Skocz do zawartości
IGNORED

Co lepiej wymienić amplituner czy kolumny

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

to mój pierwszy post, więc na początek witam wszystkich serdecznie. 
Lata temu nabyłem zestaw Onkyo TX-8130 i kolumny Taga Harmony TAV-606 SE. Przyszedł czas aby coś zmienić. Intuicja, poparta małym „researchem”, podpowiada mi, że słabszym elementem zestawu są kolumny. Zatem je warto by wymienić. Pytanie czy mam rację?

Po głowie chodzą mi KEF Q950. Cały salon razem z otwartą kuchnią to prostokąt o wymiarach 4x10, przy czym „część audio-video” zajmuje obszar o wymiarach 4x3 (ograniczony ścianami z 3 stron). Zastanawiam się czy rozmiar kolumn jest odpowiedni w takim układzie?

Z góry dziękuję za wskazówki. 

Jeśli masz możliwość, wypożycz pożądane kolumny i posłuchaj we własnym pomieszczeniu. To najpewniejszy sposób na przekonanie się, czy będą właściwym wyborem.

Q950 nie zagrają z tym amplitunerem nie ma szans.

Ja jestem akurat zwolennikiem nie ignorowania elektroniki i takie tanie kolumny jak te tagi 606, quadrale 6000 czy magnaty supreme podłączałem do lepszych wzmacniaczu i byłem na prawdę zadowolony.

Z tym że zakup nowego nie ma sensu obecnie. Bo dasz sporo kasy za poprawę.

Zakup takich kolumn jak kef, dużych wymagających no nie ma sensu. I prędzej czy później wymienisz także wznak.

Piotr 

Wiem, że powinienem posłuchać itd. Ale najpierw chcę się zorientować czego słuchać 🙂. Od biedy mogę wydać max 8k na wzmacniacz i kolumny. Często na forach i w sklepach pojawia się połączenie NAD C368 + KEF Q950/750. Zastanawiam się czy na przykład sam wzmacniacz połączony z tymi moimi kolumnami Taga zrobi odczuwalną różnicę? Czy faktycznie lepiej wymienić całość? I czy taki zestaw NAD + KEF sprawi, że mi gacie spadną z wrażenia?

Przyłączam się do zdania, że najsłabszym ogniwem tutaj są kolumny i nawet znacznie lepszy wzmacniacz nie przeskoczy ich ograniczeń - to konstrukcja dla początkujących "audiofili" albo do niedrogiego kina domowego. Onkyo może nie jest wspaniałe i z czasem pewnie też będzie do wymiany ale zacząłbym od kolumn. Wymiana ucieszy od razu a z czasem świadomie można przymierzyć się do odpowiedniego wzmacniacza. Kef Q950 to popularny wybór i uniwersalne brzmienie. Nawet niedrogie Heco Aurora 700 zagrają znacznie fajniej - ciepło, muzykalnie z fajną podstawą basową. Jeśli lubisz brzmienie mocniejsze, bardziej rockowe, fajne mogą być Triangle Borea BR07 lub Focal Chora 816 chociaż do Twojego metrażu bardziej Chora 826. Z Onkyo powinno to zagrać na start już naprawdę fajnie.

Pozdrawiamy, Q21.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 25.08.2022 o 23:05, snatch_this napisał:

Dzięki Piotrze za „gorzkie słowa prawdy”. Twoim zdaniem, z czym minimalnie należałoby je sparować?

Kefy? Z wydajnym jaśniejszym wzmacniaczem.

Nad 368 faktycznie jest ok. Cambridge cxa81 jest na promocji w q21, Roksan K3 chodź tu już drożej. Cyrus.

Moim zdaniem szkoda wybierać teraz kolumny. 

Na przykład wspomniane chora. Teraz ok zagrają lepiej. Ale już nie zostanie wykorzystany ich potencjał. Przy lepszym wzmacniaczu okaże się że to one odstają. Bo jednak momentami kłują. 

Najlepiej było by zrobić odsłuch w salonie z innym, ale nie jakimś drogim wzmacniaczem.

Piotr 

W dniu 26.08.2022 o 11:35, snatch_this napisał:

Wiem, że powinienem posłuchać itd. Ale najpierw chcę się zorientować czego słuchać 🙂. Od biedy mogę wydać max 8k na wzmacniacz i kolumny. Często na forach i w sklepach pojawia się połączenie NAD C368 + KEF Q950/750. Zastanawiam się czy na przykład sam wzmacniacz połączony z tymi moimi kolumnami Taga zrobi odczuwalną różnicę? Czy faktycznie lepiej wymienić całość? I czy taki zestaw NAD + KEF sprawi, że mi gacie spadną z wrażenia?

Co do odsłuchu to z jednej strony Cię rozumiem ale z drugiej strony możesz "przegapić" kolumny, które mogą spełnić Twoje oczekiwania a nie weźmiesz ich pod uwagę bo nie zostały polecone. 

Czy po odsłuchu Kef-a Ci gacie spadną? 🤔 nie sądzę. Przy odsłuchu np. Polk Audio ES60 już prędzej.

Na początek wybierz sobie 2, 3 modele kolumn do odsłuchu. Podjedź gdzieś do salonu, posłuchaj i oceń jakie brzmienie będzie Ci odpowiadało. Zdarza się, że klient "oczytany" opinii, swoją, na temat konkretnego produktu ma zupełnie inną. Wtedy dopiero jest "ból", bo okazuje się, że czas poświęcony na fora, recenzje i subiektywne opinie innych mają się nijak do naszych preferencji.

Q950 nie zagrają z tym amplitunerem nie ma szans.
Ja jestem akurat zwolennikiem nie ignorowania elektroniki i takie tanie kolumny jak te tagi 606, quadrale 6000 czy magnaty supreme podłączałem do lepszych wzmacniaczu i byłem na prawdę zadowolony.
Z tym że zakup nowego nie ma sensu obecnie. Bo dasz sporo kasy za poprawę.
Zakup takich kolumn jak kef, dużych wymagających no nie ma sensu. I prędzej czy później wymienisz także wznak.
Piotr 

A co w tych KEFach jest takiego wymagajacego, ze to nie ma sensu i nie zagraja?

W oparciu o twoja ocene wszystko jest bez sensu, bo trzeba dac kase na poprawe. No to co, jak to poprawic bez kasy?

Ja bym od razu bral/zaczal od zestawow glosnikowych.

Sredni wzmacniacz z dobrymi glosnikami gra lepiej niz dobry wzmacniacz z srednimi glosnikami.

Glosniki w najwiekszym stopniu wplywaja na charakter i poprawe brzmienia calego zestawu
14 minut temu, xajas napisał:

A co w tych KEFach jest takiego wymagajacego

Ano to, że KEFy fajnie grają ale dopiero jak mocno dostają w palnik. Słabe cherlawe wzmacniacze nie budzą w nich "życia"

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Nie o samą sprawność chodzi

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

O to że tam są membrany bierne. 

Laboratoryjnie sprawność wypadnie dobrze. Ale potem okazuje się że aby wzbudzić do poruszania się te membramy trzeba wydajnego pieca. 

I nie absolutnie nie uważam że wszystko nie ma sensu. Wręcz przeciwnie. Robić coś z głową a nie wyrzucać kasy w błoto. 

Wybacz ale jeśli ktoś nie słyszał by takich znaczących różnic pomiędzy q950 podłączonych do tego Onkyo a do reszty wzmacniaczy które wymieniliśmy no to niech gra na belce. Kupi sobie dobrego single Malta i też ma radość.

Piotr 

O to że tam są membrany bierne. 
Laboratoryjnie sprawność wypadnie dobrze. Ale potem okazuje się że aby wzbudzić do poruszania się te membramy trzeba wydajnego pieca. 

Bzdura. A jak oni to „laboratoryjnie“ mierza? Bez membran?
Przeciez membrana to ekwiwalent BR. Czy do rozruszania BR tez potrzebujesz piece?
3 minuty temu, xajas napisał:

Bzdura. A jak oni to „laboratoryjnie“ mierza? Bez membran?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Przeciez membrana to ekwiwalent BR. Czy do rozruszania BR tez potrzebujesz piece?

No to ty mi powiedz jak to mierzą. 

No ja 950 słuchałem i przy niskiej jakości wzmacniaczy grają mocno przeciętnie. 

Piotr 

Ukryta Zawartość

No to ty mi powiedz jak to mierzą.

Ukryta Zawartość

A teraz ty nam powiedz jak mierzysz „gra przecietnie“

No ja 950 słuchałem i przy niskiej jakości wzmacniaczy grają mocno przeciętnie. 
Piotr 

Twierdzenie ze 950 sa „wymagajace“ w oparciu o takie obserwacje, to bezsens.

„Niewymagajace“ zestawy w kombinacj z niskiej jakosci wzmacniaczem, tez beda grac „przecietniej“, niz z dobrym

Gdybys tu wyjezdzal z jakas superduper niska impedancja albo pojemnoscia, to mozna by sie nad tym zastanowic, ale kakies mebrany i „rozruszanie“, to forumowa audio-poezja

Ukryta Zawartość

Za stary jestem na takie dyskusje 🙂 serio.

Słuchałem i swoje wnioski na tej podstawie wysuwam. 

Dla mnie wystarczy 🙂

Każdy producent może podawać sobie co chce.

Audio normy są takie jakie są. Można je interpretować po swojemu .

I jeśli ktoś akurat obcował z kolumna kefa to doskonale wie o czym jest tutaj rozmowa.

Piotr 

Jesli ktos obcowal z jakimikolwiek glosnikami, to wie, ze kazde glosniki, obojetnie czy wymagajace czy niewymagajace, graja lepiej z lepszym wzmacniaczem niz z gorszym

Ano wlasnie, audionormy sa jakie sa, a kazdy Kowalski ma prawo na wlasna ocene i „kryteria“. A do tego nawet nie trzeba wiedzy czym sie rozni Volt od Ampera

Niestety podawanie impedancji kolumn przez producentów nie podlega standaryzacji. Producenci podają średnią wartość, często pomijając spadki. A to bardzo wiele zmienia. Szczególnie kiedy schodzimy poniżej 4Ohm. 

Szkoda, że tak jest bo wywołuje to mnóstwo niepotrzebnego zamieszania. 

Teraz jedyną rzeczą którą mogą przyjść użytkownicy to kiedy producent podaje impedancję to przyjąć że jest ona niższa.

8? Takich kolumn praktycznie nie ma. 

Co do kefow po ich odsłuchu w salonie i w domu ja oo prostu wiem i będę się tego trzymał że lepiej grają z wydajniejszymi wzmacniaczami. 

Jasne że można to powiedzieć o każdych kolumnach. Z tym że w kef jest to po prostu mocno odczuwalne. 

Piotr 

Serdecznie dziękuję, za wszystkie porady. Udałem się na odsłuch. I teraz dopiero mam zagwozdkę 😱Odsłuch zacząłem od Hegel H95 + KEF Q750. Było pięknie ale droooogo. Był też Rotel A12MK2, NAD C368 i kolumny PSB Imagine X1T. Chyba najbardziej przypasowało mi połączenie Rotel A12MK2 + KEF Q750, ale to nadal przekracza mój budżet. Słuchałem też tego Rotela w połączeniu z PSB Imagine X1T i też całkiem fajnie, ale kurde… nic nie poradzę KEFy lepiej wyglądają. I zostałem z dylematem NAD + KEF vs Rotel + X1T. 

A może na start zmień kolumny, pograsz chwilę na tym Onkyo, osłuchasz się z brzmieniem i po jakimś czasie zakupić nowy wzmacniacz 😉

14 godzin temu, snatch_this napisał:

Serdecznie dziękuję, za wszystkie porady. Udałem się na odsłuch. I teraz dopiero mam zagwozdkę 😱Odsłuch zacząłem od Hegel H95 + KEF Q750. Było pięknie ale droooogo. Był też Rotel A12MK2, NAD C368 i kolumny PSB Imagine X1T. Chyba najbardziej przypasowało mi połączenie Rotel A12MK2 + KEF Q750, ale to nadal przekracza mój budżet. Słuchałem też tego Rotela w połączeniu z PSB Imagine X1T i też całkiem fajnie, ale kurde… nic nie poradzę KEFy lepiej wyglądają. I zostałem z dylematem NAD + KEF vs Rotel + X1T. 

Proponuję poszerzyć poszukiwania, i wybrać się jeszcze do innych salonów. Sprawdź Dali Oberon 7, JBL Stage A190, Monitor Audio Bronze 500, Fyne Audio F502, Focal Chora 826 🙂 

17 godzin temu, snatch_this napisał:

Z doświadczenia radzę: kup kolumny, będziesz miał fajny upgrade, a na wzmacniacz dozbieraj :)

Jeżeli kupisz komplet teraz, to będziesz się gryzł i myślał o tym Rotelu. 

18 godzin temu, snatch_this napisał:

Powiedz czy nie brakowało Tobie basu? Mają 48hz +-3db...trochę słabo...

Mówię o kef q750

Możesz też opisać swoje wrażenia z porównywania wzmacniaczy?

Edytowane przez Ajothe

Od biedy mogę wydać max 8k na wzmacniacz i kolumny.

Jak mogę być używki to kup KEF R500 lun R700 i 2x SMSL A300 (330W).

A jak nówki to KEF R5 i jeden SMSL A300 a drugi dokupisz później. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W Kefie Q750 masz membrany bierne, co jest dużą zaletą w domowych warunkach. Druga sprawa, to widzę że jest na nie dobra cena. Może wypożycz je domu?

• Pokaż nowe odpowiedzi