Skocz do zawartości
IGNORED

DAC LKS MH-DA004 Mini - jakieś opinie?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 28.08.2022 o 12:14, lete napisał:

A może Audio-GD AS-1 lub Gustard A22?

W klubie Gustarda (#126), kolega Klecha86, ma do sprzedania A22 ( w bardzo dobrej cenie)..😉

Edytowane przez Cezary_58669
59 minut temu, freju napisał:

Nie wiem jak wersja SE ale miałem 2szt smsl D1 i choć dzwięk kozak uważam to pierwszym sie wysypał wyświetlacz po roku na szczęści ekupiłem w PL to gwarancja zadziałałą ,drugi kupiłem tez w PL to po 5miesiącach padł port usb i ciekawostka tez nie naprawili bo za oba dostałem zwrot środków ,ten drugi był 3miesiące naprawiany i wylądował w chinach u producenta ,  serwis w PL sobie nie poradził , co do pierwszej usterki to niemam watpliwość bubel fabryczny bo usterka narastała po prostu wyświetlacz zaczał urywać literki krzaczyć , to w drugim przypadku mogło byc wina wywalenie korków z innego powodu niż dac ,nie sprawdziłem tego od razu gdyz słuchałem przez konwerter singxer s-6 i usb jako tako nie uzywałem i do końca nie wiem z jakiego powodu sie wysypał ,ale sie wysypał na amen nie widział kompletnie żadnego pc ,mac mini itp ,teraz jestem 2 miesiąc z tooping D90se na sabre i póki co jestem zadowolony ,nie wiem na ile to prawda ale niejaki Amir z  zachodniego forum który niezależnie mierzy dac itp,, według jego pomiarów szumu jitera itd  ten tooping jest nr-1 na liście pokonując najnowszego lks005 a ten wypadł ponoć nad spowedziawnie słabo , nie kierowałem sie tym z poczatku rankingiem bo dopiero jak kupiłem to znalazłem ten wątek ,myślę ze opinie że ten model gra cyfrowo i zbyt detalicznie to nad interpretacja albo zwykła pomyłka z modelem d90 ,ja absolutnie tak nie uważam jest czysty równy i tak powienien moim zdaniem grac dac ,w tym budzecie to naprawdę moim zdaniem dobry stosunek cena jakość i może warto rozważyć kupno lete 😉 ?

Niby tak, ale co do D90, to trochę mnie marka zniechęca... Topping... Bueeehh... 😕 Gdzie taki topping ma leżeć obok włoskiej lampy i naszych rodzimych Harpii Marcus? 😄

A poważnie, to może zamiast D90 kupić po prostu Gustarda X26 Pro i zapomnieć o temacie? Wiem, cena... Ale przynajmniej lipy na komodzie nie będzie wizualnie? 😉

31 minut temu, lete napisał:

Niby tak, ale co do D90, to trochę mnie marka zniechęca... Topping... Bueeehh... 😕 Gdzie taki topping ma leżeć obok włoskiej lampy i naszych rodzimych Harpii Marcus? 😄

A poważnie, to może zamiast D90 kupić po prostu Gustarda X26 Pro i zapomnieć o temacie? Wiem, cena... Ale przynajmniej lipy na komodzie nie będzie wizualnie? 😉

A może Gustard R26 ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A może Gustard R26 ?

To jest chyba nowość . Słyszał ktoś ?
O moich doświadczeniach z X26PRO napisałem powyżej .

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A Panie Marcinie słuchał Pan Maitnera MA01 lub 02? Ja Gustarda A22 słuchałem i dla mnie rewelacji nie było, ale to inny przetwornik. LKS 004 dla mnie w ogóle nie pasował.  Na sabre na razie nic nie słuchałem co mi się by podobało, ale nic pow. 10tys. też nie słuchałem. Bardzo mi się natomiast podobał dCS Rosini. Ale to nie moja półka cenowa.

Edytowane przez RobG1974
32 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

To jest chyba nowość . Słyszał ktoś ?
O moich doświadczeniach z X26PRO napisałem powyżej .

Pewnie w Polsce jeszcze nie. Recenzja bardzo zachęcająca. Praktycznie to cały streamer. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, lete napisał:

Ukryta Zawartość

tutaj pomiary flagowego lks 005

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez freju
A Panie Marcinie słuchał Pan Maitnera MA01 lub 02? Ja Gustarda A22 słuchałem i dla mnie rewelacji nie było, ale to inny przetwornik. LKS 004 dla mnie w ogóle nie pasował.  Na sabre na razie nic nie słuchałem co mi się by podobało, ale nic pow. 10tys. też nie słuchałem. Bardzo mi się natomiast podobał dCS Rosini. Ale to nie moja półka cenowa.

Hej bez "Panów" .... Marcin i już

Nie znam Maitnera . Słuchałem LKS004 , cocktail audio X45 - nadal mam, Bluesound Node 2i z liniwoym zasilaniem - nadal mam, DAC wbudowany w CD na PCM 1704, Gustard X26PRO, Holo Audio juz nie pamiętam jaki model ale jeden z pierwszych ale po coax I to chyba był błąd - ponoć po usb jest lepiej no i ... Pomimo mojego podejścia jak do jeża do sabre wylądowałem na Lumin T2. To zupełnie inna aplikacja znanego ci i mi Sabre. Klocek nie bez wad - nie ma wejścia cyfrowego, ale tak gra że mu to wybaczam.
Nie ukrywam że szukałem Denafrips Pontus II do odsłuchu ale się poddałem

Doprecyzowując, chodzi mi o bardzo dobre granie po USB/Coax/Toslink - 44,1 do 192kHz - i tak nie mam żadnych plików DSD, a cały zbiór to płyty CD i pliki APE...

Tak więc nie musi mieć nawet bluetooth z LDAC, etc. Nie używam też żadnych Tidal, czy Spotify...

@lete ja zmieniłem Mytek Stereo 192 na LKS 004. Jest między nimi różnica, według mnie Mytek gra trochę chudszym dźwiękiem oraz nie tak rozbudowaną sceną, tu są największe różnicę na plus dla LKS. Warto posłuchać. 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

• 1 rok później...

Dopisuję się z nowym ŁKS 005 miałem kiedyś nawet berdzo długo 004 i byłem bardzo zadowolony Myślałem że nie można więcej wycisnąć jednak okazało się że tak i to sporo . 005 to już inna bajka . 

• 2 tygodnie później...

Postaram się w następnych dniach coś więcej napisać 

Ukryta Zawartość

IMG_6079.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Postaram się w następnych dniach coś więcej napisać 

Ukryta Zawartość

IMG_6079.thumb.jpeg.5b89570d82da1d887f7b6a77bea243fa.jpeg

No i usuń folie z ekranu bo będziesz miał dzwiek jak przesłonięty folia a nie kocem

A co to za pięć pod spodem ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Folię zostawiłem bo mogłem oddać w ciągu 2 tygodni spowrotem gdy by mi się spodobał 

Na dole stoi 35 kg elektroniki Opera Consonance Calaf MKII 

Jedna z moich ulubionych marek 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Miałem napisać ale chciałem że by się wygrzał przy okazji znalazłem super test w linku. Chyba sam bym tego lepiej nie opisał . Miałem najnowszy Audio GD , Hollo też słuchałem bardzo podobały mi się DACi z R2R zostaje ŁKS a dlaczego przeczytasz w teście może bardziej mi się podoba ze względu na większą ilość detali wydaje mi się że pokazuje więcej informacji . 

a tu link. 

Samo porównanie z Hollo MAY już o czymś świadczy . Reszta w teście

Ukryta Zawartość

Zapomniałem dodać od źródła zależy też dużo . Wydaje mi się że po I2S dopiero otwierają mu się skrzydła .

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Pare osób miało problem z tłumaczeniem więc postanowiłem przetłumsczyc teks Testu teraz każdy może poczytać 

Musetec Audio (LKS Audio) MH-DA005 DAC i Holo May (L2) DAC Porównanie

Porównanie tych dwóch przetworników cyfrowo-analowych jest czymś, co chciałem zrobić od miesięcy, biorąc pod uwagę liczne gwiezdne recenzje maja i powszechnie nieznany, ale bardzo chwalony, 005. Ci z nas, którzy posiadają 005, wierzą, że jest to nieodkryty klejnot. Kupiłem 005 początkowo, ponieważ był tańszy (około 3K) i ze względu na wspaniałe doświadczenie, które miałem z jego poprzednikiem, 004. Po wysłuchaniu i wielkim cieszeniu się 005, trudno mi było uwierzyć, że jakikolwiek DAC mógłby być znacznie lepszy. W końcu moja ciekawość przejęła górę i musiałem się dowiedzieć. Nie było recenzji porównawczych. Po sprzedaży sprzętu, którego nie używałem za kilka tysięcy dolarów, zakaszlałem 5K, aby go kupić, myśląc, że zawsze mógłbym go sprzedać, jeśli nie pokocham go bardziej niż 005.

Po około 500 godzinach przerwy, zgodnie z zaleceniami producenta, maj był gotowy do porównania z 005.

Po pierwsze, zanim zacznę, czytelnik powinien poznać moją perspektywę i preferencje. Zacząłem jako nastolatek i na początku lat 20., w latach 60. i na początku lat 70., głównie jako fan rock and rolla z odrobiną rytmu i bluesa oraz muzyki ludowej. Około 1971 roku znalazłem brak dobrej nowej muzyki rockowej (The Beatles zerwali, Stones stali się nieaktywni, a Dylan miał wypadek motocyklowy). Więc spróbowałem czegoś klasycznego. Na początku uważałem to za nudne, ale bardzo stopniowo przez lata uzależniłem się. Kiedy przeprowadziłem się na Manhattan, często chodziłem na koncerty muzyki klasycznej i ostatecznie zapisałem się do Filharmonii Nowojorskiej. Kontynuowałem moją subskrypcję przez ponad 20 lat. Oprócz muzyki orkiestrowej uczestniczyłem w koncertach kameralnych i w operze.

Moja perspektywa preferuje naturalną muzykę akustyczną na żywo, chociaż nadal kocham klasyczny rock i stare utwory. Dla mnie preferowany dźwięk audio to taki, który sprawia wrażenie prawdziwego wydarzenia, na żywo, w pokoju, namacalnej obecności. Naturalna rozdzielczość i szczegóły są niezbędne. (W żargonie fizyki moim celem jest usłyszenie wszystkich wydźwięków, na szczycie fundamentalnej fali sinusoidalnej, które definiują barwę instrumentu lub głosu w świecie rzeczywistym.) Szukam dźwięku, który jest dokładny i czysty, ale lekko ciepły, przekazujący bogaty, ale realistyczny niższy średni zakres i górny bas, podobnie jak to, co można usłyszeć w Carnegie Hall lub Symphony Hall w Bostonie.

Wielu miłośników muzyki nie lubi muzyki klasycznej, więc muzyka, o której mowa poniżej, może być nieznana. Niemniej jednak wnioski, które wyciągnąłem co do brzmienia, powinny mieć znaczenie dla wszystkich gatunków.

Wstępne

Nakarmiłem oba dacy przez komputery (Asus mini i laptop Asus), ponieważ miałem dwa. W ten sposób mogłem dokonać szybkich porównań poprzez przełączanie wejścia przedwzmacniacza. Niedawno kupiłem mostek/streamer sieciowy Ifi Zen Stream, który po pewnej frustracji podłączyłem za pomocą kabla ethernetowego. Ponieważ miałem tylko jeden, nie mogłem go użyć do szybkich porównań między dwoma przetwornikami cyfrowo-anami.

Dla przypomnienia, 005 zasilany przez Zen Stream przez USB poprawił dźwięk, podnosząc lekką zasłonę mgły, o której być może nie wiedziałeś, że była obecna, dopóki nie została usunięta. Z majem mogła również nastąpić niewielka poprawa, ale efekt był dla mnie mniej wyraźny, ponieważ nie miałem czasu na słuchanie z mostem sieciowym i bez niego.

Oba przetworniki cyfrowo-analoaferowe były odtwarzane przez przedwzmacniacz Hegel P30 do wzmacniacza McIntosh MC402, następnie do głośników Kef Reference 1 i dwóch subwooferów SVS sb-3000 skrzyżowanych z prędkością 46hz.

Metoda

Zacząłem od krytycznego słuchania skupionego na jakości dźwięku za pomocą przełączania a/b. Generalnie słuchałem jednego przez około minutę lub mniej, a następnie przełączałem się na drugie, aby usłyszeć ten sam fragment.

Będę raportował w przyszłości o długoterminowych wrażeniach po życiu z tymi DAC przez kilka tygodni.

Zacząłem od następujących utworów muzycznych. Wybrałem je, aby ułatwić skupienie się na niektórych elementach dźwiękowych wymienionych w nawiasach poniżej:

1. Fortepian solo: Beethoven Appassionata (przejściowy atak i rozpad, barwa/tony, mikroszczegóły, klarowność)

2. Sonata skrzypcowa: nr 1 Prokofiew (tymbra/ton)

3. Trio fortepianowe: Beethoven "Ghost" (obraz)

4. Aria z Oratorium Händla zatytułowana Theodora (obrazowanie, kobiecy głos, atmosfera sali)

5. Duża orkiestra, soliści, chór i masowe smyczki. Mahler Symphony no. 2, ostatnia część. (przeciąg, atmosfera i głębokość sali, szerokość i obrazowanie)

6. Light My Fire, Doors (energia, rytm, męski głos)

7. Sunshine of My Love, The Cream (bębny, energia, rytm, męski głos)

Runda 1

Test fortepianu Solo. Wybieram Appassionata Beethovena graną przez Arthura Rubinsteina. Myślę, że fortepian solo ujawnia prędkość przejściową, atak (natarcia nuty) i rozpad jak żaden inny instrument.

To był prawie remis w tych dźwiękowych cechach. Oba były doskonałe. 005 do mojego ucha miał nieco lepszą rozdzielczość i rozpad. May miał nieco bogatszy ton basu i był solidny i bardzo przyjemny. 005 był szczuplejszy, ale miał więcej blasku, uchwycił wszystkie naturalne odcienie na wyższych nutach.

Runda 2

Sonata skrzypcowa: nr 1 Prokofiew w wykonaniu Vicktorii Mullova.

Wyniki były podobne do testu fortepianowego. 005 wyraźnie miał lepsze odwzorowanie naturalnego wydźwięku skrzypiec. May był bardziej basowy, a muzyka wyłaniała się z czarniejszego tła.

Runda 3

Trio Beethovena „Ghost” na fortepian, skrzypce i wiolonczelę w wykonaniu Istomina, Sterna i Rose.

Obrazowanie było mniej więcej równe, a każdy instrument pojawiał się w przestrzeni bocznie, gdzie powinien. 005 umieścił instrumenty bardziej do przodu, tak jakby siedział bliżej sceny. Czarniejsze tło maja sprawiło, że rozdzielenie instrumentów było wyraźniejsze, ale ciepło sprawiło, że muzycy wydawali się bardziej zagłębieni, jakby twoje miejsce było daleko za "siedzeniem" 005. May brzmiał lekko miękko, ale był solidny, piękny i uzależniający, jeśli nie całkowicie przekonujący w żywej barwie skrzypiec.

Runda 4

Następnie zagrałem arię z Theodory Händla, śpiewaną przez nieżyjącą już i błyskotliwą mezzosopranistkę Loraine Hunt Lieberson. Składa się z wokalisty wspieranego przez wiolonczelę i klawesyn (basso continuo). Wybrałem to, ponieważ nagranie zawiera tylko dwa instrumenty i piosenkarza. W ten sposób stanowi dobrą okazję do wyraźnego usłyszenia obrazu i atmosfery sali, a także zapewnienie dobrze zdefiniowanej dolnej linii środkowej i basu oraz pięknego kobiecego głosu.

Zarówno May, jak i 005 brzmiały całkowicie przekonująco i pięknie, zwłaszcza w realistycznej równowadze tonalnej, w tym bogaty bas i czysty wiolonczela, klawesyn i głos. Szerokość pola dźwiękowego miała ten sam realizm w obu. Obraz głosu Loraine był bardziej naturalny w kosmosie, czystszy, z odrobiną więcej powietrza na 005. May miał nieco mniejszą klarowność, ponieważ brzmiał dalej, ale miał nieco gładszą teksturę.

Runda 5

Mahler Symphony nr 2, część końcowa. Bruno Walter, Filharmonia Nowojorska. Duża orkiestra i chór z solistami to dobry test dynamiki, szczegółów, sceny dźwiękowej/zdolności do odzyskania atmosfery sali, przejrzystości i obrazowania.

Dwa przetworniki cyfrowo-analigasowe były równe pod względem, ale 005 był lepszy pod każdym innym względem. 005 zbierał więcej powietrza w hali, nie wykazywał przeciążenia między instrumentami, wytwarzał głębszą, bardziej naturalną scenę dźwiękową, nie dzięki większej ilości basu, ale więcej powietrza lub atmosfery sali. W tym przypadku lepsza atmosfera sali dała bardziej żywe obrazy. 005 był żywy i przekazywał więcej emocji. Głosy chóru nie były tak wyraźne w maju. Soliści wokalni byli wyraźniejsi w Musetec.

Runda 6

Light My Fire, Doors (energia, rytm, męski głos)

Bardzo blisko we wszystkich aspektach. 005 wydawał się lepiej wyrażać wyższe częstotliwości, a tym samym mieć odpowiednią osłość.

Runda 7

Sunshine of My love, The Cream (bębny, energia, rytm, męski głos)

Ponownie, bardzo blisko pod każdym względem. Nie potrafię odróżnić.

Wniosek

Przede wszystkim te przetworniki cyfrowo-analigowe były doskonałe w każdej kategorii. Czasami podczas słuchania A/B nie mogłem ich odróżnić. Z pewnością są różne, ale gdyby słuchacz zaznajomiony z dźwiękiem obu wszedł do pokoju, nie wiedząc, który przetwornik cyfrowodowy, nie byłoby zaskoczeniem, gdyby źle się domyślił. Moim zdaniem oboje są w tej samej klasie na wynos. Celem tego ćwiczenia jest jednak przede wszystkim określenie ich różnic.

Jak powiedziałem wcześniej, realistyczny charakter fali dźwiękowej na żywo pochodzi w dużej mierze z uchwycenia wszystkich podtekstów. Daje to dokładną barwę i szczegóły. 005 ma więcej niż maj. Kolejnym elementem realizmu, moim zdaniem, jest solidność tekstury i wyeksponowanie dźwięku wyłaniającego się z tła (czarny lub zerowy szum tła). Maj ma tego więcej.

W rzeczywistości, ciemniejsze tło maja nie przypomina niczego, co kiedykolwiek słyszałem. Ma niewiarygodny realizm, solidność i łatwość. Brzmi jak najlepszy winyl. Płynny, zawsze słuchalny i wciągający. Ogólnie jest słodszy i bardziej miękki niż Musetec. Prawdopodobnie nawet bardziej niż prawdziwa muzyka na żywo. Nazywam to naturalną teksturą, z braku lepszego terminu.

Podsumowując: tekstura dźwięku May wygrywa; Realistyczna przestrzeń, szczegóły, mikrodynamika i energia wysokiej częstotliwości, 005 wygrywa. Najwyraźniej Musetec działa najlepiej, jeśli słuchasz dużej orkiestry, gdzie szczegóły, atmosfera sali i przejrzystość (brak zatorów) są priorytetami.

Jeśli cena była taka sama, wybierz, są w tej samej klasie. Wybierz May, jeśli lubisz dwie łyżeczki cukru i trochę dodatkowej śmietany w połowie kawy, 005, jeśli lubisz kawę "zwykłą", jak mówią nowojorczycy. Ale za różnicę w cenie 2 tys. dolarów wygrywa 005. Nawet jeśli skłaniasz się ku analogowemu dźwiękowi May, możesz wziąć zaoszczędzone 2000 dolarów, aby poprawić 005, aby brzmiał bardziej jak May, dodając ładny przedwzmacniacz lampowy lub cieplejsze/gładsze kable. Jeśli zdecydowanie wolisz 005, masz dodatkowe 2000 dolarów w kieszeni.

W dniu 27.08.2022 o 10:28, Marcin Wielgus napisał:

Koc na TV to adaptacja akustyka

Ukryta Zawartość

dobra , dobra , wiadomo że był za mały i za tani by się nim pochwalić 🧐

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy wiecie ale jest już 006 😉. Jeszcze inaczej zbudowany . Jak by ktoś chciał to odsprzedam mój jest jeszcze nawet folia na display i 1,5 roku gwarancji . Ja dołożę i wypróbuję 006 

Nie wiem czy wiecie ale jest już 006 . Jeszcze inaczej zbudowany . Jak by ktoś chciał to odsprzedam mój jest jeszcze nawet folia na display i 1,5 roku gwarancji . Ja dołożę i wypróbuję 006 

Marcinie a jakie masz do niego podpięte źródło po i2s bo pisałeś że tak najlepiej zagrał ?

Po coax tez śmiga 🙂 

Źródło to najważniejsza sprawa Ale nie którzy o tym zapominają 

Mam Magna Mano Ultra III i zasilacz Farad wszystko na max kosztował prawie 2500 Euro nie żałuję ani grosza 

do tego Roon i Gentoo i nie znajdziesz nic lepszego 

Volumio i inne tez grały Ale już nie tak dobrze jak wyżej 

• Pokaż nowe odpowiedzi