy. Warto posłuchać. Fajne też są Moony, tu z kolei ciemniejsze granie, ale warte posłuchania. 

Jestem tutaj znowu z Tobą zgodny.

Piotr 

W dniu 3.09.2022 o 08:54, Piotr Sonido napisał:

Ale może jescze kiedyś to wstąpię i pogadamy jak ludzie przy kawie. 

Zapraszam 😉

www.tophifi.pl

• Pokaż nowe odpowiedzi