Skocz do zawartości
IGNORED

Internet LTE domowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 
Chciałbym poprosić o opinię i porady na temat domowego internetu LTE. Odkąd pojawiła się neostrada, korzystam właśnie z niej. Jest stabilna, jak to po kablu, bez limitu pojemności danych, tylko irytuje mnie prędkość maksymalna 5Mb/s. Nie doczekam się chyba światłowodu już nigdy. Niby jedna firma miała zakładać na jesień infrastukturę światłowodową, na drugą jesień inna firma i tak samo na trzecią. Wciąż internet dociera do mnie po miedziakach z ww. prędkością. Korzystam z sieci T-Mobile. Mam tam w abonamencie trochę danych komórkowych i sytuacja wyglada w ten sposób. W pokoju mam 3G, czasami łapie 4G ale ze słabym sygnałem, więc prędkość to ok 15Mb. W kuchni przy oknie mam już 50Mb. Pomyślałem więc, że gdybym wykupił w T-Mobile nielimitowany abonament (prędkość i pojemność nielimitowana) oraz router z zewnętrzną anteną to może i ponad setka Mb/s by śmigała, Dużo jednak piszą, że komórkowy nie żwawsze jest taki piękny jak go malują. 
„W przypadku LTE jesteśmy natomiast ograniczani zarówno przez łącze, jakim jest podłączona stacja bazowa (radiolinia lub światłowód) jak i pojemnością samej stacji bazowej, złożonej zazwyczaj z trzech lub czterech sektorów wycelowanych w różne kierunki. Deklarowane prędkości rzędu 100Mb/s (lub większych w przypadku rozwinięć technologii LTE) są osiągane tylko w przypadku idealnych warunków radiowych, czyli idealnego poziomu sygnału, odpowiedniej modulacji sygnału i brakiem innych urządzeń klienckich podłączonych do danego sektora. W przypadku obecności innych urządzeń prędkość maksymalna w dużym uproszczeniu jest współdzielona między wszystkie urządzenia. Ponadto, przez inne czynniki, takie jak obecność dużej liczby urządzeń o bardzo niskiej jakości sygnału prędkość dodatkowo spada. Dlatego w jeden dzień możemy mieć prędkości rzędu 80Mb/s, a za miesiąc prędkość kilkanaście razy niższą, ponieważ w okolicy kilka nowych urządzeń klienckich zaczęło bardzo intensywnie wykorzystywać pasmo.”

”Ktoś może spytać - jaki masz problem, przecież możesz przetestować internet, a jeżeli nie będzie działał, rozwiązać umowę. Tak, można. Jednak warunki radiowe mogą zmienić się za miesiąc. A za dwa miesiące operatorowi skończy się pozwolenie na użytkowanie stacji bazowej lub właściciel budynku, na którym stoi stacja bazowa nie przedłuży mu umowy. I z LTE nagle zrobi się 3G. Takich rzeczy nie da się przewidzieć, a operator w zasadzie nic nie gwarantuje.”

Jak to w końcu jest z tym domowym niekablowym? 😬

https://www.audiostereo.pl/topic/159499-internet-lte-domowy/

Jak w kuchni masz 50mb/s , to spróbuj z normalnym  routerem np https://allegro.pl/oferta/router-3g-4g-tp-link-tl-mr3420-umts-hspa-lte-abcv-6316704693?bi_s=ads&bi_m=showitem:active&bi_c=YzBlMzVmNmMtOWQ1OS00MTg1LWE0ZDktYWNiOWYzNmRlYTUxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6cb6af60-cc67-4432-ab3c-daa17ad026f2 miałem taki i w niego wpinałem modem wiele lat stał przy oknie z najlepszym odbiorem  i dużo lepiej to działało niż modem wpięty w lapka itd 

12 minut temu, jarekb napisał:

Jak w kuchni masz 50mb/s , to spróbuj z normalnym  routerem np https://allegro.pl/oferta/router-3g-4g-tp-link-tl-mr3420-umts-hspa-lte-abcv-6316704693?bi_s=ads&bi_m=showitem:active&bi_c=YzBlMzVmNmMtOWQ1OS00MTg1LWE0ZDktYWNiOWYzNmRlYTUxAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=6cb6af60-cc67-4432-ab3c-daa17ad026f2 miałem taki i w niego wpinałem modem wiele lat stał przy oknie z najlepszym odbiorem  i dużo lepiej to działało niż modem wpięty w lapka itd 

OK. Router routerem, tylko chcę wiedzieć czy za miesiąc nie okaże się, że prędkość spada lub rwie połączenie bo coś się zapycha i nie jest to wina operatora.

3721545B-B2F1-4E7C-83EE-8322C81FCC82.thumb.jpeg.8004c6a78070ee461406dd9e11f2fc8c.jpeg

jak nie będzie dotrzymanych warunków umowy to się mówi ''dziękuję'' , 

2 nigdy nie biorę abonamentu  z wliczonym czegoś tam za ''darmo'' a zobowiązanie na 24 miechy czy więcej , telefon, moden itd mam ''swoje'' jak mi nie odpowiada operator to   wypad w tej chwili !!! 

12 minut temu, jarekb napisał:

jak nie będzie dotrzymanych warunków umowy to się mówi ''dziękuję'' , 

2 nigdy nie biorę abonamentu  z wliczonym czegoś tam za ''darmo'' a zobowiązanie na 24 miechy czy więcej , telefon, moden itd mam ''swoje'' jak mi nie odpowiada operator to   wypad w tej chwili !!! 

Ja również w neostradzie nigdy nie korzystałem z ich LiveBoxów czy tak jakoś. Różne routery, telefony czy inne dodatki do abonamentów telefonii komórkowej, internetu itp. kupuję z innych źródeł niż z oferty operatorów. Telefon za 500 zł mi dadzą za darmo, jeśli umowę podpiszę na 36 miechów 😁

W dniu 24.08.2022 o 11:58, audiofon napisał:

czy za miesiąc nie okaże się, że prędkość spada lub rwie połączenie bo coś się zapycha i nie jest to wina operatora.

Operatorzy raczej starają się nie pogarszać parametrów 🙂 Jedyny wyjątek - kiedy wzrasta znacząco obciążenie danej stacji. Tak się działo na początku pandemii. Jeśli wybuduje się więcej domów w okolicy też tak może się dziać, że zabraknie stacji pojemności. Czasem pomaga wtedy przełączenie się na 3g 🙂 (bo domyślnie wszystkie urządzenia są pchane na LTE i ono zapycha się pierwsze), więc nie jest to oczywiste że LTE jest szybsze. Trzeba sprawdzić w danym miejscu. Może być że więcej mocy dostaniesz z 3g. 

Ale czy ty masz jakieś wyjście? 

Jest jeszcze taka opcja, niektórzy operatorzy proponują łącze łączone, w jednym routerze schodzi się np. miedź i lte. Podobno ma to poprawić sytuację w kiepskich miejscach. W praktyce tego nie widziałem, tylko oferty, ale możesz spróbować. 

Odnośnie tych lokalnych światłowodów - takie firemki często działają tam gdzie się dużym nie chce. Jest trochę gorzej, jest trochę drożej, ale jest. Jak nie teraz, to może za rok, za dwa ktoś coś zbuduje. 

W dniu 24.08.2022 o 11:58, audiofon napisał:

OK. Router routerem, tylko chcę wiedzieć czy za miesiąc nie okaże się, że prędkość spada lub rwie połączenie bo coś się zapycha i nie jest to wina operatora.

weź pod uwagę, że żaden operator sieci komórkowej nie zagwarantuje Ci konkretnej wartości  przesyłu. Wszędzie w ofertach masz "DO" jakiejś wartości lub po prostu "nieograniczona", która tak na prawdę jest ograniczona jakością sygnału w Twojej okolicy. Ja długi czas "walczyłem" z kwestią internetu mobilnego w mojej okolicy. Obecnie posiadam światłowód ale długie lata korzystałem z mobilnego internetu (PLAY). Mogłem testować przez 90 dni. Skończyło się na dokupieniu anteny kierunkowej. Jak na moje potrzeby śmigało to całkiem przyzwoicie, a prędkość nie spadała poniżej 12Mb/s. Najczęściej jednak internet "pracował" z prędkością ok. 25 Mb/s (jak na moje okolice to super wynik). Kwestia jak u Ciebie wygląda sprawa odległości od nadajnika oraz jakie częstotliwości obsługuje (możesz to sprawdzić w necie). Być może nie jest tak źle i mobilny internet będzie super rozwiązaniem.

Z ciekawości spojrzałem za co i chyba wiem 🙂 Się dałeś wciągnąć w audiomity Śliski wątek, śliski... 😉 Moderatorzy audiofile pilnują jedynego słusznego poglądu. 

W dniu 24.08.2022 o 11:16, audiofon napisał:

Jak to w końcu jest z tym domowym niekablowym? 😬

Parę uwag od osoby, która mieszka w tzw. mieście wojewódzkim...

Przez kilka lat użytkowałem Neostradę (miałem nawet 10 Mbit, nie 5) i byłem naprawdę zadowolony. Wiadomo tylko 10 Mbit, ale jest to wartość stała, bez limitów i co najważniejsze łącze jest stabilne, ping równy. Po LTE u mnie nie dało się grać w strzelanki, rwało tak, że hej. 2 osoby na video konferencji na Neostradzie dawały radę ze spokojem sharować obraz nic nie cięło. Na LTE czasem próbowałem no dźwięk cięło. Strony www/Facedupki wiadomo działąły w miarę dobrze.

Co do internetu mobilnego to u mnie akurat tragedia. Mam dom między 3 stacjami, mniej więcej w równej odległości. Jest to najgorsze co może być. Gdzie się nie ruszę to telefon jest przerzucany między stacjami. Tak samo handovery 3G->LTE i z powrotem. Przez długi czas musiałem mieć GSM tylko włączonego, żeby spokojnie porozmawiać. No i stać nieruchomo.

Co do prędkości LTE... o godzinie 10 rano jak wszyscy jadą do biur/do centrum mam około 30 Mbit. Przychodzi wieczór około godziny 20 prędkość spada do 3 Mbit. Tragedia jest kiedy wszyscy zasiadają na kanapie z telefonami. Nie daj Boże Windows wypuści update albo Fortnite ma nowego patcha. Nie wiem audiofon, gdzie mieszkasz, ale jak stacja z której korzystasz nie ma backbona światłowodowego, to masz radiolinię jakieś 200-300 Mbit na wszystko.  Trzeba odjąć jeszcze zarządzanie stację/szyfrowania to z 300 Mbitów masz ~270Mbit na wszystko. Problemem często jest to, że jak internet mobilny dobrze działa w okolicy, ludzie sprawdzą, dokupią z 50 abonamentów i koniec: zaczyna się wszystko zapychać. Niestety operatorzy mnóstwo kasy oddają Państwu za pasmo radiowe, także każdy stara się nie przedobrzyć. Jak jest światłowód, miasto jest dużo lepiej-masz uplink 1G albo 10G. Tutaj z kolei możesz mieć inny problem jak np. stacja jest przy osiedlu i na 1 sektorze wisi 200 osób...wtedy przestaje wyrabiać się radiowo LTE - nie transmisja do stacji.  

Ze światłowodem u mnie było tak, że przekraczałeś tablicę Poznań i wszystkie wsie naokoło miały światłowód. I trwało to parę lat.Dlaczego? Ponieważ gminy załapały się na fundusze EU na białe plamy itd. Powiedzmy, wprost nikt nie wybuduje Tobie światłowodu za swoją kasę, ponieważ jak taki Orange zbuduje światłowód, wyda kasę to za chwilę może przyjść do niego Netia, że Orange musi mu go udostępnić za jakaś marnę kasę i podbierze klienta na ostatniej mili. Takie mamy prawo. 

U mnie przed Covidem nastąpił przełom i INEA zbudowała w końcu światłowód za kasę z jakiś funduszy. Co ciekawe zaraz potem zaczął się wyścig sprzedawców. Ja akurat chciałem Orange, ale na tym samym kablu ludzie mają Playa, Tmobile, etc. Ja oczywiście od razu brałem światłowód, ale jeden sąsiad nie chciał wolał LTE z Plusa na dachu(20 złotych tańsze), drugi nie chciał, żeby mu by zryli bruk. Zgadnij co się stało jak przyszła godzina 8 poniedziałek jak szkoły ruszyło przez Teamsa? Jeden i drugi za 2 tygodnie mieli założony światłowód.

Także na zakończenie bym powiedział, ciesz się, że masz wolną Neostradę, bo niektórzy i tego nie mają😀 

Edytowane przez gimza
W dniu 9.09.2022 o 20:00, gimza napisał:

Ja oczywiście od razu brałem światłowód, ale jeden sąsiad nie chciał wolał LTE z Plusa na dachu(20 złotych tańsze), drugi nie chciał, żeby mu by zryli bruk. 

Ja mieszkam „ściana wschodnia”. Nie ta w Warszawie 🙂 U nas ludzie są na wiochach jacyś pop…ni. Robili nową energetyczną infrastrukturę, to latali jak z rozwolnieniem, że nie pozwoli skrzynki energetycznej tutaj postawić, bo za blisko jego „posesji”. Drugi podwójnej skrzynki, żeby te złącza czy rozdzielnie były poprowadzone do niego i sąsiada nie pozwoli postawić, bo z sąsiadem jest skłócony. 
Jedna firma przyjechała plany robić pod wykopy do światłowodu, to samo. Ten nie pozwoli, bo jego rabatkę pod płotem zniszczą. Inny kawałka ściany na skrzyneczkę nie użyczy. W następnym roku inna firma coś planowała robić, znowu sąsiadom coś nie pasiło. Samochód postawię zbyt blisko czyjegoś domu, właścicielce ściany pękają. Mazury są piękne, ale ludzie i włodarze 😤😬

Oczywiście takich marudnych nie jest wielu, ale wystarczy jeden czy dwóch niezgodnych z resztą i firmy odpuszczają sobie inwestować w takim miejscu. O działki ogródkowe dzierżawione od gminy walczą. Drzewko przed domem posadzisz, to słońce mu zasłaniasz 😄 Ech, co zrobić. Przeżyję jakoś z tą Neostradą po miedziakach. Tidala mi nie rwie, to najważniejsze 🙂

W dniu 9.09.2022 o 11:06, micwoj napisał:

Z ciekawości spojrzałem za co i chyba wiem 🙂 Się dałeś wciągnąć w audiomity Śliski wątek, śliski... 😉 Moderatorzy audiofile pilnują jedynego słusznego poglądu. 

Bardziej chodzi o to, że są uprzywilejowani, którym nie możesz nawet delikatnie dowalić kiedy wypisuje brednie na temat audio. Sam powinien siedzieć w starcie, ale odsyła tam innych. Tkniesz go i zostajesz zgłoszony. Tacy sygnaliści. W rezultacie punkty karne i ostrzeżenie: „zaczepki i obraźliwe zachowanie” 😜

Edytowane przez audiofon
1 godzinę temu, audiofon napisał:

Mazury są piękne, ale ludzie i włodarze

EE tam. Za płotem zawsze trawa bardziej zielona.

Znam takiego w mazowieckim który osobiście szpadlem światłowód wykopał ze swojej działki. Pół wsi mu rychłej i bolesnej śmierci życzyło, ale złego diabli nie biorą. A cholernika akurat nie było jak ominąć i dość długo ta batalia trwała. 

A co do audiomitów, to przez pierwsze 10 stron kiedyś miałem nadzieję że jakiś ciekawy wątek będzie, ale na 11stej ją straciłem. Napierdalanka, nikt niczyich argumentów rzeczowych nie słucha - ot, kłótnia dla kłótni. Trolowy wątek. 

• 1 miesiąc później...

Witajcie koledzy.

Mam podobny problem jak autor tego tematu, z tą różnicą, że ja ofertą od T-Mobile nie jestem zainteresowany. Nie wykorzystuję dużo danych internetowych, więc bardziej odpowiada mi oferta od Play, Plus lub Orange. Limitowany pakiet danych, bez limitu prędkości pobierania. 

Jest forum „bez kabli” i być może tam powinienem się zarejestrować z moim problemem, ale jestem również miłośnikiem muzyki oraz sprzętu Hi-Fi, a tutaj na pewno są osoby, które znają się i na tematyce związanej z internetem oraz różnymi technologiami z tej dziedziny. Obserwuję od kilku lat to forum, trafiłem na ten temat i pomyślałem, że tutaj się zarejestruje. Może dołączę też do jakiejś dyskusji o audio. 

Najpierw jednak zacznę od problemu ze swoim bezprzewodowym internetem. 

Odrobinę się przygotowałem, ale pewnie niewiele z tego rozumiem. Kupiłem zestaw LTE z anteną zewnętrzną D-Link DWP‑812KT. Postawiłem antenę tak roboczo na parapecie w oknie wewnątrz domu i skierowałem ją w stronę BTSa, z którego korzysta operator Play, udostępniając trzy pasma LTE. 800, 1800 i 2100 MHz. Wieża należy jak wynika z informacji na mapce BTSearch do T-Mobile, ale ten operator, jak i Orange, który korzysta również z tego masztu, udostępnia tylko 800 i 1800 MHz. Ten maszt stoi najbliżej mojego domu. Ok. 2,5 km. Są inne dookoła w podobnej odległości, ale w miejscu, gdzie między nimi a moim domem jest więcej różnych przeszkód. Ten widzę nocą z okna. Czerwone światło na szczycie.

Doczytałem się gdzieś, że ten D-Link to badziewny zestaw, który wciska swoim klientom T-Mobile. Że niby nawet nie agreguje pasm B1 i B3. Nie jest to prawdą. Agreguje te pasma. Widać to po zalogowaniu się do rutera. Network mode to LTE+, a Band to 1, 3. Tłumienności, czy raczej siła sygnału jeśli tak to się określa, na poziomie -95 dBm. To chyba niezbyt dobry wynik, ale jakość ok. -5 dB, a odstęp sygnału od zakłóceń, czy też na odwrót to 20 dB. Jeśli się mylę z tymi pojęciami, proszę mnie poprawć. W każdym razie prędkość pobierania miałem ok. 100 Mb/s. 

Od niedawna mam jednak pewien problem. Pasma przestały się agregować i z jednego mam prędkość od 40 do czasami 70 Mb/s. Dzwoniłem do Play. Podobno nic i nikt tam niczego na tym maszcie nie modernizował. Kitu raczej mi konsultant nie wciskał, bo umowy na internet żadnej nie mam z nimi podpisanej i nie mówiłem, że zamierzam. Nie kręcił nic w stylu: "to chwilowe problemy, bla, bla". Narazie korzystam ze zwykłej kary SIM, kupionej jako starter w kiosku. 

Antenę przestawiłem o kilka metrów od miejsca gdzie stała wcześniej wewnątrz na parapecie. Teraz wisi przykręcona na zewnątrz do elewacji. Po zamocowaniu już tak na stałe na zewnątrz, agregacja była nadal. Dopiero tak od tygodnia nie agregują się pasma.

Jakieś pomysły koledzy? 

Mam również ochotę czasami porozmawiać o audio, bo to moje największe hobby. Najpierw jednak ten problem chciałbym rozwiązać :)

Godzinę temu, sokolik napisał:

Witajcie koledzy.

Mam podobny problem jak autor tego tematu, z tą różnicą, że ja ofertą od T-Mobile nie jestem zainteresowany. Nie wykorzystuję dużo danych internetowych, więc bardziej odpowiada mi oferta od Play, Plus lub Orange. Limitowany pakiet danych, bez limitu prędkości pobierania. 

Jest forum „bez kabli” i być może tam powinienem się zarejestrować z moim problemem, ale jestem również miłośnikiem muzyki oraz sprzętu Hi-Fi, a tutaj na pewno są osoby, które znają się i na tematyce związanej z internetem oraz różnymi technologiami z tej dziedziny. Obserwuję od kilku lat to forum, trafiłem na ten temat i pomyślałem, że tutaj się zarejestruje. Może dołączę też do jakiejś dyskusji o audio. 

Najpierw jednak zacznę od problemu ze swoim bezprzewodowym internetem. 

Odrobinę się przygotowałem, ale pewnie niewiele z tego rozumiem. Kupiłem zestaw LTE z anteną zewnętrzną D-Link DWP‑812KT. Postawiłem antenę tak roboczo na parapecie w oknie wewnątrz domu i skierowałem ją w stronę BTSa, z którego korzysta operator Play, udostępniając trzy pasma LTE. 800, 1800 i 2100 MHz. Wieża należy jak wynika z informacji na mapce BTSearch do T-Mobile, ale ten operator, jak i Orange, który korzysta również z tego masztu, udostępnia tylko 800 i 1800 MHz. Ten maszt stoi najbliżej mojego domu. Ok. 2,5 km. Są inne dookoła w podobnej odległości, ale w miejscu, gdzie między nimi a moim domem jest więcej różnych przeszkód. Ten widzę nocą z okna. Czerwone światło na szczycie.

Doczytałem się gdzieś, że ten D-Link to badziewny zestaw, który wciska swoim klientom T-Mobile. Że niby nawet nie agreguje pasm B1 i B3. Nie jest to prawdą. Agreguje te pasma. Widać to po zalogowaniu się do rutera. Network mode to LTE+, a Band to 1, 3. Tłumienności, czy raczej siła sygnału jeśli tak to się określa, na poziomie -95 dBm. To chyba niezbyt dobry wynik, ale jakość ok. -5 dB, a odstęp sygnału od zakłóceń, czy też na odwrót to 20 dB. Jeśli się mylę z tymi pojęciami, proszę mnie poprawć. W każdym razie prędkość pobierania miałem ok. 100 Mb/s. 

Od niedawna mam jednak pewien problem. Pasma przestały się agregować i z jednego mam prędkość od 40 do czasami 70 Mb/s. Dzwoniłem do Play. Podobno nic i nikt tam niczego na tym maszcie nie modernizował. Kitu raczej mi konsultant nie wciskał, bo umowy na internet żadnej nie mam z nimi podpisanej i nie mówiłem, że zamierzam. Nie kręcił nic w stylu: "to chwilowe problemy, bla, bla". Narazie korzystam ze zwykłej kary SIM, kupionej jako starter w kiosku. 

Antenę przestawiłem o kilka metrów od miejsca gdzie stała wcześniej wewnątrz na parapecie. Teraz wisi przykręcona na zewnątrz do elewacji. Po zamocowaniu już tak na stałe na zewnątrz, agregacja była nadal. Dopiero tak od tygodnia nie agregują się pasma.

Jakieś pomysły koledzy? 

Mam również ochotę czasami porozmawiać o audio, bo to moje największe hobby. Najpierw jednak ten problem chciałbym rozwiązać 🙂

Weź telefon i idź pod stację zobacz czy będziesz mieć LTE plus?

Play korzysta jeszcze z roamingu krajowego czy przeszedł całkowicie na swoją infrastrukturę?

Edytowane przez gimza
4 godziny temu, gimza napisał:

Weź telefon i idź pod stację zobacz czy będziesz mieć LTE plus?

Play korzysta jeszcze z roamingu krajowego czy przeszedł całkowicie na swoją infrastrukturę?

Sugerujesz słaby zasięg? Jak sprawdza się telefonem, czy jest LTE+? Jakaś apka jest do tego, czy speed testem prędkość sprawdzić. Korzystam z iPhona 7 Plus. Włączając dane sieci komórkowej, w zależności od zasięgu wyświetla się 3G lub LTE. 

Skupiłbym się na tym czy faktycznie Play daje LTE aggregation z tego BTS. Wydaje mi się, że słaby zasięg nie ma wpływu na to. W każdym razie w przypadku nowszego telefonu z Androidem sprawa jest proszta pojawia się plusik przy LTE przy kiełbaskach z zasięgiem. Też mam w domu same Iphony, bo Android jest beee, ale jak to w Iphonach trzeba się trochę namęczyć 😀 No i musisz być pewny, że jesteś na tej samej stacji co D-Link, który ma antenę kierunkową - dlatego sugueruję podjechać bliżej, żeby nie było wątpliwości.

Musisz odpalić Field Test Mode "dzwoniąc" na numer *3001#12345#*. Jak już się Tobie włączy wejdź na Serving Cell Info. Poczekaj minutkę/dwie aż załadują się wszystkie dane. Potem cofasz się do głównego menu i pod LTE masz CA (Carrier Aggregation) STATUS. Jak odpalę coś w tle jakiegoś speed testa to mam dwa komponenty CA0 i CA1. Znaczy Carrier Aggreagation działa. Czasami mam tylko CA0, ale jak zmuszę telefon do dużego ściagania danych pojawią się CA1.

Sprawdzałem na Iphone SE, na 6s to menu jest jakieś biedne i w dodatku telefon zgłupiał musiałem go zrestartować.

Edytowane przez gimza
1 godzinę temu, gimza napisał:

Skupiłbym się na tym czy faktycznie Play daje LTE aggregation z tego BTS. Wydaje mi się, że słaby zasięg nie ma wpływu na to. W każdym razie w przypadku nowszego telefonu z Androidem sprawa jest proszta pojawia się plusik przy LTE przy kiełbaskach z zasięgiem. Też mam w domu same Iphony, bo Android jest beee, ale jak to w Iphonach trzeba się trochę namęczyć 😀 No i musisz być pewny, że jesteś na tej samej stacji co D-Link, który ma antenę kierunkową - dlatego sugueruję podjechać bliżej, żeby nie było wątpliwości.

Musisz odpalić Field Test Mode "dzwoniąc" na numer *3001#12345#*. Jak już się Tobie włączy wejdź na Serving Cell Info. Poczekaj minutkę/dwie aż załadują się wszystkie dane. Potem cofasz się do głównego menu i pod LTE masz CA (Carrier Aggregation) STATUS. Jak odpalę coś w tle jakiegoś speed testa to mam dwa komponenty CA0 i CA1. Znaczy Carrier Aggreagation działa. Czasami mam tylko CA0, ale jak zmuszę telefon do dużego ściagania danych pojawią się CA1.

Sprawdzałem na Iphone SE, na 6s to menu jest jakieś biedne i w dodatku telefon zgłupiał musiałem go zrestartować.

Wielki dzięki za te rożne podpowiedzi. Nigdy za bardzo nie interesowałem się tymi sprawami. Bardziej tematyką audio. Od wielu lat głównie dziedziną PC-Audio. Od plików z PCta z payerem foobar lub innymi, po MacBook z Roon, Audirvana, Apple Music, TIDAL, Deezer, DAC USB, przetwornik z Pre podłączony do końcówki mocy i kolumny oczywiście. Poza słuchaniem muzyki kombinować ze sprzętem na siłę już mi się nie chce. Każda kolejna zmiana to nowy wydatek, a czas na najważniejsze, czyli muzykę schodził gdzieś na bok. 
Problem na tę chwilę, może nie aż taki wielki, ale jednak, to te żółwie łącza internetowe. My jednak sto lat za murzynami, bo o ile ja, mieszkaniec małego miasteczka ze swoim łączem od jeszcze dawna z Tepsy, kiedy pierwsze stałe łącze miałem z zawrotną prędkością 128 kb/s do ok. 10Mb/s dzisiaj jakoś sobie radziłem i nie narzekałem, tak kolegów z dużych miast krew zalewała. Warszawa, Poznań, Szczecin, a prędkości podobne. Na małych wysepkach gdzieś na antypodach światłowody mają już chyba od dziesięcioleci 😉 Dlatego teraz zainteresowałem się internetem bezprzewodowym, bo ta technologia kuleje chyba coraz mniej. Chyba, bo zainteresowałem się tym od niedawna i większego rozeznania nie mam. 
Btw. Poważnie piałeś o iOS i Androidach, bo ja w kółko słyszę, że jabłka są beee i tylko fanboye Apple korzystają z tego podobno badziewia. 🙂 Ja odkąd przestałem grać w gry, prawie wyłącznie korzystam z Apple. Komputer, tablet, telefon. „prawie wyłącznie”. Profesor Jan Miodek miałby ubaw 😀

12 godzin temu, gimza napisał:

Skupiłbym się na tym czy faktycznie Play daje LTE aggregation z tego BTS.

Wykonałem jeszcze dzisiaj testy z kartami od Orange i T-Mobile na telefonie w domu. Ci operatorzy udostępniają pasma 800 i 1800 na tym samym BTSie. Korzystając z apki RFBenchmark i trybu lokalizacji mojego telefonu, znajdowałem się w obszarze najlepszego zasięgu sieci T-Mobile. Prędkość nawet 80 Mb/s. Przemieszczając się 10 m na wschód, zachód, północ, południe, oddalałem się od strefy niby tego najlepszego zasięgu, a prędkość pobierania spadała. Play nawet LTE nie chciał wskazywać. 3G w każdym miejscu w domu. Pomyślałem więc, że zrobię testy z anteną. Jeśli prędkości od T-Mobile będą utrzymywać się w granicach 70 i więcej, pomyślę o tym operatorze. Oferta z nielimitowaną ilością pobierania za 90 zł miesięcznie (nie wiem jak to oni sprzedają. urządzenie trzeba kupować, czy można bez urządzenia), z prędkością do 90 Mb/s (do, czyli niekoniecznie 90) lub 110 i 130 zł nawet jeśli nielimitowany, ale to w ofercie tylko z anteną zewnętrzną, jest niezbyt interesująca w moim przypadku, bo jak napisałem wcześniej, pewnie nawet 200 GB nie zużyję. 
Play i inni mają w ofercie różne paczki GB z nielimitowana prędkością. Np. 250 GB za 65 zł. Nie jestem sknerą, który żałuje wydać trochę więcej kasy, tylko po co mi płacić za coś z czego korzystać nie będę. Nową płytę w to miejsce wolę kupić 😉 

Zobaczę jak wypadną testy z moim zestawem 🙂 Jeśli T-Mobile będzie lepiej hulał, zapłacę i te 130 cebulaków, tylko po co mi antena od nich, skoro już sobie kupiłem. Cwaniaki, bo bez urządzenia nie ośmieliliby się z taką ceną wyjeżdżać. Wciskać coś na siłę, to takie cwaniactwo. 

Orange i Tmobile od kilku lat mają taką samą infrastrukturę/wieże w ramach Networks jakby coś. 70 Mbit to ogień-u mnie w mieście Orange 20-30 Mbit jak wszyscy pojadą do pracy. Teraz sprawdziłem 6 Mbit-3 wieże w promieniu 2-3 km. Gdyby nie światłowód to dalej bym męczył Neostradę 10Mbit-przynajmniej stabikne.

1 godzinę temu, gimza napisał:

Orange i Tmobile od kilku lat mają taką samą infrastrukturę/wieże w ramach Networks jakby coś. 70 Mbit to ogień-u mnie w mieście Orange 20-30 Mbit jak wszyscy pojadą do pracy. Teraz sprawdziłem 6 Mbit-3 wieże w promieniu 2-3 km. Gdyby nie światłowód to dalej bym męczył Neostradę 10Mbit-przynajmniej stabikne.

Zdjąłem antenę z uchwytu i znowu „roboczo” zawiesiłem tym razem na ścianie obok okna. Chciałem jeszcze raz przetestować to w domu z różnymi operatorami. Pomyślałem, że może jeśli kilka metrów na uchwycie antenowym, który zamontowany jest za węgłem, kończy się tam zasięg 🙂 Kończyć się nie kończy. Wartości podobne. W każdym razie wypróbowałem jeszcze Orange. Agregują się pasma B3 i B20, tyle, że podobnie jak Play na początku. Łapie dwa pasma i odpuszcza na chwilę. Prędkości z agregacją do 120 Mb (pomiar nocny) Dzienny 70~100. Zamontuję antenę z powrotem na uchwycie. Jeśli będzie agregować, nawet z chwilowymi przerwami, zostawiam jak jest. Orange za 55 zeta oferuje paczkę 250 + 250 GB. To więcej niż zdołam zużyć 🙂

Edytowane przez sokolik
W dniu 1.11.2022 o 12:23, sokolik napisał:

Zdjąłem antenę z uchwytu i znowu „roboczo” zawiesiłem tym razem na ścianie obok okna. 

Uwierzyłbyś @gimza. Antenę powiesiłem wewnątrz domu na ścianie. Tam gdzie roboczo wisiała wcześniej i jest super. Parę metrów za rogiem na uchwycie jakiś k*rwidołek chyba jest. Czarna dupa 😉 (żadnych przeszkód na wprost BTS), a sygnał kicha. Podejrzewam budynek gospodarczy stojący wtedy bliżej. Może jakieś odbicia od dachu zakłócają sygnał. Będę montował więc na uchwycie w tym miejscu co w domu tylko na zewnątrz. 

7 godzin temu, sokolik napisał:

Uwierzyłbyś @gimza. Antenę powiesiłem wewnątrz domu na ścianie. Tam gdzie roboczo wisiała wcześniej i jest super. Parę metrów za rogiem na uchwycie jakiś k*rwidołek chyba jest. Czarna dupa 😉 (żadnych przeszkód na wprost BTS), a sygnał kicha. Podejrzewam budynek gospodarczy stojący wtedy bliżej. Może jakieś odbicia od dachu zakłócają sygnał. Będę montował więc na uchwycie w tym miejscu co w domu tylko na zewnątrz. 

Hmmm dziwne. O ile sąsiad nie trzyma demogorgona w domu to jeden budynek parterowy nie powinien mieć wpływu na sygnał z anten rozsiewczych. Nie masz tam obok tego dołka jakiegoś żelastwa/szkła?

Inna sprawa możesz być na granicy dwóch sektorów-te anteny promieniują w dosyć szerokim kącie i gdzieś tam już nie pamiętam plus minus od 70 stopni moc spada o połowę. Może trafiasz akurat na dołek między sektorami.

Jeszcze może być problem z samą anteną, akurat pojawiła się większa wigotność/przymrozki i to niestety jest zabójcze dla niedorobionych złączy mikrofalowych.

W każdym razie zanim wywiercisz otwory w elewacji bym jeszcze sprawdził😁

14 godzin temu, gimza napisał:

Jeszcze może być problem z samą anteną, akurat pojawiła się większa wigotność/przymrozki i to niestety jest zabójcze dla niedorobionych złączy mikrofalowych.

„Moduł został wykonany całkowicie z plastiku, który zdaje się być odporny nawet na najtrudniejsze warunki atmosferyczne, jakie mogą go spotkać w naszym kraju (co potwierdza certyfikat szczelności IP67). Nie jest również duży (26 x 26 cm), więc nie powinien cierpieć znacznie podczas wichury (do 210 km/h).”

„Jedynie dwa z czterech miejsc na otwory są faktycznie wykorzystane w D-Link DWP-812KT. Większy otwór służy do wprowadzenia kabla sieciowego, a mniejszy skrywa gniazdo karty miniSIM, przycisk reset oraz złącze serwisowe. Oba otwory posiadają uszczelki – ta od karty SIM na nakrętce, a w przypadku otworu na kabel RJ45 mamy fabrycznie naciętą uszczelkę, w którą idealnie wchodzi dołączony w zestawie przewód.”

„IP67;
do 210 km/h wiatr;
do 6 kV ochrony przepięciowej na PoE;
zakres temperatur -30°C do +60°C”

Kabel zewnętrzny wzmocniony, żelowany.

Prawie w prostej lini 5 km od domu stoi długi maszt z pasmem 800 i 2100. Na uchwycie za rogiem łapało 2100 MHz. Ten bliższy nie udostępnia pasma 2100. W konfiguracji routera pokazywało wtedy Band 1 i -110 dBm. Jakość -15~-18.

Nie wiem jak to działa, ale w miejscu, na ścianie za rogiem może głupiał i może również ze względu na silniejszy sygnał na zewnątrz budynku łączył się z tam bardziej oddalonym BTSem. W domu, 5 m na prawo od tego miejsca jest już B3 i B20, jeśli się pasma agregują, bo czasami B20 zanika. Faluje więc ale prędkość wieczorem nie mniej niż 50 z jednego pasma. Z agregacją w nocy nawet 135. Zobaczymy jak będzie to działało z anteną w tym samym miejscu na zewnątrz 🙂

Akurat miałem ma myśli antenę u operatora na wieży, bo tam ciągle hula wiatr i deszcz😁

Przy okazji: możesz ustawić w tym DLINK blokadę pasma, że będzie korzystać tylko z 1800 albo 2100?

55 minut temu, gimza napisał:

Akurat miałem ma myśli antenę u operatora na wieży, bo tam ciągle hula wiatr i deszcz😁

Przy okazji: możesz ustawić w tym DLINK blokadę pasma, że będzie korzystać tylko z 1800 albo 2100?

Raczej nie, bo router ten nie ma zbyt wielu opcji ręcznej konfiguracji. To taki najprostszy model i co gorsza z ta anteną współpracuje tylko ten model. 
Robię jeszcze jeden eksperyment. Mam obawy, że to sprawiało kłopoty z anteną zawieszoną na zewnątrz. Odpiszę za chwil kilka. 

W dniu 6.11.2022 o 10:14, gimza napisał:

Skąd mogłem wiedzieć? 😜

Test polegał na umieszczeniu anteny ponownie wewnątrz domu. 

Na Google Earth, korzystając z funkcji linijki, przeciągnąłem linię od domu do BTSa oddalonego o 7,5 km, na którym Orange udostępnia pasma 800 i 2100. Linia przecinała prawie centralnie ten BTS z pasmem 800 i 1800 oddalonym od domu 2,5 km. Antena zewnętrzna o wzmocnieni 15 dBi chyba właśnie została zaprojektowana do wykorzystania w miejscach, gdzie nadajniki stoją dość daleko od miejsc słabo zurbanizowanych lub zalesionych. 

Na zewnątrz, może dzięki wzmocnieniu, antena „zasysała” sobie pasmo o częstotliwości 2100 z tego bardziej oddalonego masztu. Tylko B1 łapało i prędkość 5~15. Wewnątrz domu ściana być może blokuje trochę moc tej anteny i łączy się z tym mniej oddalonym masztem, agregując 800 i 1800. Prędkość +/- 100. Gdyby może antena miała jakieś pokrętło wzmocnienia, można byłoby osłabić to wzmocnienie i na zewnątrz „zasysałaby” tylko sygnał z masztu tego mniej oddalonego. 

Opisałem to w sposób taki laicki, bo nie znam się na tym. 

Czy problem mógł być związany z tym jak to opisałem? 

• 2 tygodnie później...
W dniu 7.11.2022 o 13:25, sokolik napisał:

Skąd mogłem wiedzieć? 😜

Test polegał na umieszczeniu anteny ponownie wewnątrz domu. 

Na Google Earth, korzystając z funkcji linijki, przeciągnąłem linię od domu do BTSa oddalonego o 7,5 km, na którym Orange udostępnia pasma 800 i 2100. Linia przecinała prawie centralnie ten BTS z pasmem 800 i 1800 oddalonym od domu 2,5 km. Antena zewnętrzna o wzmocnieni 15 dBi chyba właśnie została zaprojektowana do wykorzystania w miejscach, gdzie nadajniki stoją dość daleko od miejsc słabo zurbanizowanych lub zalesionych. 

Na zewnątrz, może dzięki wzmocnieniu, antena „zasysała” sobie pasmo o częstotliwości 2100 z tego bardziej oddalonego masztu. Tylko B1 łapało i prędkość 5~15. Wewnątrz domu ściana być może blokuje trochę moc tej anteny i łączy się z tym mniej oddalonym masztem, agregując 800 i 1800. Prędkość +/- 100. Gdyby może antena miała jakieś pokrętło wzmocnienia, można byłoby osłabić to wzmocnienie i na zewnątrz „zasysałaby” tylko sygnał z masztu tego mniej oddalonego. 

Opisałem to w sposób taki laicki, bo nie znam się na tym. 

Czy problem mógł być związany z tym jak to opisałem? 

Gratuluje dedukcji, zgadzam się z Tobą tam cuda mogły się dziać i wszystko głupieć. Znam przypadek, że     lewy/nielegalny repeater kupiony w Internecie potrafił zabić sieć pozostałych operatorów w promieniu kilometra.

W dniu 18.11.2022 o 18:44, gimza napisał:

Gratuluje dedukcji, zgadzam się z Tobą tam cuda mogły się dziać i wszystko głupieć. Znam przypadek, że     lewy/nielegalny repeater kupiony w Internecie potrafił zabić sieć pozostałych operatorów w promieniu kilometra.

Jeszcze jeden manewr wykonałem 😉

Włączał mi się nadal Band 1, choć już nie tak często. Ten router nie ma możliwości blokady pasm, choć nie wiem czy coś by to zmieniło. Mieszkam na pierwszym piętrze. Antena wisiała pół metra od sufitu. Przeniosłem ją w miejsce pół metra od podłogi. Niewielka różnica, ale może odrobinę za horyzontem lub jakimiś przeszkodami „schowała się” ta bardziej oddalona wieża i sygnał z niej być może zablokował się jeszcze bardziej. Poprawiła się też moc sygnału. Rzadko spada poniżej -80 dBm, a prędkości dochodzą do 125 Mb/s. Wieczorami nie spada poniżej 70.